Η European Super League επέστρεψε με... ανοιχτή λίγκα
Περίπου ένα χρόνο μετά την αποτυχημένη κίνηση της δημιουργίας της European Super League, Γιουβέντους, Ρεαλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα έστειλαν ανανεωμένα έγγραφα για τη διοργάνωση που θέλουν να δημιουργήσουν, με βασική και κύρια αλλαγή τη μετατροπή της από κλειστή σε ανοιχτή λίγκα.Οι διοικήσεις των τριών ομάδων που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, δεν δείχνουν καμία διάθεση να εγκαταλείψουν οριστικά το πλάνο της. Βέβαια μετά τη γενική κατακραυγή ακόμα κι από τους ίδιους τους οπαδούς τους, απέρριψαν το σχέδιο για κλειστή λίγκα και θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν μία διοργάνωση που θα αποτελέσει το αντίπαλο δέος του Τσάμπιονς Λιγκ, με βασικό στόχο βέβαια την αύξηση των εσόδων τους.
Στα έγγραφα που απέστειλε ο ισχυρός άνδρας της Γιουβέντους, Αντρέα Ανιέλι, γίνεται λόγος για ζητήματα οικονομικής φύσεως, ενώ ξεκαθαρίζεται ότι δεν υπάρχει πρόθεση για αποσχιστική λίγκα. Παράλληλα υποστηρίζουν ότι θα μειωθεί ο αριθμός παιχνιδιών για να μην καταπονούνται οι ποδοσφαιριστές.
Όλα δείχνουν ότι Γιούβε, Μπάρτσα και Ρεάλ, έχουν επίσης τη στήριξη από την Ίντερ, τη Μίλαν, την ισπανική Ατλέτικο, αλλά και τις αγγλικές Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μάνστεστερ Σίτι, Τσέλσι και Λίβερπουλ.
Μεταξύ άλλων η ανακοίνωση αναφέρει:
«Ακούσαμε τι λένε οι οπαδοί και είναι ξεκάθαρο ότι θέλουν ανοιχτή πρόσβαση χωρίς να υπάρχουν σύλλογοι με μόνιμη θέση και η αθλητική αξία να βρίσκεται στον πυρήνα της διοργάνωσης.
Επομένως, καταργούμε την έννοια των μόνιμων μελών.
Πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι σύλλογοι πρέπει να διατηρούν το δικαίωμα να αποφασίζουν για το δικό τους εμπορικό μέλλον και να προτείνουν εναλλακτικές για το ποδόσφαιρο. Αυτές α) παράσχουν διοργανώσεις πιο ελκυστικές για τον καταναλωτή καλύπτοντας την απαίτηση για πιο ενδιαφέρουσες αναμετρήσεις β) θα διασφαλίσει καλύτερο οικονομικό έλεγχο που θα υποστηρίξει την ανταγωνιστικότητα και που θα παρέχει σταθερότητα και γ) θα επιτρέψει φορμάτ που θα καρποφορήσουν τη δημιουργία μεγαλύτερων συλλόγων από διαφορετικές πόλεις, ανεξαρτήτως της έκτασης ή του πληθυσμού των χωρών τους, προάγοντας την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου μέσα στην ευρωπαϊκή Ένωση.
Πιστεύουμε ακράδαντα, επίσης, ότι οποιοδήποτε εποπτικό σύστημα πρέπει να είναι ανεξάρτητο ώστε να επιτηρεί επαρκώς το παιχνίδι και τις διάφορες διοργανώσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο».