Stoixima στο ποδόσφαιρο

Στοίχημα Stoixima Live Scores

Όταν η Λίβερπουλ προκρίθηκε στους «4» της Ευρώπης χάρη στο… νόμισμα!

Όταν η Λίβερπουλ προκρίθηκε στους «4» της Ευρώπης χάρη στο… νόμισμα!

Συντάκτης: Κώστας Καραγιαννόπουλος
Κώστας Καραγιαννόπουλος
24/3/2021 19:21
Σαν σήμερα, στις 24 Μαρτίου 1965, η Λίβερπουλ προκρίθηκε στα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών επικρατώντας της Κολωνίας στο στρίψιμο του νομίσματος. Διαβάστε την τρομερή ιστορία των δύο ομάδων, που δεν κατάφεραν να λύσουν τις διαφορές τους έπειτα από τρία παιχνίδια σε τρεις διαφορετικές χώρες κι ακόμα ένα ραντεβού που αναβλήθηκε λόγω χιονοθύελλας!

Σε μια εποχή που η διαδικασία των πέναλτι δεν είχε ακόμα εφευρεθεί στο ποδόσφαιρο, τη λύση σε νοκ-άουτ παιχνίδια που δεν είχαν νικητή έδινε το… νόμισμα. Σαν σήμερα, στις 24 Μαρτίου 1965, το κέρμα του Βέλγου διαιτητή Σχολτ έκρινε τον νικητή στον αγώνα της Λίβερπουλ με την Κολωνία στο ουδέτερο Ρότερνταμ. Ένα τόσο ισορροπημένο ζευγάρι, ώστε ακόμα και η ρίψη νομίσματος δεν μπορούσε να κρίνει τον νικητή μετά την πρώτη προσπάθεια!

Βρισκόμαστε στη σεζόν 1964-65 του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, τον προκάτοχο του Τσάμπιονς Λιγκ. Η Λίβερπουλ, έχοντας εξελιχθεί δια χειρός Μπιλ Σάνκλι από ομάδα δεύτερης κατηγορίας σε πρωταθλήτρια Αγγλίας μέσα σε πέντε χρόνια, έκανε ντεμπούτο στην Ευρώπη και δε συνάντησε κανένα πρόβλημα για να φτάσει στα προημιτελικά, ξεπερνώντας πολύ εύκολα τα εμπόδια των Ρέικιαβικ (5-0, 6-1) και Άντερλεχτ (3-0, 1-0).

Η κλήρωση την έφερε αντιμέτωπη με την Κολωνία, η οποία την προηγούμενη σεζόν κατέκτησε τον πρώτο τίτλο στην ιστορία της Μπουντεσλίγκα. Οι «τράγοι» είχαν πιο δύσκολο δρόμο για να φτάσουν στους «8», αφού δυσκολεύτηκαν αρκετά για να κάμψουν την αντίσταση της Παρτιζάνι Τιράνων (0-0, 2-0) και του Παναθηναϊκού (1-1, 2-1).

Η πρώτη αναμέτρηση

Οι δύο ομάδες κλήθηκαν να διασταυρώσουν τα ξίφη τους στα προημιτελικά. Η σύγκρουση των πρωταθλητών Αγγλίας και Γερμανίας προκάλεσε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και η πρώτη αναμέτρηση στη Κολωνία προβλήθηκε ζωντανά σε 7 διαφορετικές χώρες, ένα μεγάλο νούμερο για την εποχή. Μάλιστα ακόμη και ο καγκελάριος, Λούντβιχ Έρχαρντ έσπευσε να δει το παιχνίδι. Η αναμέτρηση αποδείχθηκε κατώτερη των προσδοκιών όσον αφορά το θέαμα, αφού οι δύο ομάδες ήταν καλά οργανωμένες στην άμυνα και το ματς έληξε ισόπαλο δίχως τέρματα.

Όταν γεννήθηκε ο μύθος του ΚΟΠ

Η ρεβάνς του «Άνφιλντ» ήταν προγραμματισμένη να διεξαχθεί τρεις εβδομάδες μετά, αλλά το παιχνίδι αναβλήθηκε λίγο πριν τη σέντρα εξαιτίας μιας χιονοθύελλας που κατέστησε αδύνατη τη διεξαγωγή του αγώνα. Εκείνη την ημέρα γεννήθηκε ο μύθος του «ΚΟΠ», μια από τις πιο γνωστές εξέδρες σ‘ όλο τον κόσμο. Οι οπαδοί της Λίβερπουλ δεν ήταν διατεθειμένοι να φύγουν από το γήπεδο προτού αποκτήσουν το κουπόνι που θα έδινε το δικαίωμα εισόδου στη νέα ημερομηνία του αγώνα και στο ένα «πέταλο» είχε στηθεί γιορτή με τραγούδια και χιονοπόλεμο έως ότου να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Άτυχοι εκείνης της ημέρας οι 400 οπαδοί της Κολωνίας, που έκαναν το ταξίδι χωρίς να δουν ούτε λεπτό ποδόσφαιρο.

Οι ηρωικές επεμβάσεις του Σουμάχερ

Η ρεβάνς διεξήχθη τελικά 35 ημέρες μετά το πρώτο παιχνίδι των δύο ομάδων. Το γήπεδο είχε γείρει υπέρ της Λίβερπουλ, η οποία πίεζε ασφυχτικά την Κολωνία, αλλά οι φιλοξενούμενοι ευτύχησαν να έχουν σε μεγάλη μέρα τον γκολκίπερ τους, Άντον Σουμάχερ, ο οποίος κατέβασε ρολά και κράτησε το 0-0 ως το φινάλε. Ο Γερμανός γκολκίπερ ήταν ανίκητος και ανάγκασε ακόμα και το δήμαρχο της Λίβερπουλ να κατέβει στα αποδυτήρια στο τέλος του ματς για να τον συγχαρεί. Η εφημερίδα Echo έγραφε την επόμενη μέρα για «τον γκολκίπερ που νίκησε μόνος του την Λίβερπουλ» αλλά και πως «θα μπορούσε να καταλήξει στο νοσοκομείο», αναφερόμενη για μια ριψοκίνδυνη επέμβαση του σε προσπάθεια του Σεντ Τζον μπροστά από το δοκάρι.


Κοσμοσυρροή Γερμανών στο ουδέτερο «Ντε Κάιπ»

Ο νικητής θα κρίνονταν σε τρίτο παιχνίδι, σε ουδέτερο έδαφος. Ο αγώνας ορίστηκε στις 24 Μαρτίου στο «Ντε Κάιπ» του Ρότερνταμ, με την Κολωνία να είχε στο πλευρό της περισσότερους από 20.000 υποστηρικτές της, οι οποίοι δεν πτοήθηκαν από το γεγονός ότι το ματς γίνονταν Τετάρτη κι έκαναν το ταξίδι προς την ολλανδική πόλη. Μάλιστα στα σύνορα είχε σχηματιστεί ουρά 10 χιλιομέτρων, αναγκάζοντας τον ιστορικό πρόεδρο της Κολωνίας, Φρανζ Κρέμερ να συνεννοηθεί με το γερμανικό πρακτορείο στο Ρότερνταμ για να λυθεί η κυκλοφοριακή συμφόρηση.

Το παιχνίδι στράβωσε σχετικά νωρίς για την Κολωνία, αφού στα μισά του πρώτου ημιχρόνου ο διεθνής αμυντικός της, Βόλφγκανγκ Βέμπερ, χτυπάει άσχημα στη γάμπα μετά από μονομαχία με τον Γκόρντον Μίλν και δεν μπορούσε να συνεχίσει. Τότε δεν υπήρχαν αλλαγές και ένα λεπτό μετά τον τραυματισμό του Βέμπερ, η Λίβερπουλ προηγείται στο σκορ με γκολ του Σεντ Τζον. Οι «κόκκινοι» πέτυχαν και δεύτερο γκολ στο 36’ με τον Χαντ, με την Κολωνία να μειώνει στο 40’ με τον Τίλεν παρά το αριθμητικό μειονέκτημα.

Έβγαλε το ματς με σπασμένο πόδι

Η γερμανική ομάδα βγήκε στο δεύτερο μέρος με έντεκα παίκτες, αφού σ’ αυτούς βρίσκονταν και ο τραυματίας Βέμπερ! Κατά τη διάρκεια του ημιχρόνου ο Γερμανός πέρασε επιτυχώς το... τεστ που του έβαλε ο γιατρός, ο οποίος του ζήτησε απλώς να πηδήξει από το κρεβάτι του μασάζ. Ο Βέμπερ προσγειώθηκε κανονικά στο έδαφος και ο γιατρός άναψε το πράσινο φως για να παίξει, παρότι όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, ο παίκτης είχε υποστεί κάταγμα.

Οι Γερμανοί δεν πτοήθηκαν και στο 48’ έφεραν το σκορ στα ίσα με τον Λερ, ενώ ο τραυματίας Βέμπερ λίγο έλειψε να ολοκληρώσει την ανατροπή αλλά το σουτ του πέρασε πάνω από την εστία του Λόρενς.

Η παρέμβαση της αστυνομίας

Το παιχνίδι είχε αρκετή ένταση και σε κάποια φάση ο Ρον Γέιτς δέχτηκε ένα μπουκάλι. Ο αρχηγός της Λίβερπουλ τράβηξε τον σκόρερ της Κολωνίας, Χάνες Λερ, κάτι που προκάλεσε την έκρηξη των οπαδών της Κολωνίας στις εξέδρες και χρειάστηκε η παρέμβαση των υπευθύνων ασφαλείας του γηπέδου για να μην μπουν στο γήπεδο. Πέντε λεπτά μετά η Κολωνία βρήκε δίχτυα με γκολ του Χόρνιγκ, το οποίο σύμφωνα με την γερμανική ομάδα ήταν κανονικό. Ο διαιτητής είχε άλλη άποψη, ακύρωσε το τέρμα και προκάλεσε νέα έκρηξη των οπαδών της γερμανικής ομάδας, οι οποίοι αυτή τη φορά πήδηξαν τα κάγκελα και έφτασαν δίπλα στον αγωνιστικό χώρο όπου και συνελήφθησαν από την αστυνομία.

Το κέρμα που... δεν ήθελε να αναδείξει νικητή

Όταν η Λίβερπουλ προκρίθηκε στους «4» της Ευρώπης χάρη στο… νόμισμα!
Το 2-2 έμεινε μέχρι το φινάλε, διαδικασία των πέναλτι δεν υπήρξε εκείνη την εποχή και τη λύση έδωσε το κέρμα! Ο Βέλγος διαιτητής Σχολτ, που διεύθυνε το πρώτο του παιχνίδι στη διοργάνωση, κάλεσε στο κέντρο τους δύο αρχηγούς. Πρώτος φτάνει ο αρχηγός της Λίβερπουλ, Ρον Γέιτς, ο οποίος σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του διάλεξε γράμματα. Βέβαια σε αρκετές διηγήσεις αναφέρεται ότι ο διαιτητής δεν είχε κανονικό κέρμα αλλά ένα ξύλινο, που από τη μια ήταν κόκκινο και από την άλλη άσπρο, οπότε ήταν αδύνατον ο Γέιτς να διαλέξει γράμματα.

Μάλιστα, στην ιστοσελίδα της Κολωνίας αναφέρεται ότι ο Βέλγος ρέφερι διάλεξε αυτός τις πλευρές κι όχι οι δύο αρχηγοί, δίνοντας αυτοβούλως στην Λίβερπουλ την κόκκινη πλευρά και στην Κολωνία την άσπρη.

Ο διαιτητής έριξε το κέρμα στον αέρα κι έτσι μετά από 300 αγωνιστικά λεπτά, τρία παιχνίδια σε τρεις διαφορετικές χώρες και μια αναβολή, θα αναδεικνύονταν επιτέλους νικητής στο ζευγάρι. Φευ! Το νόμισμα κατά την προσγείωση στο χορτάρι έπεσε όρθιο σε μια λακκούβα!

Ο Γέιτς είπε στον διαιτητή να ρίξει ξανά το νόμισμα, ο ρέφερι συμφώνησε προς απογοήτευση του αρχηγού της Κολωνίας, Όβεραθ καθώς το όρθιο κέρμα ήταν έτοιμο να πέσει προς την πλευρά που είχε διαλέξει εκείνος. «Νόμιζα ότι ο Γερμανός αρχηγός θα τον χτυπούσε», έχει πει για το περιστατικό ο αρχηγός της Λίβερπουλ.

Ο διαιτητής έριξε ξανά το νόμισμα, το οποίο αυτή τη φορά προσγειώθηκε κανονικά στο έδαφος, από την πλευρά που είχε προβλέψει ο Γέιτς. Η Λίβερπουλ προκρίθηκε στα ημιτελικά, ενώ ο Γέιτς μετά τη σωστή μαντεψιά πλησίασε τον προπονητή του Σάνκλι. Ο «Σανκς» του είπε: «Μπράβο γίγαντα, είμαι περήφανος για σένα. Τι διάλεξες;» Ο Γέιτς του είπε την επιλογή του, με τον Σάνκλι να αρκείται σε ένα «Και εγώ γράμματα θα διάλεγα» και έφυγε προς τα αποδυτήρια.



Η άτυχη Κολωνία αποκλείστηκε από τη διοργάνωση χωρίς να έχει χάσει παιχνίδι αλλά είχε κερδίσει τη συμπάθεια όλης της Ευρώπης. Ο σύλλογος έλαβε μεγάλο αριθμό γραμμάτων και μηνυμάτων από οπαδούς σε ολόκληρη την Ήπειρο, που δεν μπορούσαν να πιστέψουν στα μάτια τους.

Η Κολωνία συνέχισε την προσπάθεια για την κατάκτηση της Μπουντεσλίγκα αλλά ο σοβαρός τραυματισμός του Γουέμπερ στο τρίτο παιχνίδι με την Λίβερπουλ καθώς και η αργή επιστροφή του γκολτζή Σέφερ, ο οποίος είχε χάσει τις αναμετρήσεις με τους «κόκκινους», κόστισαν στους «τράγους», που τερμάτισαν τελικά στην 2η θέση και στο -3 από την Βέρντερ Βρέμης.

Όσο για την Λίβερπουλ; Οι «κόκκινοι» αντιμετώπισαν στα ημιτελικά την πρωταθλήτρια Ευρώπης, Ίντερ και έφτασαν ένα βήμα πριν από τον τελικό μετά τη σπουδαία επικράτηση τους με 3-1 στο «Άνφιλντ». Ωστόσο στη ρεβάνς του Μιλάνου, οι «νερατζούρι» πήραν τη νίκη με 2-0 κι εν τέλει κατέκτησαν το 2ο τους τρόπαιο απέναντι στην Μπενφίκα.

Επιμέλεια: Κώστας Καραγιαννόπουλος

Πηγές: fc.de, liverpoolfc.com

Σχόλιο:

Για τη συμμετοχή σας στη συζήτηση απαιτείται εγγραφή.

Τελευταίες ειδήσεις

Super League: Σε απολογία ο Θεόδωρος Καρυπίδης και οι ΠΑΕ ΑΕΚ και ΠΑΟΚ
Super League: Σε απολογία ο Θεόδωρος Καρυπίδης και οι ΠΑΕ ΑΕΚ και ΠΑΟΚ
1 ΩΡΑ ΠΡΙΝ
Ολυμπιακός: Βγαίνουν σε κυκλοφορία τα εισιτήρια για τον ημιτελικό με την Άστον Βίλα στην Αγγλία
Ολυμπιακός: Βγαίνουν σε κυκλοφορία τα εισιτήρια για τον ημιτελικό με την Άστον Βίλα στην Αγγλία
2 ΩΡΕΣ ΠΡΙΝ
Τσιάρτας: «Εξαρτάται από την Ισπανία, ομάδα υπό κατασκευή η Ελλάδα»
Τσιάρτας: «Εξαρτάται από την Ισπανία, ομάδα υπό κατασκευή η Ελλάδα»
24/03/2021 16:28
Λουίς Ενρίκε: «Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση»
Λουίς Ενρίκε: «Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση»
24/03/2021 15:50
Νέντβεντ: «Έχει συμβόλαιο ο Ρονάλντο, ο Πίρλο θα είναι ο προπονητής μας 100%»
Νέντβεντ: «Έχει συμβόλαιο ο Ρονάλντο, ο Πίρλο θα είναι ο προπονητής μας 100%»
24/03/2021 15:12
Επίσημα στην Αλ Γουάχντα ο Δώνης
Επίσημα στην Αλ Γουάχντα ο Δώνης
23/03/2021 21:16
Κλάτενμπεργκ:  Κανένα πέναλτι στην Τρίπολη, σωστά ακυρώθηκε το γκολ στην Τούμπα (video)
Κλάτενμπεργκ: Κανένα πέναλτι στην Τρίπολη, σωστά ακυρώθηκε το γκολ στην Τούμπα (video)
23/03/2021 18:43
Χιμένεθ: «Μάνταλος ο πιο ταλαντούχος, Σβάρνας με περισσότερο μέλλον»
Χιμένεθ: «Μάνταλος ο πιο ταλαντούχος, Σβάρνας με περισσότερο μέλλον»
23/03/2021 18:42
Μπέκαμ: «Μιλούσαμε πάντα για Ρονάλντο, Μέσι και Νεϊμάρ»
Μπέκαμ: «Μιλούσαμε πάντα για Ρονάλντο, Μέσι και Νεϊμάρ»
23/03/2021 15:50
Ισπανία-Ελλάδα: Ορίστηκε ο Ιταλός Γκουίντα
Ισπανία-Ελλάδα: Ορίστηκε ο Ιταλός Γκουίντα
23/03/2021 15:16
Φιορεντίνα: Παραιτήθηκε ο Πραντέλι
Φιορεντίνα: Παραιτήθηκε ο Πραντέλι
23/03/2021 14:34
Λεβερκούζεν: Παρελθόν ο Μπος, Βολφ μέχρι το τέλος της χρονιάς
Λεβερκούζεν: Παρελθόν ο Μπος, Βολφ μέχρι το τέλος της χρονιάς
23/03/2021 12:20
Περισσότερες ειδήσεις