Stoixima στο ποδόσφαιρο

Στοίχημα Stoixima Live Scores

 Ένινγκ: «Ομάδα με ποιότητα ο Άρης,  να πραγματοποιήσουμε το όνειρο του κόσμου»

Ένινγκ: «Ομάδα με ποιότητα ο Άρης, να πραγματοποιήσουμε το όνειρο του κόσμου»

Συντάκτης: Κώστας Καραγιαννόπουλος
Κώστας Καραγιαννόπουλος
16/10/2019 15:41
Ο νέος προπονητής του Άρη, Μίκαελ Ένινγκ παρουσιάστηκε από την ΠΑΕ Άρης και στις πρώτες του δηλώσεις αναφέρθηκε στις πρώτες του εντυπώσεις από την ομάδα, τη φιλοσοφία και το στόχο του, ενώ υπογράμμισε πως δεν είναι μάγος ώστε να γίνουν όλα σωστά από την πρώτη στιγμή. «Σίγουρα έπαιξε ρόλο ο Άγγελος Χαριστέας στην απόφαση μου», υποστήριξε.

Αναλυτικά όλα όσα είπε στην επίσημη παρουσίασή του από την ΠΑΕ Άρης:

Στην αρχική του τοποθέτηση ο Γερμανός τεχνικός, αφού καλησπέρισε τους δημοσιογράφους στα ελληνικά, ανέφερε:

«Είμαι χαρούμενος που είμαι εδώ, ευχαριστώ τον Άγγελο Χαριστέα, αυτό που θέλω να πω είναι ότι θα προσπαθήσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, συγκεντρωμένα να έχουμε επιτυχίες, αλλά αυτό δεν σημαίνει μόνο νίκες, αλλά να τα δίνουμε όλα σε κάθε ματς, να πηγαίνουμε καλύτερα να πραγματοποιήσουμε το όνειρο του κόσμου η ομάδα να πηγαίνει όλο και πιο πάνω, κάθε φορά και καλύτερη.

Για μένα ως Γερμανό έχει μεγάλη αξία η ομάδα του Άρη, το ελληνικό ποδόσφαιρο το παρακολουθούμε στη χώρα μου, αλλά και εγώ ειδικά επειδή είχα τον Χαριστέα παίκτη, παρακολουθώ τι κάνουν οι πρώην παίκτες μου, έχω δει παιχνίδια του Άρη και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε όλοι μαζί. Φυσικά, έχουμε λίγο χρόνο για να συνηθίσουμε ο ένας τον άλλον, ωστόσο έτσι είναι το ποδόσφαιρο. Δεν υπάρχουν πολλά χρονικά περιθώρια. Η πρώτη μου εντύπωση είναι πολύ καλή, η ομάδα έχει πολύ ποιότητα, καλό κλίμα και είμαι αισιόδοξος».

Σχετικά με την πρώτη επαφή με τους παίκτες, τι ξεχώρισε ως ατού του Άρη αλλά και τι θέλει να διορθώσει: «Όσον αφορά αυτά που πρέπει να διορθωθούν, δεν θέλω να τα δουν οι αντίπαλοι ποια είναι αυτά. Στα θετικά, είναι μία έμπειρη ομάδα με ποιότητα που δημιουργεί ευκαιρίες και μπορεί να κερδίσει οποιοδήποτε αντίπαλο αν εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που δημιουργεί. Απλά λείπει η ισορροπία. Η συγκέντρωση για 90 λεπτά ώστε να αποφεύγει τα λάθη που γίνονται. Υπάρχει επίσης περιθώριο βελτίωσης στην άμυνα».

Για τη φιλοσοφία του και το σύστημα που του αρέσει:

«Αυτό που γνωρίζετε είναι ότι μου αρέσει το επιθετικό ποδόσφαιρο. Να κυριαρχούν οι ομάδες μου στο παιχνίδι, όχι να υπερασπιζόμαστε ένα αποτέλεσμα. Προτιμώ να κερδίζω με 5-4 παρά με 1-0. Απλά πρέπει να υπάρχει μία ισορροπία ανάμεσα σε άμυνα και επίθεση γιατί μου αρέσει να κερδίζουμε. Όσον αφορά το σύστημα, εξαρτάται από το υλικό κάθε ομάδας. Στην πορεία θα μπορέσω να μιλήσω καλύτερα για αυτό».

Για το αν έπαιξε ρόλο η παρουσία του Άγγελου Χαριστέα για να πει το... ναι στον Άρη:

«Είναι η 3η φορά που πρώην παίκτης μου γίνεται τεχνικός διευθυντής και με καλεί σε ομάδα. Με τον Άγγελο είχα πάντα σχέση εμπιστοσύνης, αυτό είναι πολύ σημαντικό και είναι ένας λόγος που ήρθα εδώ για να συνεργαστώ. Μπορεί να βγει κάτι μεγάλο από αυτή την συνεργασία και σίγουρα έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο».

Για το κενό διάστημα που είχε στην καριέρα του:

«Υπάρχουν αρκετοί λόγοι. Από το 1998 δουλεύω επαγγελματικά, είχα φτάσει σε ένα σημείο με το Αμβούργο, όπου χρειαζόταν να πάρω μια απόσταση από το προσκήνιο, ήθελα να ξεκουραστώ. Βέβαια δεν έφυγα ποτέ από το ποδόσφαιρο, σε αυτό το διάστημα δούλεψα στην τηλεόραση ως σχολιαστής και αναλυτής αγώνων αλλά και σε άλλα πρότζεκτ. Πάντα στο μυαλό μου ήταν να δουλέψω στο εξωτερικό, το βλέπω σαν πρόκληση, να προσπαθήσω σε μια ξένη γλώσσα να μεταδώσω πράγματα στους παίκτες και περίμενα να ωριμάσουν οι συνθήκες. Στην ουσία δεν έχω φύγει ποτέ από το ποδόσφαιρο, απλά δεν ήμουν στο προσκήνιο το τελευταίο διάστημα».

Για το ματς με τον Παναθηναϊκό που είδε από κοντά και αν μπορεί η ομάδα να παίξει σύντομα το ίδιο ή και καλύτερα:

«Φυσικά το ελπίζω, αλλιώς κάτι θα υπήρχε λάθος στο σκεπτικό μου. Αλλά αυτό εξαρτάται από το αν η ομάδα θα αφομοιώσει γρήγορα την ιδέα μου. Ο αγώνας εκείνος ήταν ένα πολύ καλό ματς, αλλά και σε αυτό έκανε η ομάδα κάποια εύκολα λάθη. Δεν είναι το σκορ, αλλά το πως θα το κάνεις».

Σχετικά με το γεγονός πως αναλαμβάνει τον Άρη στην πορεία της σεζόν:

«Σίγουρα είναι ένα πλεονέκτημα να την έχεις από την αρχή την ομάδα και να της μεταδόσεις όλα όσα θέλεις σαν προπονητής. Το βασικό στοιχείο είναι ο χρόνος που τώρα δεν τον έχουμε. Κάπου όλοι αρχίζουμε από την μέση της χρονιάς σε μία ομάδα, γιατί κάτι συμβαίνει. Έτσι ήταν και στο Μαδεμβούργο, αλλά ήταν σχεδόν καταδικασμένο τότε, τώρα είναι διαφορετικά. Η ομάδα είναι πιο δεμένη από όσο είδα στην προπόνηση. Αυτό που χρειάζεται άμεσα ο Άρης είναι τα αποτελέσματα, θα πρέπει να λειτουργήσει η χημεία σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Αναφορικά με το ρόστερ και τι θέλει να αλλάξει, ενόψει του εκτός έδρας αγώνα με την Ξάνθη:

«Πρέπει να δω όλους τους ποδοσφαιριστές. Περιμένω και τον Φετφατζίδη. Δεν θέλω να αλλάξω πολλά γιατί υπάρχει μία συγκεκριμένη δομή. Δεν θα πάω την Κυριακή να βάλω πέντε διαφορετικούς παίκτες. Η ουσία είναι το πλάνο μας. Θα είναι διαφορετικό και θέλουμε να εφαρμοστεί από το πρώτο παιχνίδι».

Για την πίεση που υπάρχει, τις υψηλές απαιτήσεις και την μεγάλη διαδραστικότητα του κόσμου με την ομάδα:

«Έχω δουλέψω σε παραδοσιακούς συλλόγους, ξέρω τι θα πει πίεση. Αυτό συνέβη σε όλες μου τις ομάδες και αυτό είναι η πρόκληση, να δουλέψεις σε ένα τέτοιο περιβάλλον. Ξέρω τι σκέφτονται οι οπαδοί και δε θα μου άρεσε κάτι το διαφορετικό. Ξέρω το πως είναι να ζεις κάπου που υπάρχει μια μεγάλη ομάδα και το τι περιμένει ο κόσμος από αυτό».

Για το αν το υπάρχον υλικό του Άρη ταιριάζει στη φιλοσοφία του και αν θα χρειαστεί να κάνει κάτι άλλο:

«Δεν είμαι μάγος να βάλω το χέρι μου πάνω από την ομάδα και να γίνουν όλα σωστά. Υπάρχει πρόβλημα στη θέση του τερματοφύλακα, έχουμε ένα άτομο λιγότερο εκεί. Έχουμε αμυντικά θέματα, πρέπει να παίξουμε πιο σφιχτά. Αλλά ότι και να πω τώρα σε επίπεδο πρόβλεψης, θα ήταν ασόβαρο. Τα πράγματα εξελίσσονται σε επίπεδο δουλειάς και στην πορεία θα δούμε τι θα χρειαστεί».

Για το γεγονός πως δεν έχει κάποιον δικό του συνεργάτη και αν το βλέπει ως πρόκληση:

«Στις προηγούμενες δύο ομάδες μου (σ. σ. Βάασα, Μαγδεμβούργο) πήγα μόνος μου χωρίς τους συνεργάτες μου. Είναι σημαντικό να δω πρώτα που υπάρχουν ανάγκες και αν υπάρχει για κάποια διόρθωση στο σταφ. Το πιο σημαντικό είναι ότι έχω τον Άγγελο μαζί μου ώστε να πραγματοποιήσω τις ιδέες που έχω. Αυτόν θεωρώ τον άμεσο συνεργάτη μου, αυτόν θα ήθελα να έχω δίπλα μου»

Για το αν μπορεί να αναδείξει κάποιον παίκτη του Άρη όπως έχει κάνει στο παρελθόν σε προηγούμενες ομάδες του:

«Μου αρέσει να δουλεύω με νεαρούς παίκτες αλλά δεν είναι το πρωτεύον αυτή τη στιγμή. Αν κάποιος αξίζει να παίξει, κανείς δεν θα του κλείσει την πόρτα. Οι νέοι φέρνουν ταχύτητα και ενθουσιασμό. Ο Άρης έχει μια έμπειρη ομάδα, στοιχείο το οποίο είναι απαραίτητο στο ελληνικό πρωτάθλημα γιατί πρέπει να παίζεις έξυπνα. Δεν είναι το κομμάτι στο οποίο θα επικεντρωθώ στο πρώτο διάστημα».

Για το αν αναζήτησε επιπλέον πληροφορίες για τον Άρη:

«Έχω ένα μεγάλο δίκτυο γνωστών, φίλων, παλιών ποδοσφαιριστών και συνεργατών με τους οποίους πάντα μιλάω. Γιαν παράδειγμα μου τηλεφώνησε ο Όρκας με τον οποίον ήμασταν στην Μπόχουμ, μόλις άκουσε ότι θα συνεργαστώ με τον Άρη».

Για το ότι οι πρώτες χρονιές του πάντα είναι καλύτερες από τις δεύτερες:

«Στη Βάασα, στην πρώτη χρονιά έσωσα την ομάδα και στη δεύτερη παίξαμε στον τελικό του Κυπέλλου και εξασφαλίσαμε την έξοδό μας στην Ευρώπη. Η Βάασα στηριζόταν σ’ έναν επενδυτή ο οποίος έφυγε κι άφησε ξαφνικά την ομάδα στα κρύα του λουτρού. Εκεί ουσιαστικά διαλύθηκαν τα πάντα, αλλά έμεινα να το παλέψω και λίγο έλειψε να το καταφέρουμε».

Για τους στόχους του στον Άρη και με το αποτέλεσμα στο τέλος της χρονιάς που θα τον αφήσει ικανοποιημένο:

«Οι στόχοι που τέθηκαν από την αρχή της χρονιάς ισχύουν και τώρα. Ούτως ή άλλως η χρονιά είναι σε πρώιμο στάδιο. Δεν ξέρω αν θα τους πετύχουμε, θα το προσπαθήσουμε».

Σε ότι αφορά το γεγονός ότι στη Γερμανία επιλέγονται νεαροί προπονητές:

«Το 2000 άλλαξε το σύστημα στη Γερμανία μετά την αποτυχία της Εθνικής, ξεκινώντας από τις ακαδημίες όπου ανέλαβαν νέοι προπονητές οι οποίοι στη συνέχεια ανέλαβαν τις ομάδες. Δημιουργήθηκε βάση, ίσως να ήταν και συγκυριακό ως ένα βαθμό. Χρειαζόμαστε νέους προπονητές, υπάρχουν απολύσεις κι εκεί χρειάζεται ανθρώπινο δυναμικό».

Για την επιρροή που δέχθηκε από προπονητές με τους οποίους συνεργάστηκε κι αν σκοπεύει να εφαρμόσει κάποια στοιχεία στον Άρη:

«Έχω επηρεαστεί απ’ όλους τους μεγάλους προπονητές με τους οποίους συνεργάστηκα. Κάθε μεγάλος προπονητής έχει τη δική του φιλοσοφία. Όλα όμως εξαρτώνται από την ομάδα που έχω στα χέρια μου και τα χαρακτηριστικά της. Θα προσπαθήσουμε να αξιοποιήσουμε τα θετικά χαρακτηριστικά μας όπως η ποιότητα, η ικανότητα στην επίθεση. Στο μοντέρνο ποδόσφαιρο δεν μπορείς να υποτιμήσεις τον κάθε αντίπαλο οπότε η τακτική σου διαμορφώνεται αναλόγως των χαρακτηριστικών και του αντιπάλου αξιοποιώντας αυτό που μπορείς να πάρεις μέσα από το βίντεο».

Για τις πρώτες εντυπώσεις του από το αθλητικό κέντρο:

«Είναι θετικές οι πρώτες εντυπώσεις, ειδικά για την ατμόσφαιρα στο γήπεδο. Ο αγωνιστικός χώρος είχε προβλήματα όταν τον είδα αλλά μου εξήγησαν σχετικά. Οι συνθήκες προπόνησης είναι τέλειες και αυτό είναι επίτευγμα του προέδρου ο οποίος κάνει τα πάντα για να υποστηρίξει τη ομάδα».


Σχόλιο:

Για τη συμμετοχή σας στη συζήτηση απαιτείται εγγραφή.

Τελευταίες ειδήσεις

Ναβάρο: «Μπορούμε να κατακτήσουμε και το πρωτάθλημα και το ευρωπαϊκό»
Ναβάρο: «Μπορούμε να κατακτήσουμε και το πρωτάθλημα και το ευρωπαϊκό»
11 ΛΕΠΤΑ ΠΡΙΝ
Ανακοινώθηκε από την Φλουμινένσε ο Τιάγκο Σίλβα
Ανακοινώθηκε από την Φλουμινένσε ο Τιάγκο Σίλβα
11 ΛΕΠΤΑ ΠΡΙΝ
Λα Λίγκα: Ζήτησε μεταφορά του κλάσικο από το «Καμπ Νου» στο «Μπερναμπέου»!
Λα Λίγκα: Ζήτησε μεταφορά του κλάσικο από το «Καμπ Νου» στο «Μπερναμπέου»!
16/10/2019 15:11
Κύπελλο Ελλάδας: Με Παναχαϊκή ο Παναθηναϊκός
Κύπελλο Ελλάδας: Με Παναχαϊκή ο Παναθηναϊκός
16/10/2019 14:49
Μέντες: «Ο Ρονάλντο είναι ο καλύτερος όλων των εποχών, θα ξεπεράσει τα γκολ του Πελέ»
Μέντες: «Ο Ρονάλντο είναι ο καλύτερος όλων των εποχών, θα ξεπεράσει τα γκολ του Πελέ»
16/10/2019 14:07
Μπακασέτας: «Είχαμε μάθει να παίζουμε μόνο άμυνα, ο Φαν'τ Σχιπ έδιωξε το φόβο»
Μπακασέτας: «Είχαμε μάθει να παίζουμε μόνο άμυνα, ο Φαν'τ Σχιπ έδιωξε το φόβο»
16/10/2019 01:39
Γαλανόπουλος: «Έβαλε κανόνες ο Φαν’τ Σιπ»
Γαλανόπουλος: «Έβαλε κανόνες ο Φαν’τ Σιπ»
16/10/2019 01:24
Γραμμένος: «Αυτή η ομάδα έχει μέλλον, να μη παίρνουν τα μυαλά μας αέρα»
Γραμμένος: «Αυτή η ομάδα έχει μέλλον, να μη παίρνουν τα μυαλά μας αέρα»
16/10/2019 01:19
 Φαν'τ Σιπ: «Στείλαμε το μήνυμα ότι η Εθνική δεν είναι για να έρθει κάποιος για ξεκούραση»!
Φαν'τ Σιπ: «Στείλαμε το μήνυμα ότι η Εθνική δεν είναι για να έρθει κάποιος για ξεκούραση»!
16/10/2019 01:14
Προκριματικά Euro: Επέστρεψαν τα χαμόγελα στην Εθνική
Προκριματικά Euro: Επέστρεψαν τα χαμόγελα στην Εθνική
16/10/2019 00:07
Με στόπερ τον Σταφυλίδη η Εθνική!
Με στόπερ τον Σταφυλίδη η Εθνική!
15/10/2019 19:17
Βουλγαρία: Έρευνα της αστυνομίας στα γραφεία της Ποδοσφαρικής Ομοσπονδίας
Βουλγαρία: Έρευνα της αστυνομίας στα γραφεία της Ποδοσφαρικής Ομοσπονδίας
15/10/2019 18:38
Περισσότερες ειδήσεις