Stoixima στο ποδόσφαιρο

Στοίχημα Stoixima Live Scores

Μουντιάλ 2018: Στην κορυφή μετά από 20 χρόνια η Γαλλία!

Μουντιάλ 2018: Στην κορυφή μετά από 20 χρόνια η Γαλλία!

Συντάκτης: Κώστας Καραγιαννόπουλος
Κώστας Καραγιαννόπουλος
15/7/2018 20:00
Σ’ έναν τελικό που τα είχε όλα, η Γαλλία επικράτησε με 4-2 της Κροατίας στο «Λουζνίκι» και μετά από 20 χρόνια επέστρεψε στην κορυφή του κόσμου, κατακτώντας το 2ο Μουντιάλ της ιστορίας της.

Παγκόσμια πρωταθλήτρια για δεύτερη φορά στην ιστορία της και πρώτη μετά από το 1998 στέφθηκε η Γαλλία, που επικράτησε 4-2 της Κροατίας σε έναν «χορταστικό» τελικό.

Οι «τρικολόρ» προηγήθηκαν στο 18’ με αυτογκόλ του Μάντζουκιτς, η «Χρβάτσκα» απάντησε στο 28’ με τρομερό σουτ του Πέρισιτς, όμως και πάλι οι παίκτες του Ντεσάν μπήκαν μπροστά στο 38’ με αμφισβητούμενο πέναλτι του Γκριεζμάν που δόθηκε μετά από χρήση του VAR. Η Κροατία είχε φάσεις για να επιστρέψει ξανά στο ματς, όμως η Γαλλία με δύο τέρματα σε 6 λεπτά (59’ Πογκμπά, 65’ Εμπαπέ) «καθάρισε» οριστικά τη νίκη. Το μόνο οι κατάφεραν οι Κροάτες ήταν να μειώσουν στο 69’ με τον Μάντζουκιτς έπειτα από τραγικό λάθος του Γιορίς.

Η ομάδα του Ντάλιτς είχε τις διπλάσιες τελικές, ωστόσο η κυνική Γαλλία εκμεταλλεύτηκε κάθε λάθος της αντιπάλου της και έγινε η πρώτη μετά τη Βραζιλία του 1970 που πετυχαίνει τέσσερα γκολ σε τελικό. Ένας τελικός που είχε το πρώτο αυτογκόλ, το πρώτο πέναλτι που δόθηκε μέσω VAR αλλά και αρκετά παράπονα των Κροατών, τόσο για το χέρι του Πέρισιτς όσο και για το φάουλ που δεν έπρεπε να δοθεί πριν το 1-0 των «τρικολόρ».

Το ματς:


Η Κροατία πήρε την πρωτοβουλία των κινήσεων από το ξεκίνημα του παιχνιδιού και προσπαθούσε να δημιουργήσει επικίνδυνες καταστάσεις στα καρέ της Γαλλίας. Μάλιστα θα μπορούσε να προηγηθεί αρκετά νωρίς, όταν στο 11’ ο Ράκιτιτς έβγαλε εξαιρετική πάσα για τον Πέρισιτς, ο οποίος όμως έχασε το κοντρόλ και την ευκαιρία να βγει απέναντι από τον Γιορίς.Η Γαλλία δεν είχε πατήσει στα καρέ της Κροατίας, ωστόσο στο 19’ κατάφερε να προηγηθεί κόντρα στη ροή. Μετά από εκτέλεση φάουλ του Γκριεζμάν, ο Μάντζουκιτς πήρε την κεφαλιά προς τα πίσω και έστειλε μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του για το 1-0 των «τρικολόρ». Ο Κροάτης φορ έγινε ο πρώτος που σημειώνει αυτογκόλ σε τελικό Μουντιάλ, ωστόσο η «Χρβάτσκα» φωνάζει δικαιολογημένα, τόσο για το φάουλ που δόθηκε στον Γκριεζμάν όσο και για οφσάιντ του Πογκμπά που συμμετείχε στη φάση του γκολ.

Το 1-0 δεν πτόησε την Κροατία, που για ακόμα ένα νοκ-άουτ ματς στο θεσμό κατάφερε να βρει απάντηση. Στο 28’ ο Μόντριτς εκτέλεσε φάουλ έξω από την περιοχή, η μπάλα δεν απομακρύνθηκε από τους Γάλλους και έφτασε στον Πέρισιτς, ο οποίος με τρομερό σουτ, ισοφάρισε το σκορ σε 1-1.

Πριν καλά καλά κοπιάσουν οι πανηγυρισμοί των Κροατών, η Γαλλία κέρδισε πέναλτι για χέρι του Πέρισιτς στην περιοχή. Ο Νέστορ Πιτάνα έκανε χρήση του VAR στο 36’ και έδειξε άσπρη βούλα, σε μια απόφαση που προκάλεσε αρκετές συζητήσεις. Ο Γκριεζμάν ανέλαβε την εκτέλεση και δεν αστόχησε, δίνοντας εκ νέου το προβάδισμα στην Γαλλία. Η Κροατία προσπάθησε να απαντήσει πριν το ημίχρονο, έχοντας δύο σημαντικές στιγμές με Λόβρεν (42’) και Βίντα (45’) έπειτα από εκτελέσεις κόρνερ. Το ημίχρονο ολοκληρώθηκε με την Κροατία να είχε 60% κατοχή και επτά σουτ έναντι ενός της Γαλλίας και αυτό άστοχο.

Όπως και στο πρώτο μέρος η Κροατία πατούσε καλύτερα στο ματς και στο 48’ «άγγιξε» το 2-2 με δυνατό σουτ του Ρέμπιτς, όμως ο Γιορίς απέκρουσε με το ένα χέρι. Η Γαλλία έβγαινε επικίνδυνα στις αντεπιθέσεις και στο 52’ είχε σημαντική με τον Εμπαπέ, ο οποίος νικήθηκε σε τετ-α-τετ από τον Σούμπασιτς. Ωστόσο στο 58’ η ομάδα του Ντεσάν βγήκε ξανά στην κόντρα και αυτή τη φορά βρήκε δίχτυα χάρη σε ωραίο τεχνικό σουτ του Πογκμπά από το ύψος της περιοχής.

Τα πάντα τελείωσαν λίγα λεπτά μετά (65’). Ο Ερναντέζ απέφυγε Μάντζουκιτς και Βρσάλκο, έδωσε στον Εμπαπέ, ο οποίος με σουτ εκτός περιοχής έκανε το 4-1 και έγινε ο δεύτερος νεότερος παίκτης που σκοράρει σε τελικό μετά τον 17χρονο Πελέ το 1958. Η Κροατία δεν τα παράτησε ποτέ και στο 69’ μείωσε σε 4-2 με τον Μάντζουκιτς, έπειτα από επική γκάφα του Γιορίς. Ωστόσο, παρά την πίεση των Κροατών στο φινάλε, το 4-2 δεν άλλαξε και έστειλε τους Γάλλους στο ποδοσφαιρικό Έβερεστ!

Γαλλία (Ντιντιέ Ντεσάν): Γιορίς, Παβάρ, Βαράν, Ουμτιτί, Ερνάντεζ, Πογκμπά, Καντέ (55' Ν' Ζονζί), Ματουιντί (73' Τολισό), Γκριζμάν, Μπαπέ, Ζιρού (81' Φεκίρ).

Κροατία (Ζλάτκο Ντάλιτς): Σούμπασιτς, Βρσάλικο, Λόβρεν, Βίντα, Στρίνιτς (81' Πιάτσα), Μπρόζοβιτς, Ράκιτιτς, Μόντριτς, Πέρισιτς, Ρέμπιτς (71' Κράμαριτς), Μάντζουκιτς.


Σχόλιο:

Για τη συμμετοχή σας στη συζήτηση απαιτείται εγγραφή.