«Ο άθλος του Μαρακανά» (video)
Σαν σήμερα, στις 28 Απριλίου του 1974, η Ελλάδα απέσπασε «λευκή» ισοπαλία από την παγκόσμια πρωταθλήτρια Βραζιλία σε φιλικό στο «Μαρακανά», επιτυχία που αποτελεί έως και σήμερα αξιομνημόνευτη.Ήταν 28 Απριλίου του 1974 όταν η Εθνική Ελλάδας αντιμετώπισε την παγκόσμια πρωταθλήτρια, Βραζιλία σε φιλικό παιχνίδι στο «Μαρακανά». Σε μια εποχή που οι επιτυχίες ήταν μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού, η ισοπαλία 0-0 που απέσπασε η «γαλανόλευκη» χαρακτηρίστηκε ως «άθλος του Μαρακανά».
Το 1974 ήταν χρονιά Παγκοσμίου Κυπέλλου και η Βραζιλία ετοιμάζονταν για την υπεράσπιση του τίτλου που είχε κατακτήσει πριν από τέσσερα χρόνια στα γήπεδα του Μεξικού. Η τελική φάση του Μουντιάλ θα γίνονταν στην Γερμανία και γι’ αυτό η «σελεσάο» προσκαλούσε πολλές ευρωπαϊκές ομάδες για φιλικά, ανάμεσά τους και την Ελλάδα.
Η ΕΠΟ δίστασε αρχικά να αποδεχθεί την πρόταση της Βραζιλίας, φοβούμενη ένα πιθανό διασυρμό, αλλά τελικά υποχώρησε μετά της επιμονή του ομοσπονδιακού προπονητή, Αλκέτα Παναγούλια, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει ως τίτλο τιμής την πρόσκληση της βραζιλιάνικης ομοσπονδίας.
Ο τεχνικός της «Σελεσάο» Μάριο Ζαγκάλο είχε προχωρήσει σε μερική ανανέωση της ομάδας και δεν θα είχε στη διάθεσή του τους Κάρλος Αλμπέρτο, Ζέρσον, Τοστάο και τον 34χρονο Πελέ, που είχε αποχωρήσει από την Εθνική. Ωστόσο, η ομάδα της Βραζιλίας, διατηρώντας στο ρόστερ της τους Ζαϊρζίνιο και Ριβελίνο, παρέμενε μια από τις υπερδυνάμεις του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, κάτι που απέδειξε λίγους μήνες μετά στο Μουντιάλ, τερματίζοντας στην 4η θέση.Η αποστολή της Εθνικής, μετά από ταξίδι 22 ωρών, έφθασε στο Ρίο Ντε Τζανέιρο στις 25 Απριλίου. Οι διεθνείς είχαν δύο ημέρες για να προσαρμοστούν και την παραμονή του αγώνα πάτησαν για πρώτη φορά στο θρυλικό Μαρακανά, νιώθοντας δέος για το επιβλητικό γήπεδο των 200.000 θέσεων. Μάλιστα, σημειώθηκαν κάποια παράπονα για το μεγάλο χορτάρι, αφού για τους παίχτες που έπαιζαν στα χωράφια του ελληνικού πρωταθλήματος, ήταν πρόβλημα.
«Την παραμονή του αγώνα κάναμε μια πρώτη επίσκεψη στο Μαρακανά. Δέος! Ένα μεγαθήριο, μπήκαμε μέσα χαζεύαμε το γήπεδο, το χόρτο ήταν πολύ μεγάλο και κουραστικό για μας, που είχαμε συνηθίσει αλλιώς», είχε δηλώσει χρόνια αργότερα σε συνέντευξή του στην «Ελευθεροτυπία» ο Χρήστος Τερζανίδης.
Ο αγώνας διεξήχθη στις 28 Απριλίου και οι 100.000 θεατές που βρέθηκαν στο «Μαρακανά» θα περίμεναν μια ποδοσφαιρική παράσταση της Βραζιλίας με πολλά γκολ εις βάρος της ελληνικής ομάδας. Ωστόσο η Εθνική ομάδα πραγματοποίησε εντυπωσιακή εμφάνιση και κράτησε στο μηδέν τους Βραζιλιάνους αστέρες, έχοντας πρωταγωνιστή τον Τάκη Οικονομόπουλο. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters είχε μεταδώσει «Ο τερματοφύλακας της Ελλάδας είχε χέρια από... μαγνήτη», ενώ ο Ζαγκάλο έκανε λόγο για «Τερματοφύλακα μάγο».
«Στο παιχνίδι φανήκαμε λίγο τυχεροί, οι Βραζιλιάνοι μάς πίεσαν, ειδικά στην αρχή αλλά και προς το τέλος. Τους κοιτάξαμε όμως στα μάτια, δεν φοβηθήκαμε», δήλωσε στην «Ελευθεροτυπία» ο Τερζανίδης.
Στις δηλώσεις του μετά το τέλος του αγώνα, ο Μάριο Ζάγκαλο έπλεξε το εγκώμιο της «γαλανόλευκης»: «Η ελληνική ομάδα δεν ήταν αυτή που μας είπαν… Οι παίκτες της είχαν δύναμη και τεχνική. Ποδοσφαιριστές σαν τον Δομάζο, τον Συνετόπουλο και τον Ελευθεράκη μπορούν θαυμάσια να παίξουν στη Βραζιλία», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.
Ο αστικός μύθος θέλει τον απεσταλμένο της Αθλητικής Ηχούς, Κώστα Κυριάζη, να τηλεφωνεί στην εφημερίδα μετά τον αγώνα για να ενημερώσει για το τελικό αποτέλεσμα, φωνάζοντας μόλις απαντήθηκε η κλήση: "Κλαίμε όλοι! Κλαίμε όλοι!". Η γραμμή έπεσε χωρίς να προλάβει να αναφέρει το αποτέλεσμα της αναμέτρησης!
Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:
Βραζιλία: Λεάο - Ζε Μαρία, Λουϊς Περέιρα, Πιάτσα, Νελίνιο, Πάουλο Σέζαρ, Ριβελίνο, Ζαϊρζίνιο, Σεζάρ, Λεβίνια, Εντου
Ελλάδα: Οικονοµόπουλος - Πάλλας, Καµπάς, Συνετόπουλος, lωσηφίδης, Ελευθεράκης, ∆οµάζος (αρχηγός), Σαράφης, Τερζανίδης, Αντωνιάδης, ∆εληκάρης (65' Μαύρος)