Stoixima στο ποδόσφαιρο

Στοίχημα Stoixima Live Scores

Euro: Oι προβλέψεις των συντακτών του agones.gr για τον πρώτο σκόρερ τoυ τουρνουά

Euro: Oι προβλέψεις των συντακτών του agones.gr για τον πρώτο σκόρερ τoυ τουρνουά

Συντάκτης: Agones team
Agones team
14/6/2024 09:44
Από το πρώτο κιόλας ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου το 1960 θεσπίστηκε το πρώτο ατομικό βραβείο το οποίο φυσικά είχε να κάνει με τον παίκτη που θα σημείωσε τα περισσότερα γκολ.

Ο πρώτος σκόρερ λοιπόν παραδοσιακά βραβεύεται με το Χρυσό Παπούτσι της διοργάνωσης, το οποίο στην πρώτη διοργάνωση, που είχε βέβαια πολύ διαφορετικό φορμάτ, αφού συμμετείχαν μόλις τέσσερις ομάδες στην τελική φάση, μοιράστηκαν πέντε παίκτες που σημείωσαν από δύο γκολ.

Τα κριτήρια ισοβαθμίας που θεσπίστηκαν το 2008 ξεκαθάρισαν τα πράγματα, αφού πλέον αν δύο παίκτες έχουν ίδιο αριθμό τερμάτων, το βραβείο παίρνει αυτός που που «μοίρασε» τις περισσότερες ασίστ, ενώ κι εκεί υπάρχει ισοβαθμία, πάει σε αυτόν που αγωνίστηκε λιγότερα λεπτά.

Αξιοπρόσεκτο είναι πως κανείς παίκτης δεν έχει κατακτήσει δύο φορές το βραβείο, με τη Γερμανία ωστόσο να είναι η χώρα που έχει αναδείξει τους περισσότερους πρώτους σκόρερ και συγκεκριμένα τέσσερις, ενώ ακολουθούν η Ισπανία, η πάλαι ποτέ Γιουγκοσλαβία και η Γαλλία με τρεις, αλλά οι «μπλε» έχουν να περηφανεύονται και για ρεκόρ του Μισέλ Πλατινί, ο οποίος τους οδήγησε στην κατάκτηση του τροπαίου το 1984 σκοράροντας 9 τέρματα, περισσότερα από οποιονδήποτε άλλο παίκτη σε μία διοργάνωση.

Οι πρώτοι σκόρερ ανά διοργάνωση:

1960 Εουτέ (Γαλλία), Ιβάνοφ (EΣΣΔ), Πονεντέλνικ (ΕΣΣΔ), Γκάλιτς (Γιουγκοσλαβία), Γέρκοβιτς (Γιουγκοσλαβία) 2 γκολ
1964 Μπένε (Ουγγαρία), Νόβακ (Ουγγαρία), Περέδα (Ισπανία) 2 γκολ
1968 Τζάγιτς (Γιουγκοσλαβία) (2 γκολ)
1972 Γ. Μίλερ (Γερμανία) 4 γκολ
1976 Ν. Μίλερ (Γερμανία) 4 γκολ
1980 Άλοφς (Γερμανία) 3 γκολ
1984 Πλατινί (Γαλλία) 9 γκολ
1988 Φαν Μπάστεν (Ολλανδία) 5 γκολ
1992 Λάρσεν (Δανία), Ρίντλ (Γερμανία), Μπέργκαμπ (Ολλανδία), Μπρόλιν (Σουηδία) 3 γκολ
1996 Σίρερ (Αγγλία) 5 γκολ
2000 Μιλόσεβιτς (Σερβία), Κλάιφερτ (Ολλανδία) 5 γκολ
2004 Μπάρος (Τσεχία) 5 γκολ
2008 Βίγια (Ισπανία) 4 γκολ
2012 Κ. Ρονάλντο (Πορτογαλία), Γκόμεζ (Γερμανία), Μπαλοτέλι (Ιταλία), Μάντζουκιτς (Κροατία), Ντζαγκόεφ (Ρωσία), Τόρες (Ισπανία) 3 γκολ
2016 Γκριεζμάν (Γαλλία) 6 γκολ
2020 Κ. Ρονάλντο (Πορτογαλία), Σικ (Τσεχία) 5 γκολ * Με bold οι παίκτες που πήραν τον Χρυσό Παπούτσι βάσει κριτηρίων ισοβαθμίας.

Ρόλο για να φτάσει κανείς στην κατάκτηση του βραβείου παίζουν πολλά. Η εκτελεστική δεινότητα, αν είναι αυτός που εκτελεί τα πέναλτι της ομάδας του, η κατάσταση που θα βρεθεί ένας παίκτης κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης κι εκτός από την ομάδα που αγωνίζεται και οι αντίπαλοι που θα βρει απέναντί του, ενώ φυσικά πάντα έχει σημασία και η... ρέντα, αφού ένα καλό 90λεπτό είναι αρκετό πολλές φορές για να δώσει σε κάποιον τεράστιο προβάδισμα.

«Ζυγίζοντας» όλα τα παραπάνω οι συντάκτες του agones.gr κάνουν τις προτάσεις τους αναφορικά με το ποιος παίκτης θα «πυροβολήσει» τις περισσότερες φορές κατακτώντας τελικά το «Χρυσό Παπούτσι» αυτού του Euro.

Αναλυτικά οι προτάσεις τους:

Κώστας Καραγιαννόπουλος

Μπουκάγιο Σάκα (Αγγλία) 35.00

Θάνος Τσαλουχίδης

Κριστιάνο Ρονάλντο (Πορτογαλία) 12.00

Δημήτρης Ρήγας

Ρομέλου Λουκάκου (Βέλγιο) 18.00

Γιώργος Χρονόπουλος

Κιλιάν Εμπαπέ (Γαλλία) 6.00

Βασίλης Γούσιος

Χάρι Κέιν (Αγγλία) 6.50

Σχόλιο:

Για τη συμμετοχή σας στη συζήτηση απαιτείται εγγραφή.

Τελευταίες ειδήσεις