Stoixima στο ποδόσφαιρο

Στοίχημα Stoixima Live Scores

«400-500 μετανάστες εργάτες σκοτώθηκαν στα έργα για το Παγκόσμιο Κύπελλο» λέει υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Κατάρ

«400-500 μετανάστες εργάτες σκοτώθηκαν στα έργα για το Παγκόσμιο Κύπελλο» λέει υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Κατάρ

Συντάκτης: Agones team
Agones team
29/11/2022 20:33
Ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Κατάρ, Χασάν Αλ- Θαουάντι παραδέχτηκε πως οι θάνατοι μεταναστών στα εργοτάξια των γηπέδων του Μουντιάλ ανέρχονται στους 400 με 500.

Έως και σήμερα, το Κατάρ αρνείται κατηγορηματικά τις κατηγορίες για χιλιάδες ανεξήγητους θανάτους μεταναστών εργατών, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο κράτος του Κόλπου κυρίως από φτωχές περιοχές της Νότιας Ασίας τα τελευταία 12 χρόνια για να χτίσουν πολυτελή στάδια και υποδομές για το Μουντιάλ του 2022.

Το 2021 ο Guardian δημοσίευσε έρευνα που έδειξε ότι περισσότεροι από 6.500 μετανάστες εργαζόμενοι από πέντε χώρες –Ινδία, Πακιστάν, Νεπάλ, Μπαγκλαντές και Σρι Λάνκα– είχαν πεθάνει στο Κατάρ μεταξύ του 2011, τον χρόνο που η χώρα κέρδισε το δικαίωμα να φιλοξενήσει το Μουντιάλ και του 2020.

Από την πλευρά του, το Κατάρ ισχυρίζεται ότι 40 εργάτες έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των εργασιών του Παγκοσμίου Κυπέλλου, 37 εκ των οποίων ήταν «συμβάντα εκτός εργασίας», που σημαίνει ότι μόνο τρεις θάνατοι υποτίθεται ότι συνέβησαν ως αποτέλεσμα κακών συνθηκών εργασίας.

Ωστόσο, σε συνέντευξη στον Πιρς Μόργκαν, ο Χασάν Αλ- Θαουάντι, γενικός γραμματέας της Ανώτατης Επιτροπής Παράδοσης και Κληρονομιάς του Κατάρ, έθεσε τον αριθμό των θανάτων εργαζομένων για το τουρνουά «μεταξύ 400 και 500» για πρώτη φορά. Μπορεί το νούμερο να μην αγγίζει αυτό των ερευνών που μιλάνε για πάνω από 6500 άτομα αλλά αποτελεί δραστικά υψηλότερο από οποιονδήποτε άλλο που έχει αναφερθεί από τη Ντόχα.

Στη συνέντευξη, τμήματα της οποίας ο Μόργκαν δημοσίευσε στο διαδίκτυο, ρώτησε τον Αλ-Θαουάντι: «Ποιο είναι το ειλικρινές, ρεαλιστικό σύνολο των μεταναστών εργαζομένων που πέθαναν ως αποτέλεσμα της δουλειάς που έκαναν για το Παγκόσμιο Κύπελλο συνολικά;».

«Η εκτίμηση είναι περίπου 400, μεταξύ 400 και 500», απάντησε ο Αλ- Θαουάντι. «Δεν έχω τον ακριβή αριθμό. Αυτό είναι κάτι που έχει συζητηθεί».Ανώτατη Επιτροπή Μουντιάλ 2022: «Τα στοιχεία αναφέρονται για όλες τις εγκαταστάσεις που σχετίζονται με την εργασία σε εθνικό επίπεδο στο Κατάρ

Η δήλωση του προκάλεσε την αντίδραση της Ανώτατης Επιτροπής του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ η οποία εξέδωσε μια δήλωση προσπαθώντας να διευκρινίσει τα σχόλια:

«Ο γενικός γραμματέας είπε στο πρόγραμμα ‘’Χωρίς λογοκρισία’’ του Πιρς Μόργκαν ότι υπήρχαν τρεις θάνατοι που σχετίζονται με την εργασία και 37 θάνατοι που δεν σχετίζονται με την εργασία στα έργα της Ανώτατης Επιτροπής Παράδοσης & Κληρονομιάς. Αυτό τεκμηριώνεται σε ετήσια βάση στη δημόσια έκθεση του SC και καλύπτει τα οκτώ στάδια, 17 χώρους μη αγώνων και άλλους σχετικούς χώρους που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του SC. Οι ξεχωριστές τιμές σχετικά με τα στοιχεία αναφέρονται σε εθνικές στατιστικές που καλύπτουν την περίοδο 2014-2020 για όλες τις εγκαταστάσεις που σχετίζονται με την εργασία (414) σε εθνικό επίπεδο στο Κατάρ, καλύπτοντας όλους τους τομείς και τις εθνικότητες».

ΜακΓκίχαν: «Χρειαζόμαστε σωστά στοιχεία και ενδελεχείς έρευνες»

Απαντώντας στα σχόλια του Αλ- Θαουάντι, ο Νίκολας ΜακΓκίχαν της Fairsquare (σ.σ. μη κερδοσκοπικός οργανισμός για τα ανθρώπινα δικαιώματα) είπε: «Αυτό είναι μόνο το τελευταίο παράδειγμα της ασυγχώρητης έλλειψης διαφάνειας του Κατάρ στα ζητήματα των θανάτων εργαζομένων. Χρειαζόμαστε σωστά στοιχεία και ενδελεχείς έρευνες, όχι ασαφή στοιχεία που ανακοινώνονται μέσω συνεντεύξεων στα ΜΜΕ. Η FIFA και το Κατάρ έχουν ακόμη πολλά ερωτήματα να απαντήσουν, κυρίως πού, πότε και πώς πέθαναν αυτοί οι άνδρες και αν έλαβαν οι οικογένειές τους αποζημίωση».

Σχόλιο:

Για τη συμμετοχή σας στη συζήτηση απαιτείται εγγραφή.