Μουντιάλ 2022-Κόστα Ρίκα: Για την αποφυγή της τελευταίας θέσης
Η Κόστα Ρίκα η οποία βρίσκεται στην 31η θέση της παγκόσμιας κατάταξης της FIFA έρχεται στο Κατάρ ως μεγάλο αουτσάιντερ και ψάχνει μία μεγάλη υπέρβαση έστω για να διακριθεί στον όμιλο της.Προηγούμενες διοργανώσεις
Αυτή θα είναι η 6η φορά που οι «τίκος» θα λάβουν μέρος σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο. Πρώτη φορά βρέθηκαν στο 1990 στα γήπεδα της Ιταλίας και μάλιστα πέρασαν στους «6» της διοργανώσεις και έπειτα είχαν δύο σερί παρουσίες το 2002 και το 2006 χωρίς όμως να περάσεις από τους ομίλους της.
Η μεγαλύτερη τους διάκριση ήρθε το 2014 στη Βραζιλία όπου έφτασαν μέχρι τα προημιτελικά. Αρχικά ήταν εντυπωσιακοί και πήραν την πρώτη θέση σε έναν όμιλο με Ουρουγουάη, Ιταλία και Αγγλία και στους «16» άφησαν εκτός την Ελλάδα στα πέναλτι με ήρωα τον Κέιλορ Νάβας. Στους «8» όμως έπεσαν πάνω στην Ολλανδία, η αναμέτρηση οδηγήθηκε και πάλι στη ρωσική ρουλέτα αλλά αυτή τη φορά δεν τα κατάφερε.
Έδωσε βέβαια το «παρών» και στη Ρωσία πριν τέσσερα χρόνια αλλά πήρε μόλις ένα βαθμό απέναντι σε Σερβία, Ελβετία και Βραζιλία και τερμάτισε στην τελευταία θέση του 5ου ομίλου.
Πώς προκρίθηκε
Δεν μπόρεσε να πάρει το απευθείας εισιτήριο από την τρίτη φάση των προκριματικώ της Βόρειας και Κεντρικής Αμερικής καθώς τερμάτισε στην 4η θέση του ομίλου της που οδηγούσε στα μπαράζ. Έδωσε μεγάλες μάχες με Καναδά, Μεξικό και ΗΠΑ αλλά στην ουσία πλήρωσε κάποια αποτελέσματα όπως την ισοπαλία με την Ονδούρα και έτσι στο τέλος υστέρησε στην ισοβαθμία με τις ΗΠΑ και τερμάτισε τέταρτη.
Στα μπαράζ κλήθηκε να αντιμετωπίσει τη Νέα Ζηλανδία με φόντο μία θέση στο Κατάρ και μπορεί να μην έδειξε καλό πρόσωπο αλλά με ένα γκολ του Κάμπελ μόλις στο 3’ μπήκε μπροστά στο σκορ και το κράτησε ως το τέλος.
Ο προπονητής: Λουίς Φερνάντο Σουάρες
Αυτή είναι η δεύτερη φορά που ο Σουάρες θα βρεθεί σε μία τέτοια διοργάνωση καθώς το 2006 καθόταν στον πάγκο του Εκουαδόρ όπου μάλιστα έφτασε στους «16» της διοργάνωσης, νικώντας μάλιστα στον όμιλο την Κόστα Ρίκα
Το ρόστερ
Στόχος
Στον όμιλο που βρίσκεται και με τις ομάδες που έχει να αντιμετωπίσει, ρεαλιστικός στόχος είναι η αποφυγή της τελευταίας θέσης. Κάνει πρεμιέρα απέναντι στην Ισπανία στις 23/11, αν καταφέρει να πάρει κάτι από την αναμέτρηση απέναντι στην Ιαπωνία έχει καλώς. Μοιάζει απίθανο βέβαια να επαναλάβει το κατόρθωμα του 2014.
Η αποστολή:
Τερματοφύλακες: Κέιλορ Νάβας (Παρί Σεν Ζερμέν) , Εστέμπαν Αλβαράδο (Χερεντιάνο), Πάτρικ Σεκουέιρα (Λούγκο)
Αμυντικοί: Φρανσίσκο Κάλβο (Κονιασπόρ) , Χουάν Πάμπλο Βάργκας (Μιγιονάρος), Κένταλ Γουάστον (Σαπρίζα), Όσκαρ Ντουάρτε (Αλ Ουέχντα), Ντάνιελ Τσακόν (Κολοράντο Ράπινς 2), Κέισερ Φούλερ (Χερεντιάνο), Κάρλος Μαρτίνες (Σαν Κάρλος), Μπράιαν Οβιέδο (Σολτ Λέικ), Ρονάλντο Ματαρίτα (Σινσινάτι)
Μέσοι: Γέλτσιν Τεχέδα (Χερεντιάνο), Σέλσο Μπόρζες (Αλαχουεϊένσε), Γιούστιν Σάλας (Σαπρίσα), Ρόαν Γουίλσον (Μουνισιπάλ Γκρέσια), Ζέρσον Τόρες (Χερεντιάνο), Ντάγκλας Λόπες (Χερεντιάνο), Τζέβισον Μπένετ (Σάντερλαντ), Άλβαρο Σαμόρα (Σαπρίσα), Άντονι Ερνάντες, Μπράντον Αγκιλέρα (Πουντανέρας), Μπράιαν Ρουίς (Μουνισιπάλ Γκρέσια)
Επιθετικοί: Τζόελ Κάμπελ (Λεόν), Άντονι Κοντρέρας (Χερεντιάνο), Γιόχαν Βενέγκας (Αλαχουεϊένσε)