Stoixima στο ποδόσφαιρο

Στοίχημα Stoixima Live Scores

Ελβετία - Ισπανία 1-1 (1-3 πεν.): Ζορίστηκαν αλλά πέρασαν στα ημιτελικά οι «φούριας ρόχας»

Ελβετία - Ισπανία 1-1 (1-3 πεν.): Ζορίστηκαν αλλά πέρασαν στα ημιτελικά οι «φούριας ρόχας»

Συντάκτης: Δημήτρης Ρήγας
Δημήτρης Ρήγας
2/7/2021 21:44
Η Ισπανία νίκησε με (3-1) στα πέναλτι την Ελβετία μετά από ισοπαλία 1-1 στην κανονική διάρκεια του αγώνα και στην παράταση, στον πρώτο προημιτελικό του Euro 2020 που διεξήχθη στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας.

Με αυτόν τον τρόπο οι «φούριας ρόχας» έγιναν η πρώτη ομάδα που εξασφάλισε το εισιτήριό της για τους ημιτελικούς. Εκεί την προσεχή Τρίτη (6/7, 22.00) θα συναντήσει στο «Γουέμπλεϊ» του Λονδίνου, όποια ομάδα προκριθεί από το ζευγάρι της Ιταλίας με το Βέλγιο.

Η Ελβετία δεν ήταν τόσο καλή όσο σε άλλα παιχνίδια της διοργάνωσης αλλά για ακόμα μία φορά έδειξε ότι δεν παραδίνεται ποτέ εύκολα σε καμία αντίπαλο, έστω κι αν δεν έγραψε τελικά ιστορία παίρνοντας πρόκριση για ημιτελικά μεγάλης διοργάνωσης για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Από την άλλη η Ισπανία ήταν σοβαρή μόνο στην παράταση όταν με αριθμητικό πλεονέκτημα «έστησε πολιορκία» στα «καρέ» των αντιπάλων της, όμως παρουσίασε πολύ μεγάλο πρόβλημα στο σκοράρισμα και δεν μετέτρεψε τις πολλές ευκαιρίες που δημιούργησε σε κάποιο γκολ. Αυτό δεν της κόστισε και πήρε το εισιτήριο για την τετράδα για πρώτη φορά μετά το 2012 όταν είχε κατακτήσει τον τίτλο.

Φουριόζο ξεκίνημα και γρήγορο ισπανικό προβάδισμα

Η Ισπανία έμοιαζε να πατάει πολύ καλύτερα στον αγωνιστικό χώρο στο ξεκίνημα του αγώνα. Κι αυτό μεταφράστηκε και σε προβάδισμα. Μετά από εκτέλεση κόρνερ στο 8' και κακή απομάκρυνση της άμυνας, η μπάλα στρώθηκε στα πόδια του Ζόρντι Άλμπα. Ο τελευταίος σούταρε δυνατά και η μπάλα βρήκε στον Ζακάρια ξεγελώντας τον Ζόμερ για το 0-1 με αυτογκόλ.Οι Ελβετοί δεν θύμιζαν σε τίποτα στο πρώτο ημίωρο την ομάδα που άφησε εκτός συνέχειας την παγκόσμια πρωταθλήτρια Γαλλία και οι παίκτες του Λουίς Ενρίκε διατηρούσαν άνετα τον έλεγχο, χωρίς να ζορίζονται από τους αντιπάλους τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ουνάι Σιμόν δεν είχε ανησυχήσει ούτε σε μία περίπτωση.

Η πρώτη υποψία φάσης για την Ελβετία καταγράφηκε στο 34', με την κεφαλιά του Ακάντζι να περνάει αρκετά άουτ, έπειτα από κόρνερ του Σακίρι. Οι παίκτες του Βλάντιμιρ Πέτκοβιτς ανέβασαν την απόδοσή τους στο τελευταίο κομμάτι του πρώτου μέρους, χωρίς όμως να δημιουργήσουν κάτι ιδιαίτερο μέχρι την ανάπαυλα του ημιχρόνου.

Τραγική γκάφα και ισοφάριση από τον Σακίρι

Στην επανάληψη ήταν φανερή η διάθεση των Ισπανών να παίξουν για να υπερασπιστούν το υπέρ τους αποτέλεσμα και να περιμένουν μόνο μία πραγματικά καλή ευκαιρία για να επιτεθούν. Στον αντίποδα οι αντίπαλοί τους ήταν υποχρεωμένοι να αναζητήσουν την ισοφάριση.

Στο 56' οι τυπικά γηπεδούχοι πλησίασαν στην ισοφάριση, όμως η κεφαλιά του Ακάντζι έφυγε λίγο δίπλα από την εστία του Σιμόν. Οκτώ λεπτά αργότερα ο Ζούμπερ από τη μικρή περιοχή δεν μπόρεσε να νικήσει τον Ισπανό γκολκίπερ για το 1-1, όμως έβαλε «φωτιά» στον αγώνα.

Ο αγώνας «φώναζε» ότι οι Ισπανοί ρίσκαραν με τον τρόπο που έπαιζαν. Και πράγματι τους κόστισε. Στο 68' ο Πάου Τόρες και ο Λαπόρτ κατάφεραν σε μία εύκολη φάση να μπερδευτούν. Ο Φρόιλερ έδωσε έτοιμο γκολ στον Σακίρι και ο έμπειρος μεσοεπιθετικός δεν συγχώρησε ισοφαρίζοντας σε 1-1.

Αποβολή Φρόιλερ κι αλλαγή ισορροπιών

Στο 77' ένα απρόσεκτο μαρκάρισμα του Φρόιλερ στον Μορένο του κόστισε την απευθείας κόκκινη από τον Άγγλο διαιτητή Μάικλ Όλιβερ και πλέον οι Ίβηρες είχαν αποκτήσει αριθμητικό πλεονέκτημα και την ευκαιρία να παίξουν με παίκτη περισσότερο για το υπόλοιπο του προημιτελικού.

Οι Ελβετοί άντεξαν χωρίς σοβαρά προβλήματα και ο αγώνας οδηγήθηκε στην παράταση.

«Σφυροκόπημα» όμως απαντήσεις σε όλα από τον Ζόμερ

Με την έναρξη του έξτρα ημιώρου φάνηκε η πρόθεση της Ισπανίας να επιτεθεί. Στο 92' ο Ζεράρ Μορένο πήρε την μπάλα στη μικρή περιοχή από γύρισμα του Άλμπα όμως αστόχησε σπαταλώντας μεγάλη ευκαιρία.

Τέσσερα λεπτά αργότερα ήταν η σειρά του Άλμπα να απειλήσει με δικό του σουτ, όμως ο Ζόμερ απέκρουσε σωτήρια σε κόρνερ.

Η πίεση των «φούριας ρόχας» ήταν αφόρητη και σχεδόν σε κάθε λεπτό βρίσκονταν στην περιοχή των αντιπάλων τους.

Στο 101' ο Μορένο σπατάλησε τεράστια ευκαιρία όταν βρέθηκε απέναντι από τον Ζόμερ, με την προσπάθειά του να αποκρούεται ενστικτωδώς από τον Ελβετό πορτιέρο.

Δύο λεπτά αργότερα απέκρουσε εκπληκτικά έναν «κεραυνό» του Οϊαρθάμπαλ και κάπως έτσι το πρώτο μέρος της παράτασης έληξε 1-1.

Μονότερμα μέχρι το τέλος χωρίς επιτυχία

Όπως ήταν λογικό εξαιτίας του αριθμητικού πλεονεκτήματος, η Ισπανία ήταν η κυρίαρχος και στο δεύτερο δεκαπεντάλεπτο της παράτασης.

Οι Ελβετοί έπαιζαν πλέον απόλυτα δικαιολογημένα μαζική άμυνα, καθώς αδυνατούσαν να κυκλοφορήσουν την μπάλα και να πάρουν σημαντικές ανάσες.

Παρ' όλα αυτά άντεξαν μέχρι το τελευταίο σφύριγμα και η πρόκριση θα κρινόταν στα πέναλτι.

Ρεσιτάλ αστοχίας και πρόκριση για την Ισπανία

Η Ισπανία ξεκίνησε με χαμένο πέναλτι από τον Μπουσκέτς ο οποίος ξεγέλασε τον Ζόμερ αλλά έστειλε την μπάλα στο δοκάρι του. Ο Γκαβράνοβιτς το εκμεταλλεύτηκε κι έδωσε προβάδισμα στους Ελβετούς. Ακολούθησε καλό πέναλτι του Όλμο για το 1-1. Το δεύτερο πέναλτι των Ελβετών δεν κατέληξε στα δίχτυα, με τον Σιμόν να «ψαρεύει» τον Σερ και να φέρνει την υπόθεση στα ίσα.

Το «δώρο» του Σερ το επέστρεψε αμέσως ο Ρόδρι ο οποίος εκτέλεσε άσχημα και ο Ζόμερ απέκρουσε στην αριστερή του γωνία. Και ο Ακάντζι όμως τον μιμήθηκε και το 1-1 παρέμενε μετά από τρία πέναλτι της κάθε ομάδας.

Ο Μορένο δεν είχε διάθεση για αστεία κι ευστόχησε στο τέταρτο πέναλτι για το 2-1. Οι Ελβετοί τα είχαν χαμένα και ο Βάργκας εκτέλεσε πολύ άστοχα το τέταρτο πέναλτι της ομάδας του Πέτκοβιτς. Πλέον τα πάντα μπορούσαν να τελειώσουν από το πέναλτι του Οϊαρθάμπαλ.

Ο Ίβηρας δεν έκανε λάθος κι έστειλε το συγκρότημα του Λουίς Ενρίκε στα ημιτελικά μετά από ένα συναρπαστικό ματς.

Τα πέναλτι

Μποιυσκέτς δοκάρι 0-0
Γκαβράνοβιτς γκολ 1-0
Όλμο γκολ 1-1
Σερ απόκρουση Σιμόν 1-1
Ρόδρι απόκρουση Ζόμερ 1-1
Ακάντζι απόκρουση Σιμόν 1-1
Μορένο γκολ 1-2
Βάργκας άουτ 1-2
Οϊαρθάμπαλ γκολ 1-3

Ελβετία (Βλάντιμιρ Πέτκοβιτς): Ζόμερ, Βίντμερ (100' Μπαμπού), Ελβέντι, Ακάντζι, Ζακάρια (100' Σερ), Εμπολό (23' Βάργκας), Φρόιλερ, Σεφέροβιτς (82' Γκαβράνοβιτς), Ροντίγκεζ, Ζούμπερ (92' Φάσναχτ), Σακίρι (81' Σο)

Ισπανία (Λουίς Ενρίκε): Σιμόν, Αθπιλικουέτα, Λαπόρτ, Πάου Τόρες (113' Τιάγκο Αλκάνταρα), Άλμπα, Μπουσκέτς, Κόκε (91' Γιορέντε), Πέδρι (119' Ρόδρι), Σαράμπια (46' Όλμο), Μοράτα (54' Μορένο), Φεράν Τόρες (91' Οϊαρθάμπαλ)

Σχόλιο:

Για τη συμμετοχή σας στη συζήτηση απαιτείται εγγραφή.