Stoixima στο ποδόσφαιρο

Στοίχημα Stoixima Live Scores

Η θρυλική Boxing Day του 63' στο «μικροσκόπιο»

Η θρυλική Boxing Day του 63' στο «μικροσκόπιο»

Συντάκτης: Κώστας Καραγιαννόπουλος
Κώστας Καραγιαννόπουλος
26/12/2018 16:44
Η Boxing Day της Πρέμιερ Λιγκ έφτασε ξανά και το Agones.gr κάνει ιστορική αναδρομή στη… θρυλική 26η Δεκεμβρίου του 1963, όπου σε αριθμό 10 αγώνων σημειώθηκαν 66 γκολ. Τότε που η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δέχθηκε έξι γκολ από την Μπέρνλι, η Φούλαμ σκόραρε 10 φορές και η Μπλάκμπερν σταμάτησε στα 8.

Στις γιορτινές ημέρες των Χριστουγέννων, οι Αγγλοι περιμένουν πως και πως την Boxing Day. Η ιστορία της ξεκινά από το 1860 και την αναμέτρηση της Σέφιλντ με την Χάλαμ (2-0). Από τότε, έχουν περάσει 158 χρόνια και οι Άγγλοι συνεχίζουν να περνούν τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων στα γήπεδα.

Η Boxing Day έχει βρει μια θέση στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου με το ρεκόρ τερμάτων που σημειώθηκαν στις 26 Δεκεμβρίου 1963. Σε αριθμό 10 αγώνων εκείνη την ημέρα, οι 18 ομάδες πέτυχαν 66 γκολ! Δηλαδή 6,6 τέρματα ανά αγώνα με τις Εβερτον και Μπόλτον να μένουν οι μοναδικές δίχως γκολ.

Τα αποτελέσματα εκείνης της… απίστευτης ημέρας είναι πραγματικά εξωπραγματικά. Δείτε αναλυτικά τι συνέβη στα 10 παιχνίδια:

Φούλαμ-Ίπσουιτς 10-1


Η θρυλική Boxing Day του 63' στο «μικροσκόπιο»
Είναι το αποτέλεσμα που κλέβει την… παράσταση από εκείνη την τρελή αγωνιστική. Αποτελεί φυσικά τη μεγαλύτερη νίκη στην ιστορία της Φούλαμ αλλά και τη βαρύτερη της Ίπσουιτς, η οποία 18 μήνες νωρίτερα είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα υπό τις οδηγίες του Σερ Αλφ Ράμσεϊ.

Ωστόσο, το κενό της αποχώρησης του Άγγλου τεχνικού για λογαριασμό της Εθνικής Αγγλίας (τρία χρόνια μετά θα κατακτούσε το Παγκόσμιο Κύπελλο) δεν αντικαταστάθηκε επαρκώς και εκείνη τη σεζόν τα «Tractor Boys» υποβιβάστηκαν με παθητικό 121 γκολ σε 42 αγωνιστικές.

Όσον αφορά το ιστορικό εκείνο παιχνίδι, τα πάντα είχαν τελειώσει από το πρώτο 20λεπτο, με τον Γκρέιαμ Λέγκατ να σημειώνει το πιο γρήγορο χατ-τρικ της πρώτης κατηγορίας με τρία γκολ σε ένα τρίλεπτο. Το ρεκόρ του έσπασε το 2015 ο Σαντιό Μανέ με τρία γκολ σε 2 λεπτά και 56 δευτερόλεπτα.

Μετά το παιχνίδι, ο τεχνικός της Φούλαμ, Μπέτφορτ Τζέζαρτ είπε στους δημοσιογράφους: «Πρέπει να ήταν οι γαλοπούλες που τους δώσαμε τα Χριστούγεννα. Από τώρα θα τρώνε από μια κάθε εβδομάδα». Για την ιστορία, η Ίπσουιτς πήρε εκδίκηση δύο μέρες μετά (28/12), επικρατώντας με 4-2 των «κότατζερς» στο «Πόρτμαν Ρόουντ».

Μπέρνλι – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 6-1


Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι η πιο πετυχημένη ομάδα στην Boxing Day με απολογισμό 60 βαθμών, ωστόσο εκείνη την 26η Δεκεμβρίου γνώρισε συντριβή από την Μπέρνλι.

Πρωταγωνιστής για τους «κλάρετς» ήταν ο Σκωτσέζος σέντερ φορ, Άντυ Λοσέντ, ο οποίος πέτυχε τα τέσσερα από τα έξι γκολ. Ο ίδιος παραμένει ο μοναδικός παίκτης που έχει πετύχει πέντε γκολ με τη φανέλα της Μπέρνλι. Τα άλλα δύο τέρματα της αναμέτρησης πέτυχε ο μετέπειτα άσος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Γουίλι Μόργκαν, ο οποίος έκλεψε τις εντυπώσεις με την εξαιρετική του εμφάνιση σε ηλικία 18 ετών.

Οι «κόκκινοι διάβολοι» πήραν την εκδίκηση τους δύο μέρες μετά, διαλύοντας με 5-1 την Μπέρνλι στο «Όλντ Τράφορντ». Στον πίνακα των σκόρερ εκείνου του παιχνιδιού είχε μπει και ο μόλις 17 ετών Τζορτζ Μπέστ, ο οποίος τα επόμενα χρόνια θα έγραφε ιστορία με τους «μπέμπηδες».

Γουέστ Χαμ – Μπλάκμπερν 2-8


Η θρυλική Boxing Day του 63' στο «μικροσκόπιο»
Είναι ενδεικτικό το πόσο «τρελή» ήταν η συγκεκριμένη Boxing Day όταν ένα τέτοιο σκορ δεν αποτελεί το μεγαλύτερο της αγωνιστικής.

Η Μπλάκμπερν δεν συνάντησε την παραμικρή αντίσταση από την Γουέστ Χαμ και τη συνέτριψε με 8-2 μέσα στο «Άπτον Παρκ» επιβεβαιώνοντας την εξαιρετική της κατάσταση, που την είχε φέρει στην πρώτη θέση της βαθμολογίας.

Τα «ρόδα», που πριν από εκείνο το παιχνίδι είχαν ρίξει 7 γκολ στην Τότεναμ και 4 στην Άρσεναλ, υποχρέωσαν τα «σφυριά» στην βαρύτερη εντός έδρας ήττα τους. Η Μπλάκμπερν έκανε ότι ήθελε στον λασπωμένο αγωνιστικό χώρο απέναντι σε μια ομάδα που είχε ξεχάσει πως να παίζει άμυνα. Παρόλα αυτά, λίγους μήνες μετά οι Λονδρέζοι, με αρχηγό τον Μπόμπι Μουρ, κατέκτησαν το Κύπελλο Αγγλίας και την επόμενη χρονιά σήκωσαν και το Κυπελλούχων Ευρώπης.

Όσον αφορά την Μπλάκμπερν, η ομάδα του Τζακ Μάρσαλ δεν κατάφερε να δώσει συνέχεια στα εντυπωσιακά αποτελέσματα και από πρωτοπόρος στην γιορτινή περίοδο, τερμάτισε στην 7η θέση της βαθμολογίας.

Λίβερπουλ – Στόουκ 6-1


Η Λίβερπουλ δεν έπεσε θύμα έκπληξης εκείνη την Boxing Day, διαλύοντας με 6-1 την Στόουκ στο «Άνφιλντ». Οι «Πότερς» θα έπαιρναν εκδίκηση την τελευταία αγωνιστική αλλά η ομάδα του Μπιλ Σάνκλι είχε ήδη στεφθεί πρωταθλήτρια Αγγλίας, δύο χρόνια μετά την επιστροφή της στην 1η κατηγορία.

Πρωταγωνιστής για τους «κόκκινους» σ’ εκείνο το παιχνίδι ήταν ο Ρότζερ Χαντ ο οποίος πέτυχε τα 4 από τα 6 γκολ των γηπεδούχων. Ο Άγγλος φορ ολοκλήρωσε τη σεζόν με 31 γκολ, συνθέτοντας ένα «φονικό» τρίο μαζί με τους Ίαν Στ Τζον και Αλφ Άρροουσμίθ. Και οι τρεις πέτυχαν μαζί 67 γκολ εκείνη τη σεζόν.

Η ομάδα του Μέρσεσάϊντ τερμάτισε πρώτη με 57 βαθμούς, τέσσερις περισσότερους από την 2η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και πέντε από την συμπολίτισσα Έβερτον. Ήταν το εφαλτήριο των μεγάλων επιτυχιών για την ομάδα του Μπιλ Σάνκλι και εν συνεχεία του Μπομπ Πέισλι.

Γουέστ Μπρομ – Τότεναμ 4-4


Η θρυλική Boxing Day του 63' στο «μικροσκόπιο»
Ίσως το πιο συναρπαστικό ματς της αγωνιστικής. Η Γουέστ Μπρομ βρέθηκε να χάνει με 4-2 από την Τότεναμ αλλά έκανε το comeback και ισοφάρισε το σκορ σε 4-4 στο «Χόθρονς».

Όλα αυτά όταν λίγες μέρες νωρίτερα οι παίκτες των «μπάγκις» είχαν κατέβει σε… απεργία αντιδρώντας για την ιδιόρρυθμη απόφαση του προπονητή τους, Τζίμι Χάγκαν που ήθελε τους ποδοσφαιριστές του να προπονούνται με σορτς παρά το τσουχτερό κρύο στα Γουέστ Μίντλαντς. Εν τέλει πρυτάνευσε η λογική και όπως έγραψε η «Daily Mail» μετά το παιχνίδι, «η μοναδική κρίση στο Χόθρονς ήταν η άμυνα της Τότεναμ».

Οι «πετεινοί» προηγήθηκαν με 4-2 χάρη στα γκολ του Γκριβς (πρώτος σκόρερ εκείνης της σεζόν με 35 γκολ) και των Σμιθ-Τζόουνς αλλά δεν κατάφεραν να φύγουν με το τρίποντο. Ο Μίκι Φούντζ αξιοποίησε την κούρσα 60 μέτρων του Κλαρκ μειώνοντας σε 4-3 προτού ο Χάου διαμορφώσει το τελικό 4-4. Η Τότεναμ δεν κατάφερε να διατηρηθεί στην κορυφή και εν τέλει τερμάτισε 4η. Το Απρίλιο εκείνης της σεζόν έχασε με τραγικό τρόπο τον σπουδαίο Τζον Γουάιτ, ο οποίος πέθανε αναπάντεχα από χτύπημα κεραυνού.

Μπλάκπουλ – Τσέλσι 1-5


Άλλο ένα εντυπωσιακό σκορ που όμως δεν βρίσκεται στα… highlight της αγωνιστικής. Η Τσέλσι του αναμορφωτή Τόμι Ντόχερτι είχε μόλις επιστρέψει από την 2η κατηγορία αλλά έκανε μια εντυπωσιακή σεζόν που την βρήκε στην 5η θέση και στο -3 από την 2η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Οι παίκτες των Λονδρέζων είχαν περάσει τα Χριστούγεννα σε ένα παραθαλάσσιο ξενοδοχείο στο Μπλάκπουλ αλλά αυτό δεν τους εμπόδισε να διαλύσουν την ομώνυμη ομάδα, πετυχαίνοντας τα 4 από τα 5 γκολ στο πρώτο ημίχρονο. Μπρίτζις (2), Μάρει, Χάουσμαν και Βέναμπλς έκαναν… φύλλο και φτερό την ομάδα του Λανκασάιρ.

Το γκολ της τιμής για την Μπλάκπουλ πέτυχε ο Ντέιβ Ντιούρι, ο οποίος εκείνο τον Δεκέμβριο ψηφίστηκε από την Ένωση Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών ως παράδειγμα παίκτη για το λόγο ότι δεν είχε δεχτεί ποτέ κάρτα ή αποβολή σε περισσότερα από 300 παιχνίδια πρωταθλήματος και Κυπέλλου.

Τα άλλα παιχνίδια


Η θρυλική Boxing Day του 63' στο «μικροσκόπιο»
Όχι ένα, όχι δύο αλλά 17 γκολ σημειώθηκαν στα υπόλοιπα τέσσερα παιχνίδια. Πιο εντυπωσιακό ήταν το παιχνίδι της Νότιγχαμ Φόρεστ με την Σέφιλντ Γιουνάιτεντ (3-3), με τις «λεπίδες» να κάνουν τεράστιο comeback, αφού βρέθηκαν να χάνουν με 3-0 μέσα στο «Σίτι Γκράουντ».

Με το ίδιο σκορ έληξε και η αναμέτρηση της Γουλβς με την Άστον Βίλα (3-3) σ’ ένα συναρπαστικό ντέρμπι των Μίντλαντς. Παρά το σόου που πρόσφεραν οι δύο ομάδες, αμφότερες τερμάτισαν στο δεύτερο μισό της βαθμολογίας. Δεν ήταν μια καλή σεζόν για τους «λύκους», οι οποίοι τα προηγούμενα χρόνια είχαν φτάσει στα προημιτελικά του Πρωταθλητριών αλλά και στα ημιτελικά του Κυπελλούχων Ευρώπης.

Η Σέφιλντ Γουένστνει κέρδισε με το εμφατικό 3-0 την Μπόλτον, η οποία υποβιβάστηκε στο τέλος της σεζόν. Τεχνικός για τις «κουκουβάγιες» ήταν ο Βίκτορ Μπάκιγχαμ, προπονητής που «έβγαλε» τον Κρόιφ από τις ακαδημίες του Άγιαξ. Το 1968 ήρθε στα μέρη μας για λογαριασμό του Εθνικού Πειραιώς προτού αποχωρήσει για να αναλάβει την… Μπαρτσελόνα. Έκλεισε την προπονητική του καριέρα στη χώρα μας με τις θητείες του σε Ολυμπιακό και Ρόδο.

Τέλος, το πιο «φτωχό» σκορ της αγωνιστικής ήταν το Λέστερ-Έβερτον 2-0. Οι «αλεπούδες» σόκαραν τους πρωταθλητές Αγγλίας, που στο φινάλε της σεζόν έδωσαν τα σκήπτρα στη συμπολίτισσα Λίβερπουλ. Οι δύο ομάδες έδωσαν νέο παιχνίδι λίγες μέρες μετά, με την Λέστερ να παίρνει νέα νίκη, αυτή τη φορά πιο εντυπωσιακή με 3-0 στο «Γκούντισον Παρκ». Η εξαιρετική ομάδα του Ματ Τζάιλς, που την περσινή σεζόν έφτασε μια «ανάσα» από το νταμπλ, βρέθηκε να πανηγυρίζει στο φινάλε της χρονιάς αφού κατέκτησε το Λιγκ Καπ –πρώτος της τίτλος- μετά από δύο συγκλονιστικούς τελικούς με την Στόουκ.

Επιμέλεια: Κώστας Καραγιαννόπουλος

Σχόλιο:

Για τη συμμετοχή σας στη συζήτηση απαιτείται εγγραφή.

Τελευταίες ειδήσεις