Stoixima στο ποδόσφαιρο

Στοίχημα Stoixima Live Scores

Μουντιάλ 2018: Στον τελικό με νέα ανατροπή η Κροατία!

Μουντιάλ 2018: Στον τελικό με νέα ανατροπή η Κροατία!

Συντάκτης: Κώστας Καραγιαννόπουλος
Κώστας Καραγιαννόπουλος
11/7/2018 23:43
Αν και βρέθηκε πίσω στο σκορ από το 5ο λεπτό, η ψυχωμένη Κροατία κέρδισε με 2-1 την Αγγλία στην παράταση και προκρίθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της στον τελικό του Μουντιάλ, όπου θα αντιμετωπίσει την Γαλλία. Πέρισιτς (68’) και Μάντζουκιτς (109’) τα γκολ για τη «Χρβάτσκα», προηγήθηκαν με Τρίπιερ (5’) τα «τρία λιοντάρια» που… επιστρέφουν σπίτι.

Για 3ο σερί νοκ-άουτ στο θεσμό η Κροατία βρέθηκε πίσω στο σκορ, ωστόσο γι' ακόμα μια φορά κατάφερε να αντιδράσει! Με «χρυσό» γκολ του Μάριο Μάντζουκιτς (109’) η «Χρβάτσκα» «λύγισε» με 2-1 την Αγγλία στην παράταση και προκρίθηκε για πρώτη φορά σε τελικό Μουντιάλ! Εκεί θα αντιμετωπίσει την Γαλλία, την ομάδα που της είχε στερήσει την πρόκριση στον τελικό στον συγκλονιστικό ημιτελικό του 1998.

Οι Άγγλοι ούρλιαζαν τόσες μέρες πως… «it’s coming home», αλλά έμειναν στα λόγια. Το γκολ του Τρίπιερ στο 5ο λεπτό με απευθείας εκτέλεση φάουλ ισοφαρίστηκε στο 68’ από το τέρμα του Πέρισιτς και η ομάδα του Γκάρεθ Σάουθγκειτ δεν μπόρεσε ποτέ να βρει απάντηση. Η Κροατία εκμεταλλεύτηκε τα αμυντικά λάθη των Άγγλων και έγινε η δεύτερη μικρότερη χώρα σε πληθυσμό (4.2 εκατ.) που δίνει το «παρών» σε τελικό Μουντιάλ μετά την Ουρουγουάη (1.9 εκατ.). Παράλληλα, έγινε η ομάδα με τη χαμηλότερη θέση (20η) στη βαθμολογία της FIFA (θεσπίστηκε το 1992) που θα αγωνιστεί σε τελικό, αλλά και η πρώτη που ανατρέπει σκορ σε ημιτελικό μετά την Γαλλία το 1998 (κόντρα στην Κροατία).

Ιδανικότερο ξεκίνημα δεν γίνονταν για την Αγγλία, η οποία προηγήθηκε στο 5ο μόλις λεπτό με εξαιρετική απευθείας εκτέλεση φάουλ του Τρίπιερ. Αυτό ήταν το πρώτο γκολ για τον άσο της Τότεναμ με το εθνόσημο αλλά και το 9ο των «τριών λιονταριών» από στημένη φάση στο τουρνουά.Όπως κόντρα σε Δανία και Ρωσία, η Κροατία βρέθηκε ξανά πίσω στο σκορ και καλούνταν να αντιδράσει. Στο 19’ το σουτ του Πέρισιτς κόντραρε στο Γουόκερ και πέρασε δίπλα από το δοκάρι του Πίκφορντ, ενώ στο 32’ ο Άγγλος πορτιέρο είπε «όχι» σε πλασέ του Ρέμπιτς. Δύο λεπτά νωρίτερα η Αγγλία είχε δοκάρι και χαμένο τετ-α-τετ με τον Κέιν αλλά ο βοηθός σήκωσε καθυστερημένα το σημαιάκι για οφσάιντ.

Η Κροατία είχε την κατοχή αλλά δυσκολεύονταν να δημιουργήσει και στο 36’ κινδύνεψε ξανά με ένα δεύτερο γκολ, όμως το πλασέ του Λίνγκαρντ από πλεονεκτική θέση πέρασε άουτ. Στο δεύτερο μέρος, η «Χρβάτσκα» ήταν πιο συγκεντρωμένη στο παιχνίδι της και βρήκε το γκολ της ισοφάρισης με τον Πέρισιτς. Στο 65’ το σουτ του Κροάτη εξτρέμ κόντραρε στα σώματα όμως τρία λεπτά μετά ο άσος της Ίντερ εξέθεσε Τρίπιερ και Γουόκερ και με τρομερή προβολή, μετά από σέντρα του Βρσάλικο, έφερε το ματς στα ίσια.

Το μομέντουμ άνηκε στους Κροάτες που στο 72’ «άγγιξαν» την ανατροπή με σουτ του Πέρισιτς που σταμάτησε στο δοκάρι. Ο Σάουθγκεϊτ πέρασε στο ματς τον Ράσφορντ αντί του Στέρλινγκ, αλλά η ομάδα του είχε χάσει τη ψυχραιμία της. Στο 83’ η αγγλική άμυνα… κοιμήθηκε αλλά ο Πίκφορντ απέκρουσε το βολέ του αμαρκάριστου Μάντζουκιτς. Ένα λεπτό μετά, ο Άγγλος πορτιέρο έκανε λανθασμένη έξοδο αλλά δεν τιμωρήθηκε από τον Πέρισιτς, που πλάσαρε άουτ.

Το παιχνίδι οδηγήθηκε στον έξτρα χρόνο, με την Κροατία να γίνεται η 4η ομάδα που δίνει το «παρών» σε τρεις παρατάσεις στο ίδιο Μουντιάλ. Η Αγγλία, που ολοκλήρωσε το 90λεπτο με ένα σουτ στο στόχο, «άγγιξε» το 2-1 στο 99’ αλλά ο Βρσάλικο έδιωξε στη γραμμή την κεφαλιά του Στόουνς. Στο 105+2’ ο Πίκφορντ «έβγαλε» με το πόδι την προβολή του Μάντζουκιτς όμως στο 109’ ο φορ της Γιουβέντους έδωσε τη λύση. Ο Πέρισιτς πάσαρε με το κεφάλι στον Μάντζουκιτς, αυτός ξέφυγε εύκολα από τον Στόουνς και με σουτ στην κίνηση από τη μικρή περιοχή διαμόρφωσε το τελικό 2-1.

Η Αγγλία, που στα τελευταία λεπτά έπαιζε με παίκτη λιγότερο λόγω τραυματισμού του Τρίπιερ, δεν μπόρεσε ποτέ να βρει απάντηση και έτσι δεν κατάφερε να βρεθεί σε τελικό για δεύτερη φορά μετά το «χρυσό» 1966. Η Κροατία απέδειξε ξανά πως έχει μέταλλο και θα διεκδικήσει το πρώτο τρόπαιο της ιστορίας της απέναντι στην Γαλλία.

Κροατία (Ζλάτκο Ντάλιτς): Σούμπασιτς, Βρσάλικο, Λόβρεν, Βίντα, Στρίνιτς (95΄ Πίβαριτς), Ράκιτιτς, Μόντριτς (119΄ Μπάντελι), Μπρόζοβιτς, Ρέμπιτς (101΄ Κράμαριτς), Μάντζουκιτς (115΄ Τσόρλουκα), Πέρισιτς

Aγγλία (Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ): Πίκφορντ, Γουόκερ (112΄ Βάρντι), Στόουνς, Μαγκουάιρ, Χέντερσον (97΄ Ντάιερ), Τρίπιερ, Λίνγκαρντ, Άλι, Γιανγκ (91΄ Ρόουζ), Στέρλινγκ (74΄ Ράσφορντ), Κέιν


Σχόλιο:

Για τη συμμετοχή σας στη συζήτηση απαιτείται εγγραφή.