Γουίμπλεντον-ΜΚ Ντονς: Ένα ντέρμπι (πολύ) διαφορετικό από τα άλλα
Υπάρχουν πολλοί λόγοι προκειμένου ένα παιχνίδι μεταξύ δύο ομάδων να «βαπτίζεται» ντέρμπι. Από βαθμολογικούς και γεωγραφικούς μέχρι πολιτικούς και θρησκευτικούς (βλέπε «Old Firm»). Ωστόσο, η προσεχή αναμέτρηση της AFC Γουίμπλεντον με την ΜΚ Ντονς αποτελεί μια κατηγορία από μόνη της, αφού για τη μία ομάδα αυτό το παιχνίδι δεν έπρεπε καν να υφίσταται... Πώς άραγε να αισθάνεσαι όταν καλείσαι να αντιμετωπίσεις αυτόν που σε εξαφάνισε από το (ποδοσφαιρικό) χάρτη; Ρωτήστε τους οπαδούς της Γουίμπλεντον…Γράφει ο Κώστας Καραγιαννόπουλος
Είναι δυνατόν ένα παιχνίδι ανάμεσα σε δύο ομάδες της 3ης κατηγορίας να φιγουράρει στα πρώτα θέματα των αγγλικών Μέσων; Είναι όταν πρόκειται για αναμέτρηση ανάμεσα στην AFC Γουίμπλεντον και την πρώην… Γουίμπλεντον, ΜΚ Ντονς, ομάδας που γεννήθηκε το 2004, παίρνοντας τη θέση του λονδρέζικου συλλόγου.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Τον Αύγουστο του 2001 η διοίκηση της Γουίμπλεντον γνωστοποιεί την πρόθεση της να μετακομίσει την έδρα της ομάδας στο Μίλτον Κέινς, μια νέα πόλη, περίπου 70 χιλιόμετρα μακριά από το Λονδίνο, που δημιουργήθηκε για χάρη της αποκέντρωσης το 1967. Η δικαιολογία των διοικούντων ήταν πως αν η Γουίμπλεντον δεν έκανε αυτή την αλλαγή έδρας, τότε θα βρισκόταν μια ανάσα από τη χρεοκοπία.
Τα χρόνια όμως περνάνε και το νέο millennium έβρισκε την ομάδα στην 2η κατηγορία και στο χείλος του οικονομικού γκρεμού. Αυτό το γεγονός εκμεταλλεύτηκε ο Πιτ Ουίνκελμαν, διευθυντής μιας κοινοπραξίας στο Μίλτον Κέινς που –με τη στήριξη της IKEA- είχε ως στόχο να φτιάξει ένα τεράστιο εμπορικό κέντρο στα νότια της πόλης, το οποίο θα περιλάμβανε και ένα γήπεδο 30.000 θέσεων.
Και επειδή η τοπική ομάδα, Μίλτον Κέινς Σίτι βρίσκονταν στην 8η κατηγορία, ο Ουίνκελμαν έψαξε να βρει έναν σύλλογο από τις γύρω περιοχές που να αγωνίζεται στις επαγγελματικές κατηγορίες. Μετά από αρκετές… πόρτες, μεταξύ άλλων από τις Κρίσταλ Πάλας, ΚΠΡ και Λούτον, τη λύση στο πρόβλημα του έδωσε η χρεοκοπημένη Γουίμπλεντον, η οποία είχε μετακομίσει στο γήπεδο της Κρίσταλ Πάλας, αφού το δικό της γήπεδο, «Plough Lane», ήταν τόσο παλιό που δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις.
Η γνώμη των οπαδών φυσικά δεν αποτέλεσε κανένα εμπόδιο στην επίτευξη της συμφωνίας και το 2003 η ομάδα μεταφέρθηκε 90 χιλιόμετρα μακριά από τη φυσική έδρα της. Το τελειωτικό χτύπημα ήρθε ένα χρόνο μετά, με την Γουίμπλεντον να μετονομάζεται σε Μίλτον Κέινς Ντονς, έχοντας νέο ιδιοκτήτη τον Πιτ Ουίνκελμαν. Ο δικέφαλος αετός στο σήμα αποτέλεσε παρελθόν, όπως και τα παραδοσιακά χρώματα του συλλόγου. Το μόνο πράγμα που θύμιζε κάτι από την ταυτότητα του λονδρέζικου συλλόγου ήταν το ψευδώνυμο «Ντονς» που μπήκε στη νέα ονομασία.
Και εγένετο… AFC Wimbledon
Οι οπαδοί της Γουίμπλεντον, που είδαν την ομάδα τους να μεταλλάσσεται σε κάτι ξένο, δεν έμειναν με σταυρωμένα τα χέρια και προχώρησαν στην επανασύσταση της. Και κάπως έτσι ξεκίνησε η παραμυθένια πορεία της «AFC Wimbledon».
Η 30η Μαΐου του 2002, ημέρα ίδρυσης της ομάδας, αποτελεί μια ιστορική ημέρα όχι μόνο για τον σύλλογο του Νότιου Λονδίνου αλλά γενικότερα για το ποδόσφαιρο, φανερώνοντας την ρομαντική πλευρά του αθλήματος, η οποία τείνει να εξαφανιστεί στην εποχή του Modern Football και του ψυχρού επαγγελματισμού.
Η ανταπόκριση του κόσμου στο εγχείρημα ήταν εντυπωσιακή και μέσα σε λίγες μέρες οι οπαδοί μάζεψαν το απαιτούμενο ποσό για να αγοράσουν ένα μικρό γήπεδο της περιοχής, χωρητικότητας κάτω των 5 χιλιάδων θέσεων. Αφού καταρτίστηκε το διοικητικό συμβούλιο ακολούθησε η δοκιμή παικτών για τη συγκρότηση του ρόστερ. 230 άτομα, άλλοι πιτσιρικάδες, άλλοι ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές, εμφανίστηκαν στα ανοιχτά δοκιμαστικά του συλλόγου και λίγες μέρες μετά διεξήχθη το πρώτο φιλικό της ομάδας. Μπροστά σε 5000 ανθρώπους η AFC Γουίμπλεντον διασύρθηκε με 4-0 από την Σάτον Γιουνάιτεντ, ένα λογικό αποτέλεσμα για μια ομάδα που δεν είχε κλείσει ούτε ένα μήνα «ζωής».
Το πρώτο γκολ στην ιστορία του συλλόγου πέτυχε ο Γκλεν Μάλκερ, σε ένα φιλικό παιχνίδι με αντίπαλο την Μπρόμλι. Ο Μάλκερ ήταν ιδιωτικός ντεντέκτιβ και όλοι στην ομάδα τον γνώριζαν αρχικά με το ψευδώνυμο «Τρίγκερ». Μάλιστα, λίγα χρόνια μετά, καταδικάστηκε σε φυλάκιση ως υπεύθυνος μεγάλου μέρος των υποκλοπών στο σκάνδαλο της εφημερίδας «News of the World»…
Το ταξίδι μέχρι τις επαγγελματικές κατηγορίες
Παρά το «τσιμπημένο» εισιτήριο διότι η ομάδα χρειάζονταν έσοδα, η προσέλευση του κόσμου ήταν εντυπωσιακή και η Γουίμπλεντον έφτασε μια «ανάσα» από την άνοδο στην πρώτη κιόλας χρονιά, τερματίζοντας στην 3η θέση της βαθμολογίας. Το εντυπωσιακό της σερί 11 διαδοχικών νικών στις τελευταίες αγωνιστικές δεν ήταν αρκετό για να της δώσει την άνοδο. Κάθε αρχή και δύσκολη…
Η επόμενη χρονιά ήταν ονειρική για τους «Ντονς», αφού η νεοσύστατη ομάδα ήταν απλά… άπιαστη, τερματίζοντας στην 1η θέση με 42 νίκες και 4 ισοπαλίες. Τα 180 γκολ που σημείωσε ήταν ενδεικτικό ότι η 9η κατηγορία δεν την χωρούσε πλέον... Το ίδιο ίσχυε και για την 8η κατηγορία, αφού στην πρώτη της χρονιά, η Γουίμπλεντον εξασφάλισε την άνοδο, κάνοντας μάλιστα ρεκόρ στην ιστορία των αγγλικών κατηγοριών με 78 συνεχόμενα ματς χωρίς ήττα!
Η 7η κατηγορία αποδείχθηκε πιο ανταγωνιστική, αφού χρειάστηκαν δύο χρόνια προκειμένου η ομάδα να εξασφαλίσει την άνοδο μέσω των πλει-οφ. Η σεζόν 2008-09 βρήκε την Γουίμπλεντον στην Κόνφερενς Σάουθ και στο φινάλε οι «Ντονς» πανηγύρισαν ως πρωταθλητές την άνοδο στην Κόνφερενς, την 5η ημι-επαγγελματική κατηγορία.
Ως μια από τις πιο ανταγωνιστικές κατηγορίες στο αγγλικό ποδόσφαιρο, η πρώτη σεζόν της Γουίμπλεντον στην Κόνφερενς τη βρήκε στην 8η θέση και 14 βαθμούς μακριά από τα πλει-οφ. Ήταν η πρώτη φορά από την ίδρυση της που δεν κατάφερε να βρεθεί στο Top-5 του πρωταθλήματος που συμμετείχε…. Αυτό δεν την πτόησε, αφού την επόμενη σεζόν εξασφάλισε την άνοδο μέσω των πλει-οφ, νικώντας την Λούτον στα πέναλτι. Οι «καπελάδες» θα έπρεπε να περιμένουν μέχρι το 2014 για να επιστρέψουν στις επαγγελματικές κατηγορίες…
Η Γουίμπλεντον, με αφεντικά και ιδιοκτήτες πάντα τους οπαδούς της, πανηγύρισε 5 ανόδους σε 9 σεζόν με αποτέλεσμα το καλοκαίρι του 2011 να τη βρει στις επαγγελματικές κατηγορίες (4η), όντας η πρώτη ομάδα με έτος ίδρυσης τον 21ο αιώνα που αγωνίστηκε σε επίπεδο Football League (4η έως 2η κατηγορία στην αγγλική πυραμίδα).
Τα πρώτα παιχνίδια με την ΜΚ Ντονς
Στο μεταξύ, τον Δεκέμβριο του 2012, οι «Ντονς» κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν για πρώτη φορά στην ιστορία τους την ΜΚ Ντονς, αφού οι δύο ομάδες κληρώθηκαν μαζί στον 2ο γύρο του Κυπέλλου Αγγλίας. Το παιχνίδι θα γίνονταν στο Μίλτον Κέινς, με τον κόσμο της Γουίμπλεντον να παρουσιάζονταν διχασμένος, αφού η μια πλευρά «διψούσε» για εκδίκηση, ενώ η άλλη δεν επιθυμούσε να διεξαχθεί ποτέ το συγκεκριμένο παιχνίδι, καθώς έτσι θα αναγνώριζαν την ύπαρξη της αντιπάλου.
«Δεν τους νομιμοποιούμε, είναι σαν να μην υπάρχουν για εμάς» ήταν τα σχόλια μερίδας οπαδών της Γουίμπλεντον, ενώ από την πλευρά τους οι διοικούντες δεν επιθυμούσαν την παρουσία τους στο γήπεδο της ΜΚ για να μην φιλοξενηθούν από τους ανθρώπους της μισητής αντιπάλου. Παρά τις απειλές για μποϊκοτάζ, αρκετοί οπαδοί της Γουίμπλεντον βρέθηκαν στο πρώτο ιστορικό παιχνίδι των δύο ομάδων. Η ΜΚ Ντονς, όντας μια κατηγορία πάνω από την Γουίμπλεντον, πήρε τη νίκη με 2-1 στις καθυστερήσεις, ωστόσο το τέρμα της ισοφάρισης από τον Μίντσον, πανηγυρίστηκε σαν κατάκτηση… Μουντιάλ από τους οπαδούς των φιλοξενούμενων, με πάνω από 50 άτομα να μπαίνουν στον αγωνιστικό χώρο!
Το πανδαιμόνιο μετά το γκολ του Μίντσον:
Γενικότερα, οι οπαδοί των δύο ομάδων έδιναν τη δική τους μάχη στην εξέδρα καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα… Από την πλευρά των οπαδών της ΜΚ Ντονς έβλεπες πανό με συνθήματα «AFC Υποκριτές» και «Κρατάμε τους Ντονς, ξεπεράστε το…», ενώ στην αντίπερα όχθη επικρατούσαν τα συνθήματα «ΜΚ Καθάρματα», «Franchise FC» και το κλασσικό «Εμείς είμαστε η Γουίμπλεντον».
Παρότι βρίσκονταν σε διαφορετικές κατηγορίες, οι δύο ομάδες βρέθηκαν αντιμέτωπες άλλες δύο φορές και μάλιστα την ίδια χρονιά (2014), για το Λιγκ Καπ και το Λιγκ Τρόφι. Δεν ήταν λίγοι αυτοί που έκαναν λόγο για… κατευθυνόμενες κληρώσεις, αφού και το 2010 η κληρωτίδα τις έφερε αντιμέτωπες στον 2ο γύρο του Κυπέλλου, ωστόσο η ΜΚ Ντονς δεν ξεπέρασε αρχικά το εμπόδιο της Στίβενειτζ.
Η ΜΚ Ντονς κέρδισε και το δεύτερο παιχνίδι των δύο ομάδων στο ίδιο γήπεδο, επικρατώντας με 3-1 στο Λιγκ Καπ Αγγλίας. Η Γουίμπλεντον πήρε την εκδίκηση της λίγους μήνες μετά στο Λιγκ Τρόφι, νικώντας με 3-2 εκτός έδρας χάρη σε γκολ του «γίγαντα» Ακινφέουα.
Η δικαίωση, το νέο γήπεδο και το… Χόλιγουντ
Μέσα σ’ αυτά τα χρόνια, ο σύλλογος αναγεννήθηκε από τις στάχτες του, πέρασε μέσα από όλες τις ερασιτεχνικές κατηγορίες και λίγους μήνες μετά προσπέρασε στην βαθμολογία την μεγάλη της εχθρό, ΜΚ Ντονς, που είχε υποβιβαστεί στην 3η κατηγορία. Ήταν μια μεγάλη δικαίωση για τους ανθρώπους αυτής της ομάδας, που ακολούθησαν την καρδιά τους ξεκινώντας από το απόλυτο μηδέν, δίχως έσοδα και υποδομές, παρά μόνο με το σήμα, το όνομα και την αγάπη για την Γουίμπλεντον.
Και επειδή το γήπεδο που αγόρασαν πριν 14 χρόνια, είναι πλέον πολύ μικρό για τις απαιτήσεις του κλαμπ, εδώ και αρκετό διάστημα οι διοικούντες (σ.σ. οι οπαδοί της) έχουν ξεκινήσει προσπάθειες για την κατασκευή ενός νέου υπερσύγχρονου γηπέδου, στο μέρος όπου δέσποζε η φυσική της έδρα από το μακρινό 1912. Μάλιστα το διοικητικό συμβούλιο του Δήμου, έχει δώσει την έγκριση και το μόνο που απομένει είναι να ξεκινήσουν τα έργα προκειμένου η ομάδα να επιστρέψει πίσω στην παλιά της γειτονιά.
Η παραμυθένια αυτή ιστορία των Λονδρέζων, που διδάσκει τι σημαίνει να είσαι αληθινός οπαδός, θα γίνει ακόμα και ταινία, αφού ο πολυβραβευμένος συγγραφέας, Τζον Γκριν απέκτησε τα δικαιώματα για να προβάλει την ιστορία της ομάδας στη μεγάλη οθόνη.
Στην αντίπερα όχθη
«Ήμουν 12 ετών όταν έγιναν όλα. Σε αυτή την ηλικία βλέπεις ως είδωλα τους παίκτες και μου φάνηκε ως φυσική εξέλιξη να τους ακολουθήσω στο Μίλτον Κέινς. Ίσως αν ήμουν πιο μεγάλος να έβλεπα αλλιώς τα πράγματα, ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι το Μίλτον Κέινς έδωσε την ευκαιρία στην Γουίμπλεντον για μια δεύτερη ζωή».
Ο Πιτ Ουίνκελμαν παραμένει ιδιοκτήτης της ΜΚ Ντονς μέχρι και σήμερα, με τον ίδιο να έχει παραδεχτεί πως ο τρόπος που έγιναν όλα δεν ήταν και ο πιο… κομψός: «Κάναμε μια συμφωνία που ήταν λάθος. Οι ιδιοκτήτες της Γουίμπλεντον ήταν λάθος και δεν είμαι περήφανος με τον τρόπο που το ποδόσφαιρο ήρθε στο Μίλτον Κέινς. Ωστόσο, ο σύλλογος δεν είχε άλλη επιλογή απ’ το να συνεχίσει στο Μίλτον Κέινς. Διαφορετικά θα είχε χρεοκοπήσει…».
Όλα αυτά τα χρόνια, η ΜΚ Ντονς δεν κατάφερε ποτέ να κάνει το βήμα παραπάνω, αποτελώντας συνήθως μια αξιόλογη ομάδα της 3ης κατηγορίας, που ποτέ δεν έφτανε στην άνοδο. Εξαίρεση αποτέλεσε η σεζόν 2014-15 όπου η ομάδα ανέβηκε στην Τσάμπιονσιπ, έχοντας ως πρώτο σκόρερ τον περιβόητο Β. Ιρλανδό από το Euro 2016 (και ας μην έπαιξε ποτέ) Γουίλ Γκριγκ. Ωστόσο, η ομάδα του Καρλ Ρόμπινσον αποδείχθηκε… ασανσέρ αφού τον επόμενο χρόνο έπεσε ξανά στην 3η κατηγορία και πλέον βρίσκεται σε μάχη παραμονής.
Μοναδική διάκριση της ΜΚ Ντονς είναι η εμφατική νίκη-πρόκριση με 4-0 εις βάρος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για το Λιγκ Καπ, ενώ η ομάδα φημίζεται για την Ακαδημία της, προϊόν της οποίας αποτελεί ο Ντέλε Άλι της Τότεναμ. Όπως και να’ χει, για την πλειοψηφία θα θεωρείται πάντα ως η ομάδα που εξαφάνισε την Γουίμπλεντον από τον ποδοσφαιρικό χάρτη.