Stoixima στο ποδόσφαιρο

Στοίχημα Stoixima Live Scores

Η τελευταία φορά που δεν απονεμήθηκε Κύπελλο Ελλάδας (video)

Η τελευταία φορά που δεν απονεμήθηκε Κύπελλο Ελλάδας (video)

Συντάκτης: Κώστας Καραγιαννόπουλος
Κώστας Καραγιαννόπουλος
3/3/2016 21:31
Το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν θα αναδείξει Κυπελλούχο τη φετινή σεζόν και θα πρέπει να πάμε 54 χρόνια πίσω για να βρούμε την τελευταία φορά που δεν απονεμήθηκε Κύπελλο Ελλάδας! Διαβάστε τι είχε γίνει.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, γνωστοποίησε την οριστική διακοπή του Κυπέλλου Ελλάδας, μια ημέρα μετά τα όσα έγιναν στο παιχνίδι της Τούμπας ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό.

Αυτό σημαίνει ότι για πρώτη φορά μετά από 54 χρόνια, δεν θα απονεμηθεί Κύπελλο Ελλάδας. Ήταν το μακρινό 1962, όταν ο τελικός μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού δεν ολοκληρώθηκε ποτέ λόγω... σκότους!

Οι δύο «αιώνιοι» συναντήθηκαν σε τελικό μετά από δύο χρόνια και ο αγώνας ορίστηκε να διεξαχθεί στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας. Το παιχνίδι ήταν πολύ σκληρό και στο πρώτο ημίχρονο, ο Ελβετός διαιτητής, Αντρέ Μελέ απέβαλε τρεις ποδοσφαιριστές. Δύο του Ολυμπιακού (5’ Σ. Παπάζογλου, 33’ Α. Παπάζογλου) και έναν του Παναθηναϊκού (5’ Παπαεμμανουήλ).

Η τελευταία φορά που δεν απονεμήθηκε Κύπελλο Ελλάδας (video)
Το πρώτο ημίχρονο κράτησε 66 λεπτά (!) λόγω των συνεχών διακοπών, ενώ η ανάπαυλα κράτησε 30' αντί για 15'. Αυτό συνέβη διότι το γήπεδο είχε γεμίσει από αντικείμενα που είχαν πετάξει οι θεατές του αγώνα, οι οποίοι ήταν υποψιασμένοι ότι οι δύο ομάδες επεδίωκαν την ισοπαλία ώστε να παίξουν επαναληπτικό αγώνα. Εκείνη την εποχή δεν είχε ακόμα καθιερωθεί η διαδικασία των πέναλτι, κάτι που σήμαινε επιπλέον έσοδα σε περίπτωση επαναληπτικού.

Το δεύτερο ημίχρονο κύλησε πιο ομαλά, παρά τις αντιδράσεις των θεατών, ωστόσο το 0-0 οδήγησε τον αγώνα στην παράταση. Με τη μεγάλη καθυστέρηση όμως είχε πέσει ήδη το σκοτάδι (το γήπεδο δεν είχε ακόμη προβολείς), με αποτέλεσμα ο Ελβετός διαιτητής να διακόψει τον αγώνα στο 7ο λεπτό της παράτασης.

Η ΕΠΟ υπό τον φόβο τυχόν αντιδράσεων δεν τόλμησε να ορίσει επαναληπτικό τελικό και έτσι τη σεζόν 1961-62 δεν υπήρχε κυπελλούχος ομάδα. Στα αξιοσημείωτα ότι στο Κύπελλο Κυπελλούχων της επόμενης περιόδου δηλώθηκε ο Ολυμπιακός, καθώς ο Παναθηναϊκός ήταν ο πρωταθλητής της χρονιάς εκείνης. Οι «ερυθρόλευκοι» κληρώθηκαν στον προκριματικό γύρο με τη Χιμπέρνιανς, ωστόσο παραιτήθηκαν, θεωρώντας ότι ο αγώνας δεν θα είχε οικονομική επιτυχία και η κυπελλούχος Μάλτας προκρίθηκε ανεύ αγώνα!

Επιμέλεια: Κώστας Καραγιαννόπουλος

Πλάνα από τον τελικό του 1962:



Σχόλιο:

Για τη συμμετοχή σας στη συζήτηση απαιτείται εγγραφή.