Η ΑΖ τον πρώτο λόγο
Η Άλκμααρ φιλοξενεί στο «ΑΦΑΣ Στάντιον» τη Xέρενφεν στον ημιτελικό των ευρωπαϊκών πλέι οφ της Ερεντιβίζιε.
Τι ισχύει: Μόνος νοκ αουτ ημιτελικός για τα πλέι οφ της Ερεντιβίζιε. Σε περίπτωση ισοπαλίας ακολουθεί ημίωρη παράταση -κι αν χρειαστεί- η διαδικασία των πέναλτι, ώστε να αναδειχθεί η νικήτρια ομάδα, που στον τελικό θα αντιμετωπίσει τη νικήτρια του ζευγαριού Τβέντε - Ναϊμέγκεν με έπαθλο μία θέση στα προκριματικά του Κόνφερενς Λιγκ της σεζόν 2025-26.
* Η Άλκμααρ ανάγκασε τη Χέρενφεν στην πιο «βαριά» ήττα της ιστορίας της σε επίπεδο Ερεντιβίζιε, στον πρώτο γύρο στο ίδιο γήπεδο, επικρατώντας με 9-1.
* Οι δύο ομάδες βρέθηκαν αντιμέτωπες στα ημιτελικά των πλέι οφ της σεζόν 2021-22, με την Άλκμααρ να προκρίνεται τότε στον τελικό.

Αναδείχθηκε ισόπαλη (1-1) με την υποβιβασμένη Άλμερε Σίτι εντός έδρας στην τελευταία αγωνιστική της Ερεντιβίζιε, σε ένα ματς στα όρια της βαθμολογικής αδιαφορίας, αφού έπρεπε να ηττηθεί ή να φέρει ισοπαλία και ταυτόχρονα η Τβέντε να νικήσει με πέντε γκολ διαφορά τον Άγιαξ εκτός έδρας για να χάθεί η 5η θέση.
Οι γηπεδούχοι πάντως δεν ξεκίνησαν καλά και αφού απειλήθηκαν ελαφρώς μια δυο φορές, στο 28' βρέθηκαν πίσω στο σκορ. Προσπάθησαν να αντιδράσουν, ωστόσο η υπεροχή τους δεν μπορούσε να μεταφραστεί σε κλασικές ευκαιρίες. Μετά το 60' ανέβασαν στροφές και στο 64' έφτασαν στην ισοφάριση με κοντινό πλσέ του Βόλφ-Μέλερ, ενώ στο 67' σε φαση διαρκείας πρώτα ο Ποκού νικήθηκε σε τετ-α-τετ από τον αντίπαλο κίπερ αι κατόπιν ο Φαν Μπόμελ τον ανάγκασε σε δύσκολη επεμβαση με σουτ από τα όρια της περιοχής. Το σκηνικό δεν άλλαξε με του γηπεδούχους να έχουν τον έλεγχο, ωστόσο στιαδιακά να καταφεύγουν σε διαχείριση και να μη ρισκάρουν και στο 90'+2' να στέκονται και τυχεροί όταν γλίτωσαν από το δοκάρι.
Η Άλκμααρ συγκέντρωσε έτσι 57 βαθμούς και τερμάτισε στην 5η θέση που δίνει το απόλυτο πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ. Σε πολύ καλή κατάσταση στο φινάλε της σεζόν, καθώς «τρέχει» αήττητο πέντε αγώνων 3-2-0 και με «όπλο» την έδρα της θέλει να εξασφαλίσει για όγδοη σερί σεζόν την παρουσία της σε ευρωπαϊκή διοργάνωση.
Ο κόουτς Μάαρτενς, που ανανέωσε ως το 2028, σχολίασε ενόψει της αναμέτρησης με τη Χέρενφεν:«Είναι αποτυχία πως δεν πήραμε ένα απευθείας ευρωπαϊκό εισιτήριο, ωστόσο πρέπει να δείξουμε ξανά καλό πρόσωπο όπως στα πρόσφατα ματς και να το πετύχουμε οπωσδήποτε μέσω των πλέι οφ».
Αγωνιστικά νέα: Σημαντικότατες οι επιστροφές του αρχισκόρερ Πάροτ (28/14) και του σημαντικού μέσου Κλάσι (23/0) που αποθεραπεύτηκαν. Από εκεί και πέρα τραυματίες παραμένουν ο μέσος Μπέλιτς (15/1), ο εξτρέμ Αντάι (17/1) και ο αναπληρωματικός κίπερ Βέστερφελντ (-).

«Κλείδωσε» την επιστροφή της στα πλέι οφ με τη μεγάλη εντός έδρας νίκη (2-0) επί της Φέγενορντ και πήρε παράλληλα μία μικρή «εκδίκηση» από τον Ρόμπιν Φαν Πέρσι, που την παράτηασε στα μέσα της σεζόν για να αναλάβει την ομάδα του Ρότερνταμ.
Καλύτερη εξαρχής κόντρα στη βαθμολογικά αδιάφορη αντίπαλό της, προηγήθηκε μόλις στο 4' με κεφαλιά του Πετρόφ μετά από κόρνερ, ενώ στο 28' ο Λούκοβιτς με εύστοχο πέναλτι διπλασίασε τα τέρματά της. Υπερασπίστηκε χωρίς ιδιαίτερη δυσκολί αυτό το προβάδισμα στη συνέχεια, με τον Νόπερτ να χρειάζεται να επέμβαει μόλις μία φορά σε δυνατό σουτ μέσα από την περιοχή στο 78' και να το κάνει επιτυχώς.
Η Χέρενφεν κατάφερε έτσι να τερματίσει με 43 βαθμούς στην 9η θέση και να «σώσει» μία... περίεργη σεζόν με ξαφνική αλλαγή προπονητή χωρίς να το επιλέξει και με τη χειρότερη εκτός έδρας συγκομιδή στην Ερεντιβίζιε, αφού συγκέντρωσε μόλις 7 βαθμούς με ρεκόρ 2-1-14. Άξιο αναφοράς αυτό τελευταίο αφού θα κληθεί να κάνει μεγάλη υπέρβαση εκτός έδρας κόντρα στην Άλκμααρ αν θέλει να διεκδικήσει την επιστροφή σε ευρωπαϊκή διοργάνωση για πρώτη φορά μετά τη σεζόν 2012-13.
Ο υπηρεσιακός προπονητής Φέλντμαν ανεφερε πως η Άλκμααρ είναι το φαβορί, ωστόσο τόνισε πως έχει καλό προαίσθημα για το ματς και στάθηκε στην εμπειρία που έχουν οι παίκτες του έναντι του νεανικού συνόλου της ανιπάλου.
Αγωνιστικά νέα: Εξέτισε κι επιστρέφει ο εξτρέμ Σεμπάουι (30/3), αλλά νοκ άουτ τέθηκε ο γκλκίπερ Νόπερτ (16/0). Τραυματίες παραμένουν οι στόπερ Μπόχνιεβιτς (13/0) και Ντε Βάις (3/0), ο μέσος Λίντεϊ (14/2) και οι εξτρέμ Νούνελι (16/0) και Γιάχανμπανκς (19/3).

Εκτίμηση
Δίκαιο φαβορί η Άλκμααρ που είναι σε καλή κατάσταση στην πιο κρίσιμη καμπή της σεζόν για αυτήν. Αντίθετα η Χέρενφεν μοιάζει να έπιασε... ταβάνι με τη συμμετοχή στα πλέι οφ, ενώ το γεγονός πως εκτός έδρας είχε τη χειρότερη συγκομιδή στην Ερεντιβίζιε, τα λέει όλα για την παρουσία της, Οι γηπεδούχοι μπορούν να επιβεβαιώσουν τον άσο από τα πρώτα 45 λεπτά και έτσι να ανέβει η απόδοσή του σε επιθυμητά επίπεδα.
1