Υπερβολικός ο φαβοριτισμός των «κόκκινων διαβόλων»
Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ υποδέχεται τη Λυών σε αγώνα ρεβάνς στο πλαίσιο της προημιτελικής φάσης του Γιουρόπα Λιγκ. Όλα παραμένουν «ανοιχτά» μετά την ισοπαλία του πρώτου ματς.
Τι ισχύει: Επαναληπτικό ματς του γύρου των «8» του Γιουρόπα Λιγκ. Δεν ισχύει ο κανόνας του εκτός έδρας γκολ και σε περίπτωση συνολικής ισοπαλίας στο τέλος του παιχνιδιού θα ακολουθήσει παράταση κι αν χρειαστεί η διαδικασία των πέναλτι. Όποια ομάδα προκριθεί θα αντιμετωπίσει στα ημιτελικά εκείνη που θα περάσει από το ζευγάρι Αθλέτικ Μπιλμπάο - Ρέιντζερς.
Α’ Παιχνίδι: Λυών - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 2-2

Την προηγούμενη Κυριακή κλήθηκε να αντιμετωπίσει εκτός έδρας τη Νιούκαστλ σ’ έναν πολύ απαιτητικό αγώνα για την Πρέμιερ Λιγκ ο οποίος είχε υψηλό βαθμό δυσκολίας κι αναζητούσε ένα θετικό αποτέλεσμα για λόγους γοήτρου, καθώς η πορεία της στο πρωτάθλημα δεν της επιτρέπει να έχει τον παραμικρό στόχο. Πρόσθεσε ακόμα μία θλιβερή εμφάνιση στο παθητικό της και το τελικό 4-1 μαρτυρά τα πάντα για την εικόνα της. Ισοφάρισε απλώς στο 37’ με τον Γκαρνάτσο όμως στο δεύτερο ημίχρονο δέχτηκε τρία γκολ από το 49’ έως το 77’ και υπέστη άλλη μία συντριβή. Η τραγική 14η θέση στη βαθμολογία δείχνει τα πάντα για την κάκιστη φετινή σεζόν που προσπαθεί να σώσει μέσω... Ευρώπης.
Μερικά βράδια νωρίτερα είχε αναγκαστεί να ταξιδέψει στη Γαλλία ούτως ώστε να δοκιμαστεί εκτός έδρας από τη Λυών, στο πρώτο μεταξύ τους παιχνίδι για τα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Έψαχνε ένα αποτέλεσμα που θα την καθιστούσε φαβορί ενόψει της ρεβάνς στο «Ολντ Τράφορντ». Θα μπορούσε να «κλέψει» τη νίκη και το 2-2 της άφησε μία πικρή γεύση. Βέβαια με βάση την εικόνα της συνάντησης δεν την άξιζε. Το πρώτο μέρος ήταν επιεικώς μέτριο. Στο 25’ ο Αλμάδα εκτέλεσε απευθείας ένα φάουλ και ο Ονάνα -επιβεβαίωσε τον Μάτιτς που είχε πει ότι είναι από τους χειρότερους τερματοφύλακες στην ιστορία του κλαμπ- και δέχτηκε ένα «φτηνό» γκολ. Στις καθυστερήσεις του ημιχρόνου πάντως ο προωθημένος Γιορό «έγραψε» με κοντινή κεφαλιά μετά από σουτ του Ουγκάρτε. Στην επανάληψη δεν ανέβασε την απόδοσή της. Απείλησε δύο φορές όμως κυρίως πιεζόταν και ανησύχησε σε τέσσερις περιπτώσεις. Τελικά στο 88’ ο Ζίρκζεϊ με ωραία κεφαλιά μετά από σέντρα του Φερνάντες φάνηκε να της δίνει το «διπλό». Η τελευταία λέξη ανήκε στους γηπεδούχους που στο 95’ με τον Σερκί -πήρε το «ριμπάουντ» από ασταθή απόκρουση του Ονάνα διαμόρφωσε το τελικό 2-2.
Με αυτόν τον συναρπαστικό τρόπο η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ «φλέρταρε» μ’ ένα αποτέλεσμα που θα την έβαζε ξεκάθαρα σε θέση «οδηγού» για τον αγώνα στο γήπεδό της. Παρ’ όλα αυτά η εικόνα της δεν άρεσε και δεν υπάρχουν δικαιολογίες, καθώς είναι ο μοναδικός στόχος που της έχει απομείνει σε μία τραγική αγωνιστική περίοδο. Πάντως στο Γιουρόπα Λιγκ παραμένει αήττητη με απολογισμό πέντε ισοπαλίες κι έξι νίκες. Σκοράρει με συχνότητα κι άνεση όμως ακριβώς έτσι δέχεται κιόλας γκολ. Δεν αποτελεί λοιπόν σύμπτωση ότι τα εννιά από τα έντεκα ματς των «κόκκινων διαβόλων» στο τουρνουά ολοκληρώθηκαν αμφίσκορα. Θεωρητικά είναι φαβορί όμως πρέπει να το επιβεβαιώσουν στο χορτάρι.
Ο τεχνικός των γηπεδούχων Ρούμπεν Αμορίμ επισήμανε: «Αν η ομάδα μας σκοράρει περισσότερα γκολ και είναι πιο επίκινδυνη, τότε θα αμυνθεί και καλύτερα. Ο Ονάνα έχει ήδη αποδείξει ότι είναι κορυφαίος παίκτης στην Ίντερ. Κάποιες φορές υπάρχουν κάποιες σεζόν που παίζεις κατώτερα από τις δυνατότητές σου. Ακόμα κι εγώ αποδίδω κατώτερα από τις δυνατότητές μου. Είναι η χειρότερη σεζόν μου ως προπονητής. Πιστεύω ότι είμαι ο καλύτερος να προπονώ αυτήν την ομάδα και θεωρώ το ίδιο και για τον Αντρέ. Αν δεν παίξουμε του χρόνου Τσάμπιονς Λιγκ θα έχουμε περισσότερο χρόνο να χτίσουμε την ομάδα. Αλλιώς θα έχουμε απαιτητικά παιχνίδια τις Τετάρτες και μετά την Πρέμιερ Λιγκ τα Σαββατοκύριακα αλλά θα έχουμε και μεγαλύτερο μπάτζετ».
Αγωνιστικά Νέα: Πλήγμα με την απουσία του Ολλανδού επιθετικού Ζίρκζι. Θα λείψουν ξανά οι αμυντικοί Ντε Λιχτ, Μαρτίνες, Έβανς, Χέβεν, ο μέσος Κόλιερ και ο εξτρέμ Ντιαλό. Στο όριο καρτών οι αμυντικοί χαφ Ουγκάρτε και Κασεμίρο.

Έπρεπε να στρέψει το ενδιαφέρον της στο πρωτάθλημα Γαλλίας την περασμένη Κυριακή και το έκανε ταξιδεύοντας στη Βουργουνδία προκειμένου να δοκιμαστεί εκτός έδρας από τη νεοφώτιστη αλλά εξαιρετική Οσέρ κι έπρεπε να επιβεβαιώσει τον φαβοριτισμό της. Το έκανε κι έφυγε με το σημαντικό «διπλό» (1-3) στις αποσκευές της. Όλα τα γκολ σημειώθηκαν στην επανάληψη. Ο Μικαουτάτζε και ο Σερκί σημείωσαν το 0-2 και οι γηπεδούχοι απλώς μείωσαν, πριν έρθει ο Λακαζέτ στο 84’ να «κλειδώσει» το «τρίποντο» και να τη φέρει στην πρώτη τετράδα της Λιγκ 1 όπου επιθυμεί να τερματίσει για να βγει στο επόμενο Τσάμπιονς Λιγκ.
Στο Γιουρόπα Λιγκ είχε κληθεί να παίξει εντός έδρας με την ιστορική αλλά παραπαίουσα Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πριν από επτά βράδια. Ο στόχος της ήταν να εκμεταλλευτεί τη δύναμη της έδρας της και να ψάξει τη νίκη που θα της έδινε προβάδισμα πρόκρισης ενόψει του επαναληπτικού. Η ισοπαλία 2-2 που απέσπασε την κρατάει «ζωντανή». Βέβαια θα ήταν άδικο με βάση την εμφάνισή της να είχε ηττηθεί. Το πρώτο σαρανταπεντάλεπτο ήταν αρκετά ανιαρό και στο 25’ από το... πουθενά πήρε το προβάδισμα με απευθείας εκτέλεση φάουλ του Αλμάδα που αιφνιδίασε τον Ονάνα. Πίστεψε ότι θα πήγαινε μπροστά στο σκορ στα αποδυτήρια για την ανάπαυλα του ημιχρόνου όμως στην τελευταία φάση ο Γιορό με κεφαλιά νίκησε τον Πέρι για το 1-1. Στο δεύτερο μέρος πατούσε καλύτερα στο χορτάρι κι απείλησε τρεις φορές, ανησυχώντας σε δύο φάσεις των φιλοξενούμενων. Κι όμως στο 88’ τους είδε να κάνουν την ανατροπή με κεφαλιά του Ζίρκζεϊ. Δεν τα παράτησε και δικαιώθηκε στο 95’ με τον Σερκί να παίρνει το «ριμπάουντ» και να «γράφει» μέσα σε αποθέωση το τελικό 2-2.
Η Λυών πάει πλέον στο «Ολντ Τράφορντ» μ’ ένα «τρελό» όνειρο που δεν είναι άλλο από την πρόκριση στα ημιτελικά της διοργάνωσης, έχοντας φυσικά ως στόχο πλέον την κατάκτησή της, κάτι που βέβαια δεν αποτελεί καθόλου απλή υπόθεση. Πάντως είναι αλήθεια ότι ο γαλλικός σύλλογος τα καταφέρνει εξαιρετικά φέτος στο τουρνουά και είναι χαρακτηριστικό ότι σε έντεκα αναμετρήσεις έχει γνωρίσει όλη κι όλη μία ήττα που μάλιστα δεν κόστισε στη League Phase. Δεδομένα δεν αποτελεί το φαβορί όμως δεν... τρομάζει κιόλας, από τη στιγμή που διαθέτει έμπειρους ποδοσφαιριστές μαθημένους να παίζουν σε τέτοια γήπεδα και με τέτοια μεγαθήρια απέναντί τους. Αρέσκεται να παίζει επιθετικά και τα έξι από τα οκτώ πιο πρόσφατα ματς των «γκον» στον θεσμό ήταν Over.
«Είπα στους ποδοσφαιριστές μου μετά το πρώτο παιχνίδι ότι είμαι περήφανος γι’ αυτούς. Το κουράγιο που έδειξαν και τον τρόπο που έπαιξαν τον αγώνα και πάλεψαν μέχρι το τέλος. Ακολουθήσαμε το πλάνο μας κι αποδείξαμε ότι δεν φοβόμαστε κανέναν. Δείξαμε ότι διαθέτουμε μεγάλη ποιότητα και είναι κάτι που γνωρίζω αλλά ήθελα να το δω ξανά. Για όλα αυτά ήμουν χαρούμενος με την ομάδα και τους παίκτες αλλά όχι ολοκληρωτικά ευτυχισμένος διότι δεν πήραμε το αποτέλεσμα που θέλαμε. Βέβαια κρατήσαμε το δεύτερο σκέλος ανοιχτό. Ξέρουμε ότι θα είναι πραγματικά δύσκολο για εμάς στο συγκεκριμένο γήπεδο. Θεωρώ όμως ότι θα έχουμε την ευκαιρία μας» σχολίασε ο κόουτς των φιλοξενούμενων, Πάουλο Φονσέκα.
Αγωνιστικά Νέα: Δεν μπορούν να προσφέρουν οι βασικοί εξτρέμ Νουαμά και Φοφανά, με τον πρώτο να χάνει τη σεζόν. Θα τιμωρηθούν αν δουν κίτρινη κάρτα οι αμυντικοί Νιακατέ, Ταλιαφίκο, ο μέσος Τολισό, ο εξτρέμ Μέιτλαντ-Νάιλς και ο επιθετικός Λακαζέτ.

Εκτίμηση
Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν εμπνέει την παραμικρή εμπιστοσύνη. Η αλήθεια είναι ότι «καίγεται» για τη νίκη και την πρόκριση στα ημιτελικά του Γιουρόπα Λιγκ, καθώς αποτελεί η κατάκτησή του, την τελευταία της ελπίδα για να μην παρακολουθήσει όλες τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις από την τηλεόραση τη νέα σεζόν, αφού στην Πρέμιερ Λιγκ παρουσιάζεται τραγική και προέρχεται από «τεσσάρα» στην έδρα της Νιούκαστλ. Η Λυών εκτός απροόπτου θα παίξει μέσω του γαλλικού πρωταθλήματος στην Ευρώπη αλλά θέλει μία ιστορική πρόκριση στο «Ολντ Τράφορντ» για να... φωνάξει σε όλους ότι επιστρέφει. Κρίνουμε τουλάχιστον υπερβολικό τον φαβοριτισμό του συνόλου του Ρούμπεν Αμορίμ και θα τον κοντράρουμε στηρίζοντας τη διπλή ευκαιρία της ισοπαλίας ή της επικράτησης των «γκον».