Το Καταρ νίκησε με 3-1 την Ιορδανία στον τελικό του Κυπέλλου Ασίας, το οποίο φιλοξενούσε, και πανηγύρισε τον δεύτερο...
Οι μεν θέλουν να γράψουν ιστορία, οι δε να κάνουν το repeat
Η Ιορδανία συγκρούεται στον τελικό του Κυπέλλου Ασίας με το Κατάρ με στόχο την κατάκτηση του τίτλου. Οι τυπικά γηπεδούχοι απέκλεισαν στα ημιτελικά τη Νότια Κορέα, ενώ οι τυπικά φιλοξενούμενοι άφησαν εκτός συνέχειας το Ιράν.
Τι ισχύει: Τελικός του ασιατικού κυπέλλου που θα διεξαχθεί στην πόλη Λουσαΐλ του Κατάρ. Σε περίπτωση ισοπαλίας θα ακολουθήσει ημίωρη παράταση κι αν δεν προκύψει νικήτρια, τότε ο τίτλος θα κριθεί στη διαδικασία των πέναλτι.
Με αυτόν τον πειστικό τρόπο η Ιορδανία συνέχισε να ζει τ’ όνειρό της στα γήπεδα του Κατάρ. Άλλωστε για πρώτη φορά στην ιστορία της είχε προκριθεί στην τετράδα και προφανώς θα είναι και η παρθενική της παρουσία σε τελικό του ασιατικού κυπέλλου, έχοντας ήδη γράψει μία χρυσή σελίδα για το ποδόσφαιρο της χώρας. Η μοναδική της ήττα στη διοργάνωση ήταν από το Μπαχρέιν χωρίς να της κοστίσει. Όπως είναι λογικό άπαντες στις τάξεις των «ιπποτών» ελπίζουν ότι θα κατακτήσουν το τρόπαιο για να τελειώσει το παραμύθι ιδανικά. Τα τέσσερα από τα έξι ματς τους στο τουρνουά ολοκληρώθηκαν No Goal.
Ο Μαροκινός τεχνικός των τυπικά γηπεδούχων Χουσεΐν Αμούτα τόνισε: «Δεν χρειάζεται να εξηγήσουμε πόσο σημαντικός είναι ο τελικός. Οι δύο ομάδες θέλουν να γράψουν ιστορία και να πάρουν τον τίτλο. Δεν βάζουμε έξτρα πίεση στους παίκτες αλλά θέλουμε να παίξουμε στο επίπεδό μας. Μπορεί αυτός ο αγώνας να χαρίσει τον πρώτο μεγάλο τίτλο στο ποδόσφαιρο της Ιορδανίας. Δεν είναι εύκολο να παίζεις απέναντι στο Κατάρ γιατί είναι γηπεδούχοι και πάνε για δεύτερο σερί τρόπαιο. Στόχος μας είναι να ξεπεράσουμε τις προσδοκίες».
Αγωνιστικά Νέα: Δεν έχουν αναφερθεί προβλήματα και θα παραταχθεί πλήρης στον τελικό.
Η αποστολή:
Τερματοφύλακες: Γιαζίν Αμπού Λάιλα (Αλ Γιαμπαλάιν), Αλ-Φακούρι (Αλ Βεχντάτ), Αλ Χουαΐντι (Σαμπάλ Αλ-Όρντον)
Αμυντικοί: Αμπού Χασίς (Αλ Αχέντ), Νασίμπ (Αλ Χουσέιν), Μπάρα Μάρεϊ (Αλ Φαϊζάλι), Αλ Αράμπ (Αλ Σόρτα), Σλεμπάιχ (Αλ Βεχντάτ), Αλ Αγιαλίν (Αλ Φαϊζάλι), Μπάνι Γιασίν (Αλ Φαϊζάλι), Χαντάντ (Αλ Φαϊζάλι)
Μέσοι: Άμπου Τάχα (Αλ Βεχντάτ), Άμπου Ζράικ (Αλ Αχλί), Αλ Ραβαμπντέχ (Σέλανφκοτ), ΑΛ Τααμάρι (Μονπελιέ), Αλ Μάρντι (Αλ Χουσέιν), Αγιέντ (Αλ Χουσέιν), Σαντέχ (Αλ Κορ), Ρατέμπ (Αλ Βεχντάτ), Αλ Ρασντάν (Αλ Φαϊζάλι), Αμπού Γιαλμπούς (Αλ Φαϊζάλι), Αβάντ (PDMR)
Επιθετικοί: Ολβάν (Αλ Σαμάλ), Αλ Νάιματ (Αλ Αχλί), Αλ Νταρντούρ (Αλ Χουσεΐν)
Το Κατάρ προσπαθεί να καθιερωθεί ως μία σταθερή δύναμη του ποδοσφαίρου της Ασίας και σιγά-σιγά θα τα καταφέρει, εφόσον συνεχίσει έτσι. Άλλωστε θα λάβει μέρος σε δεύτερο διαδοχικό τελικό στη διοργάνωση και θέλει να επαναλάβει τον θρίαμβο του 2019, όταν είχε κατακτήσει το παρθενικό του τρόπαιο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Μάλιστα έως τότε δεν είχε προκριθεί ποτέ ούτε στα ημιτελικά. Οι «μαρούν» έχουν και τη δύναμη της έδρας καθώς παίζουν μπροστά στο κοινό τους. Έως τώρα παραμένουν αήττητοι με απολογισμό πέντε νίκες σ’ έξι αγώνες. Τα τρία πιο πρόσφατα ματς των διοργανωτών ήταν αμφίσκορα.
«Θα αντιμετωπίσουμε μία ομάδα που σεβόμαστε πολύ και είχαμε μόνο δύο μέρες για να αποθεραπευτούμε και να ξεκουραστούμε μετά τον ημιτελικό με το Ιράν. Ήταν σύντομο χρονικό διάστημα αλλά δεν γινόταν αλλιώς. Ένα θεμελιώδες μέρος της φιλοσοφίας μας είναι ότι εμπιστευόμαστε τους παίκτες μας και ο καθένας είναι σε θέση να βοηθήσει. Οι παίκτες όμως δεν είναι μηχανές. Μεγάλη σημασία για εμάς έχει μόνο η νίκη. Σίγουρα έχουμε πίεση αλλά έχουμε και φιλοδοξίες. Η δεύτερη θέση δεν μας αρκεί, θέλουμε να είμαστε η καλύτερη ομάδα στην Ασία» ήταν τα λόγια του κόουτς των τυπικά φιλοξενούμενων και διοργανωτών, Τίντιν Μάρκεθ.
Αγωνιστικά Νέα: Πάντοτε εκτός ο αμυντικός Χομάμ.
Η αποστολή:
Τερματοφύλακες: Μ. Μπαρσάμ (Αλ Σαντ), Σ. Αλ Σιμπ (Αλ Σαντ), Σ. Ζακάρια (Αλ Ντουχαΐλ)
Αμυντικοί: Μ. Κουκί (Αλ Σαντ), Ρ. Ρο (Αλ Σαντ), Τ. Σαλμάν (Αλ Σαντ), Μ. Αλ Ραουί (Αλ Ραγιάν), Α. Αλί Μουχτάρ (Αλ Ουάκρα), Χ. Αχμέντ (Αλ Γκαράφα), Σ. Αλ-Μπρακέ (Αλ Ντουχαΐλ), Λ. Μέντες (Αλ Ουάκρα)
Μέσοι: Χ. Αλ Χάιντος (Αλ Σαντ), Α. Χατέμ (Αλ Ραγιάν), Α. Ασανταλά (Αλ Σαντ), Μ. Ουάντ (Αλ Σαντ), Α. Φατεχί (Αλ Αραμπί), Μ. Μεσχάλ (Αλ Σαντ), Γ. Γκαμπέρ (Αλ Αραμπί), Κ. Μοχάμεντ (Αλ Ντουχαΐλ)
Επιθετικοί: Α. Αλί (Αλ Ντουχαΐλ), Α. Αφίφ (Αλ Σαντ), Ι. Μοχάμαντ (Αλ Ντουχαΐλ), Α. Αλαελντίν (Αλ Γκαράφα), Γ. Αμπντουρισάγκ (Αλ Σαντ), Κ. Μουνίρ (Αλ Ουάκρα), Α. Αλ Γκανεχί (Αλ Γκαράφα)
Εκτίμηση
Η Ιορδανία θυμίζει σε μεγάλο βαθμό το Κατάρ του 2019, όταν σχεδόν από το... πουθενά έκανε όλο τον δρόμο μέχρι τον τελικό και κατέκτησε τότε το τρόπαιο. Ουδείς υπολόγιζε στους «ιππότες» οι οποίοι όμως έχουν... τρελάνει τους πάντες με την παρουσία και τη σταθερότητά τους, κάτι που αποδείχθηκε στον θρίαμβο επί της Νότιας Κορέας. Από την άλλη οι «μαρούν» έχουν μεγαλύτερη εμπειρία και παίζουν και στο «σπίτι» τους, θέλοντας να κάνουν το repeat. Η πρώτη μας σκέψη ήταν να κοντράρουμε τον φαβοριτισμό των διοργανωτών αλλά δεν θα το κάνουμε και θα ποντάρουμε στο άκρως ελκυστικό αμφίσκορο καθώς και οι δύο φιναλίστ έχουν άνεση στο σκοράρισμα.