Euro – Αγγλία: Να «σπάσει» επιτέλους την «κατάρα»
Η Αγγλία ταξιδεύει στα γήπεδα της Γερμανίας για να πετύχει επιτέλους αυτό που δεν έχει καταφέρει ποτέ στην ιστορία της αν και αποτελεί διαχρονικά μία από τις ισχυρότερες ποδοσφαιρικές δυνάμεις όχι μόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και σε παγκόσμιο: Να κατακτήσει το πρώτο της Euro.Τα «Τρία Λιοντάρια» βρίσκονται στην παρούσα φάση στην 4η θέση της παγκόσμιας κατάταξης της FIFA και όπως και σε κάθε διεθνή διοργάνωση τα τελευταία χρόνια, μπαίνουν ως ένα από τα μεγαλύτερα φαβορί για την κούπα και μένει να δούμε αν αυτή τη φορά θα καταφέρουν να «σπάσουν» οριστικά την «κατάρα».
Προηγούμενες διοργανώσεις
Όπως προαναφέρθηκε, αν και διαχρονικά λογίζεται ως μία εκ των κορυφαίων ποδοσφαιρικών δυνάμεων, δεν έχει κατορθώσει ποτέ να πανηγυρίσει την κατάκτηση ενός Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, έχοντας μόνο να επιδείξει την ανάδειξή της σε παγκόσμια πρωταθλήτρια το πολύ μακρινό… 1966.
Έφτασε μια «ανάσα» από την «πηγή» στο περασμένο Euro που συνδιοργανώθηκε από 11 χώρες, όμως αν και είχε όλες τις προϋποθέσεις για να το «σηκώσει», εν τέλει «αυτοκτόνησε» στον μεγάλο τελικό που διεξήχθη στο «Γουέμπλεϊ», υφιστάμενη την ήττα από την Ιταλία στα πέναλτι, παρότι μάλιστα, ευτύχησε να προηγηθεί στο σκορ μόλις στο 2ο λεπτό.
Όσον αφορά το παρελθόν της, η Αγγλία συμμετείχε για πρώτη φορά σε τελική φάση Euro το 1968 στην Ιταλία όπου πήρε την τρίτη θέση ανάμεσα σε τέσσερις ομάδες χάνοντας στον ημιτελικό από τη Γιουγκοσλαβία και επικρατώντας της Σοβιετικής Ένωσης στον αγώνα της 3ης θέσης, ενώ η αμέσως επόμενη μεγάλη διάκριση για την ίδια άργησε πολύ να έρθει.
Ήταν το 1996 στο Euro που διοργάνωσε για πρώτη φορά στην ιστορία της και έφτασε μέχρι τον ημιτελικό, όπου έχασε την πρόκριση για τον τελικό από τη Γερμανία στα πέναλτι, με τον νυν ομοσπονδιακό της τεχνικό, Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ, να μην βρίσκει δίχτυα στην εκτέλεσή του και να… «κρεμάει», επί της ουσίας, την ομάδα του.
Έκτοτε κατάφερε να οδηγηθεί άλλες δύο φορές σε προημιτελική φάση, στο Euro 2004 στην Πορτογαλία όπου αποκλείστηκε από τους διοργανωτές και πάλι στην «ψυχοφθόρα διαδικασία» και στο Euro 2012 που συνδιοργανώθηκε από την Πολωνία και την Ουκρανία και έμεινε εκτός από την Ιταλία, όπου μαντέψτε, αποκλείστηκε και πάλι στα πέναλτι.
Ακολούθησε όπως ειπώθηκε ο χαμένος τελικός του «Γουέμπλεϊ» από την Ιταλία στο Euro 2020 και πλέον, φιλοδοξεί επιτέλους να πάρει εκδίκηση για όλα τα δεινά που της έχουν συμβεί.
Πώς προκρίθηκε
Έφτασε ως εδώ κάνοντας «περίπατο» στον τρίτο όμιλο των προκριματικών του Euro όπου βρέθηκε ανάμεσα σε Ιταλία, Ουκρανία, Βόρεια Μακεδονία και Μάλτα, τερματίζοντας στην πρώτη θέση αήττητη.
Έκανε πρεμιέρα με σπουδαίο «διπλό» στο «Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα» όπου επικράτησε της Ιταλίας με σκορ 1-2, ενώ πήρε άνετα τα επόμενα τρία παιχνίδια, με 2-0 απέναντι στην Ουκρανία στο «Γουέμπλεϊ, με 0-4 στην έδρα της Μάλτας και συνέτριψε με 7-0 τη Βόρεια Μακεδονία στο Μάντσεστερ.
Στον δεύτερο γύρο, ξεκίνησε με ισοπαλία (1-1) στην Πολωνία κόντρα στους Ουκρανούς, ενώ με ανατροπή (3-1) «καθάρισε» τη «Σκουάντρα Ατζούρα» στο Λονδίνο. Ακολούθησε νίκη με τη Μάλτα και πάλι στο «Γούεμπλεϊ» με 2-0, ενώ στην αυλαία, αναδείχθηκε ισόπαλη (1-1) με τη Βόρεια Μακεδονία στα Σκόπια.
Ο προπονητής: Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ
Έχει καταφέρει να επαναφέρει την Αγγλία στο «μονοπάτι» των διακρίσεων οδηγώντας τη στον ημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2018 στη Ρωσία και στα προημιτελικά της ίδιας διεθνούς διοργάνωσης το 2022 στο Κατάρ, ενώ όπως ειπώθηκε, έφτασε μια «ανάσα» από το πολυπόθητο τρόπαιο του Euro 2020 χάνοντας στον τελικό από την Ιταλία.
Παρ’ όλα αυτά, όσο δεν έρχεται επιτέλους ο τίτλος, το μέλλον του κρίνεται αβέβαιο και είναι πολύ πιθανό, το Euro της Γερμανίας να είναι η τελευταία του ευκαιρία, με το συμβόλαιό του παράλληλα να εκπνέει τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους.
Το ρόστερ
Κάτω από τα γκολπόστ δεσπόζουν τα ονόματα των πορτιέρο της Έβερτον και της Άρσεναλ, Πίκφορντ και Ράμσντεϊλ αντίστοιχα, ενώ από την ανασταλτική γραμμή ξεχωρίζουν ο έμπειρος Στόουνς αλλά και οι Άρνολντ και Γουόκερ στα άκρα της άμυνας.
Στη μεσαία γραμμή, ο Ντέκλαν Ράις «κλέβει» την παράσταση, με τον 19χρονο Μέινου της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να δείχνει ότι μπορεί να απασχολήσει δυναμικά το παγκόσμιο ποδοσφαιρικό στερέωμα, ενώ στη μεσοεπιθετική γραμμή τα πράγματα… σοβαρεύουν ακόμη περισσότερο, αφού εκεί βρίσκονται τα ονόματα των σούπερ σταρς, Μπέλινγκχαμ, Σάκα, Φόντεν, και Κέιν.
Εντύπωση από την άλλη ωστόσο, προκάλεσαν οι απουσίες των Ράσφορντ, Σάντσο και Στέρλινγκ αλλά και ο αποκλεισμός από την αποστολή των Γκρίλις και Μαγκουάιρ.
Στόχος
Με μία μόνο λέξη: Κατάκτηση. Μπαίνει ως ένα από τα δύο πιο μεγάλα φαβορί και ο στόχος της δεν είναι άλλος φυσικά από το να σηκώσει την κούπα.
Δεν αναμένεται το «μονοπάτι» της στον τελικό να είναι βέβαια «στρωμένο με ροδοπέταλα», μιας και οι πιθανότητες τη θέλουν να αντιμετωπίζει στον προημιτελικό την Ιταλία και στον ημιτελικό τη Γαλλία, ενώ τελευταίο εμπόδιο για τον τίτλο ενδέχεται να αποτελέσει η Ισπανία, έχοντας πάρει φυσικά ως δεδομένο ότι στον όμιλο όπου βρίσκεται ανάμεσα σε Σερβία, Δανία και Σλοβενία θα τερματίσει στην πρώτη θέση.
Η αποστολή:
Τερματοφύλακες: Ντιν Χέντερσον (Κρίσταλ Πάλας), Τζόρνταν Πίκφορντ (Έβερτον), Άαρον Ράμσντεϊλ (Άρσεναλ)
Αμυντικοί: Έζρι Κόνσα (Άστον Βίλα), Λιούις Ντανκ (Μπράιτον), Τζο Γκόμες (Λίβερπουλ), Λουκ Σο (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Τζον Στόουνς (Μάντσεστερ Σίτι), Κίραν Τρίπιερ (Νιούκαστλ), Κάιλ Γουόκερ (Μάντσεστερ Σίτι), Μαρκ Γκουέχι (Κρίσταλ Πάλας)
Μέσοι: Τρεντ Αλεξάντερ Άρνολντ (Λίβερπουλ), Κόνορ Γκάλαχερ (Τσέλσι), Κόμπι Μέινου (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Ντέκλαν Ράις (Άρσεναλ), Άνταμ Γουόρτον (Κρίσταλ Πάλας)
Επιθετικοί: Τζουντ Μπέλινγκχαμ (Ρεάλ Μαδρίτης), Τζάροντ Μπόουεν (Γουέστ Χαμ), Εμπερέτσι Έζε (Κρίσταλ Πάλας), Φιλ Φόντεν (Μάντσεστερ Σίτι), Άντονι Γκόρντον (Νιούκαστλ), Χάρι Κέιν (Μπάγερν Μονάχου), Κόουλ Πάλμερ (Τσέλσι), Μπουκάγιο Σάκα (Άρσεναλ), Άιβαν Τόνεϊ (Μπρέντφορντ), Όλι Γουότκινς (Άστον Βίλα)