Stoixima στο ποδόσφαιρο

Στοίχημα Stoixima Live Scores

Euro – Δανία: Με στόχο ακόμη μία υπέρβαση

Euro – Δανία: Με στόχο ακόμη μία υπέρβαση

Συντάκτης: Βασίλης Γούσιος
Βασίλης Γούσιος
1/6/2024 17:13
Η πάντα… ενδιαφέρουσα Δανία ταξιδεύει στη Γερμανία για το Euro, έχοντας ως στόχο να πάει για μία ακόμη φορά κόντρα στα προγνωστικά, να ξεπεράσει τον εαυτό της και να διακριθεί ανάμεσα στα… «θηρία».

Η ομάδα του Kάσπερ Γιούλμαντ είναι στην 21η θέση του παγκόσμιου ranking της FIFA και θέλει οπωσδήποτε να αφήσει πίσω την κάκιστη παρουσία της στο Μουντιάλ του Κατάρ όπου αν και είχε τις προδιαγραφές για να βρεθεί τουλάχιστον στα νοκ-άουτ, εν τέλει κατέληξε 4η σε έναν όμιλο που ήταν θεωρητικά στα «μέτρα» της.

Σε αυτή τη διοργάνωση, σκοπεύει να υπενθυμίσει στην ποδοσφαιρική Ευρώπη την αξία της και να δώσει συνέχεια στην εντυπωσιακή της διαδρομή στο Euro 2020.

Προηγούμενες διοργανώσεις


Αν και δεν ανήκει ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις του ευρωπαϊκού στερεώματος ούσα ταυτόχρονα και μία χώρα που δεν ξεπερνάει τα 6 εκατομμύρια σε πληθυσμό, εντούτοις έχει κατορθώσει να αποτελεί μία από τις πιο εμβληματικές οντότητες στην ιστορία του Euro.

Παρθενική της εμφάνιση σε τελική φάση Euro ήταν το 1964 στην Ισπανία όπου ωστόσο υπέστη ήττα από την υπερδύναμη Σοβιετική Ένωση στον ημιτελικό με 3-0, χάνοντας και στον μικρό τελικό από την Ουγγαρία στην παράταση.

Ακολούθησε ένα 20ετές «κενό» και επέστρεψε στο Euro 1984 στη Γαλλία, όμως η τύχη δεν ήταν με το μέρος της και παρότι πέρασε ως 2η από τον όμιλο που συμμετείχε δίπλα στη διοργανώτρια, το Βέλγιο και τη Γιουγκοσλαβία, αποκλείστηκε στον ημιτελικό από την Ισπανία στη διαδικασία των πέναλτι.

Εν συνεχεία, «πέρασε και δεν ακούμπησε» στο Euro 1988 στη Γερμανία τερματίζοντας δίχως βαθμό σε όμιλο με Δυτική Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία και ύστερα… ήρθε το θαύμα!

Στο Euro του 1992 που διοργάνωσε η Σουηδία, δεν είχε κατορθώσει να πάρει το «εισιτήριο» για την τελική φάση, παρ’ όλα αυτά, η UEFA απέκλεισε τη Γιουγκοσλαβία λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στην οποία βρισκόταν και έδωσε τη θέση της στο τουρνουά στη Δανία.

Έτσι η τότε ομάδα του Ρίτσαρντ Μέλερ Νίλσεν, αφού προκρίθηκε ως 2η από τον όμιλο στον οποίο βρέθηκε δίπλα στη διοργανώτρια που τερμάτισε πρώτη, τη Γαλλία και την Αγγλία, απέκλεισε στη διαδικασία των πέναλτι την Ολλανδία και επικρατώντας της Γερμανίας με 2-0 στον μεγάλο τελικό του Γκέτεμποργκ, κατέκτησε το βαρύτιμο τρόπαιο για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Δεν έδωσε βέβαια ανάλογη συνέχεια στα επόμενα δύο Euro σε Αγγλία και Βέλγιο και Ολλανδία, όπου έμεινε εκτός από τη φάση των ομίλων, όμως στο Euro 2004 της Πορτογαλίας πέρασε στα νοκ-άουτ, αν και η πανίσχυρη Τσεχία την «καθάρισε» εύκολα με 3-0 στους «8».

Ακολούθησε άλλη μία συμμετοχή στο Euro 2012 που συνδιοργανώθηκε από Πολωνία και Ουκρανία, όπου δεν κατάφερε να προκριθεί από τον όμιλο, ωστόσο επιστρέφοντας σε τελική φάση στο Euro 2020, η Δανία τρέλανε ξανά τους πάντες, φτάνοντας μέχρι τον ημιτελικό, μην καταφέρνοντας όμως στην παράταση να θέσει εκτός τελικού την Αγγλία. Νωρίτερα, είχε περάσει ως 2η από τον όμιλο με Βέλγιο, Φινλανδία και Ρωσία, ενώ απέκλεισε κατά σειρά Ουαλία και Τσεχία στα νοκ-άουτ.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η φετινή θα είναι η 10η παρουσία της σε τελική φάση Euro και αναμφισβήτητα, θεωρείται μία από τις πιο επιτυχημένες ομάδες του θεσμού.

Πώς προκρίθηκε


Συμμετείχε σε έναν ιδιαίτερα «βατό» όμιλο στα προκριματικά ανάμεσα σε Σλοβενία, Φινλανδία, Καζακστάν, Βόρεια Ιρλανδία και Σαν Μαρίνο και εν τέλει πήρε το «εισιτήριο» για την τελική φάση του Euro υπερτερώντας στην ισοβαθμία με τους Σλοβένους και τερματίζοντας πρώτη.

Ξεκίνησε ιδανικά με νίκη στην Κοπεγχάγη με 3-1 κόντρα στη Φινλανδία, όμως, υπέστη μεγάλο σοκ στην Αστάνα από το Καζακστάν, όπου αν και βρέθηκε να προηγείται με 0-2, ηττήθηκε 3-2 δεχόμενη τρία γκολ στο τελευταίο 20λεπτο. «Ρέφαρε» έστω και δύσκολα με νίκη εντός απέναντι στη Βόρεια Ιρλανδία, ενώ αναδείχθηκε ισόπαλη (1-1) με τη Σλοβενία στη Λιουμπλιάνα, κλείνοντας τον πρώτο γύρο με άνετη νίκη με 4-0 επί του αδύναμου Σαν Μαρίνο.

Με την έναρξη του δεύτερου γύρου, πανηγύρισε κομβικό «διπλό» (0-1) στο Ελσίνσκι κόντρα στη Φινλανδία με γκολ στα τελευταία λεπτά, ενώ πήρε εκδίκηση στη συνέχεια από το Καζακστάν, επικρατώντας του με 3-1 στην Κοπεγχάγη. Ακολούθησε οριακή νίκη (1-2) με το Σαν Μαρίνο εκτός έδρας, ενώ στο πιο καθοριστικό ματς για την πρωτιά στον όμιλο, νίκησε δύσκολα τη Σλοβενία με 2-1 εντός έδρας. Έτσι, η ήττα της με 2-0 από τη Βόρεια Ιρλανδία στο Μπέλφαστ στην αυλαία των προκριματικών, δεν την «σύγχυσε» ιδιαίτερα μιας και είχε εξασφαλίσει την πρόκρισή της στην τελική φάση του Euro.

Ο προπονητής: Kάσπερ Γιούλμαντ

Euro – Δανία: Με στόχο ακόμη μία υπέρβαση
Την τελευταία τετραετία πορεύεται με τον Κάσπερ Γιούλμαντ, ο οποίος την επανέφερε πολύ γρήγορα στον δρόμο των διακρίσεων αφού στην πρώτη του χρονιά την οδήγησε μέχρι τον ημιτελικό του Euro 2020, φτάνοντας μια «ανάσα» από τον τελικό.

Εν συνεχεία, στο παλμαρέ του «έγραψε» ακόμη μία σημαντική επιτυχία με τις νίκες μέσα-έξω κόντρα στην υπερηχητική Γαλλία στο Nations League της σεζόν 2022-2023, παρ’ όλα αυτά, η Δανία τερμάτισε 2η στον όμιλο πίσω από την Κροατία που έφτασε ως τον τελικό.

Η συνέχεια πάντως δεν ήταν ανάλογη, καθώς στο Μουντιάλ του Κατάρ το 2022 η αποτυχία για το σύνολο του Γιούλμαντ ήταν παταγώδης, αφού η Δανία κατέληξε στην 4η θέση στον όμιλο που συμμετείχε δίπλα σε Γαλλία, Αυστραλία και Τυνησία, έχοντας σκοράρει μάλιστα μόλις ένα γκολ.

Σημειώνεται, ότι ο 52χρονος τεχνικός έχει συμβόλαιο με την Εθνική Δανίας έως το καλοκαίρι του 2026, ωστόσο, οπωσδήποτε χρειάζεται σε αυτό το Euro ένα θετικό πλασάρισμα προκειμένου να μην αμφισβητηθεί η θέση του.

Το ρόστερ

Euro – Δανία: Με στόχο ακόμη μία υπέρβαση
Φτάνοντας στη σύνθεσή της, η Δανία διαθέτει ένα πολύ ενδιαφέρον ρόστερ με αξιόλογους ποδοσφαιριστές σε κάθε γραμμή του γηπέδου, ενώ οι περισσότεροι εξ αυτών αγωνίζονται στο κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη, την Πρέμιερ Λιγκ.

Ξεκινώντας από το τέρμα, ο «γερόλυκος» Σμάιχελ της Άντερλεχτ που πρόσφατα έφτασε τις 100 συμμετοχές με το εθνόσημο προσφέρει σιγουριά κάτω από τα γκολπόστ, έχοντας παράλληλα τον Ρένοβ της Ουνιόν Βερολίνου και τον ανερχόμενο Χερμάνσεν της Λέστερ στο πλευρό του, ενώ στην άμυνα δεσπόζουν ο στόπερ της Μπαρτσελόνα, Κρίστενσεν, ο έμπειρος Κιάερ της Μίλαν και ο Άντερσεν της Κρίσταλ Πάλας. Στα μπακ ξεχωρίζουν οι Μέλε της Βόλφσμπουργκ και Κρίστιανσεν της Μπολόνια, ενώ προχωρώντας στη μεσαία γραμμή, υπάρχει πληθώρα λύσεων, καθώς εκεί βρίσκουμε τον Χόιμπιεργκ της Τότεναμ, τον Ντιλέινι της Άντερλεχτ, τον Γιένσεν της Μπρέντφορντ και φυσικά τον εμβληματικό Έρικσεν της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Τέλος, στη γραμμή κρούσης, ο Χόιλουντ επίσης της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι αυτός που «κλέβει» την παράσταση, ενώ ενισχύεται από τον Πούλσεν της Λειψίας, τον Βιντ της Βόλφσμπουργκ, τον Σκοβ Όλσεν της Μπριζ και τον Ντόλμπεργκ της Άντερλεχτ.

Στόχος


Η Δανία συμμετέχει σε ένα απαιτητικό γκρουπ, ανάμεσα σε Αγγλία, Σερβία και Σλοβενία και με τα «Τρία Λιοντάρια» να είναι το ακλόνητο φαβορί για την πρωτιά, πρώτος στόχος για την ομάδα του Γιούλμαντ είναι προφανώς η πρόκριση στα νοκ-άουτ.

Πιθανότατα θα παλέψει με τη Σερβία για τη 2η θέση, όμως, στην επόμενη φάση, είναι δεδομένο ότι τα πράγματα θα δυσκολέψουν πολύ, μιας και ενδέχεται να συναντηθεί με τη Γερμανία, την Πορτογαλία ή το Βέλγιο.

Επομένως, καλείται να πετύχει ακόμη μία υπέρβαση σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, παρότι το έργο της αυτή τη φορά δεν πρόκειται να είναι καθόλου εύκολο.

Η αποστολή:


Τερματοφύλακες: Κάσπερ Σμάιχελ (Άντερλεχτ), Μαντς Χερμάνσεν (Λέστερ), Φρέντερικ Ρένοβ (Ουνιόν Βερολίνου)

Αμυντικοί: Αντρέας Κρίστενσεν (Μπαρτσελόνα), Γιοακίμ Άντερσεν (Κρίσταλ Πάλας), Σίμον Κιάερ (Μίλαν), Γιάνικ Βέστεργκααρντ (Λέστερ), Αλεξάντερ Μπα (Μπενφίκα), Γιοακίμ Μέλε (Βόλφσμπουργκ), Ράσμους Κρίστενσεν (Ρόμα), Βίκτορ Κρίστιανσεν (Μπολόνια), Ματίας Ζάνκα Γιόργκενσεν (Μπρέντφορντ)

Μέσοι: Μόρτεν Γιούλμαντ (Σπόρτινγκ Λισαβόνας), Κρίστιαν Νόργκααρντ (Μπρέντφορντ), Πιερ Χόιμπιεργκ (Τότεναμ), Κρίστιαν Έρικσεν (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Τόμας Ντιλέινι (Άντερλεχτ), Ματίας Γιένσεν (Μπρέντφορντ)

Επιθετικοί: Μίκελ Ντάμσγκααρντ (Μπρέντφορντ), Γιάκομπ Μπρουν Λάρσεν (Μπέρνλι), Αντρέας Σκοβ Όλσεν (Κλαμπ Μπριζ), Άντερς Ντρέγερ (Άντερλεχτ), Ράσμους Χόιλουντ (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Γιόνας Βιντ (Βόλφσμπουργκ), Κάσπερ Ντόλμπεργκ (Άντερλεχτ), Γιουσούφ Πούλσεν (Λειψία)

Σχόλιο:

Για τη συμμετοχή σας στη συζήτηση απαιτείται εγγραφή.

Τελευταίες ειδήσεις

ΑΕΚ για θέμα Πινέδα: «Δεν εκβιαζόμαστε από κανέναν»
ΑΕΚ για θέμα Πινέδα: «Δεν εκβιαζόμαστε από κανέναν»
8 ΩΡΕΣ ΠΡΙΝ
Γερμανία - Δανία 2-0: «Καθάρισε» στο δεύτερο μέρος η «Μανσάφτ» κι ετοιμάζεται για τιτανομαχία στους «8»  (video)
Γερμανία - Δανία 2-0: «Καθάρισε» στο δεύτερο μέρος η «Μανσάφτ» κι ετοιμάζεται για τιτανομαχία στους «8» (video)
9 ΩΡΕΣ ΠΡΙΝ
Euro – Σερβία: Με… «άρωμα» Ελλάδας και σκοπό το... κάτι παραπάνω
Euro – Σερβία: Με… «άρωμα» Ελλάδας και σκοπό το... κάτι παραπάνω
01/06/2024 17:05
Euro – Ουκρανία: Έχει τα φόντα για νέα διάκριση
Euro – Ουκρανία: Έχει τα φόντα για νέα διάκριση
01/06/2024 16:56
Αναμονή στον Παναθηναϊκό για την απάντηση του Σάρι που θα γίνει γνωστή εντός των επόμενων ημερών
Αναμονή στον Παναθηναϊκό για την απάντηση του Σάρι που θα γίνει γνωστή εντός των επόμενων ημερών
01/06/2024 16:22
Κόνφερενς Λιγκ: Με τέσσερις «ερυθρόλευκους» η κορυφαία ενδεκάδα της διοργάνωσης
Κόνφερενς Λιγκ: Με τέσσερις «ερυθρόλευκους» η κορυφαία ενδεκάδα της διοργάνωσης
01/06/2024 15:33
Πακετά: «Η απόφαση με στεναχώρησε αλλά θα κάνουμε τα πάντα για να αλλάξει»
Πακετά: «Η απόφαση με στεναχώρησε αλλά θα κάνουμε τα πάντα για να αλλάξει»
01/06/2024 14:00 1 ΣΧΟΛΙΟ
Λίβερπουλ: Ξεκίνησε και τυπικά η εποχή του Σλοτ
Λίβερπουλ: Ξεκίνησε και τυπικά η εποχή του Σλοτ
01/06/2024 13:45
Ο Ελ Κααμπί είναι ο κορυφαίος παίκτης της σεζόν στο Κόνφερενς Λιγκ!
Ο Ελ Κααμπί είναι ο κορυφαίος παίκτης της σεζόν στο Κόνφερενς Λιγκ!
01/06/2024 13:45
Διαψεύδουν από τον Παναθηναϊκό για Ιωαννίδη - Καμία πρόθεση πώλησης του παίκτη
Διαψεύδουν από τον Παναθηναϊκό για Ιωαννίδη - Καμία πρόθεση πώλησης του παίκτη
01/06/2024 12:46
«Ο Σάρι απέρριψε τον Παναθηναϊκό και περιμένει τη Λέστερ»
«Ο Σάρι απέρριψε τον Παναθηναϊκό και περιμένει τη Λέστερ»
01/06/2024 11:11 2 ΣΧΟΛΙΑ
«Η Σπόρτινγκ έχει κάνει επίσημη πρόταση για Ιωαννίδη - Κοντά σε συμφωνία»
«Η Σπόρτινγκ έχει κάνει επίσημη πρόταση για Ιωαννίδη - Κοντά σε συμφωνία»
01/06/2024 10:56
Περισσότερες ειδήσεις