Stoixima στο ποδόσφαιρο

Στοίχημα Stoixima Live Scores

Πέθανε ο θρύλος της Βραζιλίας, Μάριο Ζαγκάλο

Πέθανε ο θρύλος της Βραζιλίας, Μάριο Ζαγκάλο

Συντάκτης: Κώστας Καραγιαννόπουλος
Κώστας Καραγιαννόπουλος
6/1/2024 14:17
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών ο θρύλος του βραζιλιάνικού ποδοσφαίρου, Μάριο Ζαγκάλο ο οποίος κατέκτησε τέσσερα Μουντιάλ ως παίκτης και προπονητής.

Πένθος στο βραζιλιάνικο ποδόσφαιρο καθώς ο Μάριο Ζαγκάλο άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 92 ετών.

Ο θρύλος του βραζιλιάνικου και παγκόσμιου ποδοσφαίρου βρισκόταν στο νοσοκομείο από τις 26 Δεκεμβρίου και πέθανε το βράδυ της Παρασκευής, από πολλαπλή οργανική ανεπάρκεια, που προέκυψε από την εξέλιξη προηγούμενων συννοσηροτήτων.

Ο Ζαγκάλο είναι ο μόνος μέχρι σήμερα που έχει κατακτήσει τέσσερις φορές το Παγκόσμιο Κύπελλο, δύο φορές ως ποδοσφαιριστής της Εθνικής Βραζιλίας (1958, 1962), μία ως προπονητής της θρυλικής ομάδας του 1970 και άλλη μία ως βοηθός προπονητή του Κάρλος Αλμπέρτο Περέιρα το 1994. Έχει επίσης το ρεκόρ με έξι παρουσίες σε τελικούς Μουντιάλ, έχοντας δώσει το «παρών» και σε αυτόν του 1950 (σ.σ. άτυπος τελικός της Βραζιλίας με την Ουρουγουάη καθώς το σύστημα ήταν με ομίλους) ως νεαρός στρατιώτης παρέχοντας ασφάλεια για τη διοργάνωση για λογαριασμό των Ενόπλων Δυνάμεων της Βραζιλίας!

Προπόνησε επίσης την Βραζιλία το 1974 (τέταρτη θέση) και το 1998 (δεύτερη θέση) ενώ είναι ο πρώτος από τους τρεις άνδρες, μαζί με τον Γερμανό Φραντς Μπεκενμπάουερ και τον Γάλλο Ντιντιέ Ντεσάν που κέρδισαν το Μουντιάλ ως παίκτης και προπονητής, αλλά και ο μόνος που το έχει κάνει πάνω από δύο φορές με αυτόν τον τρόπο.

Αξιοσημείωτο πως ήταν ο τελευταίος επιζών Βραζιλιάνος παίκτης που συμμετείχε στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1958.

Το 1992, ο Ζαγκάλο έλαβε το παράσημο της FIFA Order of Merit, την υψηλότερη διάκριση που απονέμεται από τη FIFA, για τη συνεισφορά του στο ποδόσφαιρο. Ονομάστηκε ο 9ος καλύτερος προπονητής όλων των εποχών από το World Soccer Magazine το 2013.

Ως ποδοσφαιριστής αγωνίζονταν στη θέση του αριστερού εξτρέμ, μέσα δεξιά στα συστήματα της εποχής, και φόρεσε τις φανέλες των Φλαμένγκο και Μποταφόγκο κερδίζοντας πέντε Πολιτειακά Πρωταθλήματα του Ρίο Ντε Τζανέιρο και δύο Τουρνουά Ρίο-Σάο Πάουλο.

Ως προπονητής κατέκτησε σε συλλογικό επίπεδο ένα πρωτάθλημα Βραζιλίας και δύο Πολιτειακά Πρωταθλήματα με την Μποταφόγκο, ένα Πολιτειακό Πρωτάθλημα με την Φλουμινένσε, δύο Πολιτειακά Πρωταθλήματα με την Φλαμένγκο καθώς και ένα Κόπα Ντε Καμπεόνες. Εκτός από την Βραζιλία, κατέκτησε τίτλους και στην Ασία, οδηγώντας την Αλ Χιλάλ στο πρωτάθλημα Σαουδικής Αραβίας τη σεζόν 1978-79 ενώ με την Εθνική Κουβέιτ κατέκτησε το Αραβικό Κύπελλο Κόλπου το 1976.

Είχε το παρατσούκλι «Καθηγητής» από τους παίκτες του σε όλη την προπονητική του καριέρα, λόγω της τακτικής του επίγνωσης και της επιβλητικής παρουσίας του στον πάγκο. Είχε επίσης το παρατσούκλι Velho Lobo («Γηραιός Λύκος») λόγω του επωνύμου του «Lobo», που σημαίνει «λύκος».

Σε μια πρόσφατη δημοσκόπηση του βραζιλιάνικου Globo Esporte με τη συμμετοχή περισσότερων από 100 προπονητών, ο Ζαγκάλο εξελέγη ο δεύτερος καλύτερος προπονητής στην ιστορία της Βραζιλίας, πίσω μόνο από τον Τελέ Σαντάνα.

Σχόλιο:

Για τη συμμετοχή σας στη συζήτηση απαιτείται εγγραφή.