Και τώρα οι δυο τους
Ο Ολυμπιακός είναι στον μεγάλο τελικό όπου θα αντιμετωπίσει τη Ρεάλ Μαδρίτης. Το τελευταίο παιχνίδι της σεζόν, μόλις σαράντα λεπτά μακριά πριν ένας από τους 2 κατακτήσει τον τίτλο του πρωταθλητή.Oι ημιτελικοί τοποθετούν τις ομάδες σε μια ψυχοφθόρα διαδικασία. Συχνά η πίεση για αποτέλεσμα και το βάρος των προσδοκιών λυγίζουν τα φαβορί. Το «πρέπει» είναι μεγάλο αυτήν την εποχή του χρόνου. Ο Ολυμπιακός βρέθηκε σε μια τέτοια δύσκολη κατάσταση μετά τα πρώτα είκοσι λεπτά απέναντι στη Μονακό. Δεν πανικοβλήθηκε (απόρροια της εμπειρίας του) και στράφηκε εκεί που συνήθως στρέφεται σε αντίστοιχες περιπτώσεις. Στην άμυνα. Το 27-2 της τρίτης περιόδου μοιάζει απόκοσμο, βγαλμένο από ταινία. Όμως αντικατοπτρίζει πλήρως τα όσα έγιναν στο παρκέ της Zalgirio Arena στο διάστημα αυτό.
Λίγη ώρα αργότερα, δύο ομάδες έδιναν τη δική τους μάχη για το δεύτερο εισιτήριο του τελικού. Η μια έπαιζε για να κερδίσει και η άλλη για να μη χάσει. Ήταν πολύ θορυβώδες το πέσιμο από το ψυχολογικό breakdown των Καταλανών. Η Ρεάλ μύρισε «αίμα» και έκανε αυτό που ξέρει να κάνει καλύτερα από κάθε άλλη ομάδα στην Ευρώπη, σε αντίστοιχες περιστάσεις. Όπως και στη σειρά με την Παρτίζαν, οι Μαδριλένοι πήραν φόρα από τα έγκατα της κόλασης για να βγουν στο φως. Ο Ταβάρες ήταν εκπληκτικός και ο Σέρχιο Ροντρίγκεθ (και πάλι) άναψε τη σπίθα για την τελική αντεπίθεση. Οι Καταλανοί γκρεμίστηκαν σαν τραπουλόχαρτα.
Επιτεθείτε στο «θηρίο»
Ο Έντι Ταβάρες αποδεικνύει τον τελευταίο μήνα με τον πιο ηχηρό τρόπο γιατί αποτελεί το μεγαλύτερο φόβητρο σήμερα στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Έναν αθλητή που μπορεί να επηρεάσει το παιχνίδι όσο κανείς άλλος. Φάνηκε ξεκάθαρα στη σειρά με την Παρτίζαν αλλά και στον ημιτελικό με τη Μπαρτσελόνα. Ο Ταβάρες περνάει επάνω από τους αντιπάλους του στην επίθεση και σκορπάει τρόμο στα μετόπισθεν. Κυριαρχεί και στις δύο πλευρές του γηπέδου προσφέροντας μια μοναδική αίσθηση ασφάλειας στους συμπαίχτες του. Κάπως έτσι, μια αποδεκατισμένη σε δυνατά κορμιά και μέγεθος στη γραμμή των φόργουορντ Ρεάλ, ματσάρει το έλλειμμα της και αμύνεται εξαιρετικά.
Ο Ολυμπιακός δεν έχει τον Shooting Big τύπου Smailagic ή Sanli για να τραβήξει τον γίγαντα της Ρεάλ μακριά από το καλάθι. Είναι μια τακτική που ακολούθησαν αρκετές ομάδες μέσα στη σεζόν. Σημειώστε ότι η «Βασίλισσα» έχει φέτος μια από τις πιο αδύναμες (!) Post up-άμυνες στην Ευρωλίγκα, επιτρέποντας 0.971 πόντους/κατοχή. Είναι ένα μελανό σημείο στο οποίο έχουμε σταθεί πολλές φορές αναλύοντας το παιχνίδι των Μαδριλένων. Η εξήγηση βέβαια είναι ότι αυτό το νούμερο παράγεται από Post ups της επίθεσης από άλλες θέσεις της πεντάδας και με τον Ταβάρες μακριά από θέση βοήθειας, στην καρδιά του «ζωγραφιστού».
Οι ερυθρόλευκοι οφείλουν να επιτεθούν στο «θηρίο» των Ισπανών από το ξεκίνημα. Εάν καταφέρουν να τον φθείρουν νωρίς, η αναμέτρηση θα παιχτεί σε ένα τελείως διαφορετικό πλαίσιο. Η επίθεση του Ολυμπιακού εκτέλεσε με επιτυχία δράσεις απέναντι του φέτος. Στις Pick & Roll καταστάσεις, χρησιμοποίησε το μεγάλο κορμί του Φαλ ο οποίος μετά το πρώτο σκριν στη μπάλα, κρατούσε τον Ταβάρες στην πλάτη του, ανοίγοντας χώρο για τη διείσδυση του χειριστή (Ουόκαπ).
Ο πιο σωστός τρόπος για να επιτεθείς σε προικισμένους «μπλοκέρ» είναι να σημαδέψεις το κέντρο του κορμού τους και πιο συγκεκριμένα την περιοχή του στήθους, μειώνοντας την πιθανότητα τους να σε σκανάρουν εγκαίρως και να αντιδράσουν. Είναι θετικό ότι ο Ολυμπιακός έχει βάθος στη θέση «5» για να παρατάξει απέναντι στον σούπερ σέντερ της Ρεάλ η οποία έχει «εκτός» τον Πουαριέ και χρησιμοποιεί τον Ράντολφ ως back up.
Κλειδί η πίεση στα γκαρντ
Είναι δεδομένο ότι ο Ολυμπιακός θα στοχεύσει τα γερασμένα πόδια των περιφερειακών του Ματέο, πιέζοντας όσο μπορεί τη μπάλα ψηλά στο γήπεδο. Πέραν του Γκος ο οποίος είναι σε αρκετά καλή κατάσταση, η Ρεάλ έχει τους Ροντρίγκεθ και Γιούλ ως χειριστές οι οποίοι όμως χρειάζονται διαχείριση και εξοικονόμηση στις ανάσες τους. Η ελληνική άμυνα έχει το μέγεθος , τη δύναμη και την ικανότητα να τους βγάλει «εκτός». Είναι παίχτες που δεν πρέπει να βρουν χώρο και καθαρές ματιές προς το καλάθι.
Φυσικά το βαρύ πυροβολικό των Ισπανών σε παραγωγικούς όρους είναι Dzanan Musa. Με την παρούσα κατάσταση, ο Βόσνιος περνάει πλέον αρκετά λεπτά στο «3». Του αρέσει να εντοπίζει την αδράνεια και να επιτίθεται δημιουργώντας συνεχώς ρήγματα. Είναι ικανότατος finisher και ξέρει να πηγαίνει με συχνότητα στη γραμμή του φάουλ.
Στην άλλη πλευρά του παρκέ, η ελληνική ομάδα θα προσπαθήσει να κάνει το παιχνίδι της κυκλοφορώντας τη μπάλα με τον τρόπο που το κάνει σε ολόκληρη τη φετινή σεζόν. Σε αντίθεση με τη Μονακό, η δοκιμασία απέναντι στην άμυνα της Ρεάλ μοιάζει περισσότερο με πνευματική άσκηση. Οι Μαδριλένοι δεν έχουν την αθλητικότητα και το physicality των Μονεγάσκων όμως υπερέχουν σε όρους συναισθηματικής νοημοσύνης απέναντι σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή ομάδα. Χρειάζεται υπομονή και καθαρό μυαλό.
Είναι αρκετά πιθανό για τον Ολυμπιακό να βρει μπροστά τη γνωστή άμυνα ζώνης του Ματέο, ειδικά τις στιγμές που ο Ταβάρες θα βρίσκεται στον πάγκο. Η ικανότητα των ερυθρολεύκων (σε όλες τις θέσεις της πεντάδας) στην πάσα ίσως αποβεί κομβική εδώ. Χρειάζεται πρωτίστως σωστό διάβασμα. Πρόκειται μάλιστα για μια ομάδα η οποία ελέγχει με τεράστια αποτελεσματικότητα την κίνηση και τα κοψίματα της επίθεσης μακριά από τη μπάλα.
Φτάσαμε λοιπόν στο μεγαλύτερο παιχνίδι της σεζόν. Σαράντα λεπτά χωρίζουν τον Ολυμπιακό από αυτό που αντικειμενικά δικαιούται φέτος. Οι Πειραιώτες υπερέχουν του αντιπάλου τους στους περισσότερους τομείς του παιχνιδιού, όμως το ματσάρισμα είναι ιδιαίτερο μιας και απέναντι τους θα βρουν μια ομάδα που αρνείται να «πεθάνει’ και έχει χτίσει ένα ατσάλινο προφίλ τις τελευταίες εβδομάδες. Η πρόγνωση λέει ότι οι ερυθρόλευκοι με όπλο την άμυνα τους θα χαμηλώσουν τους επιθετικούς δείκτες της «Βασίλισσας» και θα τελειώσουν τη δουλειά κατακτώντας το τρόπαιο για τέταρτη φορά στην ιστορία τους. Θα είναι ο ιδανικός επίλογος μιας καταπληκτικής ιστορίας και συνάμα η επιστροφή του ελληνικού μπάσκετ στην κορυφή της Ευρώπης.
Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές.
*Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις