Stoixima στο ποδόσφαιρο

Στοίχημα Stoixima Live Scores

Νέο πένθος στην Βραζιλία: Έφυγε από τη ζωή ο θρυλικός Ρομπέρτο Ντιναμίτε

Νέο πένθος στην Βραζιλία: Έφυγε από τη ζωή ο θρυλικός Ρομπέρτο Ντιναμίτε

Συντάκτης: Κώστας Καραγιαννόπουλος
Κώστας Καραγιαννόπουλος
8/1/2023 18:35
Ο θρύλος της Βάσκο Ντα Γκάμα και πρώτος σκόρερ στην ιστορία του Μπραζιλέιρο, Ρομπέρτο Ντιναμίτε, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 68 ετών, βυθίζοντας ξανά σε πένθος το ποδόσφαιρο της Βραζιλίας.

Δέκα ημέρες μετά το θάνατο του Πελέ, η Βραζιλία θρηνεί ακόμα έναν ποδοσφαιρικό θρύλο, καθώς ο Ρομπέρτο Ντιναμίτε έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 68 ετών.

Ο μεγάλος Βραζιλιάνος επιθετικός διαγνώσθηκε με καρκίνο στο έντερο το 2021 και τις προηγούμενες ημέρες η κατάσταση της υγείας του χειροτέρεψε, με αποτέλεσμα να εισαχθεί εσπευσμένα σε νοσοκομείο του Ρίο Ντε Τζανέιρο το Σάββατο. Το πρωί της Κυριακής (8/1) άφησε την τελευταία του πνοή, σκορπίζοντας θλίψη σε όλη την Βραζιλία.

Ο Κάρλος Ρομπέρτο Γκάμα Ντε Ολιβέιρα, όπως είναι το πλήρες όνομά του, αγωνίστηκε στη Βάσκο συνολικά για έντεκα χρόνια σε δύο θητείες, σημειώνοντας μαζί της 708 γκολ σε 1110 εμφανίσεις. Αποτελεί τον πρώτο σκόρερ στην ιστορία του Μπραζιλέιρο με 190 τέρματα, ενώ με την Βάσκο κατέκτησε το πρωτάθλημα του 1974 και πέντε πρωταθλήματα Καριόκα (1977, 1982, 1987, 1988, 1992).

Το παρατσούκλι «Ντιναμίτε» το πήρε από τον δημοσιογράφο Απαρίσιο Πιρές, αφού σημείωσε ένα θεαματικό γκολ στο ντεμπούτο του για την επαγγελματική ομάδα, στις 25 Νοεμβρίου 1971, εναντίον της Ιντερνασιονάλ, στο στάδιο «Μαρακανά».

Ενδιάμεσα στις δύο θητείες του στην Βάσκο έκανε ένα πέρασμα στην Ισπανία για λογαριασμό της Μπαρτσελόνα τη σεζόν 1979-80, σημειώνοντας δύο γκολ σε 8 παιχνίδια πρωταθλήματος, ενώ είχε σκοράρει και κόντρα στην Νότιγχαμ Φόρεστ για το ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ, το οποίο κατέληξε στην αγγλική ομάδα. Το 1980 επέστρεψε στην Βάσκο και στο πρώτο του παιχνίδι σκόραρε και τα πέντε γκολ της ομάδας του στη νίκη με 5-2 επί της Κορίνθιανς μπροστά σε 100 χιλιάδες φιλάθλους στο «Μαρακανά».

Με την Εθνική Βραζιλίας αγωνίστηκε σε 38 παιχνίδια, σημειώνοντας 20 γκολ. Αγωνίστηκε με την «Σελεσάο» σε δύο Μουντιάλ, το 1978 στην Αργεντινή και το 1982 στην Ισπανία. Ήταν αναπληρωματικός παίκτης στο Μουντιάλ του 1978, αλλά αντικατέστησε τον Ρεϊνάλντο στην αρχική ενδεκάδα, σε μια κίνηση με μεγάλο πολιτικό παρασκήνιο και σημείωσε τρία γκολ στο τουρνουά. Ήταν επίσης αναπληρωματικός στο τουρνουά του 1982 και κλήθηκε από τον Σαντάνα μετά τον τραυματισμό του Καρέκα. Ήταν επίσης πρώτος σκόρερ στο Κόπα Αμέρικα του 1983 με τρία γκολ αλλά η «Σελεσάο» τερμάτισε στην δεύτερη θέση, πίσω από την Ουρουγουάη.

Ο Ντιναμίτε είχε επίσης δύο θητείες στις Πορτουγκέσα και Κάμπο Γκράντε προτού επιστρέψει στην Βάσκο τον Φεβρουάριο του 1993 για φιλικό παιχνίδι με την ισπανική Λα Κορούνια στο Μαρακανά. Εκείνη την ημέρα ο Ζίκο, παίκτης-θρύλος της Φλαμένγκο, φόρεσε τη φανέλα της μισητής Βάσκο για να τιμήσει τον φίλο του και συμπαίκτη στην Εθνική Βραζιλίας.

Μετά την αποχώρησή του από το ποδόσφαιρο, έγινε πολιτικός. Το 1992, αφού εντάχθηκε στο κόμμα PSDB, έθεσε υποψηφιότητα για την Πολιτειακή Συνέλευση του Ρίο ντε Τζανέιρο και εκλέχθηκε με 34.893 ψήφους. Επανεκλέχθηκε δύο φορές έκτοτε. Ως μέλος του PMDB, ο Ντιναμίτε εξελέγη βουλευτής της πολιτείας του Ρίο ντε Τζανέιρο το 1994, το 1998, το 2002, και το 2006.

Διατέλεσε επίσης πρόεδρος της ομάδας από το 2008 έως το 2013, βιώνοντας δύο υποβιβασμούς στην Σέριε Β και μια κατάκτηση Κυπέλλου. Ακόμη και με τα σκαμπανεβάσματα στην προεδρία, δεν έπαψε ποτέ να είναι το είδωλο της Βάσκο. Απόδειξη αυτού είναι ότι, τον Οκτώβριο του 2021, ένα πρόγραμμα crowdfunding συγκέντρωσε, σε λιγότερο από έξι ώρες, 190.000 ρεάλ Βραζιλίας για την κατασκευή του αγάλματος του στο Σάο Τζανουάριο. Το μνημείο εγκαινιάστηκε στις 28 Απριλίου 2022, με μεγάλη γιορτή.


Νέο πένθος στην Βραζιλία: Έφυγε από τη ζωή ο θρυλικός Ρομπέρτο Ντιναμίτε
Ο Ντιναμίτε φιλάει το άγαλμα προς τιμήν του τον Απρίλιο του 2022

Σχόλιο:

Για τη συμμετοχή σας στη συζήτηση απαιτείται εγγραφή.