Stoixima στο ποδόσφαιρο

Στοίχημα Stoixima Live Scores

Μουντιάλ 2022 - Αγγλία: 56 χρόνια ανομβρίας

Μουντιάλ 2022 - Αγγλία: 56 χρόνια ανομβρίας

Συντάκτης: Κώστας Καραγιαννόπουλος
Κώστας Καραγιαννόπουλος
17/11/2022 22:16
Πάνω από μισός αιώνας έχει περάσει από την πρώτη και τελευταία φορά που η Αγγλία ανέβηκε στην κορυφή του κόσμου στο άθλημα που εκείνη δημιούργησε. Από το 1966 και μετά σχεδόν όλες οι πορείες της ήταν δυσανάλογες της ποιότητας των ποδοσφαιριστών της, δε γράφτηκε τυχαία άλλωστε το τραγούδι «It’s Coming Home», που αποτελεί ένα αυτοσαρκαρστικό θρήνο για τις παταγώδεις αποτυχίες αυτής της ομάδας αλλά και την ακλόνητη πίστη των οπαδών της ότι θα αναβιώσουν ξανά οι παλιές δόξες. Υπό τις οδηγίες του Γκάρεθ Σάουθγκέιτ τα «τρία λιοντάρια» έχουν βιώσει τις μεγαλύτερες επιτυχίες τους τον 21ο αιώνα αλλά εν τέλει δεν κατάφεραν να γευτούν το νέκταρ του νικητή, τερματίζοντας τέταρτοι στο Μουντιάλ του 2018 και δεύτεροι στο Euro 2020 μετά την πικρή ήττα στα πέναλτι από την Ιταλία μέσα στο «Γουέμπλεϊ». Το ποδόσφαρο δεν επέστρεψε ούτε τώρα στο σπίτι του...

Το Μουντιάλ του Κατάρ είναι η τρίτη μεγάλη διοργάνωση με τον Άγγλο προπονητή στον πάγκο και το κλίμα για τον 52χρονο δεν είναι το καλύτερο δυνατό. Η απογοητευτική παρουσία στο Nations League, με την ομάδα να αποδίδει άκρως συντηρητικό ποδόσφαιρο και να υποβιβάζεται εν τέλει στην League B χωρίς νίκη σε έξι παιχνίδια, έχει φέρει σε δύσκολη θέση τον Σάουθγκέιτ και είναι ενδεικτικό ότι κυκλοφορούν ήδη ονόματα υποψήφιων προπονητών που θα τον αντικαταστήσουν μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Μπορεί οι τελευταίες εμφανίσεις της ομάδας να μην ήταν καθόλου ενθαρρυντικές, ωστόσο ο Σάουθγκέιτ έχει αποδείξει ότι ξέρει να παίρνει το καλύτερο από τους παίκτες του στα μεγάλα τουρνουά, το ρόστερ της ομάδας είναι ένα από τα πιο δυνατά του Μουντιάλ και δεν θα αποτελέσει καμία έκπληξη αν τα «τρία λιοντάρια» φτάσουν ως το τέλος της διαδρομής, βάζοντας τέλος σε μία ανομβρία 56 ετών.

Ιστορία στο θεσμό:


Για την χώρα που γέννησε το ποδόσφαιρο, ο απολογισμός του ενός τρόπαιου (και αυτού ως διοργανώτρια το 1966) και άλλων δύο παρουσιών σε ημιτελικά (1990, 2018) σε 15 συμμετοχές, δεν μπορεί παρά να θεωρείται πενιχρή.

Μέχρι το 1950 δεν συμμετείχε σε Μουντιάλ αφού στο Νησί πίστευαν ότι κατά κάποιο νομοτελειακό τρόπο ήταν οι καλύτεροι. Αυτό το δόγμα έμελλε να αλλάξουν δραματικά οι παίκτες των ΗΠΑ στη διοργάνωση της Βραζιλίας, επικρατώντας με 1-0 των υπεροπτών Άγγλων, που έμειναν πρόωρα εκτός.

Δεν γνώρισε μεγάλη επιτυχία μέχρι τη διοργάνωση του 1966 που ανέλαβε η ίδια. Με τον Τζεφ Χαρστ να πετυχαίνει χατ-τρικ στον τελικό, οι Άγγλοι κέρδισαν με 4-2 την Δ. Γερμανία στην παράταση και κατέκτησαν το τρόπαιο, αφήνοντας τους αντιπάλους τους με το παράπονο για το αν η μπάλα πέρασε τη γραμμή στο 3ο τέρμα.

Από τότε έως και το 2014, τα «τρία λιοντάρια» έφτασαν τέσσερις φορές στα προημιτελικά και μόλις μια φορά στους «4» του θεσμού. Ήταν στη διοργάνωση του 1990, όπου «λύγισαν» στα πέναλτι από τη Δ. Γερμανία (4-3) έπειτα από ένα συγκλονιστικό ματς. Το 2002 ηττήθηκαν στα προημιτελικά από τη Βραζιλία (1-2) αφού δεν βρήκαν απάντηση στο εκπληκτικό φάουλ του Ροναλντίνιο, ενώ το 2006 αποκλείστηκαν στα πέναλτι από την Πορτογαλία. Τέσσερα χρόνια μετά γνώρισαν βαριά ήττα από τη Γερμανία (1-4) στη φάση των «16», ενώ στο Μουντιάλ της Βραζιλίας το 2014 δεν πέρασαν τη φάση των ομίλων, κάτι που είχε να συμβεί από το 1958!

Το 2018 τα «τρία λιοντάρια» κατάφεραν να επιστρέψουν στα ημιτελικά μετά από 28 χρόνια. Αν και τερμάτισαν δεύτεροι στον όμιλο, πίσω από το Βέλγιο, είχαν βατό δρόμο στα νοκ-άουτ. Στους «16» απέκλεισαν στα πέναλτι την Κολομβία, ξορκίζοντας επί ρωσικού εδάφους την κατάρα της ρωσικής ρουλέτας και στους «8» επικράτησαν με 2-0 της Σουηδίας. Στα ημιτελικά ωστόσο «λύγισαν» στην παράταση από την Κροατία με 2-1 και εν τέλει περιορίστηκαν στην 4η θέση, αφού ηττήθηκαν στον μικρό τελικό από τους Βέλγους με 2-0.

Πως προκρίθηκε:


Δε συνάντησε προβλήματα στα προκριματικά και τερμάτισε πρώτη και αήττητη σε όμιλο με Πολωνία, Αλβανία, Ουγγαρία, Ανδόρα και Σαν Μαρίνο.

Κατέγραψε 8 νίκες και 2 ισοπαλίες σκοράροντας 39 τέρματα και δεχόμενη μόνο 3. Μοναδικές της απώλειες η εντός έδρας ισοπαλία με την Ουγγαρία (1-1) και αυτή με το ίδιο σκορ στην έδρα της Πολωνίας, όπου ισοφαρίστηκε στο 90+2’ από το γκολ του Σιμάνσκι της ΑΕΚ.

Προπονητής: Γκάρεθ Σάουθγκέϊτ (52 ετών)

Μουντιάλ 2022 - Αγγλία: 56 χρόνια ανομβρίας
Ανέλαβε την Αγγλία τον Σεπτέμβριο του 2016 ως υπηρεσιακός, ωστόσο τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς μονιμοποιήθηκε και οδήγησε τα «τρία λιοντάρια» σε δύο μεγάλες πορείες, στα ημιτελικά του Μουντιάλ του 2018 και στον τελικό του Euro 2020.

Στον τελικό του Euro με την Ιταλία του χρεώθηκε η επιλογή να περάσει στο τέλος της παράτασης τους Ράσφορντ και Σάντσο για τη διαδικασία των πέναλτι, με τους δύο παίκτες να αστοχούν όπως και ο νεαρός Σακά με αποτέλεσμα ο τίτλος να πάει στους Ιταλούς.

Ο 52χρονος δε διανύει την καλύτερη περίοδο στην ομάδα, η κριτική στο πρόσωπο του είναι πολύ μεγάλη για την κακή πορεία στο Nations League, τη συντηρητική τακτική του και τις προβληματικές εμφανίσεις της ομάδας, που παρά τις σπουδαίες μονάδες από τη μέση και μπροστά, βγάζει πρόβλημα στη δημιουργία ευκαιριών. Όπως και να έχει, ο Άγγλος τεχνικός είναι κατά τεκμήριο ένας από τους πιο επιτυχημένους προπονητής των «τριών λιονταριών», εξακολουθεί να τυγχάνει σεβασμού των αποδυτηρίων και έχει αποδείξει ότι στα μεγάλα τουρνουά ξέρει να παίρνει το καλύτερο από τους ποδοσφαιριστές του.

Το ρόστερ:

Μουντιάλ 2022 - Αγγλία: 56 χρόνια ανομβρίας
Αστέρας της ομάδας είναι ο Χάρι Κέιν. Ο σέντερ φορ της Τότεναμ είναι ο παίκτης βαρόμετρο στην επίθεση και θέλει άλλα δύο γκολ για να πιάσει τον Γουέιν Ρούνεϊ στην πρώτη θέση των σκόρερ όλων των εποχών της Εθνικής ομάδας. Το όλο θέμα είναι να τροφοδοτηθεί σωστά από τους συμπαίκτες του και εκεί τα «τρία λιοντάρια» υστερούν αρκετά.

Αποτελεί καλό ερώτημα ποιοι δύο παίκτες θα πλαισιώσουν τον Άγγλο στράικερ στο 4-3-3 (ή 4-2-3-1) που επιλέγει συνήθως ο Σάουθγκέιτ. Ο άλλοτε βασικός Ραχίμ Στέρλινγκ πραγματοποιεί απογοητευτική πορεία στην Τσέλσι και είναι πιθανό να δούμε στο αρχικό σχήμα τους Μπουκαγιό Σακά και Φίλιπ Φόντεν. Όσον αφορά το δεκάρι της ομάδας, ο Μέισον Μάουντ είναι φάντασμα του εαυτού του στη φετινή Τσέλσι αλλά πιθανότατα θα προτιμηθεί αντί του Τζέιμς Μάντισον ο οποίος κλέβει τις εντυπώσεις με τη φανέλα της Λέστερ αλλά έχει μόλις μία συμμετοχή στο εθνόσημο.

Στη μεσαία γραμμή η μία θέση πηγαίνει στον Ντέκλαν Ράις. Ο αρχηγός της Γουέστ Χαμ είναι παίκτης-κλειδί των «τριών λιονταριών» χάρη στις ανασταλτικές ικανότητες του και τη δυνατότητα του να κρατάει τη μπάλα και να τη μεταβιβάζει επιτυχώς στην επίθεση. Ο «διόσκουρος» του στο Euro 2020, Κάλβιν Φίλιπς προέρχεται από σοβαρό τραυματισμό και είναι άγνωστο σε τι κατάσταση βρίσκεται. Ευτυχώς για τον Σάουθγκέιτ, ο 19χρονος πλέον Τζουντ Μπέλιγχαμ πραγματοποιεί πολύ καλή σεζόν, ήταν εξαιρετικός στο ισόπαλο 3-3 με την Γερμανία στο Nations Leage και διεκδικεί θέση στο αρχικό σχήμα.

Ο τραυματισμός του δεξιού μπακ της Τσέλσι, Ρις Τζέιμς λίγο πριν το Μουντιάλ αποτέλεσε μεγάλο πλήγμα για την Εθνική Αγγλίας, με τον 22χρονο να θεωρείται δικαίως ο καλύτερος ακραίος αμυντικός αυτό το διάστημα στο Νησί. Νοκ-άουτ τέθηκε και ο αριστερός μπακ των «μπλε» Μπεν Τσίλγουελ, ενώ ο Κάιλ Γουόκερ προέρχεται επίσης από μεγάλο τραυματισμό αλλά κλήθηκε από τον Σάουθγκέιτ. Η λογική λέει ότι στα πρώτα ματς θα δούμε βασικούς τους Κίεραν Τρίπιερ και Λουκ Σο στα δύο άκρα μετά και την μέτρια σεζόν του Αλεξάντερ-Άρνολντ. Στο κέντρο της άμυνας ο κόσμος δε θέλει ούτε να βλέπει τον Χάρι Μαγκουάιρ, όχι όμως και ο Σάουθγκέιτ ο οποίος πιθανότατα θα του δώσει φανέλα βασικού. Η άλλη θέση θα πάει λογικά στον Τζον Στόουνς της Μάντσεστερ Σίτι. Δεν είναι λίγοι πάντως οι δημοσιογράφοι στην Αγγλία που προτείνουν η ομάδα να κατέβει με τριάδα στόπερ στα μετόπισθεν. Κάτω από τα δοκάρια, επικρατέστερος είναι ο Τζόρνταν Πίκφορντ της Έβερτον αντί των Νικ Πόουπ και Άαρον Ράμσντειλ.

Στόχος:

Μουντιάλ 2022 - Αγγλία: 56 χρόνια ανομβρίας
Να βάλει τέλος στην ανομβρία 56 ετών και να κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο για δεύτερη φορά στην ιστορία της. Η πρόβλεψη για την πορεία της Αγγλίας στα γήπεδα του Κατάρ -όπως και σε κάθε τουρνουά- αποτελεί γρίφο για δυνατούς λύτες, καθώς παραδοσιακά πρόκειται για ομάδα που είναι ικανή για το καλύτερο και το χειρότερο. Ο όμιλος με ΗΠΑ, Ουαλία και Ιράν κρύβει κινδύνους αλλά η λογική λέει ότι εύκολα ή δύσκολα θα καταλάβει την πρώτη θέση.

Αν επιβεβαιώσει τα προγνωστικά και τερματίσει πρώτη, τότε είναι πολύ πιθανό να βρει στο δρόμο της την Γαλλία στα προημιτελικά και μια εκ των Βέλγιο/Γερμανία στα ημιτελικά. Αν από την άλλη βγει δεύτερη, τότε ενδέχεται να αντιμετωπίσει την Ολλανδία στη φάση των «16» και την Αργεντινή στα προημιτελικά, ενώ στους «4» θα περιμένει πιθανότατα μία εκ των Βραζιλία-Ισπανία. Βλέποντας και τις δύο διαδρομές, μοιάζει πιθανό το ταβάνι της να αποτελέσει η προημιτελική φάση, αλλά δεν είναι εύκολο να ξεγράψεις μια ομάδα με τόσους αστέρες της Πρέμιερ Λιγκ.

Η αποστολή:


Τερματοφύλακες: Τζόρνταν Πίκφορντ (Έβερτον), Νικ Πόουπ (Νιούκαστλ), Άαρον Ράμσντεϊλ (Άρσεναλ)

Αμυντικοί: Τρεντ Αλεξάντερ-Άρνολντ (Λίβερπουλ), Κόνορ Κόαντι (Έβερτον), Έρικ Ντάιερ (Τότεναμ), Χάρι Μαγκουάιρ (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Λουκ Σο (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Τζον Στόουνς (Μάντσεστερ Σίτι), Κίραν Τρίπιερ (Νιούκαστλ), Κάιλ Γουόκερ (Μάντσεστερ Σίτι), Μπεν Γουάιτ (Άρσεναλ)

Μέσοι: Τζουντ Μπέλινγκχαμ (Μπορούσια Ντόρτμουντ), Κόνορ Γκάλαχερ (Τσέλσι), Τζόρνταν Χέντερσον (Λίβερπουλ), Μέισον Μάουντ (Τσέλσι), Κάλβιν Φίλιπς (Μάντσεστερ Σίτι), Ντέκλαν Ράις (Γουέστ Χαμ), Τζέιμς Μάντισον (Λέστερ)

Επιθετικοί: Φιλ Φόντεν (Μάντσεστερ Σίτι), Τζακ Γκρίλις (Μάντσεστερ Σίτι), Χάρι Κέιν (Τότεναμ), Μάρκους Ράσφορντ (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Μπουκάγιο Σάκα (Άρσεναλ), Ραχίλ Στέρλινγκ (Τσέλσι), Κάλουμ Γουίλσον (Νιούκαστλ)

Το πρόγραμμα:


21 Νοεμβρίου: Αγγλία – Ιράν, Αλ Ραγιάν

25 Νοεμβρίου: Αγγλία – ΗΠΑ, Αλ Κχορ

29 Νοεμβρίου: Ουαλία – Αγγλία, Αλ Ραγιάν

Σχόλιο:

Για τη συμμετοχή σας στη συζήτηση απαιτείται εγγραφή.

Τελευταίες ειδήσεις

«Βόμβα» από τον πρόεδρο της Πόρτο: «Ο Ολυμπιακός θα καλύψει τη ρήτρα των 17,5 εκατομμυρίων για τον Κάρμο»
«Βόμβα» από τον πρόεδρο της Πόρτο: «Ο Ολυμπιακός θα καλύψει τη ρήτρα των 17,5 εκατομμυρίων για τον Κάρμο»
2 ΩΡΕΣ ΠΡΙΝ
Μπουχαλάκης: «Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψουν τον πόνο, προχωράμε για το παιδικό μας όνειρο»
Μπουχαλάκης: «Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψουν τον πόνο, προχωράμε για το παιδικό μας όνειρο»
2 ΩΡΕΣ ΠΡΙΝ
Μουντιάλ 2022-Αργεντινή: Εκτός ο Νίκο Γκονζάλες, στη θέση του ο Κορέα!
Μουντιάλ 2022-Αργεντινή: Εκτός ο Νίκο Γκονζάλες, στη θέση του ο Κορέα!
17/11/2022 21:44
Μουντιάλ 2022: Εκτός διοργάνωσης επίσημα ο Μανέ!
Μουντιάλ 2022: Εκτός διοργάνωσης επίσημα ο Μανέ!
17/11/2022 21:24
Μάλτα-Ελλάδα 2-2: Απέφυγε την ήττα, δοκίμασε πρόσωπα (video)
Μάλτα-Ελλάδα 2-2: Απέφυγε την ήττα, δοκίμασε πρόσωπα (video)
17/11/2022 21:03
Μουντιάλ 2022: Απίστευτη καταγγελία δημοσιογράφου - «Στημένο ήδη το Κατάρ - Εκουαδόρ»
Μουντιάλ 2022: Απίστευτη καταγγελία δημοσιογράφου - «Στημένο ήδη το Κατάρ - Εκουαδόρ»
17/11/2022 20:40
Λεβαδειακός: Τέλος κι επίσημα ο Ρετζίς
Λεβαδειακός: Τέλος κι επίσημα ο Ρετζίς
17/11/2022 14:54
ΠΑΟΚ κατά Αυγενάκη: «Είστε ο πιο επικίνδυνος υφυπουργός αθλητισμού της ιστορίας»
ΠΑΟΚ κατά Αυγενάκη: «Είστε ο πιο επικίνδυνος υφυπουργός αθλητισμού της ιστορίας»
17/11/2022 13:40
Μουντιάλ: Επτά ματς που προκάλεσαν οργή, υποψίες και απορίες (video)
Μουντιάλ: Επτά ματς που προκάλεσαν οργή, υποψίες και απορίες (video)
17/11/2022 13:21
«Χείμαρρος» ο Ρονάλντο στην συνέντευξή του με «καρφιά» για Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Ρούνεϊ
«Χείμαρρος» ο Ρονάλντο στην συνέντευξή του με «καρφιά» για Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Ρούνεϊ
17/11/2022 09:50
Προγνωστικά Euroleague: Φεύγει με το «διπλό» ο Ολυμπιακός
Προγνωστικά Euroleague: Φεύγει με το «διπλό» ο Ολυμπιακός
17/11/2022 08:43
Μουντιάλ 2022 - Μεξικό: Να σπάσει την κατάρα του 5ου αγώνα
Μουντιάλ 2022 - Μεξικό: Να σπάσει την κατάρα του 5ου αγώνα
17/11/2022 05:16
Περισσότερες ειδήσεις