Stoixima στο ποδόσφαιρο

Στοίχημα Stoixima Live Scores

Μουντιάλ 2022-Δανία: Χωρίς ταβάνι

Μουντιάλ 2022-Δανία: Χωρίς ταβάνι

Συντάκτης: Κώστας Καραγιαννόπουλος
Κώστας Καραγιαννόπουλος
15/11/2022 01:10
Ενάμιση χρόνο μετά την παρουσία της στα ημιτελικά του Euro και τον αποκλεισμό από την οικοδέσποινα Αγγλία με αμφιλεγόμενο πέναλτι, η Δανία πηγαίνει στο Μουντιάλ του Κατάρ με φιλοδοξίες και στόχο να πρωταγωνιστήσει.

Οι Σκανδιναβοί διαγράφουν πολύ μεγάλη αγωνιστική άνοδο την τελευταία εξαετία, βρίσκονται στην 10η θέση στην παγκόσμια κατάταξη της FIFA και οι δύο πολύ καλές παρουσίες της σε προκριματικά Μουντιάλ και Nations League της βάζουν δικαίως στη λίστα με τα υποψήφια «dark horse» του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Ιστορία στο θεσμό:


Αυτή είναι η 6η παρουσία της σε τελική φάση Μουντιάλ και δεύτερη διαδοχική, έχοντας αποτύχει μόλις μία φορά να προκριθεί από τους ομίλους, το 2010 στην Ν. Αφρική.

Έκανε ντεμπούτο στο θεσμό στο Μουντιάλ του 1986 στο Μεξικό, όπου σημείωσε τρεις νίκες σε πολύ δύσκολο όμιλο με Δ. Γερμανία, Ουρουγουάη και την Σκωτία του Άλεξ Φέργκιουσον. Ωστόσο η παρέα του Μίκαελ Λάουντρουπ προσγειώθηκε απότομα στους «16», γνωρίζοντας βαρύ αποκλεισμό με 5-1 από την Ισπανία του Μπουτραγκένιο, ο οποίος πέτυχε καρέ τερμάτων.

Επέστρεψε σε τελική φάση Μουντιάλ το 1998 στην Γαλλία και σημείωσε την καλύτερη πορεία της, φτάνοντας έως τα προημιτελικά. Στους «16» διέλυσε με 4-1 την Νιγηρία αλλά στους «8» έπεσε πάνω στην ισχυρή Βραζιλία και παρότι προηγήθηκε στο σκορ, ηττήθηκε με 3-2 από την «Σελεσάο», που είχε μεγάλο πρωταγωνιστή τον Ριβάλντο (2 γκολ).

Στο Μουντιάλ του 2002 πέρασε ξανά τους ομίλους αλλά αποκλείστηκε στους «16» από την Αγγλία (0-3) και η επόμενη συμμετοχή της ήταν το 2010, όπου αποκλείστηκε στη φάση των ομίλων από την Ιαπωνία. Επανήλθε στη διοργάνωση το 2018 στην Ρωσία όπου έμεινε έξω στους «16» από την μετέπειτα φιναλίστ Κροατία στα πέναλτι (2-3, 1-1 κ.δ.).

Πως προκρίθηκε:


Εντυπωσίασε στην προκριματική φάση τερματίζοντας πρώτη σε όμιλο με Σκωτία, Ισραήλ, Αυστρία, Ν. Φερόε και Μολδαβία. Σημείωσε εννέα νίκες και μία ήττα, αυτή της τελευταίας αγωνιστικής από την Σκωτία με 2-0 όπου ήταν αδιάφορη. Σημείωσε 30 γκολ και δέχτηκε μόλις 3 (!), τα δύο από τους Σκωτσέζους την τελευταία αγωνιστική.

Δεν είναι μόνο τα μόλις τρία γκολ που δέχτηκε αλλά και ότι δεν επέτρεψε στις αντιπάλους της να δημιουργήσουν φάσεις προς την εστία της, με τον γκολκίπερ Σμάιχελ να χρειάστηκε να κάνει μόλις τέσσερις αποκρούσεις στα πρώτα οχτώ ματς!

Προπονητής: Kάσπερ Γιούλμαντ (50 ετών)

Μουντιάλ 2022-Δανία: Χωρίς ταβάνι
Ο Κάσπερ Γιούλμαντ κλήθηκε να αντικαταστήσει τον Άγκε Χαρέιντε τον Ιούλιο του 2020 και πατώντας πάνω στις στερεές βάσεις του προκάτοχου του, καθοδήγησε την ομάδα στην τελική φάση του Euro, όπου οι Σκανδιναβοί έφτασαν έως τα ημιτελικά της διοργάνωσης. Δοκιμάστηκε όσο κανείς άλλος νέος προπονητή μετά την καρδιακή προσβολή που υπέστη ο Κρίστιαν Έρικσεν στο ματς της πρεμιέρας με την Φινλανδία αλλά έκανε εξαιρετική ψυχολογική και αγωνιστική διαχείριση και έφτασε την ομάδα μια «ανάσα» από τον τελικό του «Γουέμπλεϊ».

Η πορεία της Δανίας στο Euro δεν ήταν πυροτέχνημα, αφού υπό τις οδηγίες του οι Σκανδιναβοί πήραν με εμφατικό τρόπο το εισιτήριο για το Μουντιάλ του Κατάρ ενώ έχασαν στις λεπτομέρειες την πρωτιά στο Final-Four του Nations League τερματίζοντας στο -1 από την πρωτοπόρο Κροατία και στο +7 από την 3η Γαλλία, την οποία θα την βρουν μπροστά τους στο Μουντιάλ. Αρέσκεται να παίζει με 3-4-3 κόντρα σε δυνατούς αντιπάλους και συνήθως το γυρνάει σε 4-3-3 κόντρα σε ασθενέστερες ομάδες. Γενικότερα διαθέτει ευελιξία και προσαρμοστικότητα και δεν διστάζει να αλλάζει πράγματα και σχηματισμό κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού.

Ο 50χρονος Δανός πριν αναλάβει την Εθνική ομάδα της χώρας του βρίσκονταν στον πάγκο της Νόρτζελαντ, με την οποία κατέκτησε το πρωτάθλημα της σεζόν 2011-12. Στα πρώτα του προπονητικά βήματα είχε οδηγήσει την Λίνγκμπι στην άνοδο στην 1η κατηγορία το 2007 ενώ είχε και ένα μικρό πέρασμα από την γερμανική Μάιντς.

Το ρόστερ:

Μουντιάλ 2022-Δανία: Χωρίς ταβάνι
Πρόκειται για μία ομάδα που βασίζεται στην ομοιογένεια και συλλογική δουλειά αλλά αυτό δε σημαίνει πως δε διαθέτει παίκτες πρώτης κλάσης. Κάθε άλλο, το ρόστερ της απαρτίζεται από έμπειρους και ποιοτικούς ποδοσφαιριστές που πρωταγωνιστούν στα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Αστέρας της είναι ο μεσοεπιθετικός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Κρίστιαν Έρικσεν, ο οποίος έχει αφήσει εντελώς πίσω του την περιπέτεια υγείας που σόκαρε όλο τον κόσμο στο Euro 2020 και θα ηγηθεί την προσπάθεια της Δανίας για διάκριση, αφού όλο το παιχνίδι της ομάδας περνάει από τα πόδια του.

Πίσω από τον Έρικσεν, η Δανία έχει δύο πυλώνες στη μεσαία γραμμή, τους Τόμας Ντιλέινι (Σεβίλλη) και Πιερ-Εμίλ Χόιμπιεργκ (Τότεναμ). Μπορεί να μην πρόκειται για τα πιο λαμπερά ονόματα του Μουντιάλ στη θέση τους αλλά είναι δύο παίκτες που προσφέρουν πολλά τρεξίματα, ανακτήσεις και καλή κυκλοφορία της μπάλας.

Ο αρχηγός Κάσπερ Σμάιχελ αποτελεί εγγύηση κάτω από τα δοκάρια παρότι διανύει περιπετειώδη σεζόν στην Νις, ενώ μπροστά του έχει ένα αξιόλογο κεντρικό αμυντικό δίδυμο με τον Αντρέας Κρίστενσεν της Μπαρτσελόνα και τον Γιοακίμ Άντερσεν της Άστον Βίλα.

Εκεί που «πονάει» η ομάδα είναι στη θέση του σέντερ φορ, αφού απουσιάζει το μεγάλο όνομα, ωστόσο στην προκριματική φάση κατάφερε να πετύχει 30 γκολ, δείγμα της εξαιρετικής ομαδικής συνεργασίας που την χαρακτηρίζει. Πρώτος της σκόρερ με 5 γκολ ήταν ο νεαρός εξτρέμ της Κλαμπ Μπριζ, Σκοβ Όλσεν ο οποίος πραγματοποιεί πολύ καλή σεζόν στο Βέλγιο και έχει εξασφαλίσει τη φανέλα του βασικού στο δεξί άκρο της Δανίας. Στο αριστερό αναμένεται να παίζει ο τεχνίτης Μίκελ Ντάμσγκααρντ παρά το μέτριο ξεκίνημα με τη Μπρέντφορντ, ενώ από την άλλη υπάρχει προβληματισμός για τον ελάχιστο χρόνο συμμετοχής του λογιζόμενου ως βασικού φορ Κάσπερ Ντόλμπεργκ με την Σεβίλλη. Τέλος, θα πρέπει να γίνει αναφορά και στον φορμαρισμένο επιθετικό χαφ Γέσπερ Λίνστρεμ που στα 22 του έχει 6 γκολ σε 14 παιχνίδια με την Άιντραχτ στην Μπουντεσλίγκα και μπορεί να δώσει λύσεις ερχόμενος από τον πάγκο.

Στόχος:

Μουντιάλ 2022-Δανία: Χωρίς ταβάνι
Πηγαίνει με πολύ υψηλές προσδοκίες στο Κατάρ και φιλοδοξεί να φτάσει όσο το δυνατόν ψηλότερα. Βρίσκεται σε όμιλο με Γαλλία, Τυνησία και Αυστραλία και είναι πολύ πιθανό η πορεία της να καθοριστεί από τη θέση που θα πάρει στον όμιλο. Κι αυτό διότι αν τερματίσει δεύτερη στους «16» αναμένεται να πέσει πάνω στην Αργεντινή, ένα από τα μεγάλα φαβορί για το τρόπαιο.

Αυτό σημαίνει ότι αν θέλει να έχει πιο ρεαλιστικές ελπίδες για να προχωρήσει αρκετά στη διοργάνωση καλείται να καταλάβει την πρώτη θέση, βάζοντας από κάτω της την παγκόσμια πρωταθλήτρια Γαλλία. Αδύνατο; Όχι δα! Πρόκειται για κάτι έκανε πριν λίγο καιρό στον όμιλο του Nations League, μετά το 2x2 απέναντι στους «τρικολόρ», αλλά όπως δήλωσε και ο Σμάιχελ, το ματς στο Κατάρ θα είναι διαφορετικό. Εν κατακλείδι, οι «δυναμίτες», όπως είναι το παρατσούκλι τους, πηγαίνουν με εξαιρετική ψυχολογία και αυτοπεποίθηση στο Κατάρ και με σταθερές την ομοιογένεια, το οικογενειακό κλίμα στα αποδυτήρια, τους καλά μοιρασμένους ρόλους και τη συλλογική δουλειά της στο χορτάρι, δείχνει πως έχει τη δυναμική να διαγράψει μια λαμπερή πορεία στη διοργάνωση.

Η αποστολή:


Τερματοφύλακες: Κάσπερ Σμάιχελ (Νις), Όλιβερ Κρίστενσεν (Χέρτα Βερολίνου), Φρέντερικ Ρένοβ (Ουνιόν Βερολίνου)

Αμυντικοί: Σίμον Κιάερ (Μίλαν), Γιοαχίμ Μέλε (Αταλάντα), Ράσμους Κρίστενσεν (Λιντς), Ντάνιελ Βας (Μπρόντμπι), Αντρέας Κρίστενσεν (Μπαρτσελόνα), Γιοαχίμ Άντερσεν (Κρίσταλ Πάλας), Βίκτορ Νέλσον (Γαλατασαράι), Αλεξάντερ Μπαχ (Μπενφίκα)

Μέσοι: Ματίας Γένσεν (Μπρέντφορντ), Πιερ-Εμίλ Χόιμπιεργκ (Τότεναμ), Τόμας Ντιλέινι (Σεβίλλη), Κρίστιαν Έρικσεν (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Κρίστιαν Νέργκαρντ (Μπρέντφορντ)

Επιθετικοί: Κάσπερ Ντόλμπεργκ (Σεβίλλη), Αντρέας Σκοβ Όλσεν (Μπριζ), Αντρέας Κορνέλιους (Κοπεγχάγη), Γιόνας Βιντ (Βόλφσμπουργκ), Μάρτιν Μπρέθγουεϊτ (Εσπανιόλ), Μίκελ Ντάμσγκααρντ (Μπρέντφορντ), Γέσπερ Λίντστρεμ (Άιντραχτ Φρανκφούρτης), Ρόμπερτ Σκοβ (Χόφενχαϊμ), Γιουσούφ Πόουλσεν (Λειψία)

Το πρόγραμμα:


22 Νοεμβρίου: Δανία – Τυνησία, Αλ Ραγιάν

26 Νοεμβρίου: Γαλλία – Δανία, Ντόχα

30 Νοεμβρίου: Αυστραλία, Δανία, Αλ Βάκρα

Σχόλιο:

Για τη συμμετοχή σας στη συζήτηση απαιτείται εγγραφή.