Κύπελλο Χριστουγέννων, η ελληνική «Boxing Day»
Αυτές τις ημέρες οι ποδοσφαιρικές ομάδες στην Αγγλία περνούν τις γιορτές στα γήπεδα, ωστόσο η παράδοση της «Boxing Day» είχε κάποτε και ελληνικό χρώμα. Από τη δεκαετία του 40’ μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του 60’, Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός και ΑΕΚ διοργάνωναν από κοινού το Κύπελλο Χριστουγέννων, θεσμός που διεξάγονταν την περίοδο των εορτών στην Αθήνα και τον Πειραιά.Γράφει ο Κώστας Καραγιαννόπουλος:
Το πρώτο βήμα για τη διοργάνωση του τουρνουά των Χριστουγέννων (αλλά και του Πάσχα) έγινε το φθινόπωρο του 1927, με τη σύσταση του περίφημου ΠΟΚ. Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός και ΑΕΚ υπέγραψαν πρωτόκολλο φιλίας και συνεργασίας, με αφορμή την κόντρα των «ερυθρόλευκων» με την ΕΠΟ, που προκάλεσε την τιμωρία των Πειραιωτών με πολύμηνο αποκλεισμό.
Αυτή η ακραία απόφαση της Ομοσπονδίας θα μπορούσε να δημιουργήσει πολλά προβλήματα στον Ολυμπιακό, καθώς ο σύλλογος δεν είχε δικαίωμα να δώσει ούτε φιλικά. Ωστόσο, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ πήραν το μέρος των «ερυθρόλευκων» και οι τρεις ομάδες δημιούργησαν το ΠΟΚ. Στόχος δεν ήταν μόνο η διοργάνωση φιλικών αγώνων με οικονομικό όφελος, αλλά και η άσκηση πίεσης στην ΕΠΟ η οποία, σε πείσμα των όσων είχαν συμβεί, προχώρησε σε διαγραφή των τριών ομάδων από τη δύναμη της.
Αν και η σύγκρουση με την ΕΠΟ έληξε τον Ιούλιο του 1928, το ΠΟΚ συνέχισε τη λειτουργία του μέχρι το 1963, όταν και επήλθε η οριστική διάλυση του. Στο διάστημα αυτό, το ΠΟΚ διοργάνωνε διάφορα τουρνουά, με πιο γνωστά να είναι αυτά των Χριστουγέννων, του Πάσχα καθώς και το Κύπελλο Σεπτεμβρίου.
Το πρώτο Κύπελλο Χριστουγέννων διεξήχθη το Δεκέμβριο του 1943, παρουσία χιλιάδων φιλάθλων που διψούσαν για ποδόσφαιρο, μιας κι εκείνη την περίοδο ο κόσμος δεν είχε πολλές ευκαιρίες αναψυχής. Ανήμερα των Χριστουγέννων, ο Ολυμπιακός κέρδισε με 5-2 τον Παναθηναϊκό και κατέκτησε το πρώτο τρόπαιο της διοργάνωσης.
Ο κόσμος αγκάλιασε το θεσμό και κάθε χρόνο το γήπεδο της Λεωφόρου ασφυκτιούσε από φιλάθλους που ήθελαν να παρακολουθήσουν τους αγώνες τις γιορτινές αυτές μέρες. Αρκετές ομάδες δήλωναν συμμετοχή στη διοργάνωση, ενώ το «παρών» έδωσαν ξένοι σύλλογοι, όπως οι Ραπίντ και Αούστρια Βιέννης, η Χάιντουκ, η Βοϊβοντίνα κ.α.
Μάλιστα, μέσω αυτών των αγώνων βγήκαν αρκετοί σπουδαίοι παίκτες, αφού οι προπονητές είχαν την ευκαιρία να χρησιμοποιούν νεαρούς παίκτες, κάτι που δε συνηθίζονταν συχνά εκείνο το διάστημα στο πρωτάθλημα ή το Κύπελλο Ελλάδας.
Η τελευταία χρονιά που διεξήχθη το Κύπελλο Χριστουγέννων ήταν το 1962. Από το 1959-60, όταν και δημιουργήθηκε η Α' Εθνική, τα περιθώρια άρχισαν να στενεύουν και οι ομάδες είχαν πλέον αυξημένες υποχρεώσεις που αποτελούσαν εμπόδιο στη διεξαγωγή διοργανώσεων μέσα στις γιορτές.
Ο Ολυμπιακός ήταν ο πολυνίκης του θεσμού με 11 κατακτήσεις, η ΑΕΚ είχε τρία Κύπελλα και ο Παναθηναϊκός δύο. Να σημειωθεί πως σε δύο διοργανώσεις δεν αναδείχθηκε νικητής μιας και έληξαν με ισόβαθμους τους συμμετέχοντες.
Η μεγαλύτερη ήττα ελληνικής ομάδας στην εν λόγω διοργάνωση πραγματοποιήθηκε στις 26 Δεκεμβρίου του 1959, όταν στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε με 8-3 από τη Βοϊβοντίνα. Τρία από τα οκτώ γκολ των φιλοξενούμενων πέτυχε ο Τόζα Βεσελίνοβιτς, μετέπειτα προπονητής αρκετών ελληνικών ομάδων.