Stoixima στο ποδόσφαιρο

Στοίχημα Stoixima Live Scores

Πέθανε ο Γιόχαν Κρόιφ

Πέθανε ο Γιόχαν Κρόιφ

Συντάκτης: Κώστας Καραγιαννόπουλος
Κώστας Καραγιαννόπουλος
24/3/2016 15:01
Σοκ στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο καθώς ο Γιόχαν Κρόιφ έχασε τη μάχη με τον καρκίνο και έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 68 ετών.

Ένας από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών δεν βρίσκεται πια εδώ. Όπως έγινε γνωστό, ο Γιόχαν Κρόιφ άφησε την τελευταία του πνοή στη Βαρκελώνη, νικημένος από τον καρκίνο.

Ο θρυλικός Κρόιφ διαγνώστηκε με καρκίνο του πνεύμονα τον Οκτώβριο του 2015 και παρά τη γενναία μάχη που έδωσε, δεν τα κατάφερε. Το γεγονός επιβεβαιώθηκε από την επίσημη σελίδα του Ολλανδού στο facebook, που αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Στις 24 Μαρτίου του 2016 ο Γιόχαν Κρόιφ έφυγε ήσυχα από τη ζωή στην Μπαρτσελόνα, έχοντας στο πλευρό του την οικογένεια του μετά από σκληρή μάχη που έδωσε με τον καρκίνο. Με μεγάλη μας λύπη ζητούμε να σεβαστείτε την επιθυμία της οικογένειας να παραμείνει ήρεμη σε αυτές τις δύσκολες ώρες».

Γεννημένος στο Άμστερνταμ, ο Κρόιφ έκανε σπουδαία καριέρα στον Άγιαξ (1964-1973, 1981-83), κατακτώντας οχτώ πρωταθλήματα, πέντε Κύπελλα, τρία διαδοχικά Κύπελλα πρωταθλητριών, ένα ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ και ένα διηπειρωτικό.

Με την Μπαρτσελόνα κατέκτησε ένα πρωτάθλημα κι ένα Κύπελλο, ενώ ανάλογο απολογισμό είχε και με τη Φέγενοορντ, στην οποία έκλεισε την καριέρα του, μετά την άρνηση του Άγιαξ να του προσφέρει νέο συμβόλαιο.

Με την εθνική ομάδα σημείωσε 33 γκολ σε 48 αγώνες και ήταν ο μαέστρος του Μουντιάλ 1974, της σπουδαίας Ολλανδίας του «τόταλ φούτμπολ», φτάνοντας στον τελικό της διοργάνωσης, δίχως να κατακτήσει το τρόπαιο. Παράλληλα κατέλαβε με τους «οράνιε» την τρίτη θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1976. Βραβεύτηκε τρεις φορές με τη Χρυσή Μπάλα (1971, 1973, 1974), ενώ το 1999 αναδείχθηκε κορυφαίος Ευρωπαίος ποδοσφαιριστής του αιώνα και κορυφαίος Ολλανδός αθλητής του αιώνα.

Ο Κρόιφ είχε αξιοζήλευτη καριέρα και ως προπονητής. Εργάστηκε στις δύο μεγάλες του αγάπες, τον Άγιαξ (1985-1988) και την Μπαρτσελόνα (1988-1996). Με τον «Αίαντα» κατέκτησε δύο διαδοχικά Κύπελλα Ολλανδίας και το Κυπελλούχων του 1987, ενώ με τους «μπλαουγκράνα» κέρδισε τέσσερα διαδοχικά πρωταθλήματα, ένα Κύπελλο Ισπανίας, ένα Κύπελλο Πρωταθλητριών (1991), ένα Σούπερ Καπ Ευρώπης και ένα Κύπελλο Κυπελλούχων.

«Το απλό ποδόσφαιρο είναι το πιο όμορφο. Αλλά το να παίξεις απλά είναι το πιο δύσκολο πράγμα», συνήθιζε να λέει ο Κρόιφ, αναπτύσσοντας την ποδοσφαιρική φιλοσοφία του.




Σχόλιο:

Για τη συμμετοχή σας στη συζήτηση απαιτείται εγγραφή.