Stoixima στο ποδόσφαιρο

Στοίχημα Stoixima Live Scores

Όταν ο Σαργκάνης έγινε Φάντομ (video)

Όταν ο Σαργκάνης έγινε Φάντομ (video)

Συντάκτης: Κώστας Καραγιαννόπουλος
Κώστας Καραγιαννόπουλος
15/10/2015 16:49
Σαν σήμερα πριν από 35 χρόνια, η Εθνική Ελλάδας νικούσε την Δανία μέσα στην Κοπεγχάγη με 1-0 έχοντας μεγάλο πρωταγωνιστή τον Νίκο Σαργκάνη. Ο 26χρονος τότε γκολκίπερ πραγματοποίησε εκπληκτικές αποκρούσεις και βαφτίστηκε «Φάντομ»! Διαβάστε τι δήλωσε ο ίδιος στο agones.gr για το παιχνίδι.

Ήταν Τετάρτη 15 Οκτωβρίου του 1980 όταν η Εθνική Ομάδα νικούσε την Δανία μέσα στην Κοπεγχάγη με 1-0 για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλου 1982. Σκόρερ του μοναδικού τέρματος ήταν ο Νίνος Κούης, ωστόσο εκείνο το βράδυ ήταν του Νίκου Σαργκάνη!

Μετά από μια άκρως πετυχημένη καριέρα στην Καστοριά, ο Έλληνας γκολκίπερ πήρε μεταγραφή στον Ολυμπιακό το καλοκαίρι του 1980 και εν συνεχεία κλήθηκε στην Εθνική ομάδα, μετά από τραυματισμό του βασικού γκολκίπερ Λευτέρη Πουπάκη.

Ο ομοσπονδιακός προπονητής Αλκέτας Παναγούλιας τον έριξε κατευθείαν στα… βαθιά, αφού του έδωσε φανέλα βασικού στο παιχνίδι με την Δανία στην Κοπεγχάγη. Ο 26χρονος τότε Σαργκάνης έκανε την μία απόκρουση μετά από την άλλη, με κορυφαία αυτή σε κοντινό σουτ του Σίμονσεν, που αγωνίζονταν στην Μπαρτσελόνα.

Ο Σαργκάνης κράτησε το μηδέν και οι εφημερίδες της Δανίας του... κόλλησαν το προσωνύμιο «φάντομ», το οποίο τον συνόδεψε στη μετέπειτα καριέρα του. Ο κατά πολλούς ο κορυφαίος Έλληνας τερματοφύλακας όλων των εποχών είχε αναφερθεί στο agones.gr για το παιχνίδι στην Κοπεγχάγη, τονίζοντας:

«Στη Δανία, εγώ πίστευα ότι δεν θα με χρησιμοποιούσε. Όμως υπήρξε μια ατυχία του Πουπάκη και ο Παναγούλιας μου είπε: Παίζεις εσύ. Λέω εγώ: Γιατί να μην παίξω; Δύσκολο παιχνίδι, εύκολο όμως για μένα γιατί ήταν η πρώτη μου συμμετοχή και δεν είχα τι να χάσω. Παίζαμε με μια από τις μεγαλύτερες ομάδες στην Ευρώπη, με μεγάλους παίκτες. Ήταν μία βραδιά που μας την έκανε δώρο ο Θεός. Και με την δική μου απόδοση αλλά και γενικότερα μ’ όλης της ομάδας. Πήραμε αυτό το αποτέλεσμα και πιστέψαμε ότι μπορούσαμε να προκριθούμε στο Μουντιάλ. Δυστυχώς, οι Δανοί πήρανε το δεύτερο παιχνίδι και υπήρχαν και οι Σέρβοι που ήταν πολύ καλή ομάδα και τελικά αποκλειστήκαμε».

Για το τι του είπε ο Σίμονσεν μετά το παιχνίδι: «Τράβαγε τα μαλλιά του όταν έχασε αυτό το γκολ. Θυμάμαι, είχαμε πάει σε μια μπυραρία που ήταν και αυτός εκεί. Είχε σκύψει το κεφάλι, δεν τον γνώρισα γιατί είχαν πέσει τα μαλλιά στο πρόσωπο του. Είχαμε κάτσει δίπλα με τους συμπαίκτες μου να πιούμε μια μπύρα. Και όταν σηκώνει το κεφάλι και βλέπουμε τον Σίμονσεν, αυτός σάστισε, σαν να είδε εφιάλτη. Τι να πει ο άνθρωπος, εντάξει ήταν γι’ αυτούς ένα πολύ άτυχο αποτέλεσμα γιατί παίξανε καλύτερα. Αλλά στο ποδόσφαιρο δεν κερδίζει πάντα ο καλύτερος».

Η ενδεκάδα του αγώνα: Σαργκάνης, Κυράστας, Φοιρός, Καψής, Ιωσηφίδης, Λιβαθηνός, Κούης, ∆εληκάρης (72' Παράσχος), Αρδίζογλου, Κωστίκος (87' Μητρόπουλος), Μαύρος.


Σχόλιο:

Για τη συμμετοχή σας στη συζήτηση απαιτείται εγγραφή.