Stoixima στο ποδόσφαιρο

Στοίχημα Stoixima Live Scores

Φαν Χαάλ – Μουρίνιο: Δάσκαλος εναντίον μαθητή

Φαν Χαάλ – Μουρίνιο: Δάσκαλος εναντίον μαθητή

Συντάκτης: Κώστας Καραγιαννόπουλος
Κώστας Καραγιαννόπουλος
26/10/2014 14:24
Τέσσερα χρόνια μετά τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ ανάμεσα στην Ίντερ και τη Μπάγερν, ο Λουίς Φαν Χαάλ έρχεται ξανά αντιμέτωπος με τον… μαθητή του και πρώην βοηθό του στη Μπαρτσελόνα, Ζοζέ Μουρίνιο. Διαβάστε τις δηλώσεις των δύο προπονητών αλλά και τι δήλωσαν γι’ αυτούς τέσσερις παίκτες που συνεργάστηκαν μαζί τους.

Γράφει ο Κώστας Καραγιαννόπουλος:

Το 1992, όταν ο Σερ Μπόμπι Ρόμπσον ανέλαβε τη Σπόρτινγκ Λισαβόνας, ζήτησε έναν Πορτογάλο με προπονητικές γνώσεις για να γίνει μεταφραστής του. Αυτός που πήρε τη δουλειά ήταν ο Ζοζέ Μουρίνιο, ο οποίος ακολούθησε στη συνέχεια τον Άγγλο προπονητή στην Πόρτο και ύστερα στην Μπαρτσελόνα, όπου εκτός από μεταφραστής, είχε αναλάβει και την ανάλυση των αντιπάλων.

Το μέλλον του Μουρίνιο ήταν αβέβαιο μετά την αποχώρηση του Ρόμπσον από τον πάγκο της Μπαρτσελόνα το καλοκαίρι του 1997, ωστόσο για καλή του τύχη, ο Λουίς Φαν Χάαλ –που αντικατέστησε τον Άγγλο τεχνικό- πίστεψε σε αυτόν και τον έκανε βοηθό του.

Φαν Χαάλ – Μουρίνιο: Δάσκαλος εναντίον μαθητή
«Κάποιες φορές σκέφτομαι πως ήμουν ο μόνος στον σύλλογο που πίστευε στον Ζοζέ. Ήταν ένας εξαιρετικός βοηθός. Έκανε όλες τις αναλύσεις για τη Μπαρτσελόνα και μελετούσε όλους τους αντιπάλους. Μάλιστα τον άφηνα να κοουτσάρει κάποια παιχνίδια -κάτι που δεν κάνω συχνά- γιατί ήμουν πεπεισμένος πως έχει ιδιαίτερες ικανότητες.

Μου άρεσε αυτός ο άνθρωπος που είχε την αυτοπεποίθηση και την αφοσίωση να υποστηρίξει τον προηγούμενο προπονητή ακόμα και εάν αυτό του κόστιζε τη δουλειά του»
, έχει δηλώσει για τον Μουρίνιο ο Φαν Χαάλ.

Με βοηθό τον Ζοζέ Μουρίνιο, ο Ολλανδός κατέκτησε δύο πρωταθλήματα (1997/98, 1998/99) και ένα Κύπελλο (1998) με τη Μπαρτσελόνα.

Οι δρόμοι τους χώρισαν το 2000, με τον Μουρίνιο να δοκιμάζει την τύχη του ως πρώτος προπονητής. Τέσσερα χρόνια μετά οδήγησε την Πόρτο στην κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ και το 2010 τα κατάφερε ξανά, νικώντας με την Ίντερ στον τελικό τη Μπάγερν του… Λουίς Φαν Χαάλ!

«Μέναμε τόσο κοντά. Το σπίτι μου ήταν 15 μέτρα μακριά από το δικό του. Δουλεύαμε 24 ώρες την ημέρα, 7 φορές την εβδομάδα. Δούλευα σαν το… σκυλί, αλλά ήμουν χαρούμενος. Έμαθα πολλά από τον Φαν Χαάλ. Ένα από αυτά είναι πως για να πας οπουδήποτε, πρέπει να δουλέψεις πολύ σκληρά. Ήταν πολύ σημαντικός για την εξέλιξη μου», έχει δηλώσει ο Μουρίνιο.

«Ίσως να είναι καλύτερος από μένα ο Μουρίνιο»


Φαν Χαάλ – Μουρίνιο: Δάσκαλος εναντίον μαθητή
Στη συνέντευξη Τύπου πριν το παιχνίδι της Μάν. Γιουνάιτεντ με την Τσέλσι, ο Φαν Χαάλ έπλεξε το εγκώμιο του… μαθητή του, δηλώνοντας ουσιαστικά πως ξεπέρασε τον δάσκαλο:

«Οι ομάδες του Μουρίνιο είναι πάντα πολύ οργανωμένες, κάτι που τον κάνει εξαιρετικό προπονητή. Είναι ένας από τους καλύτερους στον κόσμο. Πιστεύω ότι μπορεί να είναι καλύτερος από μένα, όμως εάν κερδίσω τίτλο σε ακόμα μία χώρα τότε θα είμαστε πάλι ίσοι…

Είναι ένας φανταστικός προπονητής και το ότι έχει κατακτήσει πρωταθλήματα σε διαφορετικές χώρες είναι σπουδαίο. Είναι ιδιαίτερος αλλά το πιο ιδιαίτερο για μένα είναι πως διατηρήσαμε μια φιλική σχέση, κάτι που δεν είναι εύκολο στο ποδόσφαιρο
».

Βλέποντας όλους τους τίτλους που έχουν κερδίσει οι δύο προπονητές, ο Φαν Χαάλ έχει κερδίσει 19 τρόπαια και ο Μουρίνιο ένα περισσότερο, έχοντας κατακτήσει δύο Τσάμπιονς Λιγκ και πρωταθλήματα σε Πορτογαλία, Αγγλία, Ιταλία και Ισπανία.

Από την πλευρά του, ο Φαν Χαάλ έχει στο παλμαρέ του ένα Τσάμπιονς Λιγκ και πρωταθλήματα σε Ολλανδία, Ισπανία και Γερμανία, ενώ έφτασε μια «ανάσα» από το να οδηγήσει την Εθνική Ολλανδίας στον τελικό του Μουντιάλ το φετινό καλοκαίρι.

«Γεννηθήκαμε για να είμαστε προπονητές»


Φαν Χαάλ – Μουρίνιο: Δάσκαλος εναντίον μαθητή
Με τα καλύτερα λόγια για τον Φαν Χαάλ έχει αναφερθεί και ο Μουρίνιο: «Έκανε φανταστική δουλειά με την Εθνική Ολλανδίας, ομάδα που κατά τη γνώμη μου δεν ήταν τόσο δυνατή για να φτάσει εκεί που έφτασε. Είναι ένας πολύ πολύ καλός προπονητής και θα τα πάει εξαιρετικά με τη Γιουνάιτεντ. Είμαστε και οι δύο σπουδαίοι προπονητές. Γεννηθήκαμε γι’ αυτό.

Όλοι γνωρίζουν τον σεβασμό που τρέφω για τον Φαν Χαάλ. Δεν έκρυψα ποτέ τη σχέση που έχω μαζί του και το γεγονός ότι επηρέασε σημαντικά την καριέρα μου. Μην με κάνετε να μιλάω μισή ώρα για τον Φαν Χάαλ. Ξέρει πως νιώθω γι’ αυτόν
»

Διαβάστε τις δηλώσεις τεσσάρων παικτών που έχουν συνεργαστεί και με τους δύο προπονητές, όπως τις συγκέντρωσε το «skysports»:

Άνχελ Ντι Μαρία:


Φαν Χαάλ – Μουρίνιο: Δάσκαλος εναντίον μαθητή
Για τον Φαν Χαάλ: «Τα πηγαίνουμε πολύ καλά. Ήταν ένας από τους λόγους που βρίσκομαι στο Μάντσεστερ. Του είμαι ευγνώμων επειδή ήθελε να με αποκτήσει. Αυτό με κάνει χαρούμενο. Είναι άνθρωπος που θέλει να κερδίζει συνέχεια και έχει στόχο να οδηγήσει την ομάδα ξανά στο Τσάμπιονς Λιγκ όσο πιο γρήγορα γίνεται. Σε αυτό επικεντρωνόμαστε».

Για τον Μουρίνιο: «Με έμαθε τόσα πολλά πράγματα. Με τον Μουρίνιο ωρίμασα ως παίκτης. Με βοήθησε να παίξω σε νέα θέση, να θυσιάζομαι περισσότερο για την ομάδα και του είμαι ευγνώμων. Όταν ήμασταν στη Ρεάλ, μου είχε πει ότι πρέπει να είμαι επιθετικός που πρέπει επίσης να μαρκάρει. Δεν μπορούσα να ξεκουραστώ όταν ο αντίπαλος μας επιτίθονταν. Ο Μουρίνιο με έκανε καλύτερο παίκτη».

Χουάν Μάτα:


Φαν Χαάλ – Μουρίνιο: Δάσκαλος εναντίον μαθητή
Για τον Φαν Χαάλ: «Είναι τόσο έμπειρος προπονητής και μαθαίνω πολλά από αυτόν. Είναι σκληρός τις στιγμές που πρέπει και είναι πολύ κοντά στους παίκτες. Του αρέσει να μιλάει μαζί μας, να μας ρωτάει τι πιστεύουμε για τις ασκήσεις της προπόνησης».

Για τον Μουρίνιο: «Καλώς ή κακώς, δεν είχαμε επικοινωνία. Δεν υπήρχε διάλογος. Δεν ήμουν χαρούμενος, αλλά πάντα έδινα τα πάντα στις προπονήσεις και σεβόμουν τους συνεργάτες μου. Δεν ξέρεις ποτέ τι μπορεί να γίνει στο μέλλον».

Άριεν Ρόμπεν:


Φαν Χαάλ – Μουρίνιο: Δάσκαλος εναντίον μαθητή
Για τον Φαν Χαάλ: «Ήταν πολύ σημαντικός για την καριέρα μου, μαζί με τον Πεπ Γκουαρντιόλα. Μπορώ να πω ότι ήταν ο καλύτερος προπονητής που είχα. Έχω συνεργαστεί μαζί του τόσο στη Μπάγερν όσο και στην Εθνική και τον ξέρω αρκετό καιρό. Είναι ένας από τους λίγους προπονητές που μπορούν να κάνουν καλύτερες τις ομάδες. Κάνει καλύτερους τους παίκτες του».

Για τον Μουρίνιο: «Είναι ψηλά στα μάτια μου. Το θέμα με τον Ζοζέ είναι ότι θέλει να κερδίζει με οποιοδήποτε κόστος. Δεν τον νοιάζει πως, απλά θέλει τη νίκη. Δεν είμαι πάντα υποστηρικτής του τρόπου παιχνιδιού που παίζουν οι ομάδες του, όμως είναι νικητής που έχει γνωρίσει μεγάλες επιτυχίες».

Γουέσλι Σνάιντερ:


Φαν Χαάλ – Μουρίνιο: Δάσκαλος εναντίον μαθητή
Για τον Φαν Χαάλ: «Προπονεί πολύ σκληρά τους παίκτες του και πάντα περιμένει να τα δίνουν όλα στο γήπεδο. Στην Ολλανδία, ο Φαν Χαάλ είναι κάτι σαν ο πρώτος δάσκαλος ενός σχολείου. Δεν είναι όλοι τόσο τυχεροί για να τον ευχαριστήσουν».

Για τον Μουρίνιο: «Είναι ένας πολύ ιδιαίτερος προπονητής για μένα. Ως τεχνικός, είναι απίστευτος, το νούμερο ένα. Ήταν αυτός που μου έδωσε αυτοπεποίθηση και από τότε διασκέδαζα το παιχνίδι όπως ποτέ στο παρελθόν. Είναι σαν δεύτερος πατέρας μου…»

Σχόλιο:

Για τη συμμετοχή σας στη συζήτηση απαιτείται εγγραφή.