Stoixima στο ποδόσφαιρο

Στοίχημα Stoixima Live Scores

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ κύκλωμα παράνομου τζόγου με κέρδη 16 εκατ. ευρώ – Πώς λειτουργούσε η πυραμίδα

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ κύκλωμα παράνομου τζόγου με κέρδη 16 εκατ. ευρώ – Πώς λειτουργούσε η πυραμίδα

Συντάκτης: Agones team
Agones team
10/3/2026 15:24
Σε εξέλιξη βρίσκεται από τα ξημερώματα μεγάλη αστυνομική επιχείρηση για την εξάρθρωση κυκλώματος παράνομου τζόγου που εξασφάλιζε τεράστια κέρδη, με τις συλλήψεις να έχουν φτάσει μέχρι στιγμής τα 17 άτομα.

Οι έρευνες της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος επεκτείνονται πέρα από την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, φτάνοντας και στη Δυτική Ελλάδα, όπου πραγματοποιούνται επιχειρήσεις σε Πάτρα και Αγρίνιο.

Η επιχείρηση αφορά οργανωμένο δίκτυο που φέρεται να αποκόμιζε παράνομα κέρδη άνω των 16 εκατομμυρίων ευρώ. Η δραστηριότητα της ομάδας εκτιμάται ότι εκτείνεται τουλάχιστον τα τελευταία οκτώ χρόνια, με επίκεντρο τη διοργάνωση και διεξαγωγή παράνομων τυχερών παιχνιδιών μέσω μη αδειοδοτημένων διαδικτυακών πλατφορμών.

Οι πλατφόρμες αυτές φαίνεται ότι λειτουργούσαν μέσα από τουλάχιστον 37 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, τα οποία οι παίκτες χρησιμοποιούσαν ως σημεία πρόσβασης.


Ομάδες που δρούσαν σε μορφή «πυραμίδας»


Από τους συλληφθέντες, οι 12 θεωρούνται βασικά και ηγετικά στελέχη της οργάνωσης. Κατά τις Αρχές, λειτουργούσαν ως πράκτορες υψηλού επιπέδου και είχαν υπό τον έλεγχό τους τουλάχιστον 10 μη αδειοδοτημένες διαδικτυακές πλατφόρμες τυχερών παιχνιδιών.

Παράλληλα, φέρονται να εμπλέκονται στην εισαγωγή και εγκατάσταση μη πιστοποιημένων παιγνιομηχανημάτων τύπου VLT (Video Lottery Terminal), τα οποία προσομοιάζουν με εκείνα που χρησιμοποιούνται σε νόμιμα καζίνο.

Η εγκληματική οργάνωση φέρεται να λειτουργούσε με αυστηρά ιεραρχική δομή, σε μορφή «πυραμίδας», με υπαρχηγούς, τεχνικούς και πράκτορες κατανεμημένους σε επτά ομάδες. Αυτές δρούσαν είτε συντονισμένα είτε αυτόνομα, ανάλογα με τη δραστηριότητα.

Παράνομα λογισμικά από εταιρείες του εξωτερικού


Τα συνεργαζόμενα καταστήματα χρησιμοποιούσαν παράνομα λογισμικά, τα οποία εγκαθίσταντο σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και παιγνιομηχανές. Τα προγράμματα αυτά προωθούνταν στην ελληνική αγορά από εταιρείες του εξωτερικού που δεν διαθέτουν την απαιτούμενη άδεια λειτουργίας, καθώς και από εταιρείες ξένων συμφερόντων που εμφανίζονται ως κατασκευαστές λογισμικού.

Τα έσοδα του κυκλώματος προέρχονταν κυρίως από προμήθειες που λάμβαναν οι πράκτορες, με το ύψος τους να διαφοροποιείται ανάλογα με τη θέση κάθε μέλους στην ιεραρχία της οργάνωσης.

Πώς απέφευγαν τον εντοπισμό


Οι τεχνικοί της οργάνωσης εγκαθιστούσαν τα παράνομα προγράμματα στους υπολογιστές χρησιμοποιώντας φορητά μέσα αποθήκευσης (USB). Μέσω αυτών ενεργοποιούνταν τόσο οι πλατφόρμες διεξαγωγής τυχερών παιχνιδιών όσο και τα διαχειριστικά συστήματα που τις υποστήριζαν.

Επιπλέον, χρησιμοποιούσαν λογισμικά απομακρυσμένης πρόσβασης τύπου VNC (Virtual Network Computing), τα οποία επιτρέπουν τον πλήρη έλεγχο ενός υπολογιστή από άλλη συσκευή. Με τον τρόπο αυτό μπορούσαν να αλλάζουν συνεχώς τις διευθύνσεις IP, δυσχεραίνοντας τον εντοπισμό της δραστηριότητάς τους από τις Αρχές.

Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές που κατασχέθηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης θα μεταφερθούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εργαστηριακή εξέταση.

Σχόλιο:

Για τη συμμετοχή σας στη συζήτηση απαιτείται εγγραφή.