Stoixima στο ποδόσφαιρο

Στοίχημα Stoixima Live Scores

Φερνάντο Σάντος στον Fox Insider: «Μετέφερα στην Πορτογαλία τη νοοτροπία νικητή που είχε τότε η Εθνική Ελλάδας» (video)

Φερνάντο Σάντος στον Fox Insider: «Μετέφερα στην Πορτογαλία τη νοοτροπία νικητή που είχε τότε η Εθνική Ελλάδας» (video)

Συντάκτης: Κώστας Καραγιαννόπουλος
Κώστας Καραγιαννόπουλος
22/6/2026 15:41
Ο Φερνάντο Σάντος παραχώρησε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στον Fox Insider, μιλώντας για την ιδιαίτερη σχέση που διατηρεί με την Ελλάδα, την πορεία της Εθνικής ομάδας, αλλά και το δικό του μέλλον. Ο Πορτογάλος τεχνικός εξέφρασε την πεποίθηση ότι η «γαλανόλευκη» διαθέτει το ταλέντο για να επιστρέψει στις μεγάλες διοργανώσεις, υπογραμμίζοντας πως η επιτυχία δεν εξαρτάται μόνο από την ποιότητα των παικτών, αλλά και από τον χαρακτήρα, τη νοοτροπία και την ενότητα μέσα στην ομάδα.

Παράλληλα, αποκάλυψε ότι πολλά από τα στοιχεία που τον οδήγησαν αργότερα στις επιτυχίες με την Εθνική Πορτογαλίας τα διδάχθηκε κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στην Ελλάδα, ενώ χαρακτήρισε την ΑΕΚ, τον ΠΑΟΚ και την Εθνική Ελλάδας ως μερικούς από τους σημαντικότερους σταθμούς της καριέρας του. Δεν έκρυψε μάλιστα την πικρία του για το γεγονός ότι δεν συνέχισε στον πάγκο της Εθνικής μετά το Μουντιάλ του 2014.

Τέλος, ο Σάντος μίλησε με ιδιαίτερη αγάπη για τη χώρα μας, αποκαλύπτοντας ότι σκοπεύει να περνά μεγάλο μέρος της ζωής του στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια. Αν και απολαμβάνει μια πιο ήρεμη καθημερινότητα μακριά από τους πάγκους, ξεκαθάρισε ότι δεν θεωρεί οριστικά κλειστό το κεφάλαιο της προπονητικής, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστροφής εφόσον προκύψει μια πρόκληση που θα τον εμπνεύσει.

Αναλυτικά όσα είπε αποκλειστικά στο Fox Insider και τον Κυριάκο Κυριάκο:




Πώς είναι η ζωή μακριά από τους πάγκους; Σκέφτεστε την επιστροφή;

«Ήταν η πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια που έμεινα τόσο καιρό εκτός ποδοσφαίρου. Μου έκανε καλό να περάσω χρόνο με την οικογένειά μου και να σκεφτώ το μέλλον. Είχα προτάσεις, αλλά προτίμησα να περιμένω. Πιστεύω όμως ότι θα συνεχίσω να εργάζομαι στο ποδόσφαιρο».Σας εκπλήσσει η απουσία της Ελλάδας από μεγάλες διοργανώσεις τα τελευταία χρόνια;

«Ναι, γιατί όταν ήμουν στην Εθνική είχε δημιουργηθεί ένα πολύ ισχυρό πρόγραμμα ανάπτυξης. Πίστευα ότι η Ελλάδα θα συνέχιζε να βρίσκεται σταθερά σε Euro και Μουντιάλ. Διαθέτει ποιοτικούς παίκτες, πάθος για το ποδόσφαιρο και αξίζει να βρίσκεται στις μεγάλες διοργανώσεις».

Τι χρειάζεται μια εθνική ομάδα για να πετύχει;

«Δεν αρκεί μόνο το ταλέντο. Χρειάζεται χαρακτήρας, νοοτροπία και κατανόηση του τι σημαίνει να εκπροσωπείς τη χώρα σου. Όταν φοράς τη φανέλα της Εθνικής εκπροσωπείς έναν ολόκληρο λαό, όχι έναν σύλλογο».

Παρακολουθείτε τη σημερινή Εθνική Ελλάδας;

«Βλέπω αρκετά παιχνίδια και θεωρώ ότι υπάρχει πολύ ταλέντο. Υπάρχουν ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται σε κορυφαία πρωταθλήματα και αυτό δείχνει την ποιότητα που διαθέτει η χώρα. Ίσως λείπει ακόμη εκείνο το κάτι που θα τη βοηθήσει να κάνει το τελευταίο βήμα».Τι μάθατε από τη θητεία σας στην Ελλάδα;

«Η Ελλάδα ήταν ένα μεγάλο σχολείο για μένα. Πολλά από τα πράγματα που εφάρμοσα αργότερα στην Πορτογαλία τα έμαθα εδώ. Μετέφερα στην Πορτογαλία τη νοοτροπία νικητή που είχε τότε η Εθνική Ελλάδας και τη δίψα να μην αποδέχεται ποτέ την ήττα».

Τι ήταν δυσκολότερο; Η πορεία με την Ελλάδα ή η κατάκτηση του Euro με την Πορτογαλία;

«Είναι εξίσου δύσκολα επιτεύγματα. Στο ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο οι τίτλοι που μετρούν. Το να φέρεις την Ελλάδα ανάμεσα στις κορυφαίες ομάδες του κόσμου ήταν εξίσου απαιτητικό με την κατάκτηση του Euro με την Πορτογαλία».

Ποια είναι η αποτίμηση της καριέρας σας;

«Νιώθω περήφανος για όσα πέτυχα. Κέρδισα τίτλους, κατέκτησα το Euro και το Nations League, όμως πάνω απ’ όλα προσπάθησα να είμαι πάντα έντιμος, υπεύθυνος και να δίνω τον καλύτερό μου εαυτό στις ομάδες και τις εθνικές που εκπροσώπησα».

Ποιες στιγμές ξεχωρίζετε από την παρουσία σας στην Ελλάδα;

«Η ΑΕΚ της περιόδου 2004-05, ο ΠΑΟΚ και φυσικά η Εθνική Ελλάδας είναι από τις πιο σημαντικές στιγμές της καριέρας μου. Ήταν δουλειές που με σημάδεψαν και με βοήθησαν να εξελιχθώ».

Πώς βλέπετε το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου;

«Το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει προοδεύσει σημαντικά, ιδιαίτερα σε επίπεδο ακαδημιών και οργάνωσης. Αυτό που θα ήθελα να δω είναι περισσότερη εμπιστοσύνη στους νεαρούς ποδοσφαιριστές. Αν ένας παίκτης 18 ή 19 ετών έχει την ποιότητα, πρέπει να παίζει. Έτσι εξελίχθηκε η Πορτογαλία και έτσι μπορεί να προχωρήσει ακόμη περισσότερο και η Ελλάδα».

Πόσο σημαντική είναι η Ελλάδα για εσάς σήμερα;

«Είμαι Έλληνας όταν βρίσκομαι εδώ και Πορτογάλος όταν επιστρέφω στην πατρίδα μου. Και οι δύο χώρες βρίσκονται εξίσου στην καρδιά μου. Αν δεν είχα γεννηθεί στην Πορτογαλία, θα ήμουν Έλληνας. Έχω μια πολύ ιδιαίτερη σχέση με την Ελλάδα και σκοπεύω να περνάω όλο και περισσότερο χρόνο εδώ».

Σκεφτόσασταν όταν ήρθατε για πρώτη φορά στην Ελλάδα ότι θα αφήνατε τόσο ισχυρό αποτύπωμα;

«Όχι, αλλά από την πρώτη στιγμή το είδα ως μια μεγάλη πρόκληση. Ήθελα να πετύχω στην Ελλάδα και να αποδείξω ότι μπορώ να τα καταφέρω σε ένα διαφορετικό περιβάλλον. Ήταν μια από τις σημαντικότερες αποφάσεις της καριέρας μου».Πώς εξηγείτε το γεγονός ότι αγαπηθήκατε από φιλάθλους διαφορετικών ομάδων;

«Πάντα προσπαθούσα να είμαι επαγγελματίας. Όταν ήμουν στην ΑΕΚ, ήμουν 100% αφοσιωμένος στην ΑΕΚ. Το ίδιο συνέβη στον Παναθηναϊκό και στον ΠΑΟΚ. Σεβόμουν κάθε σύλλογο στον οποίο εργαζόμουν και έδινα τα πάντα γι’ αυτόν».

Ποια ήταν η μεγαλύτερη δυσκολία ως ομοσπονδιακός προπονητής;

«Να ενώσω παίκτες που προέρχονταν από μεγάλες αντιπαλότητες συλλόγων. Στην Εθνική δεν υπάρχουν Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ ή Παναθηναϊκός. Υπάρχει μόνο η Ελλάδα. Έπρεπε να δημιουργήσουμε μια οικογένεια και να βάλουμε το εθνόσημο πάνω από τα πάντα».Πόσο σημαντικό είναι το οικογενειακό κλίμα σε μια ομάδα;

«Είναι καθοριστικό. Δεν αρκεί το ταλέντο, η τακτική ή η ποιότητα. Αν δεν δημιουργήσεις μια οικογένεια, από τους παίκτες μέχρι τους φροντιστές και τους γιατρούς, δύσκολα θα πετύχεις. Οι μεγάλες επιτυχίες έρχονται όταν όλοι κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση».

Υπάρχει κάτι που σας άφησε πικρία από την παρουσία σας στην Ελλάδα;

«Το μόνο που με στεναχώρησε ήταν ότι δεν βρέθηκε συμφωνία για να συνεχίσω στην Εθνική μετά το Μουντιάλ του 2014. Ακόμα και σήμερα δεν καταλαβαίνω γιατί δεν τα βρήκαμε. Ήταν μια απογοήτευση για μένα».

Σκοπεύετε να εγκατασταθείτε μόνιμα στην Ελλάδα;

«Ναι, είναι κάτι που εξετάζω σοβαρά. Έχω πολλούς φίλους εδώ, αγαπώ τη χώρα και έχω ήδη οργανώσει τη ζωή μου ώστε να περνάω μεγάλο μέρος του χρόνου μου στην Ελλάδα».

Έχετε αποσυρθεί οριστικά από το ποδόσφαιρο;

«Δεν μπορώ να το πω αυτό. Το ποδόσφαιρο είναι η μεγάλη μου αγάπη. Αυτή τη στιγμή απολαμβάνω μια πιο ήρεμη ζωή, αλλά αν παρουσιαστεί μια πρόταση που με ενδιαφέρει πραγματικά, δεν αποκλείω να επιστρέψω».

Τελευταίες ειδήσεις

Μουντιάλ 2026: Ο Νεϊμάρ φόρεσε τη φανέλα της Βραζιλίας μετά από 981 ημέρες και αποθεώθηκε! (video)
Μουντιάλ 2026: Ο Νεϊμάρ φόρεσε τη φανέλα της Βραζιλίας μετά από 981 ημέρες και αποθεώθηκε! (video)
57 ΛΕΠΤΑ ΠΡΙΝ
Σκωτία - Βραζιλία 0-3: «Πάρτι» για τη «Σελεσάο» και πρωτιά στο γκρουπ! (video)
Σκωτία - Βραζιλία 0-3: «Πάρτι» για τη «Σελεσάο» και πρωτιά στο γκρουπ! (video)
1 ΩΡΑ ΠΡΙΝ
Σοκ στη Γερμανία: Ρήξη συνδέσμου για τον Σλότερμπεκ, τέλος το Μουντιάλ
Σοκ στη Γερμανία: Ρήξη συνδέσμου για τον Σλότερμπεκ, τέλος το Μουντιάλ
22/06/2026 15:15
ΠΑΟΚ μεταγραφές: «Προχωρημένες επαφές με Σανταμαρία» σύμφωνα με την «AS»
ΠΑΟΚ μεταγραφές: «Προχωρημένες επαφές με Σανταμαρία» σύμφωνα με την «AS»
22/06/2026 14:50
ΠΑΟΚ: Σκέψεις για επιστροφή Ελ Καντουρί και Μπίσεσβαρ
ΠΑΟΚ: Σκέψεις για επιστροφή Ελ Καντουρί και Μπίσεσβαρ
22/06/2026 14:40
Γιαννακόπουλος: «Ο μεγάλος μας αντίπαλος δεν είναι ο Ολυμπιακός αλλά η Ρεάλ»
Γιαννακόπουλος: «Ο μεγάλος μας αντίπαλος δεν είναι ο Ολυμπιακός αλλά η Ρεάλ»
22/06/2026 14:40
Αυτός είναι ο πρώτος παίκτης με τον οποίο μίλησε ο Ομπράντοβιτς μετά την επιστροφή του στον Παναθηναϊκό (video)
Αυτός είναι ο πρώτος παίκτης με τον οποίο μίλησε ο Ομπράντοβιτς μετά την επιστροφή του στον Παναθηναϊκό (video)
22/06/2026 14:12
Η αποκάλυψη Γιαννακόπουλου για Ομπράντοβιτς: «Με έπαιρνε τηλέφωνο στις δύσκολες στιγμές»
Η αποκάλυψη Γιαννακόπουλου για Ομπράντοβιτς: «Με έπαιρνε τηλέφωνο στις δύσκολες στιγμές»
22/06/2026 14:02
Νορβηγία - Σενεγάλη Live Streaming*
Νορβηγία - Σενεγάλη Live Streaming*
22/06/2026 13:52
Ομπράντοβιτς: «Δεν είμαστε εδώ για το παρελθόν, έχουμε πολλά να διορθώσουμε»
Ομπράντοβιτς: «Δεν είμαστε εδώ για το παρελθόν, έχουμε πολλά να διορθώσουμε»
22/06/2026 13:52
Αργεντινή - Αυστρία Live Streaming*
Αργεντινή - Αυστρία Live Streaming*
22/06/2026 13:35
Γιαννακόπουλος: «Ο μεγαλύτερος προπονητής στην ιστορία του Παναθηναϊκού – Πάντα ήθελα να γυρίσει»
Γιαννακόπουλος: «Ο μεγαλύτερος προπονητής στην ιστορία του Παναθηναϊκού – Πάντα ήθελα να γυρίσει»
22/06/2026 13:29
Περισσότερες ειδήσεις