Stoixima στο ποδόσφαιρο

Στοίχημα Stoixima Live Scores

Το προφίλ της Αργεντινής

Το προφίλ της Αργεντινής

Συντάκτης: Κώστας Καραγιαννόπουλος
Κώστας Καραγιαννόπουλος
11/6/2014 16:23
Λίγες ημέρες πριν την έναρξη του Μουντιάλ της Βραζιλίας, το agones.gr σας παρουσιάζει αναλυτικά τις 32 ομάδες που θα αγωνιστούν στα γήπεδα της «χώρας του καφέ». Γράφει ο Κώστας Καραγιαννόπουλος:

Τι μεγαλύτερος εφιάλτης για τη Βραζιλία απ’ το να δει την Αργεντινή να σηκώνει το τρόπαιο του Μουντιάλ μέσα στο Μαρακανά; Αυτό ακριβώς επιθυμεί και θα προσπαθήσει να κάνει πραγματικότητα η ομάδα του Αλεχάντρο Σαμπέγια η οποία καλείται να ξεφύγει από την μετριότητα των τελευταίων ετών και να πραγματοποιήσει πορεία ανάλογη των υψηλών προσδοκιών.

Έχοντας κατά πολλούς την πιο πλούσια γραμμή κρούσης στη διοργάνωση, η Αργεντινή καλείται να αποδείξει στα γήπεδα της Βραζιλίας ότι είναι ένα από τα φαβορί για το τρόπαιο και από την πλευρά του ο Λιονέλ Μέσι να ανταποκριθεί στο ρόλο του ηγέτη που του έχει αποδοθεί.

Ιστορία στο θεσμό:


Το προφίλ της Αργεντινής
Με δύο κατακτήσεις, άλλες δύο συμμετοχές σε τελικούς και τέσσερις παρουσίες σε προημιτελικούς, η Αργεντινή μπορεί να θεωρείται δίκαια μια από τις ιστορικές ομάδες της διοργάνωσης.

Συμμετείχε στο πρώτο Μουντιάλ το 1930, χάνοντας στον τελικό από την οικοδέσποινα Ουρουγουάη (4-2) και μετά από μέτριες εμφανίσεις στις επόμενες διοργανώσεις, βρέθηκε το 1978 στην κορυφή του κόσμου, νικώντας στο «σπίτι» της την Ολλανδία με 3-1 στην παράταση, χάρη σε δύο γκολ του Μάριο Κέμπες.

Μετά από μια κακή παρένθεση στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1982, η «αλμπισελέστε» «έραψε» και δεύτερο αστέρι στη φανέλα, καθώς κέρδισε στον τελικό του 1986 την Δ. Γερμανία με 3-2 έχοντας ως απόλυτο πρωταγωνιστή σε όλη τη διοργάνωση τον Ντιέγκο Μαραντόνα.

Οι δύο ομάδες συναντήθηκαν ξανά τέσσερα χρόνια μετά στον τελικό της Ιταλίας όπου οι Δ. Γερμανοί πήραν εκδίκηση, κερδίζοντας το τρόπαιο με 1-0, για να αποδειχθούν ως ενωμένη Γερμανία ο κακός «δαίμονας» της Αργεντινής, καθώς τα «πάντσερ» την έχουν αποκλείσει στα προημιτελικά του 2006 μέσω πέναλτι (4-2), αλλά και του 2010 με το βαρύ 4-0.

Πως βρέθηκε στη Βραζιλία:


Το προφίλ της Αργεντινής
Με 9 νίκες, 5 ισοπαλίες και 2 ήττες πήρε πανηγυρικά το εισιτήριο για τα τελικά του Μουντιάλ, τερματίζοντας πρώτη στον όμιλο της Λατινικής Αμερικής με +2 από τη 2η Κολομβία και +4 από την 3η Χιλή.

Στα αξιοσημείωτα οι δύο νίκες της απέναντι στη Χιλή (4-1 εντός και 2-1 εκτός) τα «διπλά» απέναντι σε Κολομβία (2-1) και Παραγουάη (5-2), ενώ ηττήθηκε μόνο από τη Βολιβία εκτός έδρας (0-1) τη δεύτερη αγωνιστική και από την Ουρουγουάη την τελευταία (2-3).

Είχε την καλύτερη επίθεση με 35 γκολ σε 18 παιχνίδια και την δεύτερη καλύτερη άμυνα πίσω από την Κολομβία με 15 γκολ παθητικό.

Προπονητής:


Αλεχάντρο Σαμπέγια (59 ετών)

Το προφίλ της Αργεντινής
Μετά από αρκετά χρόνια ως βοηθός του Ντανιέλ Πασαρέλα, ο Σαμπέγια αποφάσισε το 2009 να χαράξει τη δική του πορεία ως πρώτος προπονητής αναλαμβάνοντας την Εστουντιάδες.

Οι επιτυχίες ήρθαν άμεσα καθώς οδήγησε την ομάδα από την Αργεντινή στην κατάκτηση του Κόπα Λιμπερταδόρες το 2009, ενώ ένα χρόνο αργότερα κέρδισε και το Απερτούρα για να χάσει στην παράταση από τη Μπαρτσελόνα το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων χάρη σε τέρμα του Λιονέλ Μέσι.

Ωστόσο ο 59χρονος φαίνεται πως δεν κράτησε… κακία στον άσο των «μπλαουγκράνα» καθώς η πρώτη του ενέργεια ως νέος τεχνικός της Εθνικής Αργεντινής το 2011 ήταν να του δώσει το περιβραχιόνιο του αρχηγού.

Αυτό θα είναι το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο του Σαμπέγια ως πρώτος προπονητής με τον ίδιο βέβαια να είχε βρεθεί στον πάγκο της Αργεντινής ως βοηθός του Πασαρέλα στο Μουντιάλ του 1998 στη Γαλλία.

Παίκτες-κλειδιά


Το προφίλ της Αργεντινής
Ο Λιονέλ Μέσι μπορεί να μην προέρχεται από την καλύτερη σεζόν της καριέρας του, όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος, ωστόσο δεν παύει να είναι ο ηγέτης της Αργεντινής, όντας και πρώτος σκόρερ της ομάδας στην προκριματική φάση με 10 γκολ.

Εάν κάποιος μπορεί να προσάψει κάτι αρνητικό στην πλούσια καριέρα του Μέσι είναι οι μέτριες εμφανίσεις του σε μεγάλες διοργανώσεις με την Αργεντινή και σίγουρα ο ίδιος επιθυμεί και θα προσπαθήσει να δώσει τις απαντήσεις του στα γήπεδα της Βραζιλίας.

Βέβαια ο Μέσι δεν θα είναι… μόνος του καθώς θα έχει στο πλάι του αστέρες όπως ο Αγουέρο, ο Ιγκουαΐν, ο Λαβέτσι και ο Ντι Μαρία.

Μασεράνο και Γκάγκο ξεχωρίζουν στον άξονα της ομάδας, ενώ οι Ζαμπαλέτα, Γκαράι, Φερνάντες και ο Ρόχο θα αποτελούν εκτός απροόπτου την αμυντική τετράδα της άμυνας, με τον Ρομέρο της Μονακό να αναμένεται να υπερασπιστεί την εστία της ομάδας.

Τι θέλει/Τι μπορεί:


Το προφίλ της Αργεντινής
Να πρωταγωνιστεί ξανά σε Παγκόσμιο Κύπελλο, καθώς δεν έχει καταφέρει να φτάσει στη φάση των ημιτελικών από τη διοργάνωση του 1990 στην Ιταλία.

Θεωρείται από αρκετούς bookmakers ως το δεύτερο φαβορί μετά τη διοργανώτρια Βραζιλία για να κατακτήσει τον τίτλο και θα προσπαθήσει να φτάσει στην κορυφή.

Έχει μία από τις πιο πλούσιες επιθετικές γραμμές όμως δεν έχει το ίδιο βάθος στον πάγκο σε άμυνα και κέντρο σε σχέση με υπόλοιπες διεκδικήτριες του τίτλου όπως π.χ η Ισπανία και η Γερμανία, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι θα την εμποδίσει να προχωρήσει στη διοργάνωση.

Σε όμιλο με Βοσνία, Ιράν και Νιγηρία είναι το απόλυτο φαβορί για την πρώτη θέση που θα την φέρει αντιμέτωπη πιθανότατα με μία εκ των Ελβετία ή Ισημερινό στη φάση των «16».

Η πορεία της «αλμπισελέστε» θα εξαρτηθεί σημαντικά από τα… κέφια και τις εμπνεύσεις του Λιονέλ Μέσι ο οποίος σε ηλικία 26 ετών θα ρίξει την προτελευταία του «ζαριά» για να αφήσει το στίγμα του στην ιστορία της διοργάνωσης.

Το ρόστερ:


Τερματοφύλακες: Σέρχιο Ρομέρο (Μονακό), Mαριάνο Αντούχαρ (Κατάνια), Αγκουστίν Οριόν (Μπόκα Τζούνιορς)

Αμυντικοί: Eζεκίελ Γκαράι (Μπενφίκα), Φεδερίκο Φερνάντες (Νάπολι), Πάμπλο Ζαμπαλέτα (Μάντσεστερ Σίτι), Μάρκος Ρόχο (Σπόρτινγκ), Χοσέ Μαρία Μπασάντα (Μοντερέι), Ούγκο Καμπανιάρο (Ίντερ), Mάρτον Ντεμικέλις (Μάντσεστερ Σίτι)

Μέσοι: Φερνάντο Γκάγκο (Μπόκα Τζούνιορς), Λούκας Μπίλια (Λάτσιο), Χαβιέρ Μασεράνο (Μπαρτσελόνα), Άνχελ ντι Μαρία (Ρεάλ Μαδρίτης), Μάξι Ροντρίγκες (Νιούελς Ολντ Μπόις), Ρίκι Άλβαρες (Ίντερ), Αουγκούστο Φερνάντες (Θέλτα), Έντσον Πέρες (Μπενφίκα)

Επιθετικοί: Σέρχιο Αγκουέρο (Μάντσεστερ Σίτι), Λιονέλ Μέσι (Μπαρτσελόνα), Γκονσάλο Ιγκουαΐν (Νάπολι), Εζεκίελ Λαβέτσι (Παρί Σεν Ζερμέν), Ροντρίγκο Παλάσιο (Ίντερ)

Σχόλιο:

Για τη συμμετοχή σας στη συζήτηση απαιτείται εγγραφή.