Stoixima στο ποδόσφαιρο

Στοίχημα Stoixima Live Scores

Το προφίλ της Ελβετίας

Το προφίλ της Ελβετίας

Συντάκτης: Κώστας Καραγιαννόπουλος
Κώστας Καραγιαννόπουλος
11/6/2014 00:25
Λίγες ημέρες πριν την έναρξη του Μουντιάλ της Βραζιλίας, το agones.gr σας παρουσιάζει αναλυτικά τις 32 ομάδες που θα αγωνιστούν στα γήπεδα της «χώρας του καφέ». Γράφει ο Κώστας Καραγιαννόπουλος:

Μπορεί να μην κατάφερε να προκριθεί στα τελικά του Euro 2012, ωστόσο η Ελβετία παρέμεινε πιστή στο ραντεβού της με το Παγκόσμιο Κύπελλο, καθώς εξασφάλισε το εισιτήριο για τα τελικά του θεσμού για 3η συνεχόμενη φορά μετά τη Γερμανία το 2006 και τη Ν. Αφρική το 2010.

Η σταθερή της πορεία τα τελευταία χρόνια της έχει επιτρέψει να φιγουράρει στην 6η θέση της Παγκόσμιας κατάταξης της FIFA και οι άνθρωποι της χώρας περιμένουν –και όχι άδικα- να κάνει το κάτι παραπάνω στα γήπεδα της Βραζιλίας, ξεφεύγοντας από την μετριότητα που την χαρακτηρίζει στις μεγάλες διοργανώσεις.

Iστορία στον θεσμό:


Το προφίλ της Ελβετίας
Έχει δώσει το «παρών» στα 9 από τα 19 Παγκόσμια Κύπελλα που έχουν διεξαχθεί στο παρελθόν, φτάνοντας τρεις φορές στα προημιτελικά (1934, 1938, 1954), ενώ έχει και δύο παρουσίες στη φάση των «16» το 1994 και το 2006.

Έκανε ντεμπούτο το μακρινό 1934 στην Ιταλία, όπου έφτασε μέχρι τα προημιτελικά, αποκλείοντας την Ολλανδία, επίτευγμα που επανέλαβε το 1938 στη Γαλλία, αφήνοντας εκτός συνέχειας τη ναζιστική Γερμανία η οποία είχε στη σύνθεση της αρκετούς αυστριακούς παίκτες της «wunderteam» (μτφ. «ομάδα θαύμα»), ομάδας που διαλύθηκε μετά την προσάρτηση της χώρας.

Ως οικοδέσποινα το 1954, δεν κατάφερε να προκριθεί στα ημιτελικά, χάνοντας με 7-5 από την Αυστρία (ρεκόρ παραγωγικότητας στο θεσμό). Αποκλείστηκε από την Ισπανία στους «16» το 1994 και από την Ουκρανία στα πέναλτι το 2006, ενώ έχει να υπερηφανεύεται πως ήταν η μοναδική ομάδα που κέρδισε την μετέπειτα πρωταθλήτρια Ισπανία το 2010, αν και η «λευκή» ισοπαλία της κόντρα στην Ονδούρα δεν της επέτρεψε να προκριθεί στους «16».

Πως έφτασε στη Βραζιλία:


Το προφίλ της Ελβετίας
Όντας σε έναν από τους πιο βατούς ομίλους της προκριματικής φάσης με Ισλανδία, Σλοβενία, Νορβηγία, Αλβανία και Κύπρο, τερμάτισε αήττητη στην 1η θέση με 7 νίκες και τρεις ισοπαλίες.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε κανένα παιχνίδι της στην προκριματική φάση δεν σκόραρε παραπάνω από 2 γκολ με εξαίρεση το «τρελό» 4-4 στη Βέρνη κόντρα στην Ισλανδία, φανερώνοντας δείγματα αστάθειας, καθώς προηγούνταν με 4-1!

Δείγμα της «αφλογιστίας» της είναι πως ο πρώτος σκόρερ της στα προκριματικά, ήταν ο αμυντικός της Βασιλείας, Φαμπιάν Σαρ με 3 γκολ!

Προπονητής:


Οτμαρ Χίτζφελντ (65 ετών)

Το προφίλ της Ελβετίας
Σίγουρα αποτελεί προνόμιο για την Ελβετία να έχει στον πάγκο της έναν από τους μόλις πέντε προπονητές που έχουν κατακτήσει το Τσάμπιονς Λιγκ με δύο διαφορετικές ομάδες (Ντόρτμουντ 1997, Μπάγερν 2001).

Ο Χίτζφελντ βρίσκεται στον πάγκο της Ελβετίας από το 2008 και σίγουρα θέλει να κάνει το κάτι παραπάνω προτού αφήσει το «τιμόνι» της ομάδας στον Βλάντιμιρ Πέτκοβιτς μετά το τουρνουά, καθώς ανακοίνωσε την απόσυρση του από τους πάγκους.

Ο 65χρονος Γερμανός τεχνικός μπορεί να έχει σπουδαία καριέρα με πολλούς τίτλους σε συλλογικό επίπεδο, ωστόσο δεν έχει κάνει την υπέρβαση στον πάγκο της Ελβετίας, αναλαμβάνοντας την ομάδα μετά το Euro 2008.

Ο ίδιος οδήγησε την Εθνική ομάδα της χώρας στο Μουντιάλ το 2010, ωστόσο δεν κατάφερε να περάσει τους ομίλους μετά την ισοπαλία από την Ονδούρα (ομάδα που θα βρει στο δρόμο της στη Βραζιλία), ενώ η ομάδα τερμάτισε 3η στον προκριματικό όμιλο του Euro 2012 πίσω από Αγγλία και Μαυροβούνιο, με αποτέλεσμα να αποκλειστεί.

Παίκτες-κλειδιά:


Το προφίλ της Ελβετίας
Το πρώτο «βιολί» της Ελβετίας στην επίθεση είναι ο Χερντάν Σακιρί. Ο 22χρονος εξτρέμ της Μπάγερν μπορεί να μην έχει πάρει σπίτι του τη φανέλα βασικού στο Μόναχο έχοντας να συναγωνιστεί παίκτες όπως ο Ριμπερί και ο Ρόμπεν, ωστόσο αποτελεί αναμφίβολα έναν από τους πιο ταλαντούχος παίκτες της ελβετικής ομάδας.

Η απόσυρση του Αλεξάντερ Φρέι έχει αφήσει ένα κενό στην επίθεση, το οποίο καλούνται να καλύψουν οι άπειροι αλλά πολλά υποσχόμενοι Σεφέροβιτς, Γκαβράνοβιτς και ο 21χρονος Ντρμιτς ο οποίος στην πρώτη του χρονιά στη Μπουντσελίγκα πέτυχε 17 γκολ με τη φανέλα της Νυρεμβέργης με αποτέλεσμα να πάρει μεταγραφή στη Λεβερκούζεν!

Δυνατή στη μεσαία γραμμή με τους μέσους της Νάπολι, Ινλέρ, Μπεχράμι και τον Στόκερ της Βασιλείας να ξεχωρίζουν, ενώ το «δεκάρι» της Γκλάντμπαχ, Γκρανίτ Τζάκα έχει ήδη προσελκύσει τα βλέμματα αρκετών μεγάλων ομάδων.

Οι Λίχτσταϊνερ και Σεντέρος κυριαρχούν στην άμυνα, ενώ ιδιαίτερα ελπιδοφόρος είναι ο 21χρονος αριστερός μπακ της Βόλφσμπουργκ, Ρικάρντο Ροντρίγκιεζ ο οποίος είχε 9 ασίστ τη φετινή σεζόν στη Μπουντσελίγκα. Από την άλλη, οι Μπενάλιο και Σόμερ αποτελούν ένα αξιόλογο δίδυμο γκολκίπερ.

Τι θέλει/τι μπορεί:


Το προφίλ της Ελβετίας
Σε όμιλο με Γαλλία, Ισημερινό και Ονδούρα, οτιδήποτε άλλο πέρα από την πρόκριση στους «16» θα θεωρηθεί αποτυχία για το σύνολο του Χίτζφελντ, ο οποίος στην τελευταία του συμμετοχή σε Μουντιάλ, αναμένεται να παίξει τα… ρέστα του, καθώς ανακοίνωσε την απόσυρση του μετά το τουρνουά της Βραζιλίας.

Παιχνίδι-«κλειδί» χαρακτηρίζεται ο αγώνας της πρεμιέρας με τον Ισημερινό, ενώ καλείται να μην την πατήσει ξανά από την Ονδούρα, την οποία αντιμετωπίζει την τελευταία αγωνιστική όπως και το 2010!

Δείχνει ικανή για το καλύτερο και το χειρότερο ενώ η πορεία της θα επηρεαστεί απ’ το αν οι άπειροι -σε μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις- επιθετικοί της καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στις προσδοκίες.

Οι bookmakers εκτιμούν πως θα παλέψει με τη Γαλλία για την πρώτη θέση του ομίλου που «χαράζει» έναν πιο βατό δρόμο για τους «8», καθώς η ομάδα που θα τερματίσει δεύτερη θα συναντήσει -εκτός απροόπτου- στους «16» την Αργεντινή από τον 6ο όμιλο.

Το ρόστερ:


Τερματοφύλακες: Ντιέγκο Μπενάλιο (Βόλφσμπουργκ), Ρομάν Μπιρκί (Γκράσχοπερ), Γιαν Ζόμερ (Βασιλεία)

Αμυντικοί: Γιοάν Τζουρού (Αμβούργο), Μίχαελ Λανγκ (Γκρασχόπερ), Στέφαν Λιχτστάινερ (Γιουβέντους), Ρικάρντο Ροντρίγκες (Βόλφσμπουργκ), Φαμπιάν Σαρ (Βασιλεία), Φίλιπ Σεντέρος (Άστον Βίλα), Στιβ φον Μπέργκεν (Γιουνγκ Μπόις), Ρέτο Ζίγκλερ (Σασουόλο).

Μέσοι: Τρανκουίλο Μπαρνέτα (Άιντραχτ Φρανκφούρτης), Βαλόν Μπεχράμι (Νάπολι), Μπλερίμ Τζεμαϊλί (Νάπολι), Ζέλσον Φερνάντες (Φράιμπουργκ), Γιοκάν Ινλέρ (Νάπολι), Τζερντάν Σακίρι (Μπάγερν Μονάχου), Βάλεντιν Στόκερ (Βασιλεία), Γκρανίτ Τσάκα (Γκλάντμπαχ)

Επιθετικοί: Γιόσιπ Ντρμιτς (Λεβερκούζεν), Μάριο Γκαβράνοβιτς (Ζυρίχη), Αντμίρ Μεχμεντί (Φράιμπουργκ), Χάρις Σεφέροβιτς (Ρεάλ Σοσιεδάδ)

Σχόλιο:

Για τη συμμετοχή σας στη συζήτηση απαιτείται εγγραφή.