Stoixima στο ποδόσφαιρο

Στοίχημα Stoixima Live Scores

Το προφίλ της Ονδούρας

Το προφίλ της Ονδούρας

Συντάκτης: Κώστας Καραγιαννόπουλος
Κώστας Καραγιαννόπουλος
11/6/2014 00:25
Λίγες ημέρες πριν την έναρξη του Μουντιάλ της Βραζιλίας, το agones.gr σας παρουσιάζει αναλυτικά τις 32 ομάδες που θα αγωνιστούν στα γήπεδα της «χώρας του καφέ». Γράφει ο Κώστας Καραγιαννόπουλος:

Αναμφίβολα, η δεύτερη συνεχόμενη παρουσία της Ονδούρας σε τελική φάση Μουντιάλ αποτελεί από μόνη της μια μεγάλη επιτυχία για την ομάδα του Λουίς Φερνάντο Σουάρες, η οποία σε όμιλο με Γαλλία, Ελβετία και Ισημερινό θα κυνηγήσει την πρώτη της νίκη στην ιστορία της στον θεσμό.

Η πορεία της Ονδούρας τα τελευταία χρόνια είναι ανοδική, καθώς έχει εξελιχθεί σε μια από τις μεγάλες δυνάμεις της Βορείου και Κεντρικής Αμερικής, ωστόσο παραμένει ομάδα χωρίς αξιοσημείωτες διακρίσεις σε μεγάλες διοργανώσεις, όπου και το επίπεδο είναι σαφώς υψηλότερο.

Ιστορία στο θεσμό:


Το προφίλ της Ονδούρας
Αυτή είναι μόλις η 3η της συμμετοχή της Ονδούρας σε τελικά Παγκοσμίου Κυπέλλου μετά το Μουντιάλ της Ισπανίας το 1982 και αυτό της Νοτίου Αφρικής το 2010, όπου είχε αξιοπρεπείς -για τα κυβικά της- παρουσίες.

Στην πρώτη της συμμετοχή το 1982 βρέθηκε μια «ανάσα» από το να περάσει στην επόμενη φάση, καθώς απέσπασε ισοπαλίες από τη διοργανώτρια Ισπανία (1-1) και από τη Β. Ιρλανδία (1-1), όμως δεν κατάφερε να κερδίσει την Γιουγκοσλαβία (ήττα με 1-0) και να «σφραγίσει» το εισιτήριο για τον επόμενο γύρο.

Από την άλλη, στο Μουντιάλ της Ν. Αφρικής γνώρισε ήττες από Χιλή (1-0) και την μετέπειτα πρωταθλήτρια Ισπανία (2-0), ωστόσο κράτησε στο 0-0 την Ελβετία την τελευταία αγωνιστική και δεν της επέτρεψε να προκριθεί στον επόμενο γύρο!

Πως βρέθηκε στη Βραζιλία:


Το προφίλ της Ονδούρας
Η πρόκριση της Ονδούρας στο Μουντιάλ της Βραζιλίας ήρθε μέσα από τη διαδικασία των προκριματικών της ζώνης Βορείου και Κεντρικής Αμερικής.

Έκανε περίπατο στον 3ο προκριματικό γύρο, με αξιοσημείωτη τη νίκη της με 8-1 κόντρα στον Καναδά, ενώ στην τελική φάση κατέλαβε την 3η θέση σε όμιλο με ΗΠΑ, Κόστα Ρίκα, Μεξικό, Παναμά και Τζαμάικα.

Τέσσερις νίκες, τρεις ισοπαλίες και τρεις ήττες ο απολογισμός της, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως κέρδισε στην έδρα της τις Κόστα Ρίκα (1-0) και ΗΠΑ (2-1), ενώ πήρε «διπλό» (2-1) στο Μεξικό.

Προπονητής:


Λουίς Φερνάντο Σουάρες (55 ετών)

Το προφίλ της Ονδούρας
Κολομβιανός τεχνικός ο οποίος βρίσκεται στον πάγκο της Ονδούρας από το 2011 αντικαθιστώντας τον Χουάν Καστίγιο και θεωρείται ήδη πετυχημένος με την παρουσία της ομάδας στο Μουντιάλ.

Σε ηλικία 55 ετών, έχει εμπειρία από τελική φάση Μουντιάλ καθώς είχε οδηγήσει τον Ισημερινό στη φάση των «16» το 2006, την καλύτερη επίδοση της χώρας στον θεσμό!

Ο ίδιος οδήγησε την Ατλέτικο Νασιονάλ στο πρωτάθλημα Κολομβίας το 1999, ενώ να σημειωθεί πως έχει δουλέψει στην καριέρα του μόνο με συλλόγους Λατινικής Αμερικής.

Πιστός στο κλασικό 4-4-2, με το οποίο η Ονδούρα κατάφερε να «σφραγίσει» το εισιτήριο για τα τελικά του Μουντιάλ αλλά και να φτάσει μέχρι τα ημιτελικά του «Γκολντ Καπ» το 2011 και το 2013.

Παίκτες-κλειδιά:


Το προφίλ της Ονδούρας
Ο Τζέρι Μπένγτσον της Νιου Ίνγκλαντ είναι ο βασικός επιθετικός της ομάδας και πρώτος σκόρερ της στα προκριματικά με 9 τέρματα. Αυτός μαζί με τον πρώην άσο της Βέροιας, Κάρλο Κόστλι αποτελούν το επιθετικό δίδυμο της Ονδούρας και τα «όπλα» της στην προσπάθεια που θα κάνει για να πανηγυρίσει την πρώτη της νίκη στο θεσμό. Ωστόσο αμφότεροι δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ηγέτες, ρόλο που στο παρελθόν είχαν οι Κάλος Παβόν και Νταβίντ Σουάζο.

Στη μεσαία γραμμή ξεχωρίζει το όνομα του Παλάσιος, παίκτη της Στόουκ που βγάζει για χρόνια το ψωμί του στην Αγγλία, όπως και του 21χρονου μέσου Αντι Ναχάρ που αγωνίζεται στην Άντερλεχτ.

Στην άμυνα η ομάδα στηρίζεται στους δύο έμπειρους μπακ Φιγκερόα (Χαλ) και Ιζαγκίρε (Σέλτικ), ενώ ρέκορντμαν είναι ο 37χρονος γκολκίπερ Βαγιαντάρες ο οποίος μετράει 118 συμμετοχές με την εθνική ομάδα.

Τι θέλει/Τι μπορεί:


Το προφίλ της Ονδούρας
Να πανηγυρίσει την πρώτη της νίκη στην ιστορία της. Θεωρείται από τους bookmakers -μαζί με την Κόστα Ρίκα- ως η χειρότερη ομάδα της διοργάνωσης και το σίγουρο είναι πως της λείπει η ποιότητα σε σχέση με τους αντιπάλους της.

Σε όμιλο με Γαλλία, Ελβετία και Εκουαδόρ θα παίξει πιθανότατα τον ρόλο της ρυθμιστήρας όσον αφορά τις ομάδες που θα κυνηγήσουν την πρόκριση στους «16», δείχνοντας ικανή να κάνει τη ζημιά σε αυτούς που δεν θα την υπολογίσουν.

Στα αξιοσημείωτα ότι θα αντιμετωπίσει την Ελβετία, την οποία κράτησε στο 0-0 στο μεταξύ τους παιχνίδι στο προηγούμενο Μουντιάλ και την άφησε εκτός συνέχειας, ενώ ιδιαίτερο θα είναι το παιχνίδι του Ισημερινού για τον τεχνικό της ομάδας, Λουίς Φερνάντο Σουάρες, καθώς είχε οδηγήσει την ομάδα της Λατινικής Αμερικής στους «16» στο Μουντιάλ του 2006.

Το ρόστερ


Τερματοφύλακες: Νοέλ Βαγιαντάρες, Ντόνις Εσκόμπερ (Ολίμπια), Λουίς Λόπες (Ραούλ Εσπάνια).

Αμυντικοί: Έντερ Ντελγκάδο (Ρεάλ Εσπάνια), Μέινορ Φιγκερόα (Χαλ), Βίκτορ Φερνάντες (Σαν Χοσέ), Εμίλιο Ιζαγκίρε (Σέλτικ), Όσμαν Τσάβες (Κινγκντάο), Χουάν Κάρλος Γκαρσία (Γουίγκαν), Μπράιαν Μπέκελες (Ολίμπια), Χουάν Πάμπλο Μόντες (Μοτάγκουα).

Μέσοι: Μπόνιεκ Γκαρσία (Χιούστον Ντάιναμο), Άντι Ναχάρ (Άντερλεχτ), Ρότζερ Εσπινόσα (Γουίγκαν), Γουίλσον Παλάσιος (Στόουκ), Μάρτιν Τσάβες (Κολοράντο Ράπιντς), Χόρχε Κλάρος (Μοτάγκουα), Λουίς Γαρίδο (Ολίμπια), Μάριο Μαρτίνες (Ρεάλ Εσπάνια).

Επιθετικοί: Τζέρι Μπένγκτσον (Νιου Ίνγκλαντ), Τζέρι Παλάσιος (Αλαχουελένσε), Κάρλο Κόστλι (Ρεάλ Εσπάνια), Ρόνι Μαρτίνες (Ρεάλ Σοσιεδάδ).

Σχόλιο:

Για τη συμμετοχή σας στη συζήτηση απαιτείται εγγραφή.