Stoixima στο ποδόσφαιρο

Στοίχημα Stoixima Live Scores

Euro 2016: Η Πορτογαλία το σήκωσε στο «σπίτι» των Γάλλων!

Euro 2016: Η Πορτογαλία το σήκωσε στο «σπίτι» των Γάλλων!

Συντάκτης: Κώστας Καραγιαννόπουλος
Κώστας Καραγιαννόπουλος
11/7/2016 00:33
Τι και εάν έχασε από νωρίς τον Ρονάλντο με τραυματισμό; Η Πορτογαλία του Φερνάντο Σάντος άντεξε την πίεση της Γαλλία, πήγε στο ματς στην παράταση και εκεί με «κεραυνό» του Έντερ (109’) πήρε τη νίκη με 1-0, κατακτώντας το πρώτο ευρωπαϊκό της ιστορίας της μέσα στο Παρίσι.

Το 2004, η οικοδέσποινα Πορτογαλία έχασε το ευρωπαϊκό από την Ελλάδα, όμως δώδεκα χρόνια μετά το θύμα έγινε θύτης! Με… συνταγή Φερνάντο Σάντος, οι Ίβηρες κέρδισαν με 1-0 την Γαλλία στην παράταση και κατέκτησαν το τρόπαιο μέσα στο «σπίτι» των «τρικολόρ»!

Οι Πορτογάλοι έχασαν από νωρίς τον Κριστιάνο Ρονάλντο με πρόβλημα τραυματισμού, όμως δεν «λύγισαν». Με τον Ρουί Πατρίσιο να πραγματοποιεί ματς καριέρας, η ομάδα του Φερνάντο Σάντος κράτησε το 0-0 έχοντας σύμμαχο την τύχη, αφού στο 90+2’ ο Ζινιάκ έστειλε τη μπάλα στο δοκάρι.

Το πρώτο 0-0 σε τελικό Euro ήταν γεγονός και όλα κρίθηκαν στην παράταση. Εκεί, η Πορτογαλία ισοφάρισε τα δοκάρια με απευθείας φάουλ του Γκερέρο, όμως στο 109’ ο Έντερ με σουτ-«κεραυνό» έξω από την περιοχή, έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Γιορίς, δικαιώνοντας τον Σάντος για την επιλογή του να τον ρίξει στο ματς, βγάζοντας χαφ (Ρενάτο Σάντσες).

Η Γαλλία δεν βρήκε ποτέ απάντηση και η Πορτογαλία έγραψε ιστορία, κατακτώντας το πρώτο ευρωπαϊκό της ιστορίας της. Μάλιστα τα κατάφερε, τερματίζοντας 3η στη φάση των ομίλων και έχοντας μόλις μια νίκη σε 90 λεπτά (κόντρα στην Ουαλία).

Το ματς:


Euro 2016: Η Πορτογαλία το σήκωσε στο «σπίτι» των Γάλλων!
Το παιχνίδι ξεκίνησε με το χειρότερο τρόπο για την Πορτογαλία, αφού στο 8’ ο Παγιέτ έπεσε με δύναμη πάνω στον Κριστιάνο Ρονάλντο και ο Πορτογάλος σωριάστηκε στο έδαφος με πρόβλημα στο γόνατο. Ο σούπερ σταρ της Πορτογαλίας προσπάθησε να συνεχίσει όμως αυτό δεν ήταν δυνατόν και στο 25’ έδωσε τη θέση του στον Κουαρέσμα.

Ο τραυματισμός του Ρονάλντο επηρέασε τους Ίβηρες και στο 10’ η Γαλλία «άγγιξε» το 1-0, με τον Ρουί Πατρίσιο να διώχνει σε κόρνερ τη ψηλοκρεμαστή κεφαλιά του Γκριεζμάν. Η ομάδα του Φερνάντο Σάντος κατάφερε να «παγώσει» το ρυθμό και η επόμενη καλή στιγμή των Γάλλων ήρθε στο 34’, με τον δραστήριο Σισοκό να επιχειρεί το σουτ εκτός περιοχής και τον Ρουί Πατρίσιο να σώζει ξανά την εστία του.

Η Πορτογαλία δεν επέτρεψε στους οικοδεσπότες να δημιουργήσουν άλλη φάση, αλλά παράλληλα δεν κατάφερε να απειλήσει με αξιώσεις μέχρι το φινάλε του πρώτου μέρους. Η εικόνα του αγώνα δεν άλλαξε στην επανάληψη. Η Γαλλία είχε την υπεροχή και προσπαθούσε να βρει τον τρόπο για να διασπάσει την πολυπρόσωπη πορτογαλική άμυνα.

Στο 58’ ο Ντεσάν έριξε στο ματς τον Κομάν αντί του Παγιέτ και στο 66’ ο άσος της Μπάγερν έβγαλε «συστημένη» σέντρα για το κεφάλι του Γκριεζμάν, ο οποίος δεν μπόρεσε να ευστοχήσει από πλεονεκτική θέση. Δέκα λεπτά μετά, ο Ρουί Πατρίσιο έδιωξε σωτήρια το σουτ του Ζιρού μέσα από την περιοχή, ενώ η απάντηση της Πορτογαλίας ήρθε στο 80’. Ο Νάνι έκανε τη σέντρα-σουτ, ο Γιορίς απομάκρυνε με το ένα χέρι και στη συνέχεια μπλόκαρε το ψαλιδάκι που επιχείρησε ο Κουαρέσμα.

Euro 2016: Η Πορτογαλία το σήκωσε στο «σπίτι» των Γάλλων!
Όσον αφορά τις κινήσεις στη «σκακιέρα» των δύο προπονητών, ο Σάντος είχε ήδη ρίξει στο ματς τον Μουτίνιο, ενώ στο 79’ επέλεξε να βάλει «καθαρό» σέντερ φορ, βάζοντας τον Έντερ στη θέση του Ρενάτο Σάντσες. Στον αντίποδα, ο Ντεσάν αντικατέστησε τον Ζιρού με τον Ζινιάκ και ο τελευταίος λίγο έλειψε να γίνει ήρωας, αφού στις καθυστερήσεις σημάδεψε το δεξί δοκάρι του Ρουί Πατρίσιο. Νωρίτερα (84’) ο Πορτογάλος γκολκίπερ είχε γλιτώσει την ομάδα του διώχνοντας εντυπωσιακά το δυνατό σουτ του Σισοκό. Το 0-0 έμεινε μέχρι το φινάλε (πρώτος τελικός που λήγει χωρίς γκολ) και ο αγώνας οδηγήθηκε στην παράταση.

Στο έξτρα χρόνο, η Γαλλιά συνέχισε να έχει τον έλεγχο, όμως η πρώτη μεγάλη φάση άνηκε στην Πορτογαλία. Στο 104’, μετά από κόρνερ του Κουαρέσμα, ο Έντερ νίκησε τους πάντες στον αέρα, όχι όμως και τον Γιορίς, που μπλόκαρε τη μπάλα.

Τέσσερα λεπτά μετά, η Πορτογαλία «χτύπησε» ξανά, με τον Γκερέιρο να σημαδεύει το οριζόντιο δοκάρι του Γιορίς με απευθείας εκτέλεση φάουλ που καταλόγισε λανθασμένα ο Κλάτεμπεργκ. Η Γαλλία γλίτωσε το γκολ, αλλά μόλις για λίγα δευτερόλεπτα… Στο 119’ ο Έντερ με ξαφνικό σουτ αρκετά μέτρα έξω από την περιοχή, έστειλε τη μπάλα στη δεξιά γωνία του Γιορίς, βάζοντας μπροστά στο σκορ την Πορτογαλία. Τρομερή έμπνευση από το Πορτογάλο φορ, που πέτυχε το γκολ της ζωής του! Η Γαλλία, σαστισμένη, δεν βρήκε ποτέ απάντηση και η Πορτογαλία στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης.


Σχόλιο:

Για τη συμμετοχή σας στη συζήτηση απαιτείται εγγραφή.