Μια άνετη πρεμιέρα έκανε στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων η Φλαμένγκο, η οποία στο πλαίσιο της πρώτης αγωνιστικής του...
Για ένα θετικό ξεκίνημα οι Βραζιλιάνοι
Φλαμένγκο και Εσπεράνς Σπορτίβ Ντε Τυνίς κοντράρονται στο «Λίνκολν Φαϊνάνσιαλ Φιλντ» στη Φιλαδέλφεια της Πενσιλβάνια και στο πλαίσιο της πρεμιέρας του τέταρτου ομίλου της αναβαθμισμένης έκδοσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων, με τους Βραζιλιάνους βέβαια να έχουν τον πρώτο λόγο.
Τι ισχύει: Φάση ομίλων του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων με μονά ματς. Οι δύο πρώτες ομάδες κάθε ομίλου προκρίνονται στους «16». Σε περίπτωση ισοβαθμίας ισχύουν κατά σειρά τα παρακάτω κριτήρια: 1) Βαθμοί στο μεταξύ τους ματς 2) Καλύτερη διαφορά τερμάτων 3) Καλύτερη επίθεση 4) Λιγότεροι βαθμοί ποινής (Κίτρινη κάρτα = ένας βαθμός, αποβολή με δεύτερη κίτρινη κάρτα = τρεις βαθμοί, αποβολή με κόκκινη κάρτα = τέσσερις βαθμοί, κίτρινη κάρτα και αποβολή με κόκκινη κάρτα = πέντε βαθμοί 5) Κλήρωση.

Έχει ξεκινήσει πολύ ελπιδοφόρα στη νέα σεζόν, με τον άλλοτε παίκτη της Ατλέτικο Μαδρίτης, Φιλίπε Λουίς, να την καθοδηγεί τον τελευταίο χρόνο, αν και αρχικά προσλήφθηκε ως υπηρεσιακός προπονητής ύστερα από την απομάκρυνση του Τίτε τον περασμένο Σεπτέμβριο, καθώς η «ρούμπρο-νέγκρο» κατέκτησε τον περασμένο Μάρτιο το Καμπεονάτο Καριόκα, το τοπικό πρωτάθλημα του Ρίο Ντε Τζανέιρο, οδηγεί στην παρούσα φάση την κούρσα στη βραζιλιάνικη Σέριε Α, ενώ έχει προκριθεί στους «16» τόσο του Κυπέλλου όσο και του Κόπα Λιμπερταδόρες.
«Τρέχει» στο μεταξύ νικηφόρο σερί επί τέσσερις αγώνες σε όλες τις διοργανώσεις, ούσα μάλιστα συνολικά αήττητη από τις αρχές Μαΐου, και πρωταρχικός της στόχος σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων, στο οποίο πήρε το «εισιτήριο» ως νικήτρια του Κόπα Λιμπερταδόρες του 2022, είναι να πάρει την πρόκριση για τα νοκ άουτ, έχοντας ως βασική αντίπαλο για τη 2η θέση του γκρουπ τη Λος Άντζελες, εφόσον η Τσέλσι θεωρείται βέβαια το απόλυτο φαβορί για την πρωτιά.
Must win συνεπώς το σημερινό ματς με την πιο αδύναμη ομάδα του ομίλου, η οποία είναι οπωσδήποτε και μία από τις πιο ανίσχυρες σε ολόκληρη τη διοργάνωση, με τη «Μενγκάο» να ψάχνει σίγουρα και αρκετά γκολ ώστε να πάρει πλεονέκτημα σε ενδεχόμενη ισοβαθμία με κάποιον άλλο αντίπαλο. Σκοράρει πάντως με ιδιαίτερη συνέπεια, «σκορπίζοντας» στον πιο πρόσφατο αγώνα της τη Φορταλέζα με 5-0 στις αρχές του μήνα, ενώ διατηρεί την καλύτερη επίθεση στο πρωτάθλημά της με 24 γκολ σε έντεκα αγώνες, με τον Ντε Αρασκαέτα να είναι το «πρώτο βιολί» της βραζιλιάνικης Λίγκας με εννέα τέρματα.
Ταυτόχρονα, είναι και πολύ στιβαρή ανασταλτικά, έχοντας δεχθεί μόλις τέσσερα γκολ σε αυτά τα έντεκα ματς της στη βραζιλιάνικη Σέριε Α, μετρώντας οκτώ clean sheets. Όσον αφορά το στοιχηματικό σκέλος, έχουν λήξει No Goal τα έξι από τα επτά πιο πρόσφατα παιχνίδια της ανεξαρτήτως διοργάνωσης.
Αγωνιστικά Νέα: Δεν φαίνεται να προλαβαίνει ο χαφ Ντε Λα Κρους και μάλλον θα προφυλαχθεί για να είναι έτοιμος στο δεύτερο ματς με την Τσέλσι. Από την άλλη, θετικά είναι τα νέα για τον εξτρέμ Πλάτα, ο οποίος έχει ξεπεράσει το πρόβλημα τραυματισμού που τον ταλαιπωρούσε και έχει τεθεί στη διάθεση του προπονητή του. Σε φουλ ρυθμούς επίσης ο μπακ Σάντρο και ο μεσοεπιθετικός Ντε Αρασκαέτα που κουβαλούσαν κόπωση από τις υποχρεώσεις τους με τις Εθνικές Ομάδες της Βραζιλίας και της Ουρουγουάης αντίστοιχα. Μπήκε στην αποστολή και ο νεοαποκτηθείς μέσος Ζορζίνιο, ο γνωστός από τη θητεία του σε Τσέλσι, Άρσεναλ και Νάπολι.

Προέρχεται από μία σχεδόν απόλυτα επιτυχημένη σεζόν, φτάνοντας στην κατάκτηση του νταμπλ μετά από 14 χρόνια, αν και στο αφρικανικό Τσάμπιονς Λιγκ όπου διαπρέπει από το 2010 κι ύστερα, έμεινε εκτός συνέχειας από τη φάση των «8», από μια ομάδα που συμμετέχει επίσης σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων, τη Μαμελόντι Σαντάουνς.
Δεν ήταν βέβαια τόσο ομαλή όσο φαίνεται αυτή η χρονιά για το πιο επιτυχημένο κλαμπ από την Τυνησία, που έχει τα περισσότερα πρωταθλήματα και τα περισσότερα Κύπελλα, καθώς σε διάστημα πέντε μηνών, από τον Οκτώβριο έως τον Μάρτιο, κάθισαν στον πάγκο της ομάδας τέσσερις προπονητές, με την Εσπεράνς να ξεκινά τη σεζόν με τον άλλοτε κόουτς της ΑΕΚ, Μιγκέλ Καρντόσο, με τον οποίο πορευόταν από τον Ιανουάριο του 2024, και να καταλήγει με τον Μάχερ Κανζάρι, που διανύει την τρίτη του θητεία στον σύλλογο.
Με τον 52χρονο κόουτς από εκεί και πέρα, έχει μόλις μία ήττα μέχρι σήμερα, αυτή στο ντεμπούτο του με τη Μαμελόντι στο αφρικανικό Τσάμπιονς Λιγκ την 1η Απριλίου, και έκτοτε, έχουν ακολουθήσει εννέα νίκες και δύο ισοπαλίες σε όλες τις διοργανώσεις, ενώ η Εσπεράνς ποντάρει πολύ στην άμυνά της, η οποία έχει δεχθεί μόλις ένα γκολ στα επτά πιο πρόσφατα παιχνίδια της σε πρωτάθλημα και Κύπελλο, και ως αποτέλεσμα αυτού, έχει έξι No Goal σε αυτά τα ματς.
Γνωρίζει βέβαια ότι είναι από τα μεγαλύτερα αουτσάιντερ σε αυτή τη διοργάνωση, στην οποία έκλεισε θέση με βάση το ranking της CAF την τελευταία τετραετία, καθώς η χρηματιστηριακή αξία του ρόστερ της αναλογεί σε ομάδα των μεσαίων στρωμάτων της ελληνικής Super League, και στόχος της είναι μία αξιοπρεπής παρουσία, εφόσον δεν υπάρχουν ιδιαίτερες ελπίδες ούτε για την τρίτη θέση του γκρουπ στο οποίο συμμετέχει.
Αγωνιστικά Νέα: Τέθηκαν εκτός αποστολής λόγω τραυματισμών οι χαφ Αολού και Αζούνι.

Εκτίμηση
Η Φλαμένγκο είναι φυσικά το αδιαφιλονίκητο φαβορί σε αυτή την αναμέτρηση, απέναντι σε μια ομάδα αρκετά υποδεέστερη, και θεωρούμε ότι η «ρούμπρο-νέγκρο» εύκολα ή δύσκολα θα ξεκινήσει με «τρίποντο» στον όμιλο. Παρ’ όλα αυτά, αντί για τον «άσο» στο 90λεπτο που προσφέρεται πολύ χαμηλά, θα ποντάρουμε στη νίκη του συνόλου του Φιλίπε Λουίς στο ημίχρονο, εκτιμώντας ότι οι Βραζιλιάνοι θα μπουν από την αρχή δυνατά ώστε να «καθαρίσουν» όσο πιο γρήγορα γίνεται.