Η οικοδέσποινα Ακτή Ελεφαντοστού κέρδισε με ανατροπή (2-1) την Νιγηρία στον τελικό του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής και...
Εδώ δεν υπάρχουν φαβορί
Τη διοργανώτρια Ακτή Ελεφαντοστού αντιμετωπίζει η Νιγηρία στον μεγάλο τελικό του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής, σε έναν αγώνα που προβλέπεται εξαιρετικά αμφίρροπος αφού οι δυο ομάδες αφενός διαθέτουν μεγάλη ποιότητα στα ρόστερ τους, αφετέρου είναι εξίσου σκληροτράχηλες, γεγονός που προμηνύει ένα ακόμη συγκλονιστικό ματς σε μια διοργάνωση που έχει χαρίσει μοναδικές στιγμές και αξέχαστες ανατροπές καθ’ όλη τη διάρκειά της.
Τι ισχύει: Σε περίπτωση ισοπαλίας οδηγούμαστε στην παράταση και εφόσον χρειαστεί στα πέναλτι
* Άλλες 7 φορές έχουν συναντηθεί στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής. Η Νιγηρία επικράτησε στα ημιτελικά του 1994 και στα προημιτελικά του 2013 όπως επίσης και στη φάση ομίλων το 1990 και φέτος, ενώ η Ακτή νίκησε στον ημιτελικό του 2006 και στον όμιλο του 2008. Ένα ματς ομίλου το 1980 έληξε ισόπαλο.
* 3 κατακτήσεις για τη Νιγηρία (1980, 1994, 2013) και 4 ήττες σε τελικούς (1984, 1988, 1990, 2000)
* 2 κατακτήσεις για την Ακτή Ελεφαντοστού (1992, 2015) και 2 ήττες σε τελικούς (2006, 2012)
Προκρίθηκε ως δεύτερη από τον πρώτο όμιλο, ούσα ισόβαθμη με την Ισημερινή Γουινέα που είχε καλύτερο συντελεστή τερμάτων και άφησε 3η την αποψινή της αντίπαλο και 4η τη Γουινέα-Μπισσάου. Στην πρεμιέρα, οι «Σούπερ Αετοί» αναδείχθηκαν ισόπαλοι με σκορ 1-1 απέναντι στην Ισημερινή Γουινέα αν και άξιζαν απόλυτα τη νίκη, ενώ σημείωσαν την πρώτη τους νίκη επικρατώντας της Ακτής με 1-0, ενώ με το ίδιο οριακό 1-0 σκορ επιβλήθηκαν και της Γουινέα-Μπισσάου για να πάρουν το «εισιτήριο» για τα νοκ-άουτ. Εκεί, στη φάση των «16», «πέταξαν» με σχετική άνεση εκτός το Καμερούν με 2-0, ενώ στους «8» επικράτησαν με το αγαπημένο τους σκορ (1-0) και της αξιόμαχης Ανγκόλας.
Στον ημιτελικό όμως τα «χρειάστηκαν» για τα καλά αφού ενώ προηγήθηκαν με το πέναλτι του Εκόνγκ στο 67’, είδαν πρώτα να τους ακυρώνεται το 2-0 στο 85’ με τον Οσιμέν το οποίο και θα τους έστελνε αρμονικά στον τελικό και σαν να μην έφτανε αυτό, η Νότια Αφρική ισοφάρισε με πέναλτι του Μοκοένα στο 90’ και στο έκτο λεπτό των καθυστερήσεων έχασε ασύλληπτη ευκαιρία για να της «κλέψει» το «εισιτήριο» του τελικού μέσα από τα… πόδια. Στην παράταση η Νιγηρία ήταν μεν ανώτερη αλλά δεν βρήκε γκολ, με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε στην ψυχοφθόρα διαδικασία των πέναλτι. Εκεί, η Νιγηρία με πρωταγωνιστή τον πορτιέρο της τον Νουαμπίλι, ο οποίος απέκρουσε δις, εν τέλει επικράτησε με 4-2 με τον Ιχεανάτσο να σκοράρει το «χρυσό» πέναλτι και κάπως έτσι… «χιτσκοκικά», κατόρθωσε να βρεθεί για 8η φορά στην ιστορία της στον μεγάλο τελικό.
Ήταν η δεύτερη φορά που δέχθηκε γκολ στη διοργάνωση (η πρώτη ήταν στην πρεμιέρα) και έκτοτε μέτρησε τέσσερα σερί ματς με clean sheet, με την άμυνά της να είναι αναμφίβολα ένα από τα πολύ δυνατά της προτερήματα σε αυτό το τουρνουά, ενώ παρότι διαθέτει επιθετικούς παγκόσμιας κλάσης όπως είναι ο Οσιμέν, εντούτοις έχει σημειώσει μόλις 7 τέρματα σε αυτούς τους 6 αγώνες που έχει δώσει παρά τις πολλές ευκαιρίες που δημιουργεί.
«Αυτό το ταξίδι ήταν μια μεγάλη εμπειρία μάθησης και θα ήθελα πολύ να κερδίσω αυτόν τον τίτλο με την ομάδα της Νιγηρίας. Έχουμε μια φανταστική ομάδα με παίκτες που είναι πρόθυμοι να κατακτήσουν το τρόπαιο για τη Νιγηρία. Αν και κάποιοι είναι νέοι στην ομάδα, έχουν πολύτιμη εμπειρία από άλλες διοργανώσεις. Το ποδόσφαιρο προκαλεί συναισθήματα όπως κανένα άλλο άθλημα και αυτό έχει τεράστια σημασία για τη Νιγηρία», δήλωσε ο προπονητής της Νιγηρίας, Ζοσέ Πεσέιρο, ενόψει του αποψινού τελικού.
Αγωνιστικά Νέα: Μοναδικός αμφίβολος για τη Νιγηρία ο μπακ Σανούσι (5/0) που ήταν απών από τον ημιτελικό.
Η αποστολή:
Τερματοφύλακες: Ουζόχο (Ομόνοια), Νουαμπίλι (Τσίπα Γιουνάιτεντ), Ότζο (Ενγίμπα)
Αμυντικοί: Εκόνγκ (ΠΑΟΚ), Ομέρουο (Κασίμπασα), Αβαζίεμ (Μποαβίστα), Άινα (Νότιγχαμ), Ατζάγι (Γουέστ Μπρομ), Σανούσι (Πόρτο), Μπάσεϊ (Φούλαμ), Οσάγι-Σάμουελ (Φενερμπαχτσέ), Ονιεμέτσι (Μποαβίστα)
Μέσοι: Ιβόμπι (Φούλαμ), Αρίμπο (Σαουθάμπτον), Ονιέκα (Μπρέντφορντ), Ονιεντίκα (Κλαμπ Μπριζ), Γιουσούφ (Αντβέρπ)
Επιθετικοί: Μούσα (Σίβασπορ), Σάιμον (Ναντ), Ιχεανάτσο (Λέστερ), Τσουκουέζε (Μίλαν), Οσιμέν (Νάπολι), Λούκμαν (Αταλάντα), Ονουάτσου (Τραμπζονσπόρ), Μοφί (Νις)
Για να φτάσει λοιπόν μέχρι εδώ, προκρίθηκε ως τελευταία από τις καλύτερες ομάδες που κατέληξαν στην τρίτη θέση του ομίλου τους, χάρη στη νίκη που σημείωσε στην πρεμιέρα της διοργάνωσης απέναντι στη Γουινέα-Μπισσάου με 2-0. Ακολούθησαν δύο ήττες, πρώτα από την αποψινή της αντίπαλο στη 2η αγωνιστική με σκορ 0-1 και εν συνεχεία ήρθε η συντριβή από την Ισημερινή Γουινέα με 4-0 στην αυλαία, η οποία μεταξύ άλλων έφερε και την απόλυση του προπονητή της, Γκασέ, όμως ακόμη κι έτσι, κατάφερε τελικά να πάρει το «εισιτήριο» για τα νοκ άουτ. Στους «16», «πέταξε» εκτός ένα από τα πιο ισχυρά φαβορί για την κατάκτηση, την κάτοχο Σενεγάλη, την οποία ισοφάρισε με πέναλτι του Κεσιέ στο 86’, αποκλείοντάς την τελικά στη διαδικασία των πέναλτι όπου ήταν αψεγάδιαστη. Εν συνεχεία, στους προημιτελικούς, μπροστά της βρέθηκε το Μάλι το οποίο «αυτοκτόνησε» αφού αφενός έπαιζε με παίκτη παραπάνω από το 43’, αφετέρου προηγήθηκε στο 71ο λεπτό. Η Ακτή όμως δεν το παράτησε και έστειλε το ματς στην παράταση με γκολ του Αντινγκρά στο 90’. Εκεί ήρθαν και πάλι τα πάνω κάτω αφού οι διοργανωτές σόκαραν τους αντιπάλους τους με απίθανο τακουνάκι του Ντιακιτέ στο 120+2’, παίρνοντας έτσι την πρόκριση για τους «4».
Εκεί, πιθανότατα σε ένα από τα καλύτερα ματς της διοργάνωσης με πολλές μεγάλες ευκαιρίες εκατέρωθεν, οι «Ελέφαντες» πήραν το δεύτερο «εισιτήριο» για τον αποψινό τελικό με το αδιανόητο βολέ του Αλέ, ο οποίος «κρέμασε» τον πορτιέρο της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό στο 65ο λεπτό της αναμέτρησης και «έγραψε» το 1-0 για την ομάδα του που ήταν και το τελικό σκορ.
Αυτό το παιχνίδι, ήταν για την Ακτή μόλις το 2ο ματς όπου δεν δέχθηκε γκολ στο τουρνουά, μετά τη νικηφόρα πρεμιέρα κόντρα στη Γουινέα-Μπισσάου. Δεν είναι πάντως ότι διαθέτει κακή άμυνα, αφού με εξαίρεση τον αγώνα με την Ισημερινή Γουινέα όπου ισοπεδώθηκε με το βαρύ 4-0, δεν έχει δεχθεί παραπάνω από ένα γκολ στις υπόλοιπες αναμετρήσεις που αγωνίστηκε. Ωστόσο όπως και η Νιγηρία έτσι και η Ακτή, είναι μια από τις πιο «δυσκοίλιες» ομάδες της διοργάνωσης με μόλις 6 γκολ ενεργητικό σε 6 αγώνες, με το ένα εξ αυτών μάλιστα να σημειώνεται στη διαδικασία της παράτασης. Αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει πάντως και ίσως ο σημαντικότερος παράγοντας που την οδήγησε στον τελικό είναι η ψυχή της, έχοντας κάνει απίθανα πράγματα στα νοκ άουτ για να φτάσει ως εδώ.
«Θα προσπαθήσουμε να ελέγξουμε το παιχνίδι, με υπομονή στην αρχή, αλλά εστιάζοντας στις δυνάμεις μας. Η Νιγηρία είχε σχεδόν άψογη πορεία. Αγώνα με τον αγώνα αποκτούσε δύναμη και γινόταν πιο επικίνδυνη επιθετικά και πιο σταθερή αμυντικά. Για εμάς είναι το αντίθετο. Πήραμε δύναμη από τον αγώνα με τη Σενεγάλη στη φάση των «16». Θα προσπαθήσουμε να τους εξουθενώσουμε και να τους φθείρουμε σε αυτά τα 90 λεπτά», ήταν μερικά από τα λόγια του τεχνικού της Ακτής Ελεφαντοστού, Εμέρς Φαέ, πριν τον μεγάλο τελικό.
Αγωνιστικά Νέα: Δεν υπάρχουν προβλήματα για την Ακτή, αφού εξέτισαν ο στόπερ Κοσσουνού (2/0), ο μπακ Οριέ (4/0), ο εξτρέμ Κουαμέ (4/0) και ο επιθετικός Ντιακιτέ (4/1).
Η αποστολή:
Τερματοφύλακες: Αλί Σανγκαρέ (Σεκουχούνε), Γ. Φοφανά (Ανζέ), Αγιάγι (ΑΣΕΚ Μιμόσας)
Αμυντικοί: Οριέ (Νότιγχαμ), Κονάν (Αλ Φάιχα), Κοσουνού (Λεβερκούζεν), Μπολί (Νότιγχαμ), Σινγκό (Μονακό), Εντικά (Ρόμα), Ντιομαντέ (Σπόρτινγκ), Ι. Ντιαλό (Χάιντουκ)
Μέσοι: Γκραντέλ (Σίβασπορ), Κεσιέ (Αλ Αχλί), Μισέλ Σερί (Χαλ), Σανγκαρέ (Νότιγχαμ) Μπογκά (Νις), Σ. Φοφανά (Αλ Νασρ), Ντιακιτέ (Ρεμς), Τ. Μπαμπά (Θέλτα), Ντούμπια (Αλ Αχίλ), Λαζαρέ (Ουνιόν Σεν Ζιλουάζ)
Επιθετικοί: Πεπέ (Τράμπζονσπορ), Αντινγκρά (Μπράιτον), Κουαμέ (Φιορεντίνα), Αλέ (Ντόρτμουντ), Φιλίπ Κρασό (Ερυθρός Αστέρας), Κονατέ (Σάλτσμπουργκ)
Εκτίμηση
Όπως συνήθως συμβαίνει σε τελικούς μεγάλων διοργανώσεων έτσι και εδώ, δεν θα μπορούσε να πει κανείς ότι υπάρχει αδιαφιλονίκητο φαβορί. Σίγουρα η Νιγηρία από τη μέση και μπροστά είναι ανώτερη αλλά σε ένα 90λεπτο με τέτοιο βαθμό πίεσης η ποιότητα πάει «περίπατο». Προμηνύεται ένας πολύ σκληρός αγώνας που ενδεχομένως να οδηγηθεί στην παράταση, ωστόσο θα προτιμήσουμε την επιλογή των 2-3 γκολ στην αναμέτρηση.