Ιστορικό βράδυ για την ΑΕΚ Λάρνακας κόντρα στο φαβορί του θεσμού
ΑΕΚ Λάρνακας και Γουέστ Χαμ αναμετρούνται στην «Αρένα» της Λάρνακας στο πρώτο από τα δύο παιχνίδια για τη φάση των «16» του Κόνφερενς Λιγκ.
Τι ισχύει: Πρώτο ματς για την φάση των «16» του Κόνφερενς Λιγκ, ακολουθεί ρεβάνς στο Λονδίνο. Δεν ισχύει ο κανονισμός του εκτός έδρας γκολ και σε περίπτωση ισοπαλίας στο συνολικό σκορ μετά και τη δεύτερη αναμέτρηση ακολουθεί παράταση και -αν χρειαστεί- η διαδικασία των πέναλτι.
* Ανακοινώθηκε sold out
![](https://s3assets.agones.gr/en_team_logos/309.png?v=e9d98dd1583ed3ce9c83470c215668e3)
Είναι η δεύτερη κυπριακή ομάδα μετά τον ΑΠΟΕΛ που συνεχίζει μετά τη φάση των ομίλων ευρωπαϊκής διοργάνωσης αλλά πλέον τα πράγματα δυσκολεύουν σε μεγάλο βαθμό, αφού κληρώθηκε απέναντι σε ένα από τα φαβορί της διοργάνωσης, την αγγλική Γουέστ Χαμ.
Οι ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις είχαν αντίκτυπο στην πορεία της στο πρωτάθλημα, αφού μετά τα δύο ματς με την Ντνίπρο γνώρισε ισάριθμες εκτός έδρας ήττες από ΑΕ Λεμεσού (1-2) και Απόλλωνα Λεμεσού (1-2). Επέστρεψε στις νίκες το Σάββατο νικώντας με 3-1 την Ένωση Ν. Παραλιμνίου χάρη σε χατ-τρικ του Τρικόφσκι (9’, 14’, 84’ πεν.) αλλά με μόλις μία νίκη στα τέσσερα τελευταία (1-1-2), βρίσκεται πλέον στην 2η θέση και στο -2 από τον πρωτοπόρο ΑΠΟΕΛ στο φινάλε της κανονικής περιόδου. Τη Δευτέρα ξεκινάει τα πλει-οφ με εντός έδρας κόντρα στον 5ο Απόλλωνα Λεμεσού.
Πηγαίνει χωρίς άγχος στο σημερινό παιχνίδι με την Γουέστ Χαμ, με τον τεχνικό της Όλτρα να δηλώνει πως η ομάδα του πρέπει να διεκδικήσει τις όποιες πιθανότητες της: «Έχουμε ένα πολύ μεγάλο παιχνίδι που πρέπει να απολαύσουμε. Πρέπει να δώσουμε τα πάντα. Αν δεν είμαστε στο 100% θα έχουμε πολλά προβλήματα. Έχουν πολύ καλούς παίκτες και προπονητή. Σίγουρα είναι δύσκολο, όχι όμως απίθανο. Πρέπει να είμαστε ο εαυτός μας. Πρέπει να έχουμε ένταση σε όλο το παιχνίδι. Πρέπει να ξεχάσουμε τα ονόματα του ρόστερ τους. Είμαστε πάρα πολύ καλή ομάδα. Είμαστε δύσκολος αντίπαλος και όχι άνετος. Έχουν παίκτες αξίας αλλά έχουμε κι εμείς πολύ καλούς παίκτες. Εμείς προσπαθούμε να είμαστε γενναίοι. Κάποιες φορές πρέπει να προσαρμοστείς στο στιλ παιχνιδιού. Αν είναι 5% οι πιθανότητες μας εμείς πρέπει να τις κυνηγήσουμε», δήλωσε ο Ισπανός, ο οποίος ξεκαθάρισε πως προτεραιότητα της ομάδας είναι το πρωτάθλημα.
Δεν θα πέφτει καρφίτσα στο γήπεδο, με την ομάδα να ανακοινώνει sold out. Οι οργανωμένοι οπαδοί προανήγγειλαν καυτή ατμόσφαιρα: «Η ομάδα μας δίνει τον πιο ιστορικό αγώνα μέχρι τον επόμενο. Το ίδιο και εμείς στο κατάμεστο ΦΡΟΥΡΙΟ μας και στην κόλαση που ετοιμάζουμε, δίνουμε την δική μας μάχη με όλα τα αδέρφια στο ΝΟΤΙΟ πέταλο».
Αγωνιστικά Νέα: Αρκετά τα προβλήματα, αφού νοκ-άουτ τέθηκε ο καλός εξτρέμ Γκιούρτσο (18/4, 5 ασίστ), ενώ είναι τιμωρημένοι ο μέσος Πονς (20/3, 2 ασίστ) και ο μπακ Γκαρσία (18/1, 3 ασίστ), αμφότεροι βασικοί. Εκτός ευρωπαϊκής λίστας ο φορ Γκρομόβ (3/0), ο γκολκίπερ Γκόρντιτς (-) και ο εξτρέμ Γκάμα (2/0).
![](https://s3assets.agones.gr/en_team_logos/1738.png?v=1739ca8bd02ce980f1903c131fd2b5f9)
Στην Πρέμιερ Λιγκ βέβαια τα πράγματα δεν είναι καθόλου ρόδινα, αφού παρά το δυνατό ρόστερ, δίνει μάχη για να αποφύγει τον υποβιβασμό. Το Σάββατο ηττήθηκε κατά κράτος με 4-0 από την Μπράιτον εκτός έδρας και γνώρισε απότομη προσγείωση μετά τη νίκη με το ίδιο σκορ κόντρα στην Νότιγχαμ Φόρεστ. Πολύ κακή εμφάνιση, η άμυνα της βρίσκονταν σε άλλο γήπεδο και το σκορ μπορούσε να πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις. Δέχτηκε το πρώτο από πέναλτι στο 18’ και η αντίπαλος της σημείωσε άλλα τρία τέρματα στην επανάληψη (51’, 69’, 89’).
Δεύτερη ήττα στα έξι τελευταία (2-2-2), η οποία ήρθε σε σημείο που έδειχνε σημάδια… στριψίματος. Βρίσκεται στην 16η θέση και μόλις στο +1 από τη ζώνη του υποβιβασμού μ ‘ ένα παιχνίδι λιγότερο. Δε θυμίζει σε κανένα σημείο την περσινή εξαιρετική ομάδα που τερμάτισε 7η στην Πρέμιερ Λιγκ και έφτασε έως τα ημιτελικά του Γιουρόπα Λιγκ. Βγάζει αρκετά προβλήματα τόσο στην ανασταλτική λειτουργία όσο και στο σκοράρισμα, ενώ μακριά από την έδρα της έχει μόνο ένα «διπλό» στην Πρέμιερ Λιγκ (1-3-9).
Δίνει το πρώτο της ευρωπαϊκό παιχνίδι στο 2023, αφού είχε προκριθεί απευθείας στους «16» του Κόνφερενς Λιγκ. Ο υπό πίεση τεχνικός της Ντέιβιντ Μόγιες έδωσε συνέντευξη Τύπου από το Λονδίνο, κάτι που σχολιάστηκε αρνητικά από τα κυπριακά Μέσα. Μεταξύ άλλων τόνισε:
«Θα είναι δύσκολο το παιχνίδι όμως, δεν παίρνουμε τίποτα ως δεδομένο γιατί στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο όλες οι ομάδες έχουν πιθανότητες. Περιμένω ένα εκπληκτικό και παράλληλα δύσκολο παιχνίδι στη Λάρνακα. Είναι έμπειρη ομάδα, είχε το πέρασμά της και από Τσάμπιονς Λιγκ και από Γιουρόπα και τώρα βρίσκονται στο Κόνφερενς. Είναι πολύ καλή ομάδα και θα προσεγγίσουμε το παιχνίδι όπως προσεγγίζουμε όλα τα άλλα», δήλωσε ο Σκωτσέζος τεχνικός που εξέφρασε την επιθυμία του για την κατάκτηση του τίτλου: «Ο Ζοσέ Μουρίνιο έδειξε πόσο σήμαινε γι’ αυτόν αυτό το τρόπαιο (σ.σ. το κατέκτησε πέρσι με την Ρόμα) και είναι τεράστιος νικητής. Ήταν πολύ σημαντική για εμάς πέρσι η Ευρώπη, θέλαμε απεγνωσμένα να κερδίσουμε το Γιουρόπα Λιγκ αλλά αποκλειστήκαμε στα ημιτελικά. Έχουμε μια δουλειά να κάνουμε, να προσπαθήσουμε να φτάσουμε στα προημιτελικά. Θα ήταν σπουδαίο επίτευγμα να φτάσουμε στους «8» δύο διαφορετικών ευρωπαϊκών διοργανώσεων για δύο σερί χρονιές».
Αγωνιστικά Νέα: Κανονικά στην Κύπρο ο βασικός επιθετικός Αντόνιο (23/3), ο στόπερ Κέχρερ (18/0) και ο επιθετικός χαφ Κορνέ (5/0). Ο πρώτος έχασε το ματς στο Μπράιτον λόγω τραυματισμού και όπως δήλωσε ο Μόγιες δεν είναι έτοιμος να ξεκινήσει βασικός στο σημερινό, ωστόσο μπορεί να πάρει λεπτά συμμετοχής. Ο δεύτερος έχασε το ματς πρωταθλήματος λόγω ίωσης αλλά είναι πλέον διαθέσιμος, ενώ ο τελευταίος είναι έτοιμος να επιστρέψει στην αγωνιστική δράση μετά από μακροχρόνιο τραυματισμό. Δεν αποδείχθηκε σοβαρός ο τραυματισμός του στόπερ Ογκμπόνα (10/0) το Σάββατο και υπολογίζεται κανονικά, αντίθετα θα χάσει ακόμα ένα ο μπακ Τσουφάλ (18/0) όπως ξεκαθάρισε ο Σκωτσέζος τεχνικός. Πάντα στα πιτς ο βασικός γκολκίπερ Φαμπιάνσκι (24/0).
![](https://s3assets.agones.gr/editors_photos/215903.jpg?v=0cce5e6107c6b81eb5b2181add665ff5)
Εκτίμηση
Η ΑΕΚ Λάρνακας έχει γράψει ιστορία με τη συμμετοχή της στους «16» του Κόνφερενς Λιγκ αλλά στάθηκε άτυχη στην κλήρωση που την έφερε πάνω στο πρώτο φαβορί της διοργάνωσης. Η Γουέστ Χαμ έκανε το 6x6 στον όμιλο και παρότι δεν πατάει σταθερά στην Πρέμιερ Λιγκ, έχει πολύ μεγάλη ποιότητα για να θέσει τις βάσεις για την πρόκριση στα προημιτελικά. Ίσως αρνητικό για τους Κύπριους ότι οι Λονδρέζοι προέρχονται από βαριά ήττα στο Μπράιτον μιας και θα ψάξουν αντίδραση στην Λάρνακα. Δύσκολα θα βρίσκονται πιο ψηλά το «διπλό».