Stoixima στο ποδόσφαιρο

Στοίχημα Stoixima Live Scores

Αδιέξοδο στη συνάντηση FIFA-Κοντονή, κίνδυνος για Grexit

Αδιέξοδο στη συνάντηση FIFA-Κοντονή, κίνδυνος για Grexit

Συντάκτης: Κώστας Καραγιαννόπουλος
Κώστας Καραγιαννόπουλος
30/3/2016 18:12
Ορατό είναι το ενδεχόμενο «Grexit» μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης μεταξύ UEFA, FIFA, ΕΠΟ και Σταύρου Κοντονή. Ο εκπρόσωπος της FIFA, Κωστάκης Κουτσοκούμνης, αναφέρθηκε στο αδιέξοδο που προέκυψε στη συνάντηση, ενώ ο Υφυπουργός Αθλητισμού τόνισε πως δεν μπορεί να ξεκινήσει το Κύπελλο όσο υπάρχει η προσφυγή της ΕΠΟ στο ΣτΕ.

Κανένα αποτέλεσμα δεν βγήκε από την συνάντηση του Σταύρου Κοντονή, με τα κλιμάκια των UEFA και FIFA. Οι Ομοσπονδίες ζήτησαν την επανεκκίνηση του Κυπέλλου, ωστόσο ο Υφυπουργός Αθλητισμού δεν έκανε πίσω, ζητώντας αυτοκάθαρση της ΕΠΟ για να αρχίσει ξανά ο θεσμός.

Συγκεκριμένα, ο Σταύρος Κοντονής ζήτησε την απομάκρυνση των ατόμων που εμπλέκονται σε δικαστικές υποθέσεις, αλλά και να λειτουργήσει άμεσα η επιτροπή δεοντολογίας, τονίζοντας πως δεν τον ενδιαφέρει το Κύπελλο και δεν φοβάται ενδεχόμενο ευρωπαϊκό αποκλεισμό. Παράλληλα τόνισε πως από την στιγμή που εκκρεμεί απόφαση του ΣτΕ, δεν γίνεται να αρχίσει η διοργάνωση.

Οι Ομοσπονδίες πρότειναν εναλλακτικές επιλογές του κεκλεισμένων των θυρών ακόμα και με ξένο διαιτητή ώστε να ξεκινήσει πάλι το Κύπελλο καθώς θίγεται άμεσα το αυτοδιοίκητο της Ομοσπονδίας. Μένει να φανεί ποια θα είναι η απόφαση του Υφυπουργού, ο οποίος, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Κωστάκη Κουτσοκούμνη, το συζητά αλλά περιμένει να δει πράγματα από την ΕΠΟ.

Οι δηλώσεις του Σταύρου Κοντονή:


«Ολοκληρώθηκε η συνάντηση με τους εκπροσώπους FIFA και UEFA παρουσία του προέδρου της ΕΠΟ. Η συνάντηση ήταν εποικοδομητική, αλλά δεν υπήρξε συμφωνία. Μας ζητήθηκε η ανάκληση της απόφασης για ματαίωση του Κυπέλλου και μας είπαν ότι η ΕΠΟ προτίθεται να αποσύρει την προσφυγή στο ΣτΕ. Δηλώσαμε με κατηγορηματικό τρόπο ότι η κυβέρνηση δεν φοβάται, αλλά αντιθέτως επιθυμεί την έκδοση απόφασης. Αν η ΕΠΟ επιθυμεί τη ματαίωση της προσφυγής, δεν έχουμε τη δυνατότητα να το εμποδίσουμε. Μας ζητήθηκε να επανεκκινήσει ο θεσμός και μας δηλώθηκε ότι σε αυτή την περίπτωση η FIFA είναι στη διάθεση της κυβέρνησης να διεξαχθεί ένας διάλογος για την αποκατάσταση των προβλημάτων που εντοπίστηκαν κατά τη συζήτηση στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Όσο υπάρχει εκκρεμότητα, δεν είναι δυνατό να υπάρξει απόφαση ανάκλησης της ειλημμένης απόφασής μας. Αν υπάρξει απόσυρση της προσφυγής, η κυβέρνηση θέτει προϋπόθεση προς οποιαδήποτε συζήτηση να πάρει η ίδια η ΕΠΟ τα μέτρα για την κάθαρση στο ελληνικό ποδόσφαιρο, με πρώτο όλους όσους ασκούν εξουσία σε όλα τα επίπεδα του ποδοσφαίρου.

Θα πρέπει να υπάρξει απόλυτος εναρμονισμός του καταστατικού της ΕΠΟ με όσα ισχύουν διεθνώς και όχι να υπάρχουν διατάξεις που να θέτουν στο απυρόβλητο μια μεγάλη μερίδα παραγόντων, διαιτητών και άλλοι, που έχουν διώξεις και τους έχουν τεθεί περιοριστικοί όροι. Η FIFA θεωρεί ως προϋπόθεση της ανάκλησης της απόφασης για ματαίωση του Κυπέλλου. Εκεί υπήρξε διαφωνία
»

Για τις συνέπειες ενός Grexit: «Η απόφαση της FIFA θα είναι η έξωση της ΕΠΟ, που έχει κινήσει όλη αυτή τη διαδικασία, από τις διεθνείς ομοσπονδίες. Το πρόβλημα μπορεί να λυθεί από την ΕΠΟ, να πάρει τις πρωτοβουλίες ώστε μια κατάσταση σήψης ετών να πάρει τέλος. Δεν μπορεί να της επιβληθεί η κυβέρνηση. Το πρόβλημα βρίσκεται στα χέρια της και αν θέλει μπορεί να το λύσει σε πάρα πολύ μικρό χρονικό διάστημα».

Για το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ: «Παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο δεν υπάρχει, γιατί όπως επεσήμανα και στους εκπροσώπους των διεθνών ομοσπονδιών, όταν υπάρχει μια απόφαση που αφορά την κοινωνία και την άσκηση κρατικής πολιτικής για λόγους ασφαλείας, δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Παρέδωσα απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου που επιβεβαίωνε αυτό που σας λέω. Καμία πρόθεση της κυβέρνησης δεν είναι να θίξει το αυτοδιοίκητο. Όσο για το Κύπελλο, είναι ένα προληπτικό μέτρο για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Όταν ακούτε από εκπροσώπους των διεθνών ομοσπονδιών πως ίσως θα έπρεπε να σταματήσει και το πρωτάθλημα ή θα έπρεπε να έρθουν ξένοι διαιτητές, αυτό συνιστά παραδοχή όσων εμείς έχουμε επισημάνει».

Οι δηλώσεις του Κωστάκη Κουτσοκούμνη:


Ο Κωστάκης Κουτσοκούμνης, πρόεδρος Κυπριακής Ομοσπονδίας, ο οποίος εκπροσώπησε την Παγκόσμια Ομοσπονδία, ανέφερε μετά το πέρας της συνάντησης: «Οι όροι εντολής που πήραμε από την FIFA, ήταν να συζητήσουμε με τον Υπουργό για το Κύπελλο, αλλά και θέματα που αφορούν το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ. Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος, ο Υπουργός θα δει κάποια θέματα, καθώς είναι μια διαδικασία που πρέπει να γίνει, υποδεικνύοντας στην FIFA αυτά που απαιτούνται.

Αναφορικά με το πρώτο, δεν έχουμε την σύμφωνη γνώμη του υπουργού για επανεκκίνηση του Κυπέλλου. Θέτει ζητήματα εξυγίανσης για να ξεκινήσει πάλι την διοργάνωση. Θα δουλέψουμε εσωτερικά για την εξυγίανση διάφορων επιτροπών, όμως δεν μπορούμε να το θέσουμε ως όρο για επανεκκίνηση του Κυπέλλου. Αφορά την Επιτροπή Δεοντολογίας και κάποιες άλλες.

Μέχρι 1η Απριλίου πρέπει να ξεκινήσει το Κύπελλο. Αυτή η επιθυμία δεν θα υλοποιηθεί όπως φαίνεται. Εμείς, θα αναφέρουμε στο εκτελεστικό όργανο της FIFA τι έγινε και θα πάρει τις αποφάσεις του. Τα νέα δεν είναι καλά από την εμπειρία μας. Λυπάμαι για την εξέλιξη, δεν είναι καλό για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ήταν εποικοδομητική η συνάντηση για πολλά θέματα.

Από την άλλη, θα μπορούσαμε να δούμε θέματα του υπουργού για να σταματήσει όλες τις διοργανώσεις. Στοχευμένα το Κύπελλο δεν το δεχόμαστε. Αν τα έκλεινε όλα ο Υπουργός, δηλαδή και το πρωτάθλημα, θα το βλέπαμε διαφορετικά για λόγους κοινωνικής αναταραχής. Μακάρι να δοθεί μια εβδομάδα διορία για να αναθεωρήσει ο υπουργός, αλλιώς τα νέα δεν θα είναι καλά. Η FIFA θα διώξει την ΕΠΟ από τους κόλπους της.

Δεν γνωρίζουμε ποια ειδικά πρόσωπα συμμετέχουν στην επιτροπής Δεοντολογίας και θα το εξετάσουμε. Θα πρέπει να ξεκινήσει το Κύπελλο, υπάρχουν μέτρα όπως το κεκλεισμένων των θυρών, ακόμα και η ουδέτερη έδρα. Θα μπορούσαμε να έχουμε κεκλεισμένων των θυρών και με ξένο διαιτητή. Εμείς μπορούμε να κατεβάσουμε ξένο διαιτητή, αν το θέλουν οι ομάδες. Κατά την άποψή μας, θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν την άρση της απόφασης. Ο Υπουργός τα συζητάει, αλλά περιμένει να δει πράγματα από την ΕΠΟ.

Αν δεν ξεκινήσει το Κύπελλο και αποκλειστεί η ΕΠΟ, δεν θα έχουμε ούτε την Εθνική στις ξένες διοργανώσεις, ούτε τους συλλόγους, ούτε οι αξιωματούχοι της ΕΠΟ θα μπορούν να μετέχουν σε ξένους θεσμούς και συναντήσεις. Επίσης, η Ελλάδα θα χάσει μια ομάδα στο Europa League. Όσο για τους Έλληνες παίκτες που παίξουν στο εξωτερικό και έχουν συμβόλαιο με ομάδες, συνεχίζουν κανονικά
».

Σχόλιο:

Για τη συμμετοχή σας στη συζήτηση απαιτείται εγγραφή.