Stoixima στο ποδόσφαιρο

Στοίχημα Stoixima Live Scores

Όταν ο Παναθηναϊκός έπαιξε στο διηπειρωτικό (video)

Όταν ο Παναθηναϊκός έπαιξε στο διηπειρωτικό (video)

Συντάκτης: Κώστας Καραγιαννόπουλος
Κώστας Καραγιαννόπουλος
15/12/2015 18:27
Σαν σήμερα, πριν από 44 χρόνια, ο Παναθηναϊκός πήρε τη θέση του Άγιαξ και έπαιξε διπλό αγώνα με τη Νασιονάλ για το διηπειρωτικό Κύπελλο, επίτευγμα που δύσκολα θα επαναλάβει πλέον μια ελληνική ομάδα.

Ήταν 15 Δεκεμβρίου του 1971, όταν ο Παναθηναϊκός υποδέχτηκε την κάτοχο του Κόπα Λιμπερταδόρες, Νασιονάλ στο «Καραϊσκάκη» για το πρώτο αγώνα του διηπειρωτικού Κυπέλλου.

Λίγους μήνες μετά τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στο «Γουέμπλεϊ», οι «πράσινοι» κλήθηκαν να πάρουν τη θέση του Άγιαξ στο διηπειρωτικό Κύπελλο, αφού ο «Αίαντας» είχε αρνηθεί να παίξει απέναντι στη Νασιονάλ, εξαιτίας του σκληρού παιχνιδιού των Ουρουγουανών.

Ο Παναθηναϊκός θα είχε την ευκαιρία να διεκδικήσει τον τίτλο της κορυφαίας ομάδας του πλανήτη αλλά και να δώσει διεθνή αγώνα, αφού το «τριφύλλι» δεν είχε καταφέρει να προκριθεί ούτε στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ εκείνης της σεζόν.

Ο πρώτος αγώνας διεξήχθη στο «Καραϊσκάκη» και οι «πράσινοι» επέβαλαν από το ξεκίνημα την κυριαρχία τους στον αγωνιστικό χώρο. Οι δύο ανεπανάληπτες ευκαιρίες του Αντωνιάδη στο 6ο και στο 42ο λεπτό δεν έγιναν γκολ, όμως το 1-0 ήρθε στο 48΄. Από την σέντρα του Δομάζου, ο Φυλακούρης πετάχτηκε και με κεφαλιά έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα, βάζοντας… φωτιά στις εξέδρες.

Ωστόσο, η Νασιονάλ κατάφερε να απαντήσει άμεσα, αφού στο 50’ ο Αρτίμε ισοφάρισε με σουτ, «γράφοντας» το 1-1 κόντρα στη ροή του αγώνα.

Όταν ο Παναθηναϊκός έπαιξε στο διηπειρωτικό (video)
Οι Ουρουγουανοί είχαν δικαιώσει τη φήμη τους ως «τσεκούρια», αφού στο ξεκίνημα του πρώτου μέρους αποχώρησε ως τραυματίας ο Σάκης Κουβάς. Ωστόσο στο 60’ επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι του Άγιαξ, αφού ο Μοράλες με δολοφονικό χτύπημα έσπασε το πόδι του Δημήτρη Τομαρά! Σύμφωνα με τον Τύπο της εποχής, ο ήχος του κατάγματος ακούστηκε μέχρι την κερκίδα…

Ο Έλληνας αμυντικός βρέθηκε στο έδαφος και μεταφέρθηκε λιπόθυμος εκτός γηπέδου. Η διάγνωση ήταν κάταγμα κνήμης και περόνης, τραυματισμός που ουσιαστικά έβαλε τέλος στην καριέρα του.

Το 1-1 έμεινε μέχρι ο φινάλε, αφού οι παίκτες του Παναθηναϊκού δεν μπορούσαν να ξαναμπούν σε αγωνιστικό ρυθμό. Ο τραυματισμός του Τομαρά μονοπωλούσε τις σελίδες του αθλητικού Τύπου, ενώ το σκορ του αγώνα έκανε δύσκολο το έργο της ομάδας του Πούσκας ενόψει της ρεβάνς στο Μοντεβιδέο.

Στις 29 Δεκεμβρίου του 1971 ο Παναθηναϊκός βρέθηκε στην πρωτεύουσα της Ουρουγουάης για το δεύτερο αγώνα και εκτός από τη διαφορά ώρας έπρεπε να αντιμετωπίσει και τις διαφορετικές κλιματολογικές συνθήκες, μιας και από το κρύο της Αθήνας οι παίκτες βρέθηκαν στους 35 βαθμούς!

Το παιχνίδι δεν το έδειξε η ελληνική τηλεόραση και οι «πράσινοι» γνώρισαν την ήττα με 2-1, ύστερα από αξιοπρεπή εμφάνιση. Ο Λουίς Αρτίμε πέτυχε δύο γκολ για την Νασιονάλ (34’, 71’), ενώ στο 89’ ο Φυλακούρης μείωσε για το τελικό 2-1. Ο Παναθηναϊκός δεν κατάφερε να πάρει το τρόπαιο, ωστόσο έγινε η πρώτη και μοναδική ελληνική ομάδα που έχει συμμετάσχει σε τελικό Διηπειρωτικού Κυπέλλου.

Η ταυτότητα των δύο αγώνων:


ΠΡΩΤΟΣ ΑΓΩΝΑΣ

15 Δεκεμβρίου 1971, «Καραϊσκάκη»

Παναθηναϊκός – Νασιονάλ 1-1: 48' Φυλακούρης – 51΄ Αρτίμε

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Οικονομόπουλος, Τομαράς (60' Βλάχος), Αθανασόπουλος, Ελευθεράκης, Καψής, Σούρπης, Δημητρίου, Καμάρας, Αντωνιάδης, Δομάζος, Κουβάς (21' Δεληγιάννης).

ΝΑΣΙΟΝΑΛ: Μάνγκα, Μπρούνελ, Μάσνικ, Ουμπίνια, Μοντέρο Καστίγιο, Μπλάνκο, Κουμπίγια, Εσπάραγκο (82' Ντουάρτε), Μανέιρο, Αρτίμε, Μοράλες.

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟΣ

29 Δεκεμβρίου 1971, «Σεντενάριο»

Νασιονάλ - Παναθηναϊκός <2-1: 34', 71' Αρτίμε - 89' Φυλακούρης

ΝΑΣΙΟΝΑΛ: Μάνγκα, Μπρούνελ, Μάσνικ, Ουμπίνια, Μοντέρο Καστίγιο, Μπλάνκο, Κουμπίγια, Εσπάραγκο, Μανέιρο, Αρτίμε, Μαμέλι.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Οικονομόπουλος, Μητρόπουλος, Αθανασόπουλος, Ελευθεράκης, Καψής, Σούρπης, Δημητρίου, Καμάρας, Αντωνιάδης, Δομάζος, Κουβάς.


Σχόλιο:

Για τη συμμετοχή σας στη συζήτηση απαιτείται εγγραφή.