Stoixima στο ποδόσφαιρο

Στοίχημα Stoixima Live Scores

Το προφίλ της Κόστα Ρίκα

Το προφίλ της Κόστα Ρίκα

Συντάκτης: Κώστας Καραγιαννόπουλος
Κώστας Καραγιαννόπουλος
10/6/2014 18:04
Λίγες ημέρες πριν την έναρξη του Μουντιάλ της Βραζιλίας, το agones.gr σας παρουσιάζει αναλυτικά τις 32 ομάδες που θα αγωνιστούν στα γήπεδα της «χώρας του καφέ». Γράφει ο Κώστας Καραγιαννόπουλος:

Την πρόκριση σε τελική φάση Μουντιάλ για 4η φορά στην ιστορία της εξασφάλισε η Κόστα Ρίκα η οποία σε όμιλο με Ιταλία, Αγγλία και Ουρουγουάη έχει απλώς ως στόχο να συλλέξει εμπειρίες και να απολαύσει τα παιχνίδια στα γήπεδα της Βραζιλίας.

Σαν να μην έφτανε η δύσκολη κλήρωση, η Κόστα Ρίκα έχει να αντιμετωπίσει και τα προβλήματα τραυματισμών, καθώς μετά την απουσία του Οβιέδο, έχασε στην προετοιμασία και τον βασικό της επιθετικό και πρώτο της σκόρερ στα προκριματικά, Αλβάρο Σαμπόριο.

Ιστορία στο θεσμό:


Το προφίλ της Κόστα Ρίκα
Μετράει τρεις παρουσίες στο θεσμό, έχοντας περάσει την φάση των ομίλων μόλις μια φορά και μάλιστα στην παρθενική της συμμετοχή.

Ήταν το 1990 στα γήπεδα της Ιταλίας, όπου τερμάτισε δεύτερη σε όμιλο με Βραζιλία (ήττα με 1-0), Σκωτία (νίκη με 1-0) και Σουηδία (νίκη με 2-1) και πέρασε στους «16» όπου αποκλείστηκε με το βαρύ 4-1 από τη Τσεχοσλοβακία.

Η δεύτερη συμμετοχή της ήταν το 2002 όπου αποκλείστηκε σε όμιλο με Βραζιλία, Τουρκία και Κίνα, ισοβαθμώντας στους 4 βαθμούς με τους Τούρκους που έφτασαν ως τα ημιτελικά.
Νίκησε μόνο την Κίνα με 2-0, ενώ έμεινε στο 1-1 με την Τουρκία πριν χάσει με 5-2 από τη μετέπειτα πρωταθλήτρια Βραζιλία.

Τέσσερα χρόνια μετά έδωσε ξανά το παρόν, ωστόσο απογοήτευσε, γνωρίζοντας τρεις ήττες, πρώτα από τη διοργανώτρια Γερμανία (4-2), ύστερα από το Εκουαδόρ (3-0) και την τελευταία αγωνιστική από τη Πολωνία (2-1).

Πως βρέθηκε στη Βραζιλία:


Το προφίλ της Κόστα Ρίκα
Με «όπλο» την έδρα της, τερμάτισε δεύτερη σε όμιλο με ΗΠΑ, Ονδούρα, Μεξικό, Παναμά και Τζαμάικα και πήρε απευθείας το εισιτήριο για τη Βραζιλία.

Με τρεις νίκες, μια ισοπαλία και δύο ήττες τερμάτισε αρχικά δεύτερη σε όμιλο με Μεξικό, Ελ Σαλβαδόρ και Γουιάνα στον 3ο προκριματικό γύρο για να προκριθεί στον τελικό γύρο, όπου είχε απολογισμό πέντε νίκες, τρεις ισοπαλίες και δύο ήττες.

Κέρδισε όλα τα εντός έδρας παιχνίδια της στον τελικό γύρο, μεταξύ άλλων τις ΗΠΑ (3-1) και το Μεξικό (2-1), ωστόσο οι επιδόσεις της στα εκτός έδρας δεν ήταν οι καλύτερες δυνατές, καθώς δεν κέρδισε κανένα παιχνίδι μακριά από το «σπίτι» της.

Προπονητής:


Χόρχε Λουίς Πίντο (61 ετών)

Το προφίλ της Κόστα Ρίκα
Ο Κολομβιανός τεχνικός μετά την αποτυχημένη του θητεία το 2004 επέστρεψε στον πάγκο της Κόστα Ρίκα το 2011 και κατάφερε να οδηγήσει την ομάδα στο Μουντιάλ της Βραζιλίας.

Παρόλα αυτά ο Πίντο στην πρώτη του μεγάλη διοργάνωση με τη Κόστα Ρίκα δεν άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις, καθώς οι «τίκος» έφτασαν μόλις μέχρι τα προημιτελικά του «Γκολντ Καπ», όπου ηττήθηκαν με 1-0 από την Ονδούρα.

Ο 61χρονος είναι ιδιαίτερα γνωστός στις ομάδες της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής έχοντας κατακτήσει συνολικά 9 πρωταθλήματα σε Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Περού και πιο πρόσφατα στη Βενεζουέλα με τη Ντεπορτίβο Ταχίρα το 2011.

Ο ίδιος έχει βρεθεί στο παρελθόν και στον πάγκο της Κολομβίας (2007-08) όπου απογοήτευσε, με την ομάδα να πραγματοποιεί κακή πορεία στο Κόπα Αμέρικα του 2007, όπου και αποκλείστηκε στους ομίλους, ενώ δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την παρουσία της στο Μουντιάλ του 2010.

Παίκτες-κλειδιά:


Το προφίλ της Κόστα Ρίκα
Ο παίκτης που ξεχωρίζει στο ρόστερ της Κόστα Ρίκα είναι ο Μπράιαν Ρουίζ, με τον μεσοεπιθετικό της Άιντχόβεν να είναι από τους κύριους εκφραστές των επιθέσεων των «τίκος» αλλά και ο παίκτης που φτιάχνει το παιχνίδι της ομάδας.

Η σημαντική απουσία του Σαμπόριο πιθανότατα αναγκάσει τον Πίντο να βάλει σε θέση σέντερ φορ τον Τζόελ Κάμπελ, με τον άσο του Ολυμπιακού να αποτελεί ένα από τα αστέρια της Κόστα Ρίκα και σίγουρα έναν από τους πιο ελπιδοφόρους παίκτες της σε ηλικία μόλις 21 ετών.

Στην άμυνα ξεχωρίζει ο στόπερ της Κλαμπ Μπριζ, Ντουάρτε, ενώ πλήγμα αποτελεί η απουσία του Οβιέδο. Πολύτιμος παίκτης της Κόστα Ρίκα είναι και ο βασικός γκολκίπερ της Λεβάντε, Νάβας ο οποίος προέρχεται από πολύ καλή σεζόν στην Πριμέρα και βοήθησε σημαντικά την Κόστα Ρίκα με τις αποκρούσεις του στην προκριματική φάση.

Τι θέλει/Τι μπορεί:


Το προφίλ της Κόστα Ρίκα
Σε γκρουπ με Αγγλία, Ουρουγουάη και Ιταλία οι ελπίδες πρόκρισης είναι ελάχιστες έως μηδαμινές για την Κόστα Ρίκα με την ομάδα να θεωρείται ήδη πετυχημένη με τη συμμετοχή της τα γήπεδα της Βραζιλίας.

Αρκετοί bookmakers εκτιμούν πως είναι μια από τις χειρότερες ομάδες της διοργάνωσης και η αλήθεια είναι ότι το ρόστερ της, μετά και τις απουσίες των Σαμπόριο, Οβιέδο, δεν τρομάζει ιδιαίτερα.

Η ομάδα του Πίντο πηγαίνει στη Βραζιλία χωρίς άγχος, με σκοπό να κερδίσει πλούσιες εμπειρίες και να ευχαριστηθεί το παιχνίδι, με στόχο μια αξιοπρεπή παρουσία.

Το ρόστερ:


Τερματοφύλακες: Κέιλορ Νάβας (Λεβάντε), Πάτρικ Πέμπερτον (Αλαχουελένσε), Ντανιέλ Καρμπονέρο (Ερεδιάνο).

Αμυντικοί: Τζόνι Ακόστα (Αλαχουελένσε), Τζιανκάρλο Γκονζάλες (Κολούμπους Κρου), Μάικλ Ουμάνα (Σάπρισα), Όσκαρ Ντουάρτε (Κλαμπ Μπριζ), Γουέιλον Φράνσις (Κολούμπους Κρου), Χέινερ Μόρα (Σάπρισα), Τζούνιορ Ντίας (Μάιντς), Κριστιάν Γκαμπόα (Ρόζενμποργκ), Ρόι Μίλερ (Νιου Γιορκ Ρεντ Μπουλς).

Μέσοι: Σέλσο Μπόρχες (ΑΪΚ Στοκχόλμης), Κρίστιαν Μπολάνιος (Κοπεγχάγη), Όσκαρ Εστέμπαν Γρανάδος (Ερεδιάνο), Μάικλ Μπαράντες (Άλεσουντ), Γέλτσον Τεχέδα (Σάπρισα), Ντιέγκο Κάλβο (Βαλερένγκα), Χοσέ Μιγκέλ Κουμπέρο (Ερεδιάνο).

Επιθετικοί: Μπράιαν Ρουίς (Αϊντχόφεν), Τζόελ Κάμπελ (Ολυμπιακός), Ράνταλ Μπρένες (Καρταχινές), Μάρκο Ουρένα (Κουμπάν).

Σχόλιο:

Για τη συμμετοχή σας στη συζήτηση απαιτείται εγγραφή.