4

Bwin

Παίξε νόμιμα
21+

Pamestoixima

Παίξε νόμιμα
21+

Novibet

Παίξε νόμιμα
21+

Novibet

Παίξε νόμιμα
21+

Bet365

Παίξε νόμιμα
21+

Bwin

Παίξε νόμιμα
21+

Stoiximan

Παίξε νόμιμα
21+

Stoiximan

Παίξε νόμιμα
21+

Betsson

Παίξε νόμιμα
21+

Sportingbet

Παίξε νόμιμα
21+

N1Casino

Παίξε νόμιμα
21+

Bet365

Παίξε νόμιμα
21+

Vistabet

Παίξε νόμιμα
21+

Betshop

Παίξε νόμιμα
21+

Interwetten

Παίξε νόμιμα
21+

NetBet

Παίξε νόμιμα
21+

Ειδήσεις

Euro – Κροατία: Σαν το παλιό καλό κρασί

Euro – Κροατία: Σαν το παλιό καλό κρασί

Συντάκτης: Κώστας Καραγιαννόπουλος
Κώστας Καραγιαννόπουλος
6/6/2024 18:56
Έχοντας κατακτήσει τρία μετάλλια στις τέσσερις τελευταίες διοργανώσεις, η αειθαλής Εθνική ομάδα της Κροατίας συνεχίζει να αποδεικνύει ότι η ηλικία είναι απλά ένας αριθμός και πηγαίνει στα γήπεδα της Γερμανίας κυνηγώντας άλλη μια υπέρβαση.

Η ομάδα του Ζλάτκο Ντάλιτς με τους γερόλυκους Μόντριτς, Πέρισιτς, Βίντα και τους επίσης 30ρηδες Κράμαριτς, Κόβατσιτς, Μπρόζοβιτς να δίνουν ξανά το «παρών», προκρίθηκε δύσκολα στην τελική φάση του Euro και ρίχνεται με το καλημέρα στα βαθιά αφού τοποθετήθηκε σε όμιλο με Ισπανία, Ιταλία και την μαχητική Αλβανία. Η λογική λέει ότι θα γίνει μάχη για την απευθείας πρόκριση αλλά ποιος μπορεί να ξεγράψει την ομάδα που έχει δώσει το «παρών» σε τελικό και ημιτελικό Μουντιάλ στις δύο τελευταίες διοργανώσεις;

Προηγούμενες διοργανώσεις


Δίνει για 6η σερί φορά το «παρών» σε τελική φάση Euro, έχοντας χάσει μόλις ένα μεγάλο ραντεβού μετά την ανεξαρτητοποίηση της από τη Γιουγκοσλαβία, τη διοργάνωση του 2000. Η κορυφαία της πορεία είναι έως τα προημιτελικά, κάτι που έχει καταφέρει δύο φορές στο παρελθόν.

Έκανε ντεμπούτο στο θεσμό το 1996 κι έφτασε έως τους «8» της διοργάνωσης, όπου αποκλείστηκε από την μετέπειτα πρωταθλήτρια Γερμανία με 2-1. Οι συγκινητικές προσπάθειες του Σούκερ δεν απέδωσαν καρπούς, σ’ ένα ματς που έμεινε στην ιστορία ως ένα από τα σκληρότερα όλων των εποχών, με την ίδια να φωνάζει για φάουλ στο νικητήριο γκολ των Γερμανών.

Πορεία ως τα προημιτελικά έκανε και το 2008, αλλά εκεί αποκλείστηκε από την Τουρκία του Φατίχ Τερίμ στα πέναλτι, σ’ ένα ματς που προηγήθηκε στο 119’ αλλά ισοφαρίστηκε σε 1-1 στο 120+2’ και το όνειρο της παρουσίας στα ημιτελικά «έσβησε» στη ρωσική ρουλέτα, έχοντας μοιραίους τους Μόντριτς, Ράκιτιτς και Πέτριτς.

Στο Γιούρο του 2016 προκρίθηκε στους «16» όπου ηττήθηκε στην παράταση από την μετέπειτα πρωταθλήτρια Πορτογαλία (0-1) σ’ ένα από τα πιο κουραστικά ματς όλων των εποχών. Στους «16» σταμάτησε και η πορεία της στο Γιούρο 2020 καθώς ηττήθηκε με 5-3 από την Ισπανία στην παράταση, σ’ ένα φανταστικό ματς όπου έχανε με 3-1 στο 84’ αλλά κατάφερε να ισοφαρίσει σε 3-3 και να το στείλει στον έξτρα χρόνο, εκεί όπου όμως «λύγισε».

Η μοναδική φορά που δεν πέρασε τους ομίλους ήταν το 2012, καθώς τερμάτισε πίσω από τις δύο μετέπειτα φιναλίστ Ισπανία και Ιταλία, τις οποίες θα αντιμετωπίσει στους ομίλους και στη φετινή διοργάνωση! Αυτή τη φορά βέβαια περνούν και οι καλύτεροι τρίτοι.

Πως προκρίθηκε:


Εξασφάλισε την δεύτερη θέση στον 4ο όμιλο με Τουρκία, Ουαλία, Αρμενία και Λετονία, τερματίζοντας στο -1 από τους πρωτοπόρους Τούρκους και στο +4 από τους 3ους Ουαλούς. Δύο αγωνιστικές πριν το φινάλε των προκριματικών ήταν 3η υστερώντας στην ισοβαθμία με την Ουαλία, αλλά η τελευταία υπέπεσε σε δύο ισοπαλίες, ενώ η ίδια έκανε το 2x2 και πήρε την αγχωτική πρόκριση.

Σημείωσε συνολικά πέντε νίκες, μία ισοπαλία και δύο ήττες. Δεν κέρδισε σε κανένα ματς τους Ουαλούς (1-1 εντός, 1-2 εκτός) ενώ ηττήθηκε εντός από την Τουρκία (0-1) όμως είχε προηγηθεί το «διπλό» στην Προύσα (2-0). Οι άλλες τέσσερις νίκες ήρθαν με τις Λετονία και Αρμενία, με την τελευταία μάλιστα δυσκολεύτηκε χαρακτήριζα, νικώντας την με 1-0 και στα δύο ματς.

Προπονητής: Ζλάτκο Ντάλιτς

Euro – Κροατία: Σαν το παλιό καλό κρασί
Ο προπονητής των μεγάλων επιτυχιών της Εθνικής Κροατίας και ο τρίτος μακροβιότερος προπονητής στο Euro της Γερμανίας. Ανέλαβε εσπευσμένα την ομάδα τον Οκτώβριο του 2017 με στόχο να την οδηγήσει στο Μουντιάλ της Ρωσίας και όχι μόνο τα κατάφερε, αλλά έφτασε την «Χρβάτσκα» έως τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου εκεί όπου έχασε το τρόπαιο από την Γαλλία.

Τέσσερα χρόνια μετά λίγο έλειψε να επαναλάβει τον άθλο οδηγώντας τους «Βατρένι» έως τα ημιτελικά του Μουντιάλ του Κατάρ αλλά εκεί «λύγισε» από την μετέπειτα πρωταθλήτρια κόσμου Αργεντινή και αρκέστηκε στην 3η θέση, νικώντας το Μαρόκο στον μικρό τελικό. Το περσινό καλοκαίρι «άγγιξε» και το πρώτο του τρόπαιο με την Εθνική, αλλά οι Κροάτες έχασαν από την Ισπανία στα πέναλτι στον τελικό του Nations League κι ενώ είχε προηγηθεί η μεγάλη πρόκριση επί της οικοδέσποινας Ολλανδίας στα ημιτελικά.

Από την Ισπανία είχε αποκλειστεί και στα προημιτελικά του περασμένου Euro και ο ίδιος έχει την ευκαιρία για ρεβάνς στον όμιλο της φετινής διοργάνωσης. Σε επίπεδο συλλόγων οι επιτυχίες του έχουν έρθει μόνο στη Μέση Ανατολή, κατακτώντας τίτλους και διακρίσεις με τις Αλ Φαϊσαλί, Αλ Χιλάλ και Αλ Αΐν, αλλά απέδειξε πως είναι ο κατάλληλος να καθοδηγήσει τη «χρυσή» γενιά του κροατικού ποδοσφαίρου. Ο ίδιος θα συνεχίσει έως το Μουντιάλ του 2026.

Το ρόστερ:

Euro – Κροατία: Σαν το παλιό καλό κρασί
Σε ηλικία 38 ετών, ο Λούκα Μόντριτς παραμένει ο αστέρας της Εθνικής Κροατίας. Ο «μαέστρος» της «Χρβάτσκα», στο τελευταίο όπως όλα δείχνουν τουρνουά με το εθνόσημο, μπορεί να μην είναι πλέον σε θέση να βοηθήσει όπως στις προηγούμενες διοργανώσεις, αλλά το βέβαιο είναι ότι θα χαρίσει στιγμές μαγείας και στα γήπεδα της Γερμανίας.

Δύναμη της ομάδας είναι η εμπειρία και η ομοιογένεια της. Ο αειθαλής Μόντριτς θα έχει συμπαραστάτες στο κέντρο τον 30χρονο Κόβατσιτς και τον 31χρονο Μπρόζοβιτς, με τους τρεις να έχουν αθροιστικά πάνω από 360 συμμετοχές με το εθνόσημο.

Στην επίθεση το βάρος πέφτει ξανά στον 32χρονο πλέον Κράμαριτς ο οποίος προέρχεται από καλή σεζόν στην Μπουντεσλίγκα με 15 γκολ σε 30 αγώνες με την Χοφενχάιμ. Αντίθετα άγνωστη είναι η κατάσταση του 35χρονου μπακ-χαφ Ιβάν Πέρισιτς ο οποίος υπέστη ρήξη χιαστού όσο ήταν στην Τότεναμ και επέστρεψε στην Χάιντουκ Σπλιτ, προλαβαίνοντας να παίξει κάποια ματς στο φινάλε της σεζόν.

Με τον Λόβρεν να έχει αποσυρθεί από την Εθνική μετά το Μουντιάλ, ο 35χρονος Βίντα της ΑΕΚ αναμένεται να πάρει θέση βασικού στα στόπερ δίπλα στο λαμπερό όνομα του 22χρονου Γκβάρντιολ, πρωταθλητή Αγγλίας με την Μάντσεστερ Σίτι και ικανό να καλύψει και το αριστερό άκρο της άμυνας. Βασική θέση στα μπακ θα έχουν οι «Γερμανοί» Στάνισιτς και Γιουράνοβιτς ενώ ο Λιβάκοβιτς της Φενέρμπαχτσε έχει πάρει σπίτι του τη φανέλα του βασικού κάτω από τα γκολπόστ.

Στόχος


Ξεκάθαρος ο Ντάλιτς αναφορικά με τις βλέψεις της ομάδας στο τουρνουά, τονίζοντας πως σε γκρουπ με Ισπανία, Ιταλία και Αλβανία ο στόχος είναι απλώς η παρουσία στα νοκ-άουτ. Ο ίδιος προσπάθησε να ρίξει τις προσδοκίες και να αποβάλει την πίεση τονίζοντας: «Θέσαμε πολύ ψηλά τον πήχη. Κερδίσαμε τρία μετάλλια τα πέντε τελευταία χρόνια. Η Κροατία πάντα δείχνει το καλύτερο της πρόσωπο στα δύσκολα, Θα προσπαθήσουμε να μην απογοητεύσουμε».

Με τους Ισπανούς και τους Ιταλούς πάντως να μην έχουν τις ομάδες-φόβητρο των περασμένων ετών, δεν θα αποτελέσει έκπληξη αν κάνει τη ζημιά σε μία εκ των δύο και πάρει το απευθείας εισιτήριο στα νοκ-άουτ. Η διοργάνωση αυτή θα αποτελέσει το «κύκνειο άσμα» για τους Μόντριτς, Πέρισιτς και Βίντα και μένει να φανεί αν οι «Βατρένι» με «όπλα» την εμπειρία και την ομοιογένεια, θα επιβεβαιώσουν ξανά πως είναι σαν το παλιό καλό κρασί.

Η αποστολή:


Τερματοφύλακες: Ντομινίκ Λιβάκοβιτς (Φενέρμπαχτσε), Νεντίλικο Λάμπροβιτς (Ριέκα), Ίβιτσα Ίβουσιτς (Πάφος)

Αμυντικοί: Γιοσίπ Στάνισιτς (Λεβερκούζεν), Μαρίν Πόνγκρατσιτς (Λέτσε), Γιόσκο Γκβάρντιολ (Μάντσεστερ Σίτι), Μάρτιν Έρλικ (Σασουόλο), Γιοσίπ Σούταλο (Άγιαξ), Μπόρνα Σόσα (Άγιαξ), Ντομαγκόι Βίντα (ΑΕΚ), Γιοσίπ Γιουράνοβιτς (Ουνιόν Βερολίνου)

Μέσοι: Λούκα Μόντριτς (Ρεάλ Μαδρίτης), Λόβρο Μάιερ (Βόλφσμπουργκ), Ματέο Κόβατσιτς (Μάντσεστερ Σίτι), Μαρσέλο Μπρόζοβιτς (Αλ Νασρ), Νίκολα Βλάσιτς (Τορίνο), Μάριο Πάσαλιτς (Αταλάντα), Λούκα Ιβάνουσετς (Φέγενορντ), Λούκα Σούσιτς (Σάλτσμπουργκ), Μάρτιν Μπατούρινα (Ντιναμό Ζάγκρεμπ)

Επιθετικοί: Αντρέι Κράμαριτς (Χοφενχάιμ), Ιβάν Πέρισιτς (Χάιντουκ Σπλιτ), Αντέ Μπουντιμίρ (Οσασούνα), Μπρούνο Πέτκοβιτς (Ντιναμό Ζάγκρεμπ), Μάρκο Πιάτσα (Ριέκα), Μάρκο Πάσαλιτς (Ριέκα)

Πείτε τη γνώμη σας:

Για τη συμμετοχή σας στη συζήτηση απαιτείται εγγραφή.

Στοιχηματικές πλατφόρμες