2

Bwin

Παίξε νόμιμα
21+

Pamestoixima

Παίξε νόμιμα
21+

Novibet

Παίξε νόμιμα
21+

Novibet

Παίξε νόμιμα
21+

Bet365

Παίξε νόμιμα
21+

Bwin

Παίξε νόμιμα
21+

Stoiximan

Παίξε νόμιμα
21+

Stoiximan

Παίξε νόμιμα
21+

Betsson

Παίξε νόμιμα
21+

Sportingbet

Παίξε νόμιμα
21+

N1Casino

Παίξε νόμιμα
21+

Bet365

Παίξε νόμιμα
21+

Vistabet

Παίξε νόμιμα
21+

Betshop

Παίξε νόμιμα
21+

Interwetten

Παίξε νόμιμα
21+

Ειδήσεις

Euro – Αλβανία: Δεν έχει τίποτα να χάσει

Euro – Αλβανία: Δεν έχει τίποτα να χάσει

Συντάκτης: Κώστας Καραγιαννόπουλος
Κώστας Καραγιαννόπουλος
6/6/2024 18:01
Οχτώ χρόνια μετά την παρθενική παρουσία της σε τελική φάση Euro, δίνει ξανά το «παρών» στο μεγάλο ευρωπαϊκό ραντεβού τερματίζοντας στην πρώτη θέση του προκριματικού ομίλου με Τσεχία και Πολωνία.

Η ομάδα του Σιλβίνιο είναι το απόλυτο αουτσάιντερ στον όμιλο του θανάτου με Ισπανία, Ιταλία και Κροατία και πηγαίνει δίχως κανένα άγχος στην Γερμανία με στόχο να το απολαύσει και να διεκδικήσει τις πιθανότητες της.

Προηγούμενες διοργανώσεις


Αυτή είναι μόλις η δεύτερη παρουσία της σε τελική φάση Euro και πρώτη μετά το 2016. Στο ντεμπούτο της στη διοργάνωση απέδειξε πως δε βρέθηκε τυχαία στα γήπεδα της Γαλλίας πραγματοποιώντας αξιόλογες εμφανίσεις που όμως δεν ήταν αρκετές για να βρεθεί στα νοκ-άουτ.Στην πρεμιέρα ηττήθηκε με 1-0 από την Ελβετία και τη δεύτερη αγωνιστική έβαλε πολύ δύσκολα με το αμυντικό της παιχνίδι στην οικοδέσποινα Γαλλία, «λυγίζοντας» εν τέλει με 2-0 δεχόμενη δύο γκολ στο 90’ και στο 90+6’. Την τελευταία αγωνιστική νίκησε με 1-0 την Ρουμανία, χάρη σε γκολ του Σαντίκου, αλλά τερμάτισε ως μία από τις χειρότερες τρίτες.

Ιστορική ήταν επίσης η «λευκή» ισοπαλία με την δευτεραθλήτρια κόσμου, Δ. Γερμανία στα Τίρανα την τελευταία αγωνιστική των προκριματικών του Γιούρο 1968 που κόστισε στην αντίπαλο της την πρόκριση στα τελικά της διοργάνωσης.

Πως προκρίθηκε:


Τερμάτισε στην πρώτη θέση του 5ου προκριματικού ομίλου με Τσεχία, Πολωνία, Μολδαβία και Νησιά Φερόε με 4 νίκες, 3 ισοπαλίες και 1 ήττα. Ισοβάθμησε με τους Τσέχους στην κορυφή αλλά υπερτερούσε στην μεταξύ τους ισοβαθμία, ενώ βρέθηκε στο +4 από την 3η Πολωνία.

Στην πρεμιέρα ηττήθηκε με 1-0 στην Πολωνία αλλά έκτοτε δεν έχασε ξανά. Η ισοπαλία στην Τσεχία (1-1) και οι δύο μεγάλες εντός έδρας νίκες με Πολωνούς (2-0) και Τσέχους (3-0) την έφεραν σε θέση ισχύος. Η ισοπαλία 1-1 στην Μολδαβία την προτελευταία αγωνιστική της χάρισε το εισιτήριο και δεν την ενόχλησε καθόλου η «λευκή» ισοπαλία με τα Ν. Φερόε στην έδρα της την τελευταία αγωνιστική.

Προπονητής: Σιλβίνιο

Euro – Αλβανία: Δεν έχει τίποτα να χάσει
Διαδέχτηκε τον Εντοάρντο Ρέζα στον πάγκο της τον Γενάρη του 2023 και κατάφερε να την οδηγήσει σε τελική φάση Euro για 2η φορά στην ιστορία της, βάζοντας το όνομα του δίπλα σ’ αυτό του Τζιάνι Ντε Μπιάζι.

Ο παλαίμαχος Βραζιλιάνος αριστερός μπακ ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα τον Σεπτέμβριο του 2011 ως βοηθός προπονητή στην Κρουζέιρο. Μετά από ένα πέρασμα σε Σπορτ Σερίφε και Ναούτικο, υπέγραψε το 2013 στην Κορίνθιανς ως βοηθός του Τίτε. Ένα χρόνο μετά ανέλαβε βοηθός του Ρομπέρτο Μαντσίνι στην Ίντερ, ενώ το καλοκαίρι του 2016 ήταν βοηθός του Τίτε στην Εθνική Βραζιλίας.

Πήρε την πρώτη του μεγάλη δουλειά ως πρώτος τεχνικός στην Λυών τον Μάιο του 2019 αντικαθιστώντας τον Μπρούνο Ζενεσιό, αλλά απολύθηκε στις αρχές Οκτωβρίου του ίδιου έτους μετά το άσχημο ξεκίνημα των «λιονέ» στη σεζόν. Επέστρεψε στους πάγκους μετά από σχεδόν δύο χρόνια, αναλαμβάνοντας καθήκοντα τεχνικού στην Κορίνθιανς. Διατέλεσε προπονητής της έως τον Φεβρουάριου του 2022 όταν και απολύθηκε μετά από ήττα στο ντέρμπι με την Σάντος. Εν συνεχεία ανέλαβε την Εθνική Αλβανίας, την πρώτη του δουλειά ως ομοσπονδιακός τεχνικός, έχοντας ως βοηθό τον παλαίμαχο διεθνή Αργεντινό αμυντικό Πάμπλο Σαμπαλέτα.

Σύστημα του το 4-3-3 με τον ίδιο να ξεκαθαρίζει πως «οι παίκτες που δεν τρέχουν δεν έχουν θέση στην ομάδα»

Το ρόστερ:

Euro – Αλβανία: Δεν έχει τίποτα να χάσει
Διαθέτει ένα καλό μείγμα έμπειρων και ταλαντούχων ποδοσφαιριστών, με την πλειοψηφία να αγωνίζεται στο ιταλικό πρωτάθλημα. Ο 35χρονος Μπερίσα θα βρεθεί κάτω από τα δοκάρια ενώ ο κάπτεν/στόπερ Τζιμσίτι προσφέρει ηρεμία και σιγουριά στα μετόπισθεν.

Στα άκρα δεσπόζει το όνομα του δεξιού μπακ της Λάτσιο, Χισάι, αλλά οι περισσότεροι σκάουτερ θα έχουν τα μάτια τους στραμμένα στην αριστερή πλευρά όπου θα αγωνίζεται ο πρώην άσος της ΑΕΚ και νυν της Λοκομοτίβ Μόσχας, Μιτάι, ο οποίος προέρχεται από εξαιρετική σεζόν στην Ρωσία.

Ο μέσος της Ίντερ, Ασλάνι είναι παίκτης-κλειδί στην λειτουργία της ομάδας. Θα πλαισιωθεί πιθανότατα με τους Ραμαντάνι και Μπαϊράμι στο 4-3-3 που επιλέγει ο Σιλβίνιο. Η απόφαση του τελευταίου να αφήσει εκτός τον 3ο κορυφαίο σκόρερ της Εθνικής, Τσικαλέσι και τον εξτρέμ της Γράναδα, Ουζούνι με αμφιλεγόμενες εξηγήσεις προκάλεσε αρκετά σχόλια στον Τύπο της χώρας.

Το ρόλο του βασικού φορ θα έχει ο επιθετικός της Τσέλσι, Μπρόγια που εμφανίστηκε επηρεασμένος μετά το σοβαρό τραυματισμό του και δεν μπόρεσε να ξεχωρίσει παίζοντας ως δανεικός στην Φούλαμ στο δεύτερο μισό της σεζόν. Εκτός έμεινε και ο 33χρονος Σαντίκου, σκόρερ του μοναδικού γκολ της Εθνικής σε Euro. Στα δύο «φτερά» θα βρεθούν παίκτες που παίζουν στην Ασία, και συγκεκριμένα οι Σεφέρι και Ασάνι. Καλές βοήθειες μπροστά μπορεί να δώσει και ο φορ Μανάι ο οποίος έχει την τεχνική ικανότητα να προσφέρει το απρόβλεπτο με τις ενέργειες του.

Στόχος


Έχει ήδη σπάσει το ταβάνι της με την παρουσία στην τελική φάση του Euro για 2η φορά στην ιστορία της και θα ταξιδέψει στα γήπεδα της Γερμανίας με στόχο να διεκδικήσει τις πιθανότητες της. Θα βασιστεί στην καλή ανασταλτική της λειτουργία και θα προσπαθήσει να κάνει ζημιές στο τρανζίσιον.

Σε όμιλο με Ισπανία, Ιταλία και Κροατία είναι το απόλυτο αουτσάιντερ και το πιθανότερο είναι ότι θα αποτελέσει ρυθμίστρια του ομίλου κόβοντας βαθμούς σε κάποια από τρεις ομάδες. Αναμφίβολα η παρουσία της στα προκριματικά γεμίζει με αισιοδοξία τους φιλάθλους της ότι δεν θα αποτελέσει το φτωχό συγγενή του γκρουπ.

Η αποστολή:


Τερματοφύλακες: Ετρίτ Μπερίσα (Έμπολι), Ελχάν Καστράτι (Τσιταντέλα), Θωμάς Στρακόσα (Μπρέντφορντ)

Αμυντικοί: Ιβάν Μπαλίου (Ράγιο Βαγεκάνο), Μάριο Μιτάι (Λοκομοτίβ Μόσχας), Ελσεΐντ Χισάι (Λάτσιο), Μπεράτ Τζιμσίτι (Αταλάντα), Ενέα Μιχάι (Φαμαλικάο), Μάρας Κούμπουλα (Σασουόλο), Νασέρ Αλίγι (Βολουντάρι), Αρλίντ Αγέτι (Κλουζ), Αντριάν Ισμαΐλι (Έμπολι)

Μέσοι: Αμίρ Αμπράσι (Γκρασχόπερς), Ουλμπέρ Ραμαντάνι (Λέτσε), Κριστιάν Ασλάνι (Ίντερ), Μεντόν Μπερίσα (Λέτσε), Νεντίμ Μπαϊράμι (Σασουόλο), Κιαζίμ Λάτσι (Σπάρτα Πράγας), Κλάους Γκιασούλα (Ντάρμσταντ), Ερνέστ Μούτσι (Μπεσίκτας)

Επιθετικοί: Αρμάντο Μπρόγια (Τσέλσι), Ρέι Μάναϊ (Σίβασπορ), Γιασίρ Ασάνι (Γκουανγκτζού), Ταουλάντ Σεφέρι (Μπάνιγιας), Αρμπνόρ Χότζα (Ντινάμο Ζάγκρεμπ), Μιρλίντ Ντάκου (Ρούμπιν Καζάν)

Πείτε τη γνώμη σας:

Για τη συμμετοχή σας στη συζήτηση απαιτείται εγγραφή.

Στοιχηματικές πλατφόρμες