3

Bwin

Παίξε νόμιμα
21+

Pamestoixima

Παίξε νόμιμα
21+

Novibet

Παίξε νόμιμα
21+

Novibet

Παίξε νόμιμα
21+

Bet365

Παίξε νόμιμα
21+

Bwin

Παίξε νόμιμα
21+

Stoiximan

Παίξε νόμιμα
21+

Stoiximan

Παίξε νόμιμα
21+

Betsson

Παίξε νόμιμα
21+

Sportingbet

Παίξε νόμιμα
21+

N1Casino

Παίξε νόμιμα
21+

Bet365

Παίξε νόμιμα
21+

Vistabet

Παίξε νόμιμα
21+

Betshop

Παίξε νόμιμα
21+

Interwetten

Παίξε νόμιμα
21+

Ειδήσεις

Γίρι Λεχέτσκα: Ο τενίστας που έκανε το χόμπι του επάγγελμα (video)

Γίρι Λεχέτσκα: Ο τενίστας που έκανε το χόμπι του επάγγελμα (video)

Συντάκτης: Γιώργος Βροντάκης
Γιώργος Βροντάκης
23/1/2023 14:32
Ο Γίρι Λεχέτσκα είναι επόμενος αντίπαλος του Στέφανου Τσιτσιπά στο Australian Open και αποτελεί την έκπληξη της φετινής διοργάνωσης. Διαβάστε στο agones.gr την ιστορία του Τσέχου τενίστα, ο οποίος δεν σκόπευε να ασχοληθεί επαγγελματικά με το συγκεκριμένο άθλημα.

O Στέφανος Τσιτσιπάς θα παίξει για δεύτερη φορά στην καριέρα του με τον Γίρι Λεχέτσκα, τον είχε νικήσει ο Έλληνας με 2-1 σετ και στόχος του Stef είναι να διπλασιάσει τις νίκες του και να περάσει στα ημιτελικά του Αυστραλιανού Όπεν για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Ο Γίρι Λεχέτσκα είναι ένα ανερχόμενο αστέρι και παρακάτω θα διαβάσετε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τον Τσέχο αθλητή.

Γεννημένος στις 8 Νοεμβρίου 2001 έχει φτάσει μέχρι το Νο. 59 στην Παγκόσμια Κατάταξη που επιτεύχθηκε στις 8 Αυγούστου 2022. Μεγάλωσε σε μια οικογένεια αθλητών, αφού η μητέρα του, Ρομάνα, ήταν αθλήτρια στίβου ενώ ο πατέρας του επαγγελματίας κολυμβητής. Πιστεύει ότι κληρονόμησε την εν συναίσθηση από τη μαμά του και την εργασιακή του ηθική από τον μπαμπά του.

Όλα ξεκίνησαν από την γιαγιά του

Αυτή τη στιγμή είναι ο Νο. 1 Τσέχος τενίστας στο απλό και θυμάται ότι άγγιξε για πρώτη φορά μια ρακέτα τένις όταν ήταν τριών ετών. Όλα ξεκίνησαν από την γιαγιά του, η οποία αγωνιζόταν σε εθνικό επίπεδο και δίδασκε στη μεγαλύτερη αδερφή του, τη Βερόνικα, πως παίζεται το τένις και αφού ο Γίρι το είδε, ζήτησε να μπει και να παίξει.

«Την εποχή που έπαιζα τένις στο σπίτι, ήταν μόνο η απόλαυση και δεν είχα ποτέ μεγάλες φιλοδοξίες να γίνω επαγγελματίας. Για μένα ήταν πάντα σαν χόμπι και να κάνω κάποια αθλήματα που μου άρεσαν», έχει παραδεχθεί.



Τένις ήταν μόνο για διασκέδαση

Το τένις δεν το έβλεπε ποτέ σοβαρά μέχρι που μετακόμισε στο Πρόστεγοφ (μια πόλη στην περιφέρεια Όλομουτς στην Τσεχία) για να παρακολουθήσει ένα αθλητικό σχολείο σε ηλικία 15 ετών και άρχισε να εκπροσωπεί την χώρα σε διάφορες διοργανώσεις. Εκεί είχε πάει χωρίς την οικογένεια του και ήταν δύσκολο για τον ίδιο.

«Άρχισα να νιώθω περισσότερο ότι θα μου άρεσε να το κάνω επαγγελματικά και μου άρεσε πολύ η εμφάνιση όλων αυτών των παικτών όταν παίζουν στις μεγάλες εξέδρες. Αυτή ήταν πιθανώς η στιγμή που έριξα μια ματιά στον εαυτό μου και είπα: «Ναι, θέλω πολύ να γίνω επαγγελματίας τενίστας και θέλω πραγματικά να ζήσω μια ζωή όπως αυτή», έχει πει σε παλαιότερη συνέντευξη του για το πως αγάπησε το τένις.

Τα πρώτα επαγγελματικά βήματα

Μπήκε στους 100 καλύτερους του κόσμου για πρώτη φορά στην καριέρα του το 2022, ενώ προκρίθηκε στους τελικούς Next Gen το 2022, αλλά έχασε από τον Νακασίμα στον τελικό. Έφτασε στον πρώτο του ημιτελικό επιπέδου ATP Tour στο Ρότερνταμ τον Φεβρουάριο του 2022. Ο πρώτος του τίτλος ήταν σε διπλό στο Junior Wimbledon το 2019, με τον Γιόνα Φορέιτεκ.

Προπονητής του είναι ο Μιχάλ Ναβρατίλ, ο οποίος προπονούσε στο παρελθόν τον Άνταμ Πάβλασεκ και ήταν συνεργάτης του Τόμας Μπέρντιχ για αρκετά χρόνια.



Η πεζοπορία τον βοήθησε στο τένις

Εκτός από το τένις του αρέσει η πεζοπορία στα βουνά, η ποδηλασία, τα βιντεοπαιχνίδια και το σκι και αυτά τον βοήθησαν να γίνει καλύτερος στο κορτ. Όπως λέει ο ίδιος του επέτρεψαν να εξελιχθεί σε έναν πιο δυναμικό αθλητή.

«Είναι κάτι λίγο διαφορετικό φυσικά, αλλά νομίζω ότι με βοήθησε πολύ και ίσως μπορεί ακόμη και να βοηθήσει με το τένις σε ορισμένες καταστάσεις. Αν ανεβαίνεις το λόφο, πρέπει να συνεχίσεις, αλλιώς θα πέσεις», τόνισε ο Λεχέτσκα.

Φαν του Ρότζερ Φέντερερ

Αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχουν άλλοι Τσέχοι στο Top 100 της κατάταξης ATP και παλαιότερα παρακολουθούσε τους Τόμας Μπέρντιχ και τον Ράντεκ Στέπανεκ και παραδέχθηκε πως αυτοί τον παρακίνησαν, αλλά ο αγαπημένος του παίκτης είναι ο Ρότζερ Φέντερερ.

«Όταν ήμουν μικρός, κέρδιζαν το Davis Cup και έπαιζαν απίστευτα ματς. Κάθε φορά που έπαιζαν, έβλεπα τηλεόραση και προσπαθούσα να φανταστώ πώς θα ήταν αν ήμουν στη θέση τους μια μέρα και, φυσικά, μου έδωσαν πολλή έμπνευση όταν είδα όλους τους Τσέχους οπαδούς να τους επευφημούν», θυμάται ο 22χρονος άσος.

Το... άλμα στο Australian Open και το νέο career high

Ο Γίρι Λεχέτσκα είναι ένα ανερχόμενο αστέρι στο τένις και αναμένεται να είναι μια σταθερή απειλή στα μεγαλύτερα τουρνουά του κόσμου για τα επόμενα χρόνια και αυτό είναι πολύ καλό για κάποιον που μεγάλωσε παίζοντας τένις για διασκέδαση.

Ο Τσέχος τενίστας βρίσκεται στο Νο.71 της παγκόσμιας κατάταξης, αλλά έχει εξασφαλίσει το career high με την πορεία του στη Μελβούρνη και θα φτάσει σίγουρα στο Νο39. Άλλωστε, στο Australian Open έχει αφήσει εκτός τους Τσόριτς, Γιούμπανκς, Νόρι και τελευταίο του θύμα ήταν ο Φέλιξ Αλιασίμ, νούμερο 7 του κόσμου. Μένει να δούμε το πρωί της Τρίτης (24/1) κατά τις 11:30-12:00 αν Στέφανος Τσιτσιπάς γίνει και αυτός θύμα του...

Πάντως, αυτή είναι η καλύτερη πορεία του Λεχέτσκα σε Grand Slam αφού μέχρι δεν είχε περάσει ποτέ τον πρώτο γύρο σε κανένα από τα τέσσερα μεγάλα τουρνουά.

Πείτε τη γνώμη σας:

Για τη συμμετοχή σας στη συζήτηση απαιτείται εγγραφή.

Στοιχηματικές πλατφόρμες