Euro 2020-Φινλανδία: Πρωτάρα και χωρίς άγχος
Η Φινλανδία ζει το δικό της παραμύθι καθώς θα δώσει το παρών για πρώτη φορά όχι απλά σε ένα Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα αλλά συνολικά σε μία μεγάλη διοργάνωση. Η αλήθεια βέβαια είναι πως βρίσκεται σε ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια. Έχει ανέβει στην 2η κατηγορία του Nations League, ενώ έχει ξεκινήσει δυνατά και στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου μετρώντας 2 ισοπαλίες απέναντι σε Βοσνία/Ερζεγοβίνη και Ουκρανία.Του Θάνου Τσαλουχίδη
Χωρίς ιδιαίτερο άγχος και με περίσσια την χαρά της συμμετοχής, έρχεται σε έναν όμιλο που με καθαρό φαβορί το Βέλγιο και από εκεί και πέρα δείχνει ικανή να παλέψει τα παιχνίδια της.
Προηγούμενες διοργανώσεις
Όπως είπαμε ήδη αυτή είναι η πρώτη συμμετοχή της σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, ενώ δεν έχει δώσει ποτέ το παρών ούτε και σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Αν ψάξουμε κάποια διάκριση της θα είναι η άνοδος από την 3η κατηγορία του Nations League στην 2η εκεί όπου επίσης στάθηκε επάξια.
Πώς προκρίθηκε:
Σε έναν όμιλο με Ιταλία, Ελλάδα, Βοσνία/Ερζεγοβίνη, Αρμενία και Λιχτενστάιν δεν ήταν σε καμία περίπτωση φαβορί ούτε για την 3η θέση. Παρόλα αυτά έδειξε χαρακτήρα και κατάφερε να τερματίσει 2η με 18 βαθμούς. Οι εντός έδρας νίκες της επί Ελλάδας και Βοσνίας ήταν από τα αποτελέσματα που ξεχώρισαν. Πανηγύρισε την ιστορική της πρόκριση πριν την τελευταία αγωνιστική και έτσι η ήττα στο φινάλε στην Αθήνα δεν την επηρέασε.Με τέρματα 16-10, 6 νίκες, 4 ισοπαλίες έκανε την έκπληξη στα προκριματικά και βρίσκεται δίκαια την παρθενική της μεγάλη διοργάνωση.
Προπονητής: Μάρκου Κάνερβα
Ανέλαβε το τιμόνι της εθνικής τον Δεκέμβριο του 2016 και σε αυτά τα πέντε σχεδόν χρόνια η πορεία των «κουκουβάγιων» είναι μόνο ανοδική. Σε 45 παιχνίδια στον πάγκο της μετράει 23 νίκες, 7 ισοπαλίες και 15 ήττες και φυσικά του πιστώνεται μεγάλο μέρος από την πρόκριση της ομάδας. Στην ουσία αυτή είναι και η μεγαλύτερη επιτυχία του 57χρονου τεχνικού που από το 2004 ξεκίνησε να εργάζεται για την ομοσπονδία της χώρας του αναλαμβάνοντας την U21.
Το ρόστερ
Ο Τέεμο Πούκι αποτελεί την αιχμή του δόρατος για την εθνική ομάδα της χώρας του. Ο 2ος σκόρερ της ιστορίας της, ήταν αυτός που με 10 γκολ στα προκριματικά αποτέλεσε τον κύριο λόγο για την εξαιρετική πορεία της ομάδας του. Ο Φινλανδός προέρχεται από ακόμη μία μεστή χρονιά, πέτυχε 26 γκολ με την φανέλα της Νόριτς και βοήθησε τα μέγιστα στην επιστροφή της στην Πρέμιερ Λιγκ.
Από εκεί και έπειτα στη θέση του τερματοφύλακα υπάρχει ο έμπειρος και με παραστάσεις Χραντέτσκι, στην αμυντική τους γραμμή δεν συναντάμε κάτι αξιόλογο αλλά η συνολική της λειτουργία είναι καλή. Στο κέντρο δεσπόζει ο Γκλεν Καμαρά ο οποίος έρχεται πρωταθλητής με την Ρέιντζερς από την Σκωτία ενώ μπροστά εκτός από τον Πούκι υπάρχει και ο Πογιάνπαλο που στο τελευταίο διάστημα της Μπουντεσλίγκα σκόραρε ανελλιπώς και η ομάδα του Ουνιόν κέρδισε για πρώτη φορά στην ιστορία της μία ευρωπαϊκή συμμετοχή.
Στόχος
Αρχικά θέλει να βρει κάποιον πόντο στον όμιλο. Άλλωστε στην πρώτη της συμμετοχή σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα τι παραπάνω να ζητήσει; Μοιάζει απίθανο να κοντράρει το Βέλγιο, απέναντι σε Ρωσία και Δανία είναι πάλι το αουτσάιντερ αλλά με τις εμφανίσεις της μας έχει δείξει πως μπορεί να παλέψει. Αν πάρει μία νίκη θα πανηγυριστεί δεόντως, αλλιώς είναι το φαβορί για την 4η θέση.
Η αποστολή:
Τερματοφύλακες: Λούκας Χράντετσκι (Μπάγερ Λεβερκούζεν), Γιέσε Γιόρονεν (Μπρέσια), Άνσι Γιάακολα (Μπρίστολ Ρόβερς)
Αμυντικοί:Λέο Βάισανεν (Έλσφσμποργκ), Σαούλι Βάισανεν (Κιέβο Βερόνα), Πάουλους Άραγιουουρι (Πάφος), Ντάνιελ Ο' Σόνεσι (Ελσίνκι), Ρόμπερτ Ιβάνοφ (Βάρτα Πόζναν), Γέρε Ούρουνεν (Γκενκ), Νίκο Χάμαλαϊνεν (ΚΠΡ), Νικολαι Άλχο (ΜΤΚ Βουδαπέστης), Ράιταλα (Μινεσότα), Γιόονα Τόιβιο (Χάκεν).
Μέσοι: Γκλεν Καμαρά (Ρέιντζερς),Γιόνι Κάουκο (Έσμπιεργκ), Όνι Βαλακάρι (Πάφος), Ράσμπους Σούλερ (Τζουργκάρντεν), Τόμας Λαμ (Τσβόλε), Τιμ Σπαρβ (AEΛ), Ρόμπερτ Τέιλορ (Μπραν), Ρόμπιν Λουντ (Μινεσότα), Φρέντρικ Γένσεν (Άουγκσμπουργκ).
Επιθετικοί: Τέεμου Πούκι (Νόριτς), Γιόελ Πογιάνπαλο (Ουνιόν Βερολίνου), Λάσι Λάπαλαϊνεν (Μόντρεαλ), Μάρκους Φορς (Μπρέντφορντ).
Τα προφίλ των ομάδων (πατήστε πάνω σε κάθε ομάδα για να μεταβείτε στο αντίστοιχο κείμενο):
1ος όμιλος: Τουρκία, Ιταλία, Ουαλία, Ελβετία
2ος όμιλος: Δανία, Φινλανδία, Βέλγιο, Ρωσία
3ος όμιλος: Ολλανδία, Ουκρανία, Αυστρία, Βόρεια Μακεδονία
4ος όμιλος: Αγγλία, Κροατία, Σκωτία, Τσεχία
5ος όμιλος: Ισπανία, Σουηδία, Πολωνία, Σλοβακία
6ος όμιλος: Ουγγαρία, Πορτογαλία, Γαλλία, Γερμανία
Πείτε τη γνώμη σας: