Euro 2016: Η παρουσίαση του 3ου ομίλου
Η πρεμιέρα του Euro 2016 έφτασε και για τον επόμενο μήνα η καρδιά του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου θα χτυπάει στα γήπεδα της Γαλλίας. Τo agones.gr αναλύει τους 24 μονομάχους που δίνουν το «παρών» στο ευρωπαϊκό ραντεβού, παρουσιάζοντας όλα τα στοιχειά που χρειάζεστε.Γράφει ο Κώστας Καραγιαννόπουλος
Η παγκόσμια πρωταθλήτρια Γερμανία, οι δύο προηγούμενοι οικοδεσπότες, Πολωνία, Ουκρανία και η πρωτάρα Β. Ιρλανδία συγκροτούν τον 3ο όμιλο.Τα «πάντσερ» είναι η πιο ποιοτική ομάδα του ομίλου και οτιδήποτε άλλο πέρα από την κατάκτηση της πρώτης θέσης θα αποτελέσει έκπληξη. Πολωνία και Ουκρανία θα παλέψουν για την πρώτη τους πρόκριση στ νοκ-άουτ, ενώ η Β. Ιρλανδία θα απολαύσει τα παιχνίδια και το πιο πιθανό είναι ότι θα παλέψει για την 3η θέση που ίσως οδηγήσει στους «16».
Ο πρώτος του ομίλου θα αντιμετωπίσει τον καλύτερο τρίτο από το 1ο/2ο ή 6ο γκρουπ, ενώ ο δεύτερος θα διασταυρώσει τα ξίφη του με τον δεύτερο του 6ου ομίλου.
ΓΕΡΜΑΝΙΑ (4η στην κατάταξη της FIFA)
Η «νασιοναλμανσαφτ» θα πάει στα γήπεδα της Γαλλίας με τον… αέρα της παγκόσμιας πρωταθλήτριας, στοχεύοντας στον πρώτο της ευρωπαϊκό τίτλο μετά το 1996 χάρη στο χρυσό γκολ του Μπίερχοφ.
Πως προκρίθηκε:
Τερμάτισε πρώτη σε όμιλο με Πολωνία, Ιρλανδία, Σκωτία, Γεωργία και Γιβλαρτάρ, εξασφαλίζοντας την τελευταία αωνιστική το εισιτήριο για την τελική φάση. Δυσκολεύτηκε περισσότερο απ’ ότι θα περίμενε κανείς, μιας και τη δεύτερη αγωνιστική ηττήθηκε με 2-0 στην Πολωνία, ενώ ακολούθησε εντός έδρας ισοπαλία με την Ιρλανδία (1-1).
Στη συνέχεια «έχτισε» ένα σερί πέντε νικών, ωστόσο την προτελευταία αγωνιστική ηττήθηκε με 1-0 στην Ιρλανδία και μπήκε… σε περιπέτειες. Τελικώς, νίκησε με 2-1 την Γεωργία και τερμάτισε στην πρώτη θέση με +1 από την 2η Πολωνία και +4 από την 3η Ιρλανδία.
Προπονητής: Γιόακιμ Λεβ (56 χρ.)
Έφτιαξε το όνομα του στην προπονητική με τη Στουτγκάρδη, την οποία οδήγησε στην κατάκτηση του Κυπέλλου Γερμανίας το 1997 και ένα χρόνο μετά στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων. Μετά από ένα αποτυχημένο πέρασμα στην Τουρκία, συνέχισε στην Αυστρία, κατακτώντας ένα πρωτάθλημα με την Τιρόλ Ίνσμπρουκ.
Το δυναμικό:
Οι μεγάλες ομάδες ξεκινούν από τον «άσο» και ο Μανουέλ Νόιερ αποτελεί εγγύηση κάτω από τα δοκάρια.
Στην άμυνα, η απουσία του πρώην αρχηγού, Φίλιπ Λαμ (αποχώρησε από την Εθνική) έχει αφήσει ένα μεγάλο κενό, το οποίο θα κληθεί να καλύψει ο Τσαν μετά και το ξαφνικό τραυματισμό του Ρίντιγκερ. Το κεντρικό δίδυμο αποτελείται από τους Μπόατενγκ και Χούμελς, ενώ στο αριστερό άκρο προτιμάται ο Έκτορ της Κολωνίας.
Στο χώρο του κέντρου, ερωτηματικό παραμένει σε τι κατάσταση θα βρίσκεται ο Σβάινσταϊγκερ, που προέρχεται από τραυματισμό. Κρόος και Κεντίρα και ο 20χρονος Βάϊγκλ αποτελούν τις άλλες λύσεις του κέντρου, ενώ μπροστά τους, Μίλερ, Οζίλ, Γκέτσε, Ντράξλερ, Σούρλε, Σανέ και Γκόμες συγκροτίζουν πραγματικό οπλοστάσιο. Πλήγμα η απουσία του Ρόις για δεύτερη σερί διοργάνωση, ωστόσο το ρόστερ της Γερμανίας είναι ικανό να καλύψει την απουσία του.
Τι θέλει/Τι μπορεί:
Δύο χρόνια μετά τον θρίαμβο στο Μουντιάλ της Βραζιλίας, η ομάδα του Λεβ επιδιώκει να κάνει το νταμπλ. Το κενό που έχει αφήσει ο Λαμ και η κατάσταση του ταλαιπωρημένου από τραυματισμούς Σβαινστάιγκερ είναι σημαντικά θέματα, όμως τα «πάντσερ» έχουν τη δυνατότητα να φτάσουν μέχρι το τέλος του δρόμου.
Το ρόστερ:
Τερματοφύλακες: Μάνουελ Νόιερ (Μπάγερν), Μπερντ Λένο (Λεβερκούζεν), Μαρκ-Αντρέ Τερ Στέγκεν (Μπαρτσελόνα)
Αμυντικοί: Σκόντραν Μουστάφι (Βαλένθια), Γιόνας Χέκτορ (Κολωνία), Μπένεντικτ Χέβεντες (Σάλκε), Ματς Χούμελς (Ντόρτμουντ), Εμρέ Τζαν (Λίβερπουλ), Τζερόμ Μπόατενγκ (Μπάγερν), Ζονατάν Τα (Λεβερκούζεν)
Μέσοι: Σάμι Κεντίρα (Γιουβέντους), Μπάστιαν Σβάινσταϊγκερ (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Μεσούτ Οζίλ (Άρσεναλ), Αντρέ Σίρλε (Βόλφσμπουργκ), Τζούλιαν Ντράξλερ (Βόλφσμπουργκ), Τζούλιαν Βάιγκλ (Ντόρτμουντ), Τόνι Κρόος (Ρεάλ Μαδρίτης), Μάριο Γκέτσε (Μπάγερν). Λερόι Σανέ (Σάλκε), Τζόσουα Κίμιχ (Μπάγερν Μονάχου)
Επιθετικοί: Λούκας Ποντόλσκι (Γαλατασαράι), Τόμας Μίλερ (Μπάγερν), Μάριο Γκόμες (Μπεσίκτας)
ΠΟΛΩΝΙΑ (27η στην κατάταξη της FIFA)
Με τον Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι να βρίσκεται στην καλύτερη κατάσταση της καριέρας του, οι «άσπροι αετοί» θα επιχειρήσουν να αφήσουν πίσω τις αποκαρδιωτικές εμφανίσεις των τελευταίων ετών, αγνοώντας μια αξιόλογη πορεία σε διεθνείς διοργανώσεις από τις σπουδαίες ομάδες των Λάτο και Μπόνιεκ.
Πως προκρίθηκε:
Πραγματοποίησε κάποιες εντυπωσιακές εμφανίσεις στα προκριματικά και πήρε το απευθείας εισιτήριο, τερματίζοντας δεύτερη σε όμιλο με Γερμανία, Ιρλανδία, Σκωτία, Γεωργία και Γιβραλτάρ.
Είχε την καλύτερη επίθεση στην προκριματική φάση (33 γκολ –βοήθησε σ’ αυτό το Γιβραλτάρ), γνώρισε μόλις μια ήττα από την Γερμανία, ωστόσο χρειάστηκε τη νίκη κόντρα στην Ιρλανδία (2-1) την τελευταία αγωνιστική για να τερματίσει στη 2η θέση και να γλιτώσει τα μπαράζ (-1 από 1η Γερμανία, +3 από 3η Ιρλανδία). Στα highlight η νίκη της με 2-0 κόντρα στην Γερμανία.
Προπονητής: Άνταμ Ναβάλκα
Στην καριέρα του έχει δουλέψει σε διάφορες ομάδες του πολωνικού πρωταθλήματος, έχοντας βρεθεί τρεις φορές στον πάγκο της Βίσλα Κρακοβίας, ομάδας που έχει υπηρετήσει και από άλλα πόστα. Προτού του παρουσιαστεί η ευκαιρία της Εθνικής, βρίσκονταν στην τεχνική ηγεσία της Γκόρνικ Ζάμπρζε, από την οποία αναγκάστηκε να αποχωρήσει τον Νοέμβριο του 2013, παρά την εξαιρετική της πορεία στο πολωνικό πρωτάθλημα.
Το δυναμικό:
Ο «Λέβα» δεν είμαι το μοναδικό «κανόνι» της Πολωνίας, αφού στο ρόστερ βρίσκεται και ο Αρκάντιους Μίλικ. Ο 22χρονος επιθετικός προέρχεται από τρομερή σεζόν στον Άγιαξ (24 γκολ, 12 ασίστ), ενώ ήδη μετράει 10 γκολ σε 24 συμμετοχές με το εθνόσημο.
Στο χώρο του κέντρου δεσπόζει ο Γκρεγκόρζ Κρικόβιακ της Σεβίλλη, ενώ Μπλατσικόφσκι και Πίστσεκ καλύπτουν όλη τη δεξιά πλευρά. Στην άμυνα ξεχωρίζει η παρουσία του Γκλικ, ενώ Σέζνι και Φαμπιάνσκι αποτελούν τις δύο λύσεις για τη θέση του τερματοφύλακα.
Τι θέλει/Τι μπορεί:
Ο δρόμος για μια αξιόλογη πορεία είναι ορθάνοιχτος, όντας το φαβορί για την 2η θέση του τρίτου ομίλου, που οδηγεί σε αγώνα νοκ-άουτ με τον δεύτερο του πρώτου ομίλου (Γαλλία, Ελβετία, Ρουμανία, Αλβανία). Έχει όλες τις δυνατότητες για να προκριθεί από τον 3ο όμιλο αλλά και για να βρεθεί στα προημιτελικά, ωστόσο οτιδήποτε περισσότερο θα αποτελέσει υπέρβαση.
Το ρόστερ:
Τερματοφύλακες: Βόιτσεχ Στσέζνι (Ρόμα), Άρτουρ Μπόρουτς (Μπόρνμουθ), Λούκας Φαμπιάνσκι (Σουόνσι)
Αμυντικοί: Μίχαλ Πάζνταν (Λέγκια Βαρσοβίας), Άρτουρ Γιεντρέιτσικ (Λέγκια Βαρσοβίας), Τιάγκο Τσιόνεκ (Παλέρμο), Γιάκουμπ Βαβζίνιακ (Λέγκια Βαρσοβίας), Κάμιλ Γκλικ (Τορίνο), Μπάρτος Σαλάμον (Κάλιαρι), Λούκας Πίστσεκ (Ντόρτμουντ)
Μέσοι: Κρίστοφ Ματσίνσκι (Βίσλα Κρακοβίας), Τόμας Γιοντλόβιετς (Λέγκια Βαρσοβίας), Κάρολ Λινέτι (Λεχ Πόζναν), Γρέκορζ Κριχόβιακ (Σεβίλλη), Κάμιλ Γκροσίτσκι (Ρεν), Γιάκουμπ Μπλαστσικόφσκι (Φιορεντίνα), Σλάβομιρ Πέτσκο (Λέγκια Γκντανσκ), Πιότρ Ζιελίνσκι (Έμπολι), Μπάρτος Καπούστκα (Κρακοβία), Φίλιπ Σταρζίνσκι (Ζαγκλεμπιέ)
Επιθετικοί: Αρκάντιους Μίλικ (Άγιαξ), Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι (Μπάγερν Μονάχου), Μάριους Στεπίνσκι (Ρουχ Χορζόφ)
ΟΥΚΡΑΝΙΑ (19η στην κατάταξη της FIFA)
Δέκα χρόνια μετά την παρουσία της στα προημιτελικά του Μουντιάλ της Γερμανίας, η ουκρανική ομάδα ευελπιστεί σε μια αξιόλογη παρουσία στα γήπεδα της Γαλλίας, αν και το έργο της δεν θα είναι εύκολο.
Πως προκρίθηκε:
Τερμάτισε στην 3η θέση σε όμιλο με Ισπανία, Σλοβακία, Λευκορωσία, Λουξεμβούργο και ΦΥΡΟΜ και πήρε την πρόκριση σε αγώνες μπαράζ με την Σλοβενία (2-0 εντός, 1-1 εκτός). Έχασε στο… νήμα την απευθείας πρόκριση, καθώς την τελευταία αγωνιστική ηττήθηκε με 1-0 από την Ισπανία στην έδρα της και τελικά τερμάτισε στο -3 από την 2η Σλοβακία.
Έκανε τα απολύτως απαραίτητα, αποφεύγοντας τις γκέλες με τις μικρές ομάδες του ομίλου, ωστόσο εάν η UEFA δεν έπαιρνε την απόφαση να αυξήσει τις ομάδες της τελικής φάσης, τότε δεν θα έδινε το «παρών» στα γήπεδα της Γαλλίας.
Προπονητής: Μίχαλ Φομένκο
Ο ίδιος έμεινε στον ουκρανικό πάγκο και οδήγησε την ομάδα σε δεύτερο σερί Euro. Μάλιστα, θα δώσει για πρώτη φορά το «παρών» σε τελική φάση διεθνούς διοργάνωσης ως προπονητής. Στην καριέρα του, έχει καθίσει στους πάγκους αρκετών ουκρανικών ομάδων, έχοντας ως μεγαλύτερο του επίτευγμα το νταμπλ με την Ντιναμό Κιέβου το 1993.
Το δυναμικό:
Αξίζει να σημειωθεί πως ο τελευταίος δεν βρίσκονταν αρχικά στην προεπιλογή, πληρώνοντας την απόφαση του να υπογράψει στη ρωσική Κουμπάν. Τελικά, μετά από πιέσεις αρκετών διεθνών και την επιστροφή του παίκτη στην Ουκρανία για τη Σαχτάρ, συμπεριλήφθηκε κανονικά στην 23αδα από τον Φομένκο, που έκανε... πολιτική στις κλήσεις του.
Στο χώρο του κέντρου ξεχωρίζει η παρουσία του Στεπανένκο, ο οποίος μαζί με τον Ριμπάλκα συνθέτουν το δίδυμο στη μεσαία γραμμή. Χατσερίντι και Ρακίτσκι αποτελούν τους δύο στόπερ, ενώ ο Πιατόφ θα βρεθεί κάτω από τα δοκάρια. Στο ρόστερ βρίσκεται και ο έμπειρος Τίμοστσουκ, ο οποίος σε ηλικία 37 ετών θα βοηθήσει με την εμπειρία του στα αποδυτήρια. Στους «εκλεκτούς» του Φομένκο βρίσκονται και τα δύο σούπερ ταλέντα του ουκρανικού ποδοσφαίρου, Ζιντσένκο και Κοβαλένκο.
Τι θέλει/Τι μπορεί:
Το αν θα μπορέσει να αφήσει εκτός τους Πολωνούς θα φανεί στο γήπεδο, ωστόσο ακόμα και αν δεν τα καταφέρει, μπορεί να ελπίζει στην πρόκριση ως μια από τις καλύτερες τρίτες. Η αλήθεια είναι ότι το ρόστερ της Ουκρανίας δεν τρομάζει. Ο μέσος όρος της ουκρανικής άμυνας ξεπερνάει τα 30 χρόνια και μπορεί να τα βρει σκούρα απέναντι σε γρήγορες ομάδες. Μάλιστα, ένας ενδεχόμενος τραυματισμός ενός εκ των Γιαρμολένκο ή Κονοπλιάνκα μπορεί να αποδειχθεί καταστροφικός.
Μέσα σ’ όλα ο Φομένκο καλείται να διαχειριστεί και το κλίμα των αποδυτηρίων, που μυρίζει μπαρούτι μετά το πρόσφατο ντέρμπι της Σαχτάρ με τη Ντιναμό Κιέβου (οι περισσότεροι παίκτες προέρχονται από τις δύο ομάδες) και το επεισόδιο με την κλωτσιά του Γιαρμολένκο στον Στεπανένκο.
Το ρόστερ:
Τερματοφύλακες: Αντρέι Πιάτοβ (Σαχτάρ), Ντενίς Μπόικο (Μπεσίκτας), Μικίτα Σεβτσένκο (Ζορία)
Αμυντικοί: Βιατσέσλαβ Σεβτσούκ (Σαχτάρ). Ολεκσάντρ Κούτσερ (Σαχτάρ), Αρτέμ Φεντέτσκι (Ντνιπρό), Γεβγέν Χατσερίντι (Ντινάμο Κιέβου), Γιαρόσλαβ Ρακίτσκι (Σαχτάρ), Μπόγκνταν Μπούτκο (Σαχτάρ)
Μέσοι: Ανατόλι Τιμοστσούκ (Καϊράτ Αλμάτι), Ρουσλάν Ροτάν (Ντνιπρό), Αντρέι Γιαρμόλενκο (Ντινάμο Κιέβου), Γεβγέν Κονοπλιάνκα (Σεβίλλη), Τάρας Στεπανένκο (Σαχτάρ), Ντενίς Γκάρμας (Ντινάμο Κιέβου), Σεργκέι Σιντορτσούκ (Ντινάμο Κιέβου), Σεργκέι Ριμπάλκα (Ντινάμο Κιέβου), Ολεκσάντρ Ζιντσένκο (Ούφα), Ολεκσάντρ Καραβάγεβ (Ζορία), Βίκτορ Κοβαλένκο (Σαχτάρ)
Επιθετικοί: Γεβγέν Σελέζνιοβ (Σαχτάρ), Ρομάν Ζοζούλια (Ντνιπρό), Πίλιπ Μπουντκίβσκι (Ζορία)
Β. ΙΡΛΑΝΔΙΑ (25η στην κατάταξη της FIFA)
Οι Β. Ιρλανδοί αποτελούν μια από τις πολλές πρωτάρες στη φετινή διοργάνωση και θα ταξιδέψουν στη Γαλλία, επιδιώκοντας να αποκτήσουν πλούσιες εμπειρίες και να απολαύσουν το παιχνίδι.
Πως προκρίθηκε:
Έκανε τη μεγάλη έκπληξη, τερματίζοντας πρώτη σε όμιλο με Ρουμανία, Ουγγαρία, Φινλανδία, Ν. Φερόε και Ελλάδα. Ο όμιλος ήταν ο πιο βατός των προκριματικών, ωστόσο αυτό δεν επισκιάζει σε καμία περίπτωση το θρίαμβο των Β. Ιρλανδών, που με έξι νίκες, τρεις ισοπαλίες και μόλις μια ήττα, τερμάτισαν στο +1 από την 2η Ρουμανία και στο +5 από την 3η Ουγγαρία.
Ξεκίνησε εντυπωσιακά, σημειώνοντας δύο εκτός έδρας νίκες με Ουγγαρία (2-1) και Ελλάδα (2-0), ενώ απέσπασε εντός έδρας ισοπαλία από την Ρουμανία (0-0), ομάδα που γνώρισε τη μοναδική της ήττα (2-0 στο Βουκουρέστι). Δεν γκέλαρε με τις μικρές ομάδες του γκρουπ και «σφράγισε» την πρόκριση με δεύτερη επιβλητική νίκη κόντρα στην Ελλάδα (3-1).
Προπονητής: Μάικλ Ο΄ Νιλ (46 ετών):
Ξεκίνησε την καριέρα του το 2006 στην σκωτσέζικη Μπρέτσιν Σίτι και δύο χρόνια μετά υπέγραψε στην ιρλανδική Σάμροκ Ρόβερς, οδηγώντας την στο πρώτο της πρωτάθλημα μετά από 16 χρόνια. Επανέλαβε το επίτευγμα τον επόμενο χρόνο και παράλληλα οδήγησε την ομάδα στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ (βρέθηκε στο γκρουπ του ΠΑΟΚ), όντας ο πρώτος προπονητής που πετυχαίνει κάτι ανάλογο με ιρλανδική ομάδα.
Το δυναμικό:
Βασικός τερματοφύλακας είναι ο ΜακΓκόβερν, ενώ οι στόπερ της Γουέστ Μπρομ, Έβανς και ΜακΌλεϊ συνυπάρχουν μαζί και στην Εθνική. Στο χώρο του κέντρου ξεχωρίζει η παρουσία του αρχηγού, Στίβεν Ντέιβις, ενώ στην επίθεση ο Κάιλ Λάφερτι αποτέλεσε τον μεγάλο πρωταγωνιστή της ομάδας στα προκριματικά, πετυχαίνοντας εφτά γκολ.
Ωστόσο, η αγωνιστική απραξία του φετινή σεζόν (έπαιξε μόνο έξι ματς) προκαλεί ερωτηματικά αναφορικά με την κατάσταση που θα εμφανιστεί στα γήπεδα της Γαλλίας.
Τι θέλει/Τι μπορεί:
Οι Βρετανοί μετρούν αήττητο 12 αγώνων και θα προσπαθήσουν να διαψεύσουν ξανά τα προγνωστικά, επιχειρώντας να κάνουν τη μεγάλη ζημιά σε μια από τις Πολωνία, Ουκρανία. Φυσικά, το έργο τους φαντάζει κάτι παραπάνω από δύσκολο, ωστόσο βρισκόμαστε στη χρονιά που η Λέστερ κατέκτησε πρωτάθλημα…
Το ρόστερ:
Τερματοφύλακες: Ρόι Κάρολ (Νοτς Κάουντι), Μάικλ ΜακΓκόβερν (Χάμιλτον), Άλαν Μάνους (Σεντ Τζόνστον)
Αμυντικοί: Άαρον Χιούζ (Μέλμπουρν Σίτι), Κρις Μπερντ (Ντέρμπι Κάουντι), Γκάρεθ ΜακΌλεϊ (Γουέστ Μπρόμιτς), Τζόνι Έβανς (Γουέστ Μπρόμιτς), Γκρεγκ Κάθκαρτ (Γουότφορντ), Κόνορ ΜακΛόχλιν (Φλίτγουντ), Λι Χόντσον (Μίλτον Κέινς Ντονς), Πάντι ΜακΝέρ (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Λιουκ ΜακΚάλοχ (Ντόνκαστερ)
Μέσοι: Στίβεν Ντέιβις (Σάουθαμπτον), Νάιλ ΜακΓκιν (Αμπερντίν), Κόρι Έβανς (Μπλάκμπερν), Όλιβερ Νόργουντ (Ρέντινγκ), Σέιν Φέργκιουσον (Μίλγουολ), Στιούαρτ Ντάλας (Λιντς)
Επιθετικοί: Κάιλ Λάφερτι (Μπέρμιγχαμ), Τζέιμι Γουόρντ (Νότιγχαμ Φόρεστ), Τζος Μαγκίνις (Κιλμάρνοκ), Γουίλ Γκριγκ (Γουίγκαν), Κόνορ Γουάσινγκτον (Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς)
Το πρόγραμμα:
1η αγωνιστική
Πολωνία - Β. Ιρλανδία (12/6, 19:00)
Γερμανία - Ουκρανία (12/6, 22:00)
2η αγωνιστική
Ουκρανία - Β. Ιρλανδία (16/6, 19:00)
Γερμανία - Πολωνία (16/6, 22:00)
3η αγωνιστική
Ουκρανία - Πολωνία (21/6, 22:00)
Β. Ιρλανδία - Γερμανία (21/6, 22:00)
Διαβάστε την παρουσίαση των άλλων ομίλων (1ος όμιλος, 2ος όμιλος, 4ος όμιλος, 5ος όμιλος, 6ος όμιλος)
Πείτε τη γνώμη σας: