Stoixima στο ποδόσφαιρο

Στοίχημα Stoixima Live Scores

Έφυγε από τη ζωή ο Σερ Τομ Φίνεϊ

Έφυγε από τη ζωή ο Σερ Τομ Φίνεϊ

Συντάκτης: Κώστας Καραγιαννόπουλος
Κώστας Καραγιαννόπουλος
15/2/2014 01:14
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών ο θρύλος της Πρέστον και του αγγλικού ποδοσφαίρου, Σερ Τομ Φίνεϊ ο οποίος υπήρξε μέχρι σήμερα ο γηραιότερος διεθνής παίκτης της εθνικής Αγγλίας.

Στο πένθος βυθίστηκε το βρετανικό ποδόσφαιρο, καθώς ο Σερ Τομ Φίνεϊ έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών.

Ο Φίνεϊ γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Πρέστον και επέλεξε να αγωνιστεί σε όλη του την καριέρα στην ομάδα της πόλης του, μετρώντας 433 συμμετοχές και 187 γκολ στα 16 χρόνια που αγωνίστηκε (1946-60) με τη φανέλα της ομάδας.

Ο ίδιος αναδείχθηκε κορυφαίος ποδοσφαιριστής στην Αγγλία το 1954 και το 1957, ωστόσο δεν κατάφερε ποτέ να κερδίσει έναν μεγάλο συλλογικό τίτλο, με την Πρέστον να τερματίζει δύο φορές στην δεύτερη θέση τις σεζόν 1952-53 και 1957-58, ενώ το 1954 η ομάδα του ηττήθηκε με 3-2 στον τελικό του Κυπέλλου από την Γουέστ Μπρομ.

Έφυγε από τη ζωή ο Σερ Τομ Φίνεϊ
Αγωνίστηκε σε 76 παιχνίδια με την εθνική Αγγλίας σημειώνοντας 30 γκολ, ενώ έβαλε πρόωρα τέλος στην καριέρα του λόγω τραυματισμού. Υπήρξε μέχρι σήμερα ο γηραιότερος διεθνής παίκτης της εθνικής Αγγλίας, ενώ έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως ένας από τους κορυφαίους παίκτες του αθλήματος.

«Ο Τομ θα ήταν εξαιρετικός σε όποια ομάδα, σε όποιο παιχνίδι και σε όποια ηλικία αγωνίζονταν» είχε δηλώσει γι’ αυτόν ο Μπιλ Σάνκλι.

Από την πλευρά του ο Σερ Στάνλει Μάθιους είχε πει για τον Τομ Φίνεϊ: «Για να καθορίσεις τον ρυθμό ενός παιχνιδιού, ο παίκτης πρέπει να είναι ευλογημένος με τρομερή ποιότητα. Όσοι το κατάφερναν σε τακτική βάση μπορούν να μετρηθούν στα δάχτυλα ενός χεριού. Πελέ, Μαραντόνα, Μπεστ, Ντι Στέφανο και Φίνεϊ».

Μία από τις πιο χαρακτηριστικές φωτογραφίες της καριέρας του είναι αυτή που διεκδικεί τη μπάλα μέσα στην... πλημμύρα σε έναν αγώνα της Πρέστον στο «Στάμφορντ Μπρίτζ». Μάλιστα πριν λίγα χρόνια αυτή η φωτογραφία έγινε γλυπτό έξω από το «Ντιπντέιλ».

Αξίζει να σημειωθεί πως τρεισήμισι χρόνια μετά την ανακοίνωση της απόσυρσης του από την ενεργό δράση, φόρεσε ξανά τα ποδοσφαιρικά παπούτσια του καθώς έκανε δεκτή την πρόσκληση της Β. Ιρλανδικής Ντίστιλερι για να συμμετάσχει στον αγώνα του Κυπέλλου Πρωταθλητριών απέναντι στη μεγάλη Μπενφίκα του Εουσέμπιο.


Σχόλιο:

Για τη συμμετοχή σας στη συζήτηση απαιτείται εγγραφή.