Το προφίλ του Καμερούν
Λίγες ημέρες πριν την έναρξη του Μουντιάλ της Βραζιλίας, το agones.gr σας παρουσιάζει αναλυτικά τις 32 ομάδες που θα αγωνιστούν στα γήπεδα της «χώρας του καφέ». Γράφει ο Κώστας Καραγιαννόπουλος:Μετά από ένα απογοητευτικό Μουντιάλ στη Ν. Αφρική το 2010 αλλά και δύο αποτυχημένες απόπειρες να προκριθεί στα τελικά του Κόπα Άφρικα το 2012 και το 2013, το Καμερούν ελπίζει να επιστρέψει στο δρόμο των επιτυχιών μέσω του Μουντιάλ της Βραζιλίας.
Τα «αδάμαστα λιοντάρια» έχοντας στη σύνθεση τους αρκετούς παίκτες που πρωταγωνιστούν στα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης, θα προσπαθήσουν να περάσουν τη φάση των ομίλων για πρώτη φορά μετά το 1990, ωστόσο σε όμιλο με Βραζιλία, Κροατία και Μεξικό, μόνο εύκολο έργο δεν θα έχουν…
Ιστορία στον θεσμό:
Ωστόσο το 1990 έκανε την έκπληξη φτάνοντας μέχρι τα προημιτελικά! Αρχικά κέρδισε με 1-0 στην πρεμιέρα την πρωταθλήτρια Αργεντινή του Μαραντόνα, τερματίζοντας πρώτη στον όμιλο, ενώ στη φάση των «16» επικράτησε με 2-1 της Κολομβίας χάρη στα γκολ του 38χρονου Μιλά, για να αποκλειστεί στη συνέχεια από την Αγγλία με 3-2 στην παράταση.
Στα επόμενα τρία Μουντιάλ (1994, 1998, 2002) δεν κατάφερε να πραγματοποιήσει ίδια πορεία, καθώς γνώρισε ισάριθμους αποκλεισμούς στη φάση των ομίλων, ενώ το 2010 ήταν απογοητευτικό, αποχαιρετώντας την διοργάνωση που γινόταν στην ήπειρό της με τρεις ήττες!
Πως βρέθηκε στη Βραζιλία:
Αφού τερμάτισε πρώτη με 4 νίκες, 1 ισοπαλία και 1 ήττα σε δύσκολο όμιλο –για τα δεδομένα του δεύτερου γύρου στην αφρικανική ζώνη- με Λιβύη, Τόγκο και Κονγκό, επικράτησε με συνολικό σκορ 4-1 της Τυνησίας (4-1 και 0-0) και «σφράγισε» πανηγυρικά το εισιτήριο για Βραζιλία.
Κέρδισε δύο φορές το Τόγκο (τη μία στα χαρτιά), ενώ μοναδική του ήττα ήταν απέναντι στη Λιβύη με 2-1 στο 90+3’.
Προπονητής:
Γερμανός τεχνικός ο οποίος ανέλαβε την ομάδα του Καμερούν το 2013 και κατάφερε να την οδηγήσει στο Μουντιάλ της Βραζιλίας.
Παρότι είναι 66 ετών, ο Φίνκε δεν έχει εμπειρία από διεθνείς διοργανώσεις, καθώς δεν έχει αναλάβει ποτέ στο παρελθόν άλλη εθνική ομάδα, όντας για 16 χρόνια προπονητής στη Φράιμπουργκ (1991-2007).
Δεν κέρδισε ποτέ στην καριέρα του κάποιον μεγάλο τίτλο, ωστόσο οδήγησε την Φράιμπουργκ για πρώτη φορά στην Μπουντεσλίγκα το 1993 και δύο χρόνια μετά έφτασε μια «ανάσα» από το να κατακτήσει το πρωτάθλημα, με την γερμανική ομάδα να τερματίζει στην 3η θέση, μόλις τρεις βαθμούς από την κορυφή.
Οι επιτυχίες δεν ήταν ανάλογες τα επόμενα χρόνια ωστόσο το θεαματικό ποδόσφαιρο που έπαιξε η ομάδα με τον Φίνκε είχε ως αποτέλεσμα η Φράιμπουργκ να αποκτήσει το παρατσούκλι «βραζιλιάνοι του Μπράισγκαου».
Ο Γερμανός προσπάθησε από την πρώτη του ημέρα στο Καμερούν να επιβάλλει… γερμανική πειθαρχία στα αποδυτήρια και δεν δίστασε να έρθει σε σύγκρουση με τον αστέρα της ομάδας, Σαμουέλ Ετό επειδή ο άσος της Τσέλσι ήθελε να κάνει κουμάντο στα προπονητικά πλάνα, με τις δύο πλευρές να δίνουν τελικά τα χέρια.
Παίκτες-κλειδιά:
Ωστόσο ο Φίνκε φαίνεται ότι μπορεί να στηριχθεί και στον 22χρονο επιθετικό της Λοριάν, Βινσέντ Αμπουμπακάρ ο οποίος πέτυχε 16 γκολ τη φετινή σεζόν στο Σαμπιονά, ενώ πάντα αξιόπιστη λύση φορ αποτελεί ο Ουεμπό της Φενέρ.
Στη μεσαία γραμμή τα «βαριά» χαρτιά είναι οι Σονγκ, Εμπιά και Μακούν, ενώ στην άμυνα ξεχωρίζουν οι Ενκουλού, Ματίπ, Ασού Εκοτό και Σετζού.
Τι θέλει/Τι μπορεί:
Σε όμιλο με Βραζιλία, Κροατία και Μεξικό τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα για το Καμερούν το οποίο θεωρείται από τους bookmakers ως η χειρότερη ομάδα του γκρουπ και σε περίπτωση που καταφέρει να περάσει τον επόμενο γύρο, θα θεωρηθεί μεγάλη έκπληξη.
«Κλειδί» είναι το παιχνίδι της πρεμιέρας με το Μεξικό, θεωρητικά την πιο βατή ομάδα από τις τρεις που θα αντιμετωπίσει στη διοργάνωση και εφόσον πάρει θετικό αποτέλεσμα, τότε μπορεί να ελπίζει σε κάτι καλό στα γήπεδα της Βραζιλίας.
Το ρόστερ:
Τερματοφύλακες: Τσαρλς Ιτάνζ (ΠΑΟΚ/Κόνιασπορ), Σάμι Τζοκ (Φετιχέσπορ), Λοίκ Φεϊντζού (Κότον Σπορ)
Αμυντικοί: Αλαν Νιόμ (Γρανάδα), Ντάνι Νουνκέ (Μπεσίκτας), Σέντρικ Τζεγκούε (Κότον Σπορ), Αουρελιέν Σεντζού (Γαλατασαράι), Νίκολας Ενκουλού (Μαρσέιγ), Χένρι Μπεντίμο (Λιόν), Μπενουά Ασού Εκότο (ΚΠΡ)
Μέσοι: Εγιόνγκ Ενόχ (Αντάλιασπορ), Ζαν Μακούν (Ρεν), Ζοέλ Ματίπ (Σάλκε), Στεφάν Εμπιά (Σεβίλη), Λαντρί Ενγκουέμο (Μπορντό), Αλεξάντρ Σονγκ (Μπαρτσελόνα), Έντγκαρ Σαλί (Λανς), Μπέντζαμιν Μουκάντζο (Νανσί)
Επιθετικοί: Σάμουελ Ετό (Τσέλσι), Ερίκ Τσούπο Μότινγκ (Μάιντς), Βίνσεντ Αμπουμπακάρ (Λοριάν), Ακίλε Ουεμπό (Φενέρμπαχτσε), Φαμπρίς Ολίνγκα (Ζούλτε Βάρεχεμ)
Πείτε τη γνώμη σας: