1

Bwin

Παίξε νόμιμα
21+

Pamestoixima

Παίξε νόμιμα
21+

Novibet

Παίξε νόμιμα
21+

Novibet

Παίξε νόμιμα
21+

Bet365

Παίξε νόμιμα
21+

Bwin

Παίξε νόμιμα
21+

Stoiximan

Παίξε νόμιμα
21+

Stoiximan

Παίξε νόμιμα
21+

Betsson

Παίξε νόμιμα
21+

Sportingbet

Παίξε νόμιμα
21+

NetBet

Παίξε νόμιμα
21+

Bet365

Παίξε νόμιμα
21+

Vistabet

Παίξε νόμιμα
21+

Interwetten

Παίξε νόμιμα
21+

N1Casino

Παίξε νόμιμα
21+

Ειδήσεις

Euro ‘20: It’s Coming Rome

Euro ‘20: It’s Coming Rome

Συντάκτης: Κώστας Καραγιαννόπουλος
Κώστας Καραγιαννόπουλος
18/5/2024 14:25
Το agones.gr σας παρουσιάζει αναλυτικά την ιστορία των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Βρισκόμαστε στο 2021 και όχι στο 2020, αφού η έξαρση του κορωνοϊού σ’ όλο τον κόσμο από τις αρχές του ’20 οδηγεί την UEFA να πάρει την απόφαση της διεξαγωγής του τουρνουά ένα χρόνο αργότερα με το ίδιο όνομα, το ίδιο φορμάτ και τις ίδιες ημερομηνίες.

Είναι το πρώτο πολυεθνικό Euro της ιστορίας και η οικοδέσποινα του τελικού Αγγλία βλέπει το όνειρο του «It’s coming home» να «σβήνει» βάναυσα στη διαδικασία των πέναλτι από την εξαιρετική Ιταλία, η οποία κατακτά το τρόπαιο για πρώτη φορά μετά το 1968.Γράφει ο Κώστας Καραγιαννόπουλος

Το πιο ιδιαίτερο Euro στα χρονικά

Euro ‘20: It’s Coming Rome
Η 16η έκδοση του Euro θα διεξαγόταν 60 χρόνια μετά το πρώτο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και η UEFA για να τιμήσει τον επετειακό του χαρακτήρα αποφάσισε τη διεξαγωγή του σε 12 ή 13 ευρωπαϊκές πόλεις! Την απόφαση γνωστοποίησε ο τότε πρόεδρος της UEFA, Μισέλ Πλατινί στις 30 Ιουνίου 2012, στο Κίεβο, μία ημέρα πριν από τον τελικό του Euro 2012. Ο Γάλλος παράγοντας είχε υποστηρίξει τότε ότι ήταν η ιδανικότερη λύση για να εορταστούν τα 60α γενέθλια της διοργάνωσης αλλά και για να μοιραστούν τα έξοδα της διοργάνωσης σε μια εποχή που η οικονομική κρίση είχε επηρεάσει σχεδόν όλη την Γηραιά Ήπειρο.

Ανακοινώθηκε επίσης ότι για πρώτη φορά μετά το 1980 οι οικοδεσπότες θα έδιναν κανονικά το «παρόν» στα προκριματικά κι έτσι θα υπήρχαν χώρες που θα φιλοξενούσαν αγώνες της τελικής φάσης χωρίς εκπρόσωπο, όπως και έγινε με το Αζερμπαϊτζάν και την Ρουμανία, που έγραψαν ιστορία. Η μόνη χώρα που διαμαρτυρήθηκε αρχικά από την απόφαση του πολυεθνικού Euro ήταν η Τουρκία, που είχε ολοκληρωμένο φάκελο για τη φιλοξενία της διοργάνωσης. Θα ακολουθούσαν αρκετές χώρες…

Ένα χρόνο πριν την προγραμματισμένη έναρξη του Euro, ο διάδοχος του Πλατινί στην προεδρία της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν ήταν ένθερμος υποστηρικτής της διοργάνωσης σε διαφορετικές χώρες. Ωστόσο, δύο ημέρες πριν τον τελικό ο ίδιος παραδέχτηκε πως δεν θα υποστήριζε ξανά ένα τέτοιο πλάνο. «Κατά κάποιο τρόπο δεν είναι σωστό για κάποιες ομάδες που ταξίδεψαν πάνω από 10.000 χιλιόμετρα, ενώ άλλες έκαναν μόλις 1000 χιλιόμετρα. Δεν είναι δίκαιο για τους οπαδούς, που έπρεπε να είναι στην Ρώμη τη μία ημέρα και στο Μπακού τις επόμενες, που είναι πτήση 4,5 ωρών. Έπρεπε να ταξιδέψουμε πολύ, σε χώρες με διαφορετικές δικαιοδοσίες, διαφορετικά νομίσματα, χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και εκτός ΕΕ, οπότε δεν ήταν εύκολο», είχε δηλώσει στο «BBC».

Η πανδημία του κορωνοϊού «πάγωσε» τα πάντα το 2020 και οδήγησε την Εκτελεστική Επιτροπή της UEFA να ανακοινώσει τη μεταφορά της διοργάνωσης ένα χρόνο αργότερα, με τις ίδιες ημερομηνίες και φορμάτ, ενώ διατήρησε και το όνομα «Euro 2020» για εμπορικούς κυρίως λόγους.

Euro ‘20: It’s Coming Rome
Το αρχικό πλάνο ήταν να διεξαχθούν αγώνες σε 12 διαφορετικές χώρες. Εν τέλει το Δουβλίνο αρνήθηκε να φιλοξενήσει αγώνες, ενώ η κυβέρνηση της Ισπανίας κατήγγειλε τον Δήμο του Μπιλμπαό για ελλιπή εφαρμογή των μέτρων και οι αγώνες μεταφέρθηκαν στο Ολυμπιακό Στάδιο της Σεβίλλης.

Το μεγάλο πρόβλημα είχε να κάνει και με τα ιατρικά πρωτόκολλα αντιμετώπισης της Covid-19 αφού ήταν διαφορετικά από χώρα σε χώρα. Κάθε οικοδεσπότης συζητούσε με την UEFA και τις τοπικές υγειονομικές αρχές για το εάν ο χώρος θα μπορούσε να φιλοξενήσει αγώνες με πλήρη χωρητικότητα, μεταξύ 100% και 50%, χωρητικότητας 33% ή κεκλεισμένων των θυρών. Στην Γερμανία για παράδειγμα υπήρχαν σκληροί περιορισμοί, στην Ουγγαρία πάλι κανένας.

Όπως είπε ο Τσέφεριν στην ίδια συνέντευξη στο «BBC»: « Θα θυμάμαι τη διοργάνωση ως την αρχή της κανονικότητας και την επιστροφή των θαυμαστών. Τα υγειονομικά μας πρωτόκολλα είναι εξαιρετικά σκληρά, και όλοι ελέγχονται, ακόμα και όσοι έχουν εμβολιαστεί. Έκανα τεστ 76 φορές. Οι ομάδες είναι άκρως επαγγελματικές και όλες σέβονται το σύστημα φούσκας. Επίσης, στα γήπεδα είμαστε πολύ αυστηροί και όταν βλέπω πολιτικούς να λένε ότι ο κόσμος είχε μολυνθεί στους αγώνες, χωρίς καμία απόδειξη, με απογοητεύει λίγο».


Οι αγώνες διεξήχθησαν τελικά σε Λονδίνο, Γλασκόβη, Άμστερνταμ, Κοπεγχάγη, Αγία Πετρούπολη, Σεβίλλη, Μόναχο, Μπακού, Ρώμη, Βουκουρέστι και Βουδαπέστη. Στη φάση των ομίλων αρκετές δυνατές ομάδες έπαιζαν εντός έδρας, ο λόγος για τους Άγγλους, τους Ιταλούς, τους Ισπανούς, τους Γερμανούς, τους Ολλανδούς, τους Ρώσους αλλά και τους Δανούς. Αντίθετα αυτό δε συνέβη με τους Γάλλους που φιλοξένησαν το προηγούμενο Euro ούτε με τους πρωταθλητές Ευρώπης Πορτογάλους. Στη φάση των «16» και των «8» οι οικοδεσπότες κλήθηκαν να παίξουν και εκτός έδρας, ενώ οι ημιτελικοί και ο τελικός θα διεξάγονταν στο «Γουέμπλεϊ» του Λονδίνου.

Euro ‘20: It’s Coming Rome
Αυτές δεν ήταν οι μοναδικές ιδιαιτερότητες. Η UEFA ώστε να βοηθήσει στην διεξαγωγή των αγώνων στην εποχή του κορωνοϊού θεσμοθέτησε τις πέντε αλλαγές, που έμπαιναν τελικά για πάντα στο άθλημα αλλάζοντας την εικόνα του, συν μία έξτρα στην παράταση. Αποφασίστηκε επίσης στις αποστολές των ομάδων να υπάρχουν 25 ποδοσφαιριστές και όχι 23. Ορίστηκαν για πρώτη φορά αναπληρωματικοί παρατηρητές αγώνων, ενώ για πρώτη φορά ήρθαν Λατινοαμερικάνοι διαιτητές και συγκεκριμένα από την Αργεντινή. Επίσης ήταν το πρώτο Euro στο οποίο θα υπήρχε και VAR.

Όπως και στο Euro 2016, στην τελική φάση συμμετείχαν 24 ομάδες οι οποίες μοιράστηκαν σε έξι ομίλους. Οι δύο πρώτοι και οι τέσσερις καλύτεροι τρίτοι θα προκρίνονταν στη φάση των «16». Σε 51 συνολικά αγώνες σημειώθηκαν 142 γκολ (2.78 ανά αγώνα), που αποτέλεσε ρεκόρ παραγωγικότητας από το 1980 όταν και μπήκε η φάση ομίλων. Συνολικά 1,099,278 οπαδοί βρέθηκαν στα 11 γήπεδα που φιλοξένησαν αγώνες.

Προκριματικά


Αποκλείστηκε δύο φορές

Euro ‘20: It’s Coming Rome
Η Ελλάδα μετά την παταγώδη αποτυχία στα προκριματικά του Euro 2016, είχε παρουσιάσει βελτιωμένη εικόνα στην προκριματική φάση του Μουντιάλ 2018 όπου και διεκδίκησε την πρόκριση στην τελική φάση μέσω μπαράζ, γνωρίζοντας εν τέλει τον αποκλεισμό από την μετέπειτα δευτεραθλήτρια κόσμου, Κροατία. Στον πάγκο βρισκόταν ο Μίκαελ Σκίμπε αλλά η αποτυχημένη πορεία στο νεοσύστατο Nations League, που έδινε εισιτήριο δεύτερης ευκαιρίας για τα τελική του Euro, κόστισε τη θέση του Γερμανού δύο στροφές πριν το φινάλε του τουρνουά.

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα βρισκόταν σε όμιλο με Φινλανδία, Ουγγαρία και Εσθονία και κατάφερε να τερματίσει 3ο. Ο Άγγελος Αναστασιάδης που ανέλαβε τα ηνία είδε την ομάδα να γνωρίζει την ήττα με 1-0 από την Εσθονία την τελευταία αγωνιστική με 1-0 στο σχεδόν άδειο ΟΑΚΑ και να χάνει και τη δεύτερη θέση από την Ουγγαρία. Μια δεύτερη θέση που θα έδινε όπως αποδείχθηκε την έξοδο στα μπαράζ και χάρη σε αυτά οι Ούγγροι βρέθηκαν στο Euro, νικώντας Βούλγαρους (3-1) και Ισλανδούς (2-1). Η Εθνική ήταν σαν να είχε γνωρίσει ήδη έναν αποκλεισμό.

Στα προκριματικά του Euro η Ελλάδα κληρώθηκε στον 10ο όμιλο με Ιταλία, Φινλανδία, Βοσνία, Αρμενία και Λιχτενστάιν και η ο δρόμος για την πρόκριση έμοιαζε βατός. Μόνο έτσι δεν αποδείχθηκε. Στα τέσσερα πρώτα ματς, η «γαλανόλευκη» είχε μόνο μία νίκη και αυτή με το αδύναμο Λιχτενστάιν εκτός (2-0), έχοντας φέρει ισοπαλία 2-2 στην Βοσνία και δύο εντός έδρας ήττες με Ιταλία (0-3) και Αρμενία (2-3). Η τελευταία στοίχισε τη θέση στον Αναστασιάδη, με τον Τζον Φαν’τ Σχιπ να τον αντικαθιστά.

Τα αποτελέσματα δεν βελτιώθηκαν σημαντικά, ο Ολλανδός ήρθε σε ρήξη με παίκτες όπως οι Μανωλάς, Παπασταθόπουλος και Σιόβας και τους απέκλεισε από την αποστολή. Ακολούθησε ήττα με 1-0 στην Φινλανδία και η ντροπιαστική εντός έδρας ισοπαλία με το Λιχτενστάιν στο ΟΑΚΑ (1-1) με τον Φαν’τ Σχιπ να δηλώνει μετά το φινάλε πως «χτυπήσαμε πάτο». Απέμεναν τέσσερα ματς όπου η Ελλάδα εμφανίστηκε άκρως βελτιωμένη βάζοντας πολύ δύσκολα στην Ιταλία για να χάσει εν τέλει με 2-0 στην Ρώμη ενώ έκτοτε έκανε το 3x3 με Βοσνία (2-1 εντός), Αρμενία (1-0 εκτός) και Φινλανδία (2-1 εντός). Οι τρεις αυτές νίκες δεν αρκούσαν στην Εθνική, που τερμάτισε 3η και στο -4 από τους 2ους Φινλανδούς μένοντας εκτός ενός ακόμα ευρωπαϊκού ραντεβού.

Οικοδεσπότες που αποκλείστηκαν, πρωτάρες και μεγάλες επιστροφές

Euro ‘20: It’s Coming Rome
Η Ελλάδα ήταν η μόνη πρώην πρωταθλήτρια που δεν κατάφερε να προκριθεί στα τελικά του Γιούρο 2020, χάνοντας δεύτερο συνεχόμενο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και τρίτη συνεχόμενη μεγάλη διοργάνωση.

Από τις 24 ομάδες που προκρίθηκαν στο τουρνουά, οι19 είχαν δώσει το «παρών» και στην τελική φάση του 2016. Ανάμεσά τους ήταν το Βέλγιο και η Ιταλία, που αμφότερες έκαναν το 10x10 στα προκριματικά. Η Γερμανία έκανε ρεκόρ εξασφαλίζοντας την πρόκριση για 13ο συνεχόμενο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Ολλανδία και Δανία επέστρεψαν αφού έλειψαν στη διοργάνωση του 2016, με τους Ολλανδούς να συμμετέχουν σε μεγάλη διοργάνωση για πρώτη φορά μετά το Μουντιάλ 2014.

Φινλανδία και Βόρεια Μακεδονία έκαναν το ντεμπούτο τους στα τελικά του Euro 2020, χωρίς να έχουν προκριθεί ποτέ στο παρελθόν σε μεγάλη διοργάνωση. Η πρώτη τα κατάφερε μέσα από τον όμιλο της Ελλάδας έχοντας μεγάλο πρωταγωνιστή τον Πούκι (10 γκολ), ενώ η δεύτερη μέσω των μπαράζ του Nations League αποκλείοντας Κόσοβο (2-1 εντός) και Γεωργία (1-0 εκτός).

Η Αλβανία, η Ισλανδία, η Βόρεια Ιρλανδία, η Ιρλανδία και η Ρουμανία απέτυχαν να προκριθούν σε αντίθεση με το Euro 2016. Η τελευταία μάλιστα, όπως προαναφέρθηκε, έγινε μαζί με το Αζερμπαϊτζάν οι πρώτοι οικοδεσπότες που δεν συμμετείχαν στην τελική φάση. Οι Ρουμάνοι αποκλείστηκαν από την Ισλανδία (1-2) στα ημιτελικά των μπαράζ του Nations League ενώ οι Αζέροι πήραν μόλις ένα βαθμό στα προκριματικά σ΄έναν πενταμελή όμιλο που προκρίθηκαν οι άλλες τέσσερις ομάδες. Οι δύο μέσω των δύο πρώτων θέσεων (Κροατία, Ουαλία) και οι άλλες δύο μέσω των μπαράζ (Σλοβακία, Ουγγαρία).

Σε 262 αγώνες στα προκριματικά σημειώθηκαν 826 γκολ, με μέσο όρο 3,15 γκολ ανά αγώνα. Πρώτος σκόρερ αναδείχθηκε ο Χάρι Κέιν με 12 γκολ.

Φάση Ομίλων


1ος Όμιλος: Άνετα η Ιταλία, απογοήτευσε πλήρως η Τουρκία

Euro ‘20: It’s Coming Rome
Τα παιχνίδια του πρώτου ομίλου διεξήχθησαν σε Ρώμη και Μπακού, με την Ιταλία να δίνει όλα τα παιχνίδια στο «Ολίμπικο» και να κάνει το 3x3 με πειστικές νίκες απέναντι σε Τουρκία (3-0), Ελβετία (3-0) και Ουαλία (1-0) αποδεικνύοντας πως μόνο τυχαία η ομάδα του Ρομπέρτο Μαντσίνι έκανε το 10x10 στα προκριματικά.

Οι Τούρκοι θεωρούνταν από πολλούς αναλυτές ως υποψήφιο «dark horse» της διοργάνωσης αλλά αποτέλεσαν τη μεγάλη απογοήτευση, αφού δεν πήραν ούτε βαθμό παρότι μετά το ματς της πρεμιέρας με τους Ιταλούς έδωσαν δύο παιχνίδια στο φιλικό προς αυτούς Μπακού. Την 2η αγωνιστική ηττήθηκαν με 2-0 από την Ουαλία, που στην πρεμιέρα είχε αποσπάσει ισοπαλία 1-1 με την Ελβετία, ενώ την τελευταία αγωνιστική έχασαν με 3-1 στον τελικό πρόκρισης με τους Ελβετούς. Οι τελευταίοι με τη νίκη έπιασαν την Ουαλία στην 2η θέση με 4 βαθμούς αλλά υστερούσαν στην ισοβαθμία και έπρεπε να περιμένουν ως το φινάλε της φάσης των ομίλων για να πάρουν το εισιτήριο ως καλύτεροι τρίτοι.

2ος Όμιλος: Όταν ο Έρικσεν ντρίπλαρε τον ίδιο το θάνατο

Euro ‘20: It’s Coming Rome
Η πιο συγκλονιστική στιγμή του τουρνουά όταν φέρνει κάποιος στη μνήμη του το Euro 2020 δεν είναι ούτε το φινάλε-θρίλερ του τελικού, ούτε κάποιο όμορφο γκολ αλλά όλα εκείνα τα λεπτά που ακολούθησαν μετά το 43ο λεπτό του αγώνα Δανία-Φινλανδία στην Κοπεγχάγη για την πρεμιέρα του 2ου ομίλου. Ήταν η στιγμή που ο σταρ των γηπεδούχων, Κρίστιαν Έρικσεν κατέρρευσε ξαφνικά στο χορτάρι χάνοντας τις αισθήσεις του. Είχε υποστεί καρδιακή προσβολή.

Η άμεση επέμβαση του ιατρικού τιμ ήταν καθοριστική. «Ανέπνεε και μπορούσα να νιώσω το σφυγμό του. Αλλά ξαφνικά αυτό άλλαξε. (…) Είχε φύγει. Ξεκινήσαμε την ανάνηψη και τα καταφέραμε. Πόσο κοντά ήμασταν να τον χάσουμε; Δεν ξέρω, αλλά τον φέραμε πίσω μετά από μια απινίδωση, οπότε ήταν αρκετά γρήγορο», δήλωσε ο γιατρός της Δανίας, Μόρτεν Μπέσεν που στάθηκε στο πόσο σημαντικό ήταν που υπήρχε απινιδωτής στο γήπεδο.

Με παρότρυνση του αρχηγού της ομάδας, Σίμον Κιάερ, οι παίκτες της Δανίας δημιούργησαν ανθρώπινο τείχος για να μην καταγραφούν οι σκηνές από φωτογράφους και τηλεοπτικές κάμερες, που δε δίστασαν να προβάλουν στιγμές της ανάνηψης του 29χρονου τότε άσου, «παγώνοντας» το αίμα των τηλεθεατών.

Euro ‘20: It’s Coming Rome
Οι σκηνοθέτες όταν κατάλαβαν το ατόπημα τους έδειχναν πλάνα από τις εξέδρες προβάλλοντας την αγωνία των οπαδών, με αρκετούς να μην μπορούσαν να συγκρατήσουν τα δάκρια τους. Οι ψυχραιμότεροι τραγουδούσαν αποθεωτικά συνθήματα για τον ποδοσφαιριστή που έδινε τη μεγαλύτερη μάχη της ζωής του. Και την κέρδισε.

Euro ‘20: It’s Coming Rome
Η φωτογραφία που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο με τον Έρικσεν να κρατά το κεφάλι του έχοντας τις αισθήσεις του πάνω στο φορείο ήταν αγγελιοφόρος θετικών νέων, σκορπώντας την ανακούφιση όλου του κόσμου. Λίγη ώρα αργότερα έγινε γνωστό ότι ο ποδοσφαιριστής είχε όντως επανέλθει και προχωρούσε σε εξετάσεις. Όχι μόνο κατάφερε να αφήσει πίσω το πρόβλημα του αλλά μερικούς μήνες μετά θα επέστρεφε στην ενεργό δράση τόσο σε συλλογικό επίπεδο όσο και με το εθνόσημο. Στην επιστροφή του στην Εθνική Δανίας χρειάστηκε μόλις δύο επαφές για να σκοράρει σε φιλικό παιχνίδι με την Ολλανδία!

«Θυμάμαι τη μπάλα να με χτυπάει. Ένιωσα να την μετέφερα με την κνήμη. Ένιωσα μικρή κράμπα στη γάμπα. Και μετά έφυγα. Ένιωσα σαν να κοιμήθηκα. Όταν ξύπνησα δε θυμόμουν τίποτα. Δυσκολευόμουν να αναπνεύσω. Στην αρχή είχα κλειστά μάτια και μετά γρήγορα άρχισα να βλέπω ανθρώπους γύρω μου. Όλοι οι γιατροί ήταν δίπλα μου. Μπορούσα να ακούσω τις φωνές τους. Ένιωθα κάτι στο κεφάλι μου και έλεγαν ‘’κουνήστε τον’’. Ο γιατρός μας είπε ότι είμαι 30. Και τον διόρθωσα αμέσως λέγοντας ‘’Όχι είμαι 29. Τώρα ηρεμήστε’’. Είχα αμέσως τις αισθήσεις μου», δήλωσε μεταξύ άλλων για το περιστατικό ο Έρικσεν.

Υπήρξε δριμύτατη κριτική για τις σκληρές εικόνες που έδειξαν τα τηλεοπτικά δίκτυα όπως και για το γεγονός που πρόβαλαν την σύντροφο του Έρικσεν να ξεσπά σε δάκρια. Ο σκηνοθέτης της UEFA, Ζαν-Ζακέ Άμσελεμ μίλησε στην L' Équipe για τη σφοδρή κριτική που δέχτηκε για τα πλάνα που επιλέχθηκαν: «Δείξαμε όντως τη στιγμή που ο Έρικσεν έπεφτε κάτω σε αργή κίνηση αλλά αμέσως έδωσα εντολή στην ομάδα να μην τον βιντεοσκοπήσει ξανά και να μην δείξει σε κοντινό τις πρώτες βοήθειες. Θα μπορούσαμε να το κάνουμε τέλεια με 30 κάμερες στο γήπεδο. Επικοινωνήσαμε με την UEFA και μας συμβούλεψαν να μην κάνουμε περισσότερα κοντινά με την κατάσταση αλλά ότι μπορούσαμε να βιντεοσκοπήσουμε την ατμόσφαιρα στο γήπεδο. (…) Δεν νομίζω ότι δράσαμε με σκιερό τρόπο. Δεν πήραμε... μάτι. Δεν υπάρχει εγχειρίδιο για τέτοιες περιπτώσεις. Αν κάποιος μου είχε δώσει οδηγίες να χρησιμοποιήσω μόνο μια εικόνα του σταδίου, θα το έκανα. Αλλά είδαμε επίσης την ενότητα του λαού σε μια στιγμή πανικού και νομίζαμε ότι και αυτό έπρεπε να απεικονιστεί».

Η UEFA αποφάσισε το παιχνίδι να συνεχιστεί και η Φινλανδία στο ντεμπούτο της στη διοργάνωση πήρε τη νίκη με 1-0 απέναντι στους σοκαρισμένους Δανούς, με τον γκολκίπερ Σμάιχελ να κάνει λόγο για ντροπιαστική απόφαση. Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία έδωσε το βραβείο «αστέρας του αγώνα» στον Έρικσεν, ο οποίος ήταν αναμφίβολα ο μεγάλος νικητής του Euro 2020 έχοντας ντριπλάρει τον ίδιο το θάνατο.

Η Δανία δυσκολεύτηκε να ξεπεράσει το σοκ και ηττήθηκε και τη δεύτερη αγωνιστική με 2-1 από το δυνατό Βέλγιο, πηγαίνοντας χωρίς βαθμό στο ματς της τελευταίας αγωνιστικής με την Ρωσία. Η τελευταία είχε ηττηθεί εύκολα στην πρεμιέρα με 3-0 από το Βέλγιο αλλά τη δεύτερη αγωνιστική είχε νικήσει με 1-0 τους Φινλανδούς και τους είχε πιάσει στην 2η θέση με 3 βαθμούς. Όλα κρίθηκαν την τελευταία αγωνιστική, με την Δανία να κάνει επίδειξη δύναμης διαλύοντας με 4-1 την Ρωσία και να εξασφαλίζει την 2η θέση και την πρόκριση σε τριπλή ισοβαθμία, αφού στο άλλο ματς το Βέλγιο έκανε το 3x3 νικώντας με 2-0 την Φινλανδία και αφήνοντας την εκτός συνέχειας.

3ος Όμιλος: Με το απόλυτο στα νοκ-άουτ η Ολλανδία

Euro ‘20: It’s Coming Rome
Μετά τις Ιταλία και Βέλγιο και η Ολλανδία, παίζοντας και τα τρία ματς στο Άμστερνταμ, έκανε το 3x3 στον όμιλο. Στην πρεμιέρα κέρδισε με 3-2 την Ουκρανία χάρη σε γκολ του Ντάμφρις στο 85’ κι ενώ είχε απωλέσει προβάδισμα δύο τερμάτων μέσα σε τέσσερα λεπτά. Τη δεύτερη αγωνιστική νίκησε με 2-0 την Αυστρία και την τελευταία αγωνιστική επικράτησε με 3-0 της Βόρειας Μακεδονίας.

Η γειτονική χώρα δεν πήρε κάποιο βαθμό στην παρθενική της παρουσία στο τουρνουά αλλά κατάφερε να πετύχει δύο ιστορικά γκολ στα πρώτα δύο ματς με Αυστρία (1-3) και Ουκρανία (1-2). Το παρθενικό της γκολ σε μεγάλη διοργάνωση το πέτυχε μάλιστα ο εμβληματικός αρχηγός της Πάντεφ, ο οποίος αποσύρθηκε από το εθνόσημο μετά τη διοργάνωση.

Την τελευταία αγωνιστική Ουκρανία και Αυστρία πάλεψαν στο Βουκουρέστι για την 2η θέση την οποία πήρε η Αυστρία χάρη σε γκολ του Μπαουμγκάρτνερ όμως εν τέλει και οι Ουκρανοί προκρίθηκαν ως καλύτεροι τρίτοι.

4ος Όμιλος: Εύκολα η Αγγλία, αποκλείστηκε η γηπεδούχος Σκωτία

Euro ‘20: It’s Coming Rome
Τρεις ομάδες προκρίθηκαν και από τον 4ο όμιλο με πρώτη και καλύτερη την οικοδέσποινα Αγγλία, η οποία μάζεψε επτά βαθμούς με δύο νίκες με 1-0 απέναντι σε Κροατία και Τσεχία, χάρη σε γκολ του Στέρλινγκ, και μία «λευκή» ισοπαλία με την Σκωτία την 2η αγωνιστική. Η τελευταία έδωσε τα άλλα δύο ματς εντός έδρας και συγκεκριμένα στην Γλασκόβη, αλλά ηττήθηκε τόσο από τους Τσέχους (0-2) όσο και από τους Κροάτες (1-3) τερματίζοντας τελευταία με έναν βαθμό, αυτόν που πήρε στο μόνο ματς που δεν έδωσε ως γηπεδούχα, με την Αγγλία στο «Γουέμπλεϊ».

Κροάτες και Τσέχοι έφεραν ισοπαλία 1-1 την 2 αγωνιστική και εν τέλει προκρίθηκαν αμφότερες στα νοκ-άουτ μαζεύοντας τέσσερις βαθμούς. Οι Κροάτες πήραν το απευθείας εισιτήριο υπερτερώντας στην ισοβαθμία, ενώ οι Τσέχοι πέρασαν ως καλύτεροι τρίτοι και έπεσαν πάνω στους Ολλανδούς, αποφεύγοντας την Ισπανία που δεν τερμάτισε πρώτη στον όμιλο της. Το γκολ του Σικ κόντρα στους Σκωτσέζους με ψηλοκρεμαστό σουτ από το κέντρο αναδείχθηκε το καλύτερο του τουρνουά.

5ος Όμιλος: Εντυπωσιακή Σουηδία, άφησε δεύτερη την οικοδέσποινα Ισπανία

Euro ‘20: It’s Coming Rome
Οι οικοδεσπότες Ισπανοί κατέβηκαν στο τουρνουά χωρίς ούτε έναν ποδοσφαιριστή της Ρεάλ Μαδρίτης διαθέτοντας ένα ρόστερ με αρκετούς άπειρους παίκτες. Στην πρεμιέρα αναλώθηκαν σε φλύαρη κατοχή και «κόλλησαν» στο 0-0 με την Σουηδία στην Σεβίλλη, ενώ τη δεύτερη αγωνιστική απογοήτευσαν ξανά μένοντας στο 1-1 με την Πολωνία του Λεβαντόφσκι. Εν τέλει γλίτωσαν το κάζο την τελευταία αγωνιστική ξεσπώντας στην δύσμοιρη Σλοβακία, την οποία διέλυσε με 5-0 και τερμάτισε στην 2η θέση.

Στην κορυφή του ομίλου τερμάτισε η αήττητη Σουηδία, η οποία δεν πτοήθηκε από την απουσία του Ιμπραχίμοβιτς ελέω τραυματισμού. Στην πρεμιέρα εμφανίστηκε ανθεκτική κόντρα στους Ισπανούς και τη δεύτερη αγωνιστική πέρασε δια πυρός και σιδήρου απέναντι στην Σλοβακία (1-0) η οποία στην πρεμιέρα είχε κάνει την έκπληξη νικώντας με 2-1 τους Πολωνούς.

Την τελευταία αγωνιστική έγινε μεγάλη μάχη στην Αγία Πετρούπολη μεταξύ Σουηδών και Πολωνών, με τους πρώτους να προηγούνται με 2-0 χάρη σε ισάριθμα γκολ του Φόρσμπεργκ, τους δεύτερους να ισοφαρίζουν σε 2-2 στο 84’ με δύο γκολ του Λεβαντόφσκι αλλά την τελευταία λέξη είχε η Σουηδία με γκολ του Κλάεσον στο 90+4’. Η Σουηδία τερμάτισε πρώτη ενώ η Πολωνία έμεινε με ένα βαθμό παρά τα τρία γκολ του Λεβαντόφσκι στο τουρνουά. Εκτός συνέχειας έμεινε και η Σλοβακία η οποία μετά τους τρεις βαθμούς της πρεμιέρας γνώρισε δύο ήττες και αποχαιρέτησε ως η χειρότερη τρίτη.

6ος Όμιλος: Η Ουγγαρία πάλεψε ως το τέλος στο λάκκο των λεόντων

Euro ‘20: It’s Coming Rome
Όλα τα φώτα συγκεντρώνονταν στον 6ο όμιλο ο οποίος απαρτιζόταν από την πρωταθλήτρια κόσμου Γαλλία, την πρωταθλήτρια Ευρώπης Πορτογαλία και τις δύο οικοδέσποινες, Γερμανία και Ουγγαρία. Η τελευταία έμοιαζε ο φτωχός συγγενής αλλά παίζοντας τα πρώτα δύο ματς στην κατάμεστη «Πούσκας Αρίνα» μόνο εύκολος αντίπαλος δεν αποδείχθηκε.

Οι Μαγυάροι υποδέχτηκαν στην πρεμιέρα τους πρωταθλητές Ευρώπης Πορτογάλους και άντεξαν την πίεση έως το 83’. Στο επόμενο λεπτό δέχτηκαν γκολ από τον Γκερέιρο και ακολούθησαν δύο τέρματα του Ρονάλντο που διαμόρφωσαν το τελικό 3-0 και έφεραν τον Πορτογάλο άσο στην πρώτη θέση των σκόρερ στην ιστορία του θεσμού.

Μπορεί η Ουγγαρία να μην πήρε βαθμό αλλά η εμφάνιση της μόνο τυχαία δεν ήταν. Την 2η αγωνιστική απέσπασε ισοπαλία 1-1 με την παγκόσμια πρωταθλήτρια Γαλλία, η οποία δεν έδειχνε καλά παρότι είχε προσθέσει στο οπλοστάσιο της τον Καρίμ Μπενζεμά που δεν ήταν στην ομάδα που κατέκτησε το Μουντιάλ στα γήπεδα της Ρωσίας δύο χρόνια νωρίτερα. Οι «μπλε» στην πρεμιέρα είχαν πάρει δύσκολα τη νίκη με την οικοδέσποινα Γερμανία χάρη σε αυτογκόλ του Χούμελς (1-0) και την τελευταία αγωνιστική εξασφάλισαν την πρωτιά μετά το ισόπαλο 2-2 με τους Πορτογάλους, όπου Ρονάλντο και Μπενζεμά πέτυχαν από δύο γκολ. Ο «CR7» έφτασε ήδη τα πέντε γκολ στη διοργάνωση και χάρη σ’ αυτόν οι Ίβηρες τερμάτισαν στην 3η θέση με 4 βαθμούς, παίρνοντας το εισιτήριο για τα νοκ-άουτ ως καλύτεροι τρίτοι, ότι συνέβη δηλαδή και στο «χρυσό» γι’ αυτούς Euro 2016.

Η δεύτερη θέση στον όμιλο πήγε στην Γερμανία μετά από έναν αγώνα-θρίλερ με την Ουγγαρία στο Μόναχο. Οι Μαγυάροι έπαιξαν στα ίσα τους Γερμανούς, παίρνοντας δύο φορές το προβάδισμα με Σάλαι και Σκέφερ αλλά οι γηπεδούχοι ισοφάρισαν ισάριθμες με Χάβερτς και Γκορέτσκα και το τελικό 2-2 τους έδωσε την 2η θέση στην ισοβαθμία με τους Πορτογάλους. Η Ουγγαρία πήρε δύο βαθμούς και αποχαιρέτησε με το κεφάλι ψηλά σ’ έναν από τους πιο δύσκολους ομίλους στην ιστορία των Euro.

Αξιοσημείωτο ότι πριν το ματς των δύο ομάδων, η UEFA δεν έκανε δεκτό το αίτημα του Δήμου του Μονάχου για φωταγώγηση της «Αλιάνζ Αρίνα» στα χρώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας παίρνοντας αφορμή από το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στην Ουγγαρία και απαγορεύει «την προβολή και προώθηση της ομοφυλοφιλίας» για ανήλικους κάτω των 18 ετών. Αυτό το αίτημα βέβαια έφερε τις αντιδράσεις της Ουγγαρίας και έτσι η UEFA το απέρριψε, προτείνοντας διαφορετικές ημερομηνίες για την φωταγώγηση του γηπέδου.

Πάντως οι άνθρωποι ασφάλειας της UEFA δεν μπόρεσαν να αναχαιτίσουν έγκαιρα έναν οπαδό που μπήκε στο γήπεδο και πρόβαλε τη σημαία στα χρώματα της ΛΟΑΤΚΙ απέναντι από τους Ούγγρους διεθνείς.
Euro ‘20: It’s Coming Rome

Φάση των «16»


Με φόρα από την Κοπεγχάγη η Δανία

Euro ‘20: It’s Coming Rome
Το πρώτο χρονικά ματς για τη φάση των «16» ήταν αυτό ανάμεσα σε Ουαλία και Δανία στο Άμστερνταμ. Οι Δανοί έχοντας φόρα από το εμφατικό 4-1 επί της Ρωσίας στην Κοπεγχάγη, παρέσυραν στο διάβα τους και τους Ουαλούς, νικώντας τους με 4-0 χάρη σε δύο γκολ του Ντόλμπεργκ και ένα των Μέλε και Μπρενθγουέιτ. Το όνειρο για μια πορεία ανάλογη του 2016 «έσβησε» νωρίς για την ομάδα του Γκάρεθ Μπέιλ που έδωσε τέσσερα παιχνίδια σε τρεις διαφορετικές χώρες (Μπακού, Ρώμη, Άμστερνταμ) διανύοντας συνολικά 9,156 χιλιόμετρα, απόρροια του πολυεθνικού Euro. Χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του αμυντικού της ομάδας, Κρις Γκάντερ: «Εμείς και ο κόσμος αξίζουν περισσότερα από αυτό το ανέκδοτο φορμάτ του τουρνουά, αλλά ποιος είπε ότι η ζωή είναι δίκαιη…».

Τα… χρειάστηκε η Ιταλία

Euro ‘20: It’s Coming Rome
Μετά το 3x3 στην Ρώμη για τη φάση των ομίλων η Ιταλία βγήκε από τα ιταλικά σύνορα για να δώσει το πρώτο της νοκ-άουτ στο «Γουέμπλεϊ» απέναντι στην Αυστρία. Με την εντυπωσιακή εικόνα της στους ομίλους, όλοι θεωρούσαν ότι οι «ατζούρι» θα είχαν εύκολο έργο απέναντι στους Αυστριακούς αλλά δεινοπάθησαν για να πάρουν την πρόκριση, η οποία ήρθε στην παράταση με 2-1 χάρη στα γκολ των Κιέζα και Πεσίνα. Η Αυστρία έβαλε πολύ δύσκολα στην ομάδα του Μαντσίνι αλλά το μόνο που κατάφερε ήταν να μειώσει στο φινάλε με τον Κάλαϊτζιτς, ο οποίος ήταν ο πρώτος που παραβίασε την εστία του Ντοναρούμα, που κυνηγούσε το 12ο σερί παιχνίδι με μηδέν παθητικό, ώστε να ισοφαρίσει το ιταλικό ρεκόρ που κρατά ο Ντίνο Τζοφ απ' το 1980.

Άλλο όμιλοι, άλλο νοκ-άουτ

Euro ‘20: It’s Coming Rome
Η πρώτη μεγάλη έκπληξη του τουρνουά έγινε από την Τσεχία, η οποία νίκησε με 2-0 την Ολλανδία στην Βουδαπέστη και την άφησε εκτός προημιτελικών. Οι «οράνιε» είχαν βλέψεις για πολύ ψηλά και πήγαν στους «16» έχοντας κάνει το 3x3 στη φάση των ομίλων στο Άμστερνταμ. Ωστόσο στο πρώτο ματς που έδωσαν εκτός έδρας και συγκεκριμένα στην Βουδαπέστη αποδείχθηκαν κατώτεροι των προσδοκιών. Έπεσαν βέβαια και πάνω στην εξαιρετική βραδιά του Τσέχου γκολκίπερ Βατσλίκ, ο οποίος μετά το τουρνουά υπέγραψε στον Ολυμπιακό. Η αποβολή του Ντε Λιχτ στο 55’ αποδείχθηκε κομβική και οι Τσέχοι με γκολ των Χολς (68’) και Σικ (80’) πήραν το εισιτήριο για τα προημιτελικά κόντρα στα προγνωστικά.

Η αποκαθήλωση της Πορτογαλίας

Euro ‘20: It’s Coming Rome
Η πρωταθλήτρια Ευρώπης Πορτογαλία είχε προκριθεί ως μία από τις καλύτερες τρίτες στα νοκ-άουτ όπως είχε συμβεί και στο Euro 2016 το οποίο κατέκτησαν. Αυτή τη φορά δεν θα είχε happy end για την αρμάδα του Φερνάντο Σάντος η οποία ηττήθηκε με 1-0 στην Σεβίλλη από το Βέλγιο του Ρομπέρτο Μαρτίνεθ, ο οποίος εν συνεχεία θα διαδέχονταν τον Πορτογάλο τεχνικό στον πάγκο των Ίβηρων. Το γκολ που έκρινε τη νίκη πέτυχε ο Τοργκάν Αζάρ στο 42ο λεπτό επισκιάζοντας τον αδερφό του και αστέρα της ομάδας, Έντεν που έπαιζε επίσης στο αρχικό σχήμα. Για πρώτη φορά στο τουρνουά οι δύο αδερφοί Αζάρ βρέθηκαν στο αρχικό σχήμα, επιλογή που δικαίωσε τον Μαρτίνεθ. Παρά την ασφυχτική πίεση της Πορτογαλίας, το 1-0 έμεινε ως το τέλος και ο Ρονάλντο αποχαιρέτησε το Γιούρο ως πρώτος σκόρερ, όχι μόνο αυτού του τουρνουά, αλλά σ’ όλη την ιστορία της διοργάνωσης με 14 τέρματα.

Η ημέρα που έβρεξε γκολ

Euro ‘20: It’s Coming Rome
Η 28η Ιουνίου πέρασε στην ιστορία ως η πιο παραγωγική στην ιστορία του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος αφού στα δύο παιχνίδια της φάσης των «16» σημειώθηκαν 14 τέρματα!

Την αυλαία άνοιξε το παιχνίδι της Κροατίας με την Ισπανία στην Κοπεγχάγη. Η Ισπανία δεν είχε πείσει με την εικόνα της στον όμιλο και στο 20’ βρέθηκε πίσω στο σκορ από απίθανο αυτογκόλ, με τον γκολκίπερ Σιμόν να χάνει το κοντρόλ σε γύρισμα του Πέδρι και τη μπάλα να καταλήγει στα δίχτυα της εστίας του. Αφού συνήλθαν από το σοκ, πήραν τα ηνία και το έφεραν… τούμπα με τους Σαράμπια (38’) και Αθπιλικουέτα (57’), ενώ στο 77’ ο Φεράν Τόρες έκανε το 3-1 δείχνοντας πως «κλείδωσε» την πρόκριση της ομάδας του. Οι Ισπανοί όμως κατέβασαν ταχύτητα και οι ψυχωμένοι Κροάτες, που έπαιζαν χωρίς τον κομβικό Πέρισιτς λόγω κορωνοϊού, ισοφάρισαν σε 3-3 στο φινάλε με τους Όρσιτς (85’) και Πάσαλιτς (90+2’).

Στην παράταση το μομέντουμ ήταν με την Κροατία, η οποία είχε δύο ευκαιρίες για την ολική ανατροπή αλλά ο Σιμόν αντέδρασε σωστά. Η Ισπανία έμεινε «όρθια» και εκμεταλλεύτηκε τα αμυντικά κενά της αντιπάλου της σκοράροντας δύο γκολ με Μοράτα (100’) και Οϊαρθάμπαλ (103’) έπειτα από ισάριθμες σέντρες του Όλμο από τα δεξιά. Το 5-3 ήταν το τελικό σκορ και αποτελεί το δεύτερο πιο παραγωγικό παιχνίδι στην ιστορία της διοργάνωσης μετά το 5-4 της Γιουγκοσλαβίας επί της Γαλλίας το 1960.

Ήταν ένα παιχνίδι που χόρτασε ποδοσφαιρικά και τον πιο απαιτητικό οπαδό κι όλοι έστρεψαν το βλέμμα τους στο ματς που ακολουθούσε ανάμεσα σε Γαλλία και Ελβετία στο Βουκουρέστι, θεωρώντας σε μια μάλλον εύκολη επικράτηση των «μπλε» κι ένα παιχνίδι που δε μπορούσε να προσφέρει συγκινήσεις ανάλογες του απογευματινού ματς.
Euro ‘20: It’s Coming Rome
Οι περισσότεροι που πίστευαν σ' αυτό άλλαξαν αμέσως άποψη όταν στο 15’ ο Σεφέροβιτς έβαζε μπροστά στο σκορ την Ελβετία απέναντι στο μεγάλο φαβορί όχι μόνο του αγώνα αλλά και της διοργάνωσης. Στο 55’ το σοκ πήγε να γίνει ακόμα μεγαλύτερο για τους Γάλλους, αλλά ο Γιορίς απέκρουσε πέναλτι του Ροντρίγκες στερώντας στους Ελβετούς το 2-0. Και κάπου εκεί ανέλαβε δράση ο Μπενζεμά ο οποίος σκόραρε δύο πανέμορφα γκολ σε δύο λεπτά (57’, 59’) φέρνοντας… τούμπα το ματς. Στο 75’ ο Πογκμπά έκανε το 3-1 με ένα απίθανο πλασέ που κατέληξε στο παραθυράκι του Σόμερ, πετυχαίνοντας το πιο μακρινό σουτ που βάζει στη διοργάνωση η Γαλλία από το 1984.

Όλα έδειχναν ότι η Ελβετία θα αποχαιρετούσε τη διοργάνωση, όμως το ποδόσφαιρο απέδειξε για άλλη μια φορά γιατί είναι ο βασιλιάς των σπορ. Στο 81’ ο Σεφέροβιτς μείωσε σε 3-2 με κεφαλιά δίνοντας το φιλί της ζωής στην ομάδα του, ενώ στο 85’ το γκολ του Γκαβράνοβιτς ακυρώθηκε ως οφσάιντ στερώντας το 3-3 στους Ελβετούς. Η κάμερα του γηπέδου δείχνει έναν Ελβετό οπαδό στις εξέδρες να βάζει τα κλάματα για την απόφαση του διαιτητή, όμως ο ίδιος μερικά λεπτά μετά απαθανατίζεται να ξεσπά σε έντονους πανηγυρισμούς. Ήταν στο 91ο λεπτό όταν ο Γκαβράνοβιτς βρήκε ξανά δίχτυα, με το γκολ αυτή τη φορά να ήταν καθόλα νόμιμο. Η Ελβετία στέλνει το ματς στην παράταση και ο Λούκα Λούτενμπαχ, όπως είναι το όνομα του Ελβετού οπαδού, γίνεται μέσα σε λίγες ώρες viral σ’ όλο το διαδίκτυο. Μάλιστα το ταξιδιωτικό πρακτορείο «Swiss Tourist Office» του προσφέρει δωρεάν διακοπές μετά το φινάλε του τουρνουά σε προορισμό της επιλογής του.

Ο συγκλονιστικός αγώνας είχε οδηγηθεί στην παράταση αφού στο 90+4’ το σουτ του Κομάν βρήκε στο οριζόντιο δοκάρι και λίγο έλειψε να ρίξει στο καναβάτσο τους Ελβετούς, που ακόμα ήταν όρθιοι στις εξέδρες πανηγυρίζοντας το τεράστιο comeback. Η πίεση της Γαλλίας στην παράταση δεν απέδωσε καρπούς κι όλα κρίθηκαν στα πέναλτι. Και εκεί αφού οι πρώτοι εννέα εκτελεστές ευστόχησαν, ήρθε η σειρά του Εμπαπέ, ο οποίος δεν κατάφερε να νικήσει τον Σόμερ και αποδείχθηκε μοιραίος για την ομάδα του. Η Ελβετία με συνολικό σκορ 5-4 βρέθηκε στα προημιτελικά αποκλείοντας τους παγκόσμιους πρωταθλητές και ρίχνοντας την αυλαία σε μία ημέρα-ωδή για το άθλημα που λέγεται ποδόσφαιρο.

Αυτή τη φορά δεν κέρδισαν οι Γερμανοί

Euro ‘20: It’s Coming Rome
Το προτελευταίο χρονικά ματς της φάσης των «16» ήταν το μεγάλο ευρωπαϊκό ντέρμπι ανάμεσα σε Αγγλία και Γερμανία στο «Γουέμπλεϊ». Ένα παιχνίδι που δε δικαίωσε τις προσδοκίες πόσο μάλλον μετά τα όσα είχαν συμβεί την προηγούμενη ημέρα σε Κοπεγχάγη και Βουκουρέστι. Οι δύο ομάδες ήταν αρκετά προσεκτικές περιμένοντας το λάθος του αντιπάλου. Η Αγγλία το εκμεταλλεύτηκε στο 75’, ανοίγοντας το σκορ με τον Στέρλινγκ, η Γερμανία όχι, αφού στο 81’ ο Μίλερ αστόχησε στο τετ-α-τετ με τον Πίκφορντ.

Τη χαριστική βολή έριξε ο Κέιν στο 86’ διαμορφώνοντας το τελικό 2-0 και διαψεύδοντας τον Λίνεκερ για τη γνωστή του ρήση ότι στο τέλος κερδίζουν πάντα οι Γερμανοί. Φυσικά αυτό δεν πείραξε καθόλου τον παλαίμαχο διεθνή Άγγλο επιθετικό που και αυτός πανηγύρισε την πρώτη πρόκριση των «τριών λιονταριών» επί της «μανσάφτ» σε νοκ-άουτ μετά από 55 χρόνια!

Πρόκριση με το πιο αργό γκολ στην ιστορία του Euro

Euro ‘20: It’s Coming Rome
Το παζλ των προημιτελικών συμπλήρωσε η Ουκρανία, η οποία έκαμψε την αντίσταση της Σουηδίας στην παράταση (2-1) στην Γλασκόβη. Οι Ουκρανοί είχαν στον πάγκο τον θρυλικό Αντρέι Σεφτσένκο και ήταν το αουτσάιντερ απέναντι στους Σουηδούς που είχαν τερματίσει πάνω από την Ισπανία στους ομίλους. Ωστόσο τα νοκ-άουτ είναι άλλη υπόθεση όπως κατάλαβε και η Ολλανδία. Οι Ουκρανοί άνοιξαν το σκορ στο 27’ με τον Ζιντσένκο, αφυπνίζοντας τους νωχελικούς έως τότε παίκτες της Σουηδίας, οι οποίοι απάντησαν στο 43’ με μακρινό σουτ του Φόρσμπεργκ. Στο δεύτερο μέρος πρωταγωνιστές ήταν τα δοκάρια, τρία στον αριθμό, με τα δύο να σημαδεύτηκαν από τους Σουηδούς.

Το 1-1 ήταν το τελικό σκορ και το ματς οδηγήθηκε στον έξτρα χρόνο, εκεί όπου η Σουηδία έμεινε με παίκτη λιγότερο λόγω αποβολής του Ντάνιελσον στο 99’. Η Ουκρανία πήρε τα πάνω της, πίεσε ασφυχτικά για το νικητήριο τέρμα και το βρήκε στο τελευταίο λεπτό του ματς με γκολ του Ντόβπικ στο 120+1’. Ο Ουκρανός άσος «έσπασε» το ρεκόρ του Πλατινί, σκοράροντας το πιο αργό τέρμα στην ιστορία του Euro και στέλνοντας την Ουκρανία στα προημιτελικά για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Προημιτελικοί


Ισπανία από τη βούλα

Euro ‘20: It’s Coming Rome
Η αυλαία των προημιτελικών άνοιξε στην Αγία Πετρούπολη με την Ισπανία να αντιμετωπίζει την Ελβετία. Η ομάδα του Βλάδιμιρ Πέτκοβιτς απέδειξε πως μόνο τυχαία δεν απέκλεισε την παγκόσμια πρωταθλήτρια Γαλλία και παρότι βρέθηκε πίσω μόλις στο 8’ από αυτογκόλ του Ζακάρια, κατάφερε να ισοφαρίσει στο 68’ με τον Σακίρι και να αντέξει το σφυροκόπημα παίζοντας με παίκτη λιγότερο από το 77’ λόγω αποβολής του Φρόιλερ.

Το 1-1 έμεινε μετά από 120 λεπτά χάρη και στις επεμβάσεις του Σόμερ και η πρόκριση κρίθηκε στα πέναλτι εκεί όπου η Ισπανία πήρε την πρόκριση με 3-1 χάρη στην εξαιρετική εμφάνιση του Σιμόν ο οποίος απέκρουσε τα πέναλτι των στόπερ Σερ και Ακάντζι.

«Λύγισε» τους Βέλγους η Ιταλία

Euro ‘20: It’s Coming Rome
Αντίπαλος της Ισπανίας στα ημιτελικά θα ήταν η Ιταλία, η οποία επικράτησε με 2-1 του Βελγίου στο Μόναχο με το σκορ να διαμορφώνεται από το πρώτο ημίχρονο. Οι «ατζούρι» σκόραραν δις με Μπαρέλα (31’) και Ινσίνιε (44’) ενώ οι «κόκκινοι διάβολοι» μείωσαν απλώς στο 45+2’ με τον Λουκάκου. Ο θηριώδης φορ αποδείχθηκε μοιραίος στο δεύτερο μέρος αφού δεν κατάφερε να σκοράρει από τη μικρή περιοχή δεχόμενος μπλοκ από τον εκπληκτικό Σπινατσόλα. Ήταν μία από τις τελευταίες ενέργειες του τουρνουά για τον Ιταλό μπακ ο οποίος υπέστη σοβαρό τραυματισμό λίγο αργότερα και θα έβλεπε το υπόλοιπο τουρνουά με πατερίτσες.

Για το Βέλγιο ήταν άλλη μια αποτυχημένη πορεία της «χρυσής γενιάς» που επιβεβαίωσε ξανά το ρητό πως ότι λάμπει δεν είναι χρυσός. Ενάμισι χρόνο μετά οι «κόκκινοι διάβολοι» θα γνώριζαν ντροπιαστικό αποκλεισμό από τη φάση των ομίλων του Μουντιάλ του Κατάρ, με τον Ρομπέρτο Μαρτίνεθ να αποτελεί παρελθόν από τον πάγκο τους.

Ζει μέρες 92’ η Δανία

Euro ‘20: It’s Coming Rome
Ο τρίτος χρονικά προημιτελικός έγινε στο Μπακού ανάμεσα σε Δανία και Τσεχία σ’ ένα ζευγάρι που αναμφίβολα δεν ήταν το πιο εμπορικό για αυτή τη φάση της διοργάνωσης, αλλά οι δύο ομάδες πρόσφεραν ένα θεαματικό παιχνίδι. Οι Δανοί βρήκαν δύο γκολ στο πρώτο ημίχρονο με τους Ντιλέινι και Ντόλμπεργκ, με την ασίστ του Μέλε στο δεύτερο τέρμα να ήταν από τις πιο θεαματικές του τουρνουά. Ωστόσο οι Τσέχοι απάντησαν με την έναρξη του 2ου μέρους χάρη στον Σικ, που έφτασε τα 5 στο τουρνουά πιάνοντας στην κορυφή των σκόρερ τον Ρονάλντο αλλά με περισσότερα παιχνίδια, κάτι που εν τέλει του κόστισε το «Χρυσό Παπούτσι».

Η Τσεχία τα έπαιξε όλα για όλα για το γκολ της ισοφάρισης αλλά οι αλλαγές του Χιούλμαντ έκοψαν το ρυθμό και οι καλά οργανωμένοι Δανοί κράτησαν το 2-1 ως το φινάλε εξασφαλίζοντας την πρόκριση στα ημιτελικά για πρώτη φορά μετά το 1992 όταν και κατέκτησαν το Ευρωπαϊκό.

Αγγλικό πάρτι πρόκρισης στην Ρώμη

Euro ‘20: It’s Coming Rome
Το παζλ των ημιτελικών συμπλήρωσε η Αγγλία, η οποία διέλυσε με 4-0 την Ουκρανία στην Ρώμη. Πριν το παιχνίδι υπήρχαν ερωτηματικά σχετικά με το πως θα εμφανιζόταν η ομάδα του Γκάρεθ Σάουθγκειτ στο μοναδικό παιχνίδι στο τουρνουά που χρειάστηκε να ταξιδέψει εκτός Αγγλίας αλλά τα «τρία λιοντάρια» έδωσαν εκκωφαντική απάντηση ισοπεδώνοντας τους Ουκρανούς του Αντρί Σεφτσένκο που είχαν ήδη κάνει την υπέρβαση.

Μεγάλος πρωταγωνιστής ήταν ο Κέιν με δύο τέρματα (4’, 50’) ενώ Μαγκουάιρ (46’) και Χέντερσον (63’) μπήκαν και αυτοί στον πίνακα των σκόρερ. Οι Άγγλοι επέστρεφαν έτσι σε ημιτελικό μετά το Ευρωπαϊκό του 1996 που έγινε στην έδρα τους και ήταν ξανά γηπεδούχοι, αφού οι ημιτελικοί και ο τελικός γινόντουσαν στο «Γουέμπλεϊ». Τα συνθήματα «It’s Coming Home» ηχούσαν παντού στην Ευρώπη και όχι μόνο, αλλά όπως αποδείχθηκε το τρόπαιο πήγε στην πόλη όπου οι Άγγλοι έδωσαν το μοναδικό εκτός έδρας παιχνίδι τους στη διοργάνωση!

Ημιτελικοί


Ιταλικός θρίαμβος από την άσπρη βούλα… μέρος πρώτο

Euro ‘20: It’s Coming Rome
Ο πρώτος ημιτελικός διεξήχθη στις 6 Ιουλίου στο «Γουέμπλεϊ» και ήταν ένα μεσογειακό ντέρμπι ανάμεσα σε Ιταλία και Ισπανία, τις δύο φιναλίστ του Ευρωπαϊκού του 2012. Τότε η Ισπανία είχε διαλύσει με 4-0 τους Ιταλούς αλλά οι «ατζούρι» είχαν πάρει άτυπη εκδίκηση στο Ευρωπαϊκό του 2016 αποκλείοντας τους Ισπανούς στη φάση των «16».

Οι δύο ομάδες ήταν αρκετά προσεκτικές, με τους Ισπανούς να ήταν πιο απειλητικοί υποχρεώνοντας τον Ντοναρούμα σε μία μεγάλη επέμβαση στο πρώτο μέρος ενώ οι Ιταλοί απάντησαν με σουτ του Έμερσον το οποίο βρήκε στο δοκάρι. Η ομάδα του Μαντσίνι ήταν καλά οργανωμένη και στόχευε να εκμεταλλευτεί τους κενούς χώρους κάτι που συνέβη στο 60ο λεπτό όταν μετά από ενέργεια του Ιμόμπιλε, ο Κιέζα άνοιξε το σκορ με ωραίο σουτ μέσα στην περιοχή δίνοντας το προβάδισμα στους Ιταλούς. Η Ισπανία δεν πτοήθηκε και ισοφάρισε στο 80ο λεπτό με τον Μοράτα ο οποίος σκόραρε απέναντι στους Ιταλούς συμπαίκτες του στην Γιουβέντους, Κιελίνι και Μπονούτσι. Οι «φούριας ρόχας» ήταν πιο δραστήριοι στον έξτρα χρόνο αλλά το 1-1 έμεινε ως το φινάλε και όλα κρίθηκαν στα πέναλτι.

Στη ρωσική ρουλέτα, η Ιταλία αποδείχθηκε πιο εύστοχη και επικράτησε με 4-2 εξασφαλίζοντας το εισιτήριο για τον τελικό. Για τους Ισπανούς αστόχησαν οι Όλμο και Μοράτα ενώ για τους Ιταλούς το μοναδικό χαμένο πέναλτι ήταν από τον Λοκατέλι. Για να πικάρουν τους Άγγλους, οι Ιταλοί τραγουδούσαν το δικό τους σύνθημα «It’s coming… Rome». Απέμενε μόλις ένα παιχνίδι ώστε οι «ατζούρι» να ανέβουν στην κορυφή της Ευρώπης για πρώτη φορά μετά το 1968! Τότε ήταν οικοδεσπότες και για να τα καταφέρουν αυτή τη φορά έπρεπε να παίξουν σε εχθρικό έδαφος.

Μετά το φινάλε του ημιτελικού ο Μαντσίνι είπε: «Έχουμε ακόμη ένα παιχνίδι μπροστά μας και θέλουμε να κάνουμε ακριβώς αυτό αν είναι δυνατόν». Spoiler alert… έγινε ακριβώς έτσι!

Τρίτη και φαρμακερή για τους Άγγλους

Euro ‘20: It’s Coming Rome
Για την ποδοσφαιρομάνα Αγγλία το γεγονός ότι δεν είχε καταφέρει ποτέ να παίξει σε τελικό Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ήταν ένα μελανό σημάδι στην ιστορία της. Τόσο το 1968 στην Ιταλία όσο και το 1996 στην έδρα της είχε ηττηθεί στον ημιτελικό, αλλά αυτή τη φορά της παρουσιάζονταν μια «χρυσή» ευκαιρία για να τα καταφέρει, ούσα το απόλυτο φαβορί στην έδρα της κόντρα στην έκπληξη της διοργάνωσης, Δανία.

Οι Άγγλοι φίλαθλοι που είχαν γεμίσει το «Γουέμπλεϊ» έκαναν εκκωφαντικό θόρυβο αλλά σχεδόν όλο το γήπεδο σώπασε στο ημίωρο όταν οι παίκτες του Κάσπερ Χιούλμαντ άνοιξαν το σκορ με πανέμορφη εκτέλεση φάουλ του Ντάμσγκαρντ. Τα πανηγύρια των Δανών δεν κράτησαν πολύ αφού στο 39' ήρθε η ισοφάριση από αυτογκόλ του Κιάερ μετά από παράλληλη σέντρα του Σάκα.

Οι γηπεδούχοι πίεσαν ασφυχτικά για το γκολ της ανατροπής και αυτό ήρθε στο 104’ , όταν ο Κέιν αφού πρώτα νικήθηκε σε αμφισβητούμενο πέναλτι από τον Σμάιχελ, πήρε ο ίδιος το «ριμπάουντ» και «έγραψε» το 2-1 που έμελλε να ήταν το τελικό σκορ.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της η Αγγλία προκρίθηκε στον τελικό αφήνοντας εκτός συνέχειας την Δανία, που αποχώρησε με το κεφάλι ψηλά και με μάλλον δικαιολογημένες φωνές για το πέναλτι που καταλογίστηκε εις βάρος τους στην παράταση. Ο Κάσπερ Σμάιχελ δεν κατάφερε να επαναλάβει το θαύμα του πατέρα του, Πίτερ στο Ευρωπαϊκό του 1992 έχοντας να αντιμετωπίσει και τα λέιζερ των Άγγλων φιλάθλων που τον στόχευαν στη διάρκεια της αναμέτρησης. Μάλιστα η UEFA επέβαλε πρόστιμο 30 χιλ. ευρώ στην αγγλική Ομοσπονδία για τη συμπεριφορά τους. Όμως αυτό δεν ήταν τίποτα μπροστά σε όσα θα ακολουθούσαν…

Τελικός


Η επίθεση στο «Γουέμπλεϊ»

Euro ‘20: It’s Coming Rome
Η Αγγλία συμμετείχε στον πρώτο της τελικό μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1966 όταν και πάλι ο αγώνας έγινε στο «Γουέμπλεϊ». Πενήντα πέντε ολόκληρα χρόνια μετά τα «τρία λιοντάρια» θα διεκδικούσαν ξανά μεγάλο τίτλο και το πρώτο Ευρωπαϊκό της ιστορίας τους. Επρόκειτο για κοσμοϊστορικό γεγονός και κανείς Άγγλος φίλαθλος δεν ήθελε να λείψει από το μεγάλο ραντεβού.

Η γνώση ότι 23.000 από τις 90.000 θέσεις του «Γουέμπλεϊ» θα έμεναν κενές λόγω των περιορισμών της Covid-19 αποτέλεσε το μεγάλο έναυσμα των Άγγλων ώστε να μπουν στο γήπεδο δίχως εισιτήριο. Από τις δέκα το πρωί ανήμερα του τελικού κόσμος μαζεύτηκε έξω από το στάδιο έχοντας στην κατοχή του αλκοόλ. «Το κάνω αυτό για πάνω από μια δεκαετία και έχω δουλέψει σε διάφορες άλλες εορταστικές εκδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένης της παραμονής της Πρωτοχρονιάς. Δεν έχω ξαναδεί μέθη σαν αυτή τόσο νωρίς την ημέρα» δήλωσε υπάλληλος του μετρό του Λονδίνου.

Οι μαρτυρίες αργότερα έδειξαν ότι αρκετοί οπαδοί είχαν λάβει άφθονες ποσότητες ναρκωτικών, ιδιαίτερα κοκαΐνης. Σχετική έκθεση ανέφερε ότι το 47% των 7.000 κατόχων εισιτηρίων που συμμετείχαν σε έλεγχο βρέθηκαν με παράνομη λήψη ναρκωτικών όταν έφτασαν στο «Γουέμπλεϊ».

Όσο οι ώρες περνούσαν, η κατάσταση γύρω από το γήπεδο ήταν χαοτική αλλά τίποτα δεν μπορούσε να συγκριθεί με τις σκηνές που θα ακολουθούσαν. Πολύ μεγάλο πλήθος χωρίς εισιτήρια είχε οργανωθεί και περίμενε ένα έναυσμα.

Δεν υπήρχε ούτε αρκετή αστυνομία, ούτε αρκετοί άνθρωποι ασφαλείας λόγω μέτρων του Covid. Οι οπαδοί χωρίς εισιτήριο, που οργανώνονταν και μέσω των social media, περίμεναν το άνοιγμα των τουρνικέ για να κάνουν… ντου.

Μετά το σύνθημα ορδές ταραξιών έσπασαν τα κάγκελα στον πρώτο έλεγχο, στα «ισπανικά σκαλιά» πριν τις θύρες, και βρισκόντουσαν στον εξωτερικό χώρο του σταδίου. Υπήρξαν ποδοπατήματα μεταξύ των οπαδών και μάχες σώμα με σώμα με τους λίγους σεκιουριτάδες και αστυνομικούς, που ήταν ανήμποροι να αντιδράσουν. Χιλιάδες οπαδοί βρέθηκαν περιμετρικά του γηπέδου ψάχνοντας μια… κερκόπορτα.

Για πρώτη φορά στα χρονικά, ο υπεύθυνος ασφαλείας του «Γουέμπλεϊ» αναγκάστηκε να «κλειδώσει» τα τουρνικέ με την κατάσταση να ήταν ανεξέλεγκτη. Ο κόσμος που είχε εισιτήριο διαμαρτύρονταν και γίνονταν όλο και πιο επιθετικός προσπαθώντας να μπει στο γήπεδο.

Ο συνωστισμός ήταν μη διαχειρίσιμος και μετά από λίγη ώρα τα τουρνικέ άνοιξαν ξανά. Οι οπαδοί χωρίς εισιτήριο έριξαν τις τεχνητές περιφράξεις και έτρεχαν προς τις θύρες την ώρα που υπήρχε ουρά από ανθρώπους με εισιτήρια. Πλήθος κόσμου μπήκε στο γήπεδο χωρίς εισιτήριο περνώντας τα τουρνικέ αγκαζέ με άτομα που είχαν εισιτήριο. Ρεύμα ανθρώπων πέρασε με μπουνιές και σπρωξίματα εντός γηπέδου δημιουργώντας το απόλυτο χάος ενώ υπήρξαν και συγκρούσεις μεταξύ των οπαδών που μπήκαν νόμιμα και αυτών που μπήκαν παράνομα.

Περίπου 2000 οπαδοί υπολογίζεται ότι μπήκαν παράνομα ενώ σημειώθηκαν 17 μαζικές παραβιάσεις πυλών πρόσβασης για άτομα με ειδικές ανάγκες και πυροσβεστικών θυρών έκτακτης ανάγκης.

Τρομακτική είναι και η συμπεριφορά μέσα στο γήπεδο για όσους είχαν προμηθευτεί εισιτήρια. Αρκετοί ταραξίες πήραν τις θέσεις όσων είχαν εισιτήριο ενώ ένας ερωτώμενος στην έρευνα είπε: «Οι άνθρωποι έπαιρναν κοκαΐνη μπροστά μας και κάπνιζαν ναρκωτικά πίσω μας. Οι γιοι μου έκλαιγαν στο μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού, φοβισμένοι από τα γεγονότα γύρω μας». Όλα αυτά ενώ περίπου 6000 οπαδοί παρέμειναν έξω από το γήπεδο παρά την έναρξη του αγώνα.



Η κατάρα των πέναλτι χτύπησε ξανά τους Άγγλους, το τρόπαιο στην Ιταλία

Euro ‘20: It’s Coming Rome
Η Αγγλία δινόταν το φαβορί του τελικού παρότι η Ιταλία αγνοούσε την ήττα σ’ όλες τις διοργανώσεις σε 33 διαδοχικά παιχνίδια. Η τελευταία της ήττα χρονολογούταν τον Σεπτέμβριο του 2018. Ο Μαντσίνι παράτασσε την ομάδα με 4-3-3 έχοντας τους διόσκουρους Μπονούτσι και Κιελίνι για κεντρικό αμυντικό δίδυμο, δύο πραγματικούς ηγέτες στο γήπεδο και εκτός αυτού. Η τριάδα των Ζορζίνιο, Βεράτι και Μπαρέλα στο κέντρο πρόσφερε τρεξίματα, δημιουργία και έλεγχο του ρυθμού όταν χρειαζόταν, ενώ οι Κίεζα, Ινσίνιε και Ιμόμπιλε ήταν η τριάδα της επίθεσης, με τον πρώτο ειδικά να έπιασε το πικ της καριέρας του στη διοργάνωση. Το ίδιο ισχύει για τον γκολκίπερ Ντοναρούμα όπως και για τον άτυχο μπακ Σπινατσόλα που τραυματίστηκε στα νοκ-άουτ και βρισκόταν με πατερίτσες στην άκρη του πάγκου στον τελικό.

Στην αντίπερα όχθη, το βάρος ήταν πολύ μεγάλο για την Αγγλία η οποία είχε την ευκαιρία να ξορκίσει το δαίμονα της, ήτοι να κατακτήσει ένα Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Ο Γκάρεθ Σάουθγκέιτ πόνταρε σε μεγάλο βαθμό στην ομάδα που τρία χρόνια νωρίτερα είχε φτάσει στα ημιτελικά του Μουντιάλ της Ρωσίας. Η μεγάλη διαφορά είχε να κάνει στη μεσαία γραμμή καθώς τα κεντρικά χαφ ήταν οι Ράις και Φίλιπς, δύο νεαροί τότε παίκτες που τότε έπαιζαν σε Γουέστ Χαμ και Λιντς Γιουνάιτεντ όμως είχαν εξαιρετική χημεία μεταξύ τους, με τον έναν να συμπλήρωνε τον άλλον. Ο Σάουθγκέιτ είχε τον εξαιρετικό με την Εθνική Πίκφορντ κάτω από τα γκολπόστ ενώ έπαιζε με τριάδα στην άμυνα επιλέγοντας τον μπακ Γουόκερ σε ρόλο δεξιού στόπερ μαζί με τους Στόουνς και Μαγκουάιρ. Φουλ-μπακ ήταν οι Τρίπιερ και Σο ενώ οι Μάουντ και Στέρλινγκ πλαισίωναν τον προωθημένο Χάρι Κέιν, πρώτο σκόρερ στο Μουντιάλ της Ρωσίας με 6 γκολ.

Το παιχνίδι ξεκίνησε με τον ιδανικότερο τρόπο για τους Άγγλους οι οποίοι προηγήθηκαν μόλις στο δεύτερο λεπτό του αγώνα με τον Σο! Η συνέχεια όμως δεν ήταν ανάλογη, η Ιταλία κρατούσε τη μπάλα επιβάλλοντας πλήρως την υπεροχή της και στο 67’ έφτασε στο γκολ της ισοφάρισης με τον Μπονούτσι ύστερα από κόρνερ. Δύο αμυντικοί είχαν διαμορφώσει το σκορ του τελικού και το 1-1 δεν άλλαξε μέχρι το φινάλε τόσο των 90’ όσο και των 120 λεπτών!

Το τρόπαιο θα κρίνονταν στη διαδικασία των πέναλτι η οποία «πληγώνει» παραδοσιακά την Αγγλία στα μεγάλα τουρνουά. Σε Euro μάλιστα μετρούσε τρεις σερί αποκλεισμούς! Ο νυν τεχνικός της, Γκάρεθ Σάουθγκέιτ ήταν ο μοιραίος των «τριών λιονταριών» στο ημιτελικό του 1996 με την Γερμανία στο παλιό «Γουέμπλεϊ» και κατά κάποιο τρόπο η ιστορία θα επαναλαμβανόταν στην ίδια τοποθεσία, αφού λίγο πριν το φινάλε της παράτασης έριξε στο παιχνίδι τους νεαρούς Ράσφορντ και Σάντσο για να βαρέσουν πέναλτι.

Οι Άγγλοι ευστοχούν στις πρώτες δύο εκτελέσεις με Κέιν και Μαγκουάιρ ενώ ο Πίκφορντ είχε αποκρούσει το χτύπημα του Μπελότι. Ο Μπονούτσι που είχε ισοφαρίσει το σκορ στην κανονική διάρκεια δε λάθεψε από την άσπρη βούλα κάνοντας το 2-1 με έναν κακό ομολογουμένως πέναλτι και ήταν η σειρά των νεοεισελθόντων Ράσφορντ και Σάντσο, οι οποίοι όντας «κρύοι» και αρκετά νεαροί σε ηλικία, δεν κατάφεραν να ευστοχήσουν. Όλο το γήπεδο, πλην της ιταλικής πλευράς, «πάγωσε».

Ο Μπερναντέσκι είχε κάνει με τη σειρά του το 3-1 και όλα εξαρτιόνταν από τον Πίκφορντ, ο οποίος δίνει το φιλί της ζωής στα «τρία λιοντάρια» αποκρούοντας το πέναλτι του Ζορζίνιο. Από το σκοτάδι του ερέβους, οι Άγγλοι φίλαθλοι βρέθηκαν σε έκσταση. Και ύστερα ξανά σιωπή. Όλα τα βλέμματα στράφηκαν στον Σάκα, ο οποίος έστησε τη μπάλα ξέροντας ότι αν ευστοχούσε η διαδικασία θα συνεχιζόταν με το «ξαφνικό θάνατο». Όλο το όνειρο του έθνους εξαρτιόταν από το χτύπημα του 19χρονου, του νεότερου παίκτη της Αγγλίας που είχε πάνω του όλο το βάρος. Όλα αυτά ενώ οι υπεύθυνοι ασφαλείας του γηπέδου ζούσαν το δικό τους άγχος βλέποντας τους 6000 οπαδούς εκτός «Γουέμπλεϊ» να είναι έτοιμοι να κάνουν ντου για να μπουν στο γήπεδο και να πανηγυρίσουν την ενδεχόμενη κατάκτηση του τροπαίου.

Ο Σάκα παίρνει φόρα, διαλέγει τη δεξιά γωνία αλλά αυτή διαλέγει και ο Ντοναρούμα αποκρούοντας το πέναλτι! Τέλος! Η Ιταλία στέφεται πρωταθλήτρια Ευρώπης με 3-2 στη διαδικασία των πέναλτι εις βάρος της Αγγλίας μέσα στο Λονδίνο! Οι οπαδοί έξω από το γήπεδο κάνουν αυτόματα αναστροφή και αποχωρούν προς ανακούφιση των ανθρώπων ασφαλείας που δηλώνουν μετά το ματς πως ήθελαν να χάσει η Αγγλία για να αποφευχθούν σοβαρά επεισόδια. Αυτά βέβαια δεν έλειψαν…
Euro ‘20: It’s Coming Rome
Euro ‘20: It’s Coming Rome

Ρατσιστικές επιθέσεις στους μοιραίους της Αγγλίας

Euro ‘20: It’s Coming Rome
Οι τρεις Άγγλοι παίκτες που αστόχησαν στη διαδικασία, εκτός από το νεαρό της ηλικίας τους, ήταν και μαύροι. Αμέσως μετά το τελικό σφύριγμα, σημειώθηκαν εκατοντάδες ρατσιστικές επιθέσεις εναντίον τους στα social media, αλλά δεν περιορίστηκαν μόνο πίσω από το πληκτρολόγια, ούτε μόνο στους τρεις ποδοσφαιριστές.

Οπαδοί που έτυχε να γεννηθούν με σκουρόχρωμο χρώμα ήταν ξαφνικά υπαίτιοι της ήττας της Αγγλίας και βρέθηκαν στο στόχαστρο ρατσιστικών επιθέσεων κατά την αποχώρηση τους από το γήπεδο! Ο τελικός έφερε ξανά στο επίκεντρο το μείζον κοινωνικό θέμα του φυλετικού ρατσισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Την επόμενη μέρα ανεγκέφαλοι βανδάλισαν την τοιχογραφία του Μάρκους Ράσφορντ στο Μάντσεστερ, η οποία ήταν αφιερωμένη στις πετυχημένες ενεργείς του να αλλάξει την κυβερνητική πολιτική για να φροντίζει παιδιά από φτωχές οικογένειας.

Η αντίδραση της κοινότητας ήταν ευτυχώς άμεση και φώτισε ξανά με ελπίδα δείχνοντας περίτρανα πως το φίδι του ρατσισμού και του παραλογισμού δεν θα επικρατήσει. Πλήθος κόσμου μαζεύτηκε στο σημείο και γέμισε την τοιχογραφία με μηνύματα υποστήριξης για τον Ράσφορντ και τους συμπαίκτες του. Ξαφνικά τα social media γέμισαν με μηνύματα αγάπης και υποστήριξης των τριών μοιραίων ποδοσφαιριστών, που βρέθηκαν ξαφνικά στο μάτι του κυκλώνα από τους συμπατριώτες τους.

Σ’ αυτό βρέθηκε και ο Γκάρεθ Σάουθγκέιτ για τις επιλογές των παικτών στις εκτελέσεις, με τον ίδιο να αποκαλύπτει πως αυτές έγιναν με βάση την πολυετή ανάλυση δεδομένων από τους υπεύθυνους του τμήματος σκάουτερ. Το μαθηματικό μοντέλο φέρει τον τίτλο «Big Data» και είχε αποδώσει καρπούς στους Άγγλους, που είχαν νικήσει την Κολομβία στα πέναλτι στο Μουντιάλ του 2018 αλλά και την Ελβετία το 2019 στο Nations League. Η τρίτη απόπειρα αποδείχθηκε φαρμακερή.

Ρατσιστικές επιθέσεις δέχτηκαν και Ιταλοί φίλαθλοι που αποχώρησαν από το «Γουέμπλεϊ» και χρειάστηκε η παρέμβαση της αστυνομίας για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Συνολικά 51 άτομα συνελήφθησαν εκείνη την ημέρα έχοντας σχέση με τον τελικό, ενώ χρειάστηκαν πέντε ημέρες για να ολοκληρωθεί η επιχείρηση καθαρισμού 31 τόνων σκουπιδιών - 10 φορές μεγαλύτερη από την κανονική ποσότητα των αγώνων. Πολλά μέλη του προσωπικού δήλωσαν ότι δεν θέλουν να το ξανακάνουν ποτέ!

It's Coming Rome και απότομη προσγείωση

Euro ‘20: It’s Coming Rome
Την ώρα που οι Άγγλοι ζούσαν το δικό τους δράμα, οι Ιταλοί πανηγύριζαν έξαλλα το πρώτο τους Ευρωπαϊκό μετά το 1968. Το It’s Coming Home των Άγγλων μετατράπηκε σε It’s Coming Rome και το τρόπαιο έφτασε στη Ρώμη με την ιταλική σημαία. Οι «ατζούροι» έκαναν το 2x2 στις εκτελέσεις πέναλτι με Ισπανούς και Άγγλους και σήκωσαν ως αήττητοι το τρόπαιο.

Η συνέχεια δεν θα ήταν ανάλογη για τους Ιταλούς. Το κενό που άφησαν οι Κιελίνι και Μπονούτσι δεν καλύφθηκε επάξια, παίκτες όπως οι Κιέζα και Σπινατσόλα δεν έπιασαν ποτέ τις επιδόσεις εκείνου του καλοκαιριού και οι «ατζούρι» έγιναν η τέταρτη πρωταθλήρια Ευρώπης που έμεινε εκτός Μουντιάλ, γνωρίζοντας τον αποκλεισμό από την Βόρεια Μακεδονία στα μπαράζ. Όλα αυτά ενώ χρειάζονταν μία νίκη στα δύο τελευταία ματς του ομίλου με Ιρλανδία και Ελβετία για να προκριθουν απευθείας στα γήπεδα του Κατάρ, κάτι που δεν έγινε, με τον Ζορζίνιο να αστοχεί σε πέναλτι με τους Ελβετούς στο 90’ (με το σκορ στο 1-1). Ο ίδιος είχε αστοχήσει σε πέναλτι και στον τελικό του Euro, μόνο που που τότε δεν κόστισε.

Τον Ιανουάριο του 2023 ο βοηθός και καρδιακός φίλος του Ρομπέρτο Μαντσίνι, Τζιανλούκα Βιάλι φεύγει από τη ζωή σε ηλικία 59 ετών ενώ μερικούς μήνες μετά ο Ιταλός τεχνικός παραιτείται για να αναλάβει την Εθνική της Σαουδικής Αραβίας. Η ιστορία έχει δείξει πως οι Ιταλοί βιώνουν απότομες προσγειώσεις μετά από ιστορικές επιτυχίες, και όπως αποδείχθηκε για άλλη μια φορά, η ιστορία επαναλαμβάνεται.

Η καλύτερη ενδεκάδα

Euro ‘20: It’s Coming Rome
Τερματοφύλακας του τουρνουά αλλά και κορυφαίος παίκτης της διοργάνωσης αναδείχθηκε δικαίως ο Τζιανλουίτζι Ντοναρούμα. Καθοριστικός με αποκρούσεις πέναλτι σε ημιτελικό και τελικό, δέχτηκε μόλις τέσσερα γκολ σε επτά ματς, κράτησε τρεις φορές το μηδέν και προχώρησε συνολικά σε εννέα επεμβάσεις. Το ίδιο καλοκαίρι αποχώρησε από την Μίλαν για λογαριασμό της Παρί Σεν Ζερμέν με φερόμενο ετήσιο μισθό 8 εκατ. ευρώ και οπαδοί των «ροσονέρι» του πέταξαν ψεύτικα χαρτονομίσματα σε αναμέτρηση των δύο ομάδων στο «Σαν Σίρο» το 2023 για το Τσάμπιονς Λιγκ.

Δύο Ιταλοί βρίσκονται στην τετράδα της άμυνας. Ο ένας είναι ο MVP του τελικού, Λεονάρντο Μπονούτσι που σκόραρε το γκολ της ισοφάρισης ενώ μάντεψε σωστά και στην άσπρη βούλα στις εκτελέσεις. Κεντρικός αμυντικός-θρύλος της Γιουβέντους στην οποία πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του, «κρέμασε» τα παπούτσια του λίγο πριν το Γιούρο το 2024. Ο δεύτερος Ιταλός της λίστας είναι ο Λεονάρντο Σπινατσόλα, ο αριστερός μπακ της Ρόμα πραγματοποίησε εκπληκτικό τουρνουά και αναδείχθηκε γρηγορότερος παίκτης πιάνοντας ταχύτητα 33.8 km/h όση και ο Ούγγρος Λοίκ Νέγκο. Ήταν όμως και ο μεγάλος άτυχος, αφού στον προημιτελικό με το Βέλγιο υπέστη ρήξη αχίλλειου τένοντα και εν τέλει πανηγύρισε το τρόπαιο με πατερίτσες.

Οι άλλες δύο θέσεις της αμυντικής τετράδας απαρτίζονται από δύο Άγγλους. Στο δεξί άκρο βρίσκεται ο Κάιλ Γουόκερ ο οποίος αγωνίζονταν ως δεξιός στόπερ στην τριάδα του Γκάρεθ Σάουθγκέιτ αλλά επιλέχθηκε στο άκρο της άμυνας όπως είναι η φυσική του θέση. Από τους πιο γρήγορους αμυντικούς όλων των εποχών, έχει κατακτήσει κάθε διαθέσιμο τίτλο με την Μάντσεστερ Σίτι. Δίδυμο με τον Μπονούτσι στα στόπερ βρίσκεται ο Χάρι Μαγκουάιρ, παίκτης που ποτέ δε δικαιολόγησε τον πακτωλό χρημάτων που ξόδεψε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για να τον αποκτήσει από την Λέστερ και αρκετά συχνά γινόταν πόλος αρνητικής κριτικής από Άγγλους φιλάθλους.

Ιταλός υπάρχει φυσικά και στην τριάδα του κέντρου, ο λόγος για τον… Βραζιλιάνο Ζορζίνιο ο οποίος μετανάστευσε στην Ιταλία στα 15 του και απέκτησε ιταλική υπηκοότητα λόγω του προπάππου του. Κομβικός στην πορεία της Ιταλίας με τις δημιουργικές και τεχνικές αρετές του, κατακτώντας το Euro ενάμισι μήνα μετά το Τσάμπιονς Λιγκ με την Τσέλσι. Τον Αύγουστο εκείνης της χρονιάς βραβεύτηκε από την UEFA ως κορυφαίος παίκτης της σεζόν ενώ βγήκε τρίτος στη ψηφοφορία για τη «Χρυσή Μπάλα».

Euro ‘20: It’s Coming Rome

Στην καλύτερη ενδεκάδα βρίσκεται και ο Δανός Πιέρ-Εμίλ Χόιμπιεργκ ο οποίος έχασε πέναλτι στην πρεμιέρα με την Φινλανδία αλλά αποδείχθηκε καθοριστικός στην πορεία της ομάδας ως τα ημιτελικά της διοργάνωσης. Την τριάδα των χαφ συμπληρώνει ο Ισπανός Πέδρι ο οποίος έβγαλε μάτια με τις εμφανίσεις του σε ηλικία μόλις 19 ετών. Ο ίδιος αναδείχθηκε κορυφαίος νεαρός παίκτης του τουρνουά, ενώ μετά το Euro ενίσχυσε την Ολυμπιακή ομάδα της Ισπανίας στον Τόκιο φτάνοντας έως τον τελικό, το οποίο ήταν το 73ο παιχνίδι του στη σεζόν!

Το παράδοξο με την τριάδα της επίθεσης είναι πως δεν αποτελείτε από τους δύο πρώτους σκόρερ της διοργάνωσης, Κριστιάνο Ρονάλντο και Πάτρικ Σικ. Για τη θέση του σέντερ φορ επιλέχθηκε ο αρχισκόρερ της Εθνικής Βελγίου, Ρομέλου Λουκάκου ο οποίος σκόραρε τέσσερα γκολ στη διοργάνωση αλλά δεν κατάφερε ούτε σε αυτό το τουρνουά να πανηγυρίσει μια μεγάλη διάκριση με τους «κόκκινους διαβόλους».

Τέσσερα γκολ στη διοργάνωση σκόραρε και ο Χάρι Κέιν αλλά δεν επιλέχθηκε στην ενδεκάδα. Αντ’ αυτού σ’ αυτήν βρίσκεται ο συμπατριώτης του Ραχίμ Στέρλινγκ ο οποίος ήταν βασικός στο αριστερό άκρο της επίθεσης της Αγγλίας και πέτυχε τρία γκολ στη διοργάνωση. Η καριέρα του πήρε την κατιούσα τα επόμενα χρόνια μην πιάνοντας υψηλά στάνταρ απόδοσης στην Τσέλσι στην οποία υπέγραψε το καλοκαίρι του 2022 όντας η πρώτη μεταγραφή στην μετά-Αμπράμοβιτς εποχή των «μπλε».

Στο δεξί άκρο της επίθεσης επιλέχθηκε δικαίως ο Φεντερίκο Κιέζα ο οποίος πραγματοποίησε εξαιρετικό τουρνουά με την Ιταλία. Μάλιστα με το γκολ που σημείωσε απέναντι στην Αυστρία, εκτός από την πρόκριση των Ιταλών στα προημιτελικά έκανε ένα απίθανο ρεκόρ στη διοργάνωση, αφού μαζί με τον πατέρα του Ενρίκο, αποτελούν το μοναδικό δίδυμο πατέρα-γιου που σκοράρει σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα! Και αυτό διότι ο Ενρίκο Κιέζα είχε βρει δίχτυα στην ήττα της Ιταλίας με 2-1 επί της Τσεχίας στο Euro του 1996. Ο Φεντερίκο σκόραρε και στον ημιτελικό με την Ισπανία αλλά οι σοβαροί τραυματισμοί που αντιμετώπισε μετά το Euro αργότερα έβαλαν «φρένο» στην περαιτέρω άνοδο της καριέρας του.

Πείτε τη γνώμη σας:

Για τη συμμετοχή σας στη συζήτηση απαιτείται εγγραφή.

Στοιχηματικές πλατφόρμες