1

Bwin

Παίξε νόμιμα
21+

Pamestoixima

Παίξε νόμιμα
21+

Novibet

Παίξε νόμιμα
21+

Novibet

Παίξε νόμιμα
21+

Bet365

Παίξε νόμιμα
21+

Bwin

Παίξε νόμιμα
21+

Stoiximan

Παίξε νόμιμα
21+

Stoiximan

Παίξε νόμιμα
21+

Betsson

Παίξε νόμιμα
21+

Sportingbet

Παίξε νόμιμα
21+

N1Casino

Παίξε νόμιμα
21+

Bet365

Παίξε νόμιμα
21+

Vistabet

Παίξε νόμιμα
21+

Betshop

Παίξε νόμιμα
21+

Interwetten

Παίξε νόμιμα
21+

Ειδήσεις

Euro - Ρουμανία: Επέστρεψε και συνεχίζει να ονειρεύεται

Euro - Ρουμανία: Επέστρεψε και συνεχίζει να ονειρεύεται

Συντάκτης: Γιώργος Χρονόπουλος
Γιώργος Χρονόπουλος
3/6/2024 00:02
Επιστρέφει σε τελική φάση Euro ξανά η Ρουμανία, που έχει κάνει συνήθεια το να εμφανίζεται εναλλάξ στον 21ο αιώνα. Μετά τις συνεχόμενες παρουσίες το 1996 και το 2000, έλειπε το 2004 και το 2012, αλλά ήταν εκεί το 2008 και το 2016, με τη φετινή παρουσία να είναι η έκτη της ιστορίας της.

Προηγούμενες διοργανώσεις


Πρώτη φορά που πήρε την πρόκριση για την τελική φάση ήταν το 1984 στη Γαλλία όταν ακόμα συμμετείχαν μόλις οκτώ ομάδες βάσει φορμάτ. Δεν κατάφερε να περάσει στα ημιτελικά και έμεινε εκτός συνέχειας, όπως εξάλλου συνέβη και το 1996, το 2008 και το 2016.Ήταν πάντως συνήθως αξιόμαχη, με τις κληρώσεις της πολλές φορές να είναι δύσκολες, αφού για παράδειγμα το 2008 που πήρε δύο βαθμούς, αντιμετώπισε Γαλλία, Ιταλία και Ολλανδία.

Η καλύτερή της πορεία ήταν αναμφίβολα το 2000, όταν προκρίθηκε εις βάρος της Αγγλίας και της Γερμανίας από τον όμιλο, με την πορεία της πάντως να σταματά στα προημιτελικά, όπου δεν τα κατάφερε κόντρα στους Ιταλούς, με τη «χρυσή» γενιά των Χάτζι, Μολντοβάν, Πετρέσκου και άλλων να δύει.

Στην τελευταία της συμμετοχή το 2016 πάλεψε ξανά πολύ, αλλά τερμάτισε στην τελευταία θέση του ομίλου πίσω από Γαλλία, Ελβετία και Αλβανία, από την οποία ηττήθηκε την τελευταία αγωνιστική και έχασε την ευκαιρία να προκριθεί ως καλύτερη τρίτη.

Πώς προκρίθηκε


Με «όπλο» την άμυνά της ήταν εξαιρετική και ξεπέρασε κάθε προσδοκία, αφού δεχόμενη μόλις πέντε τέρματα σε δέκα ματς, τερμάτισε στην πρώτη θέση του 9ου προκριματικού ομίλου. Με ρεκόρ 6-4-0 και 22 βαθμούς ήταν μπροστά από την Ελβετία και το Ισραήλ, που η αλήθεια είναι πως φαινόταν ό,τι θα μπορούσε να της ασκήσει μεγαλύτερη πίεση αλλά η εμπόλεμη κατάσταση στην οποία βρέθηκε λειτούργησε υπέρ των «τρικολόρι».

Ο προπονητής: Έντουαρντ Ιορντανέσκου

Euro - Ρουμανία: Επέστρεψε και συνεχίζει να ονειρεύεται
Ο 45χρονος τεχνικός είναι γιος του Άνχελ Ιορντανέσκου που είχε επίσης οδηγήσει τη Ρουμανία σε δύο τελικές φάσεις Euro (1996, 2016) αλλά και δύο Μουντιάλ (1994, 1998), ενώ είχε κάτσει για ένα μικρό χρονικό διάστημα και στον πάγκο της Εθνικής Ελλάδας.

Ο Έντουαρντ Ιορντανέσκου, ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα το 2010 ως βοηθός στη Στεάουα Βουκουρεστίου και με την εξαίρεση ενός μικρού περάσματος από την ΤΣΣΚΑ Σόφιας το 2016, έχει δουλέψει μόνο σε ομάδες της χώρας του.

Το 2022 ανέλαβε την εθνική ομάδα, με το ξεκίνημά του να μην είναι το καλύτερο, αφού οι Ρουμάνοι υποβιβάστηκαν από τη League B του Nations league τερματίζοντας τελευταίοι σε όμιλο με Βοσνία & Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο και Φινλανδία. Παρά τη «γκρίνια» και τις ανησυχίες πάντως, η εικόνα τους στα προκριματικά ήταν εξαιρετική και ο Ιορντανέσκου έδειξε πως έχει δώσει ταυτότητα στο σύνολό του.

Το ρόστερ

Euro - Ρουμανία: Επέστρεψε και συνεχίζει να ονειρεύεται
Αρκετοί παίκτες από το εγχώριο πρωτάθλημα και ονόματα άγνωστα στο ευρύ κοινό, ωστόσο δεν λείπουν οι ξεχωριστές περιπτώσεις παικτών.

Βάση των Ρουμάνων στην προσπάθειά τους θα είναι ξανά η άμυνα με τους Ντράγκουσιν της Τότεναμ και Ράτσιου της Ράγιο Βαγιεκάνο να είναι μακράν οι έμπειροι παίκτες με τις μεγαλύτερες παραστάσεις από μεγάλα πρωταθλήματα.

Στην επίθεση το «βάρος» θα σηκώσουν οι Χάτζι, Πούσκας και Μαν, ενώ πυλώνας στην ανάπτυξη και τη δημιουργία αναμένεται να είναι ο πολύπειρος Στάντσιου. Στο γκολ πάντως αναμένεται να έχει πρόβλημα, αφού πρόκειται κατά βάση για πομάδα του Under και της λογικής «μισό-μηδέν».

Στόχος


Έχοντας καλή ψυχολογία από την πορεία της στα προκριματικά θα διεκδικήσει τις πιθανότητες της να βρεθεί στα νοκ άουτ της διοργάνωσης για δεύτερη φορά στην ιστορία της και η αλήθεια είναι πως ο όμιλος δεν είναι απαγορευτικός για όνειρα.

Η Σλοβακία είναι στα μέτρα της, η Ουκρανία πιο έμπειρη αλλά παραμένει η πιο ταλαιπωρημένη εθνική ομάδα στην Ευρώπη λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στη χώρα, ενώ το Βέλγιο περνάει σε μία νέα εποχή και... ψάχνεται. Η συγκυρία είναι καλή και οι Ρουμάνοι θέλουν και μπορούν να την εκμεταλλευτούν.

Η αποστολή:


Τερματοφύλακες: Φλορίν Νίτσα (Γκαζιαντέπ), Οράτσιου Μολντοβάν (Ατλέτικο Μαδρίτης), Στέφαν Ταρνοβάνου (Στεάουα)

Αμυντικοί: Νικούσορ Μπάντσου (Κραϊόβα), Ιονούτ Νεντελτσεάρου (Παλέρμο), Άντριαν Ρους (Πάφος), Αντρέι Ράτσιου (Ράγιο Βαγιεκάνο), Ράντου Ντράγκουσιν (Τότεναμ), Βασίλιε Μόγκος (Κλουζ), Μπόγκνταν Ρακόβιτσαν (Ράκοβ Τσενστοχόβα)

Μέσοι: Νικολάε Στάντσιου (Νταμάκ), Ραζβάν Μάριν (Έμπολι), Αλεξάντρου Τσιτσαλντάου (Κόνιασπορ), Μάριους Μάριν (Πίζα), Ντάριους Ολάρου (Στεάουα), Νέιαν Σορέσκου (Γκαζιαντέπ), Φλορινέλ Κομάν (Στεάουα), Άντριαν Σουτ (Στεάουα), Κονσταντίν Γκραμένι (Φαρούλ Κονστάντζα)

Επιθετικοί: Ιάνις Χάτζι (Αλαβές), Ντένις Μαν (Πάρμα), Βαλεντίν Μιχάιλα (Πάρμα), Ντένις Άλιμπετς (Μουαϊτέρ), Ντένις Ντράγκους (Γκαζιαντέπ), Ντάνιελ Μπιρλιγκέα (Κλουζ).

Πείτε τη γνώμη σας:

Για τη συμμετοχή σας στη συζήτηση απαιτείται εγγραφή.

Στοιχηματικές πλατφόρμες