1

Bwin

Παίξε νόμιμα
21+

Pamestoixima

Παίξε νόμιμα
21+

Novibet

Παίξε νόμιμα
21+

Novibet

Παίξε νόμιμα
21+

Bet365

Παίξε νόμιμα
21+

Bwin

Παίξε νόμιμα
21+

Stoiximan

Παίξε νόμιμα
21+

Stoiximan

Παίξε νόμιμα
21+

Betsson

Παίξε νόμιμα
21+

Sportingbet

Παίξε νόμιμα
21+

N1Casino

Παίξε νόμιμα
21+

Bet365

Παίξε νόμιμα
21+

Vistabet

Παίξε νόμιμα
21+

Betshop

Παίξε νόμιμα
21+

Interwetten

Παίξε νόμιμα
21+

Ειδήσεις

Euro - Πορτογαλία: Με ρόστερ «φωτιά» και βλέψεις για κορυφή

Euro - Πορτογαλία: Με ρόστερ «φωτιά» και βλέψεις για κορυφή

Συντάκτης: Γιώργος Χρονόπουλος
Γιώργος Χρονόπουλος
1/6/2024 00:01
Με βλέψεις και... φόρα από τα προκριματικά πηγαίνει η Πορτογαλία στα γήπεδα της Γερμανίας, έχοντας να επιδείξει τις σταθερές υψηλές πτήσεις που πραγματοποιεί εδώ και αρκετά χρόνια, αφού με την έλευση του 21ου αιώνα έχει πλέον εδραιωθεί ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου ποδοσφαίρου.

Απόδειξη περί αυτού είναι οι δύο τίτλοι που έχουν κατακτήσει τα τελευταία οκτώ χρόνια (Euro 2016, Nations League 2019), ενώ η συνέπεια που δείχνουν οι Ίβηρες τους έχει φέρει στην 6η θέση της κατάταξης της FIFA.

Προηγούμενες διοργανώσεις


Χρειάστηκε 24 χρόνια για να κάνει την πρώτη της εμφάνιση σε τελική φάση Euro και αυτό έγινε το 1984 στη Γαλλία, όπου τερμάτισε στην 3η θέση, ενώ για την επανεμφάνισή της χρειάστηκαν μετά άλλα 12 χρόνια. Το 1996 λοιπόν επέστρεψε και από τότε δεν έλειψε ξανά ποτέ, αφού αυτή θα είναι η όγδοη σερί παρουσία της και ένατη συνολικά, με κοινό στοιχείο όλων πως ποτέ δεν έχει αποκλειστεί από τη φάση των ομίλων!

Η πιο επιτυχημένη παρουσία της φυσικά είναι αυτή το 2016 όταν μετά από μία αήττητη πορεία που «σημαδεύτηκε» από έξι ισοπαλίες, εκ των οποίων οι τρεις στον όμιλο από τον οποίο προκρίθηκε ως καλύτερη τρίτη και άλλες τρεις στα νοκ άουτ όπου «λύγισε» στην παράταση την Κροατία και στα πέναλτι την Πολωνία, πριν πάρει τη μοναδική της νίκη σε 90λεπτο κόντρα στην Ουαλία στα ημιτελικά, για να φτάσει στον τελικό όπου με ένα γκολ του Έντερ στην παράταση νίκησε του οικοδεσπότες Γάλλους και στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης.

«Έσβησε» έτσι τον «εφιάλτη» του 2004, όταν ως οικοδέσποινα η ίδια βίωσε το απόλυτο σοκ στον τελικό της Λισαβόνας, βλέποντας την Ελλάδα να ολοκληρώνει το «θαύμα» και να ανεβαίνει στην κορυφή της Ευρώπης.

Συνολικά οι Ίβηρες είναι πάντα τουλάχιστον αξιοπρεπείς πάντως, αφού στις εννιά παρουσίες τους, πέρα από τον τίτλο του 2016, ήταν μία ακόμα φορά φιναλίστ, έχουν τρεις παρουσίες στα ημιτελικά, δύο στα προημιτελικά, ενώ η λιγότερο επιτυχημένη παρουσία τους ήταν αυτή στο Euro 2020 που αποκλείστηκαν στη φάση των «16» από το Βέλγιο.

Πώς προκρίθηκε


Έκανε... πλάκα στον 10ο προκριματικό όμιλο όπου τερμάτισε στην πρώτη θέση με δέκα νίκες σε ισάριθμα ματς, κόντρα σε Σλοβακία, Λουξεμβούργο, Ισλανδία, Βοσνία & Ερζεγοβίνη και Λιχτενστάιν, ενώ παράλληλα είχε την καλύτερη επίθεση των προκριματικών με 36 τέρματα και την καλύτερη άμυνα δεχόμενη μόλις δύο.

Η πρόκριση ήρθε και με μία σειρά από ρεκόρ, αφού πρώτη φορά στην ιστορία της τα κατάφερε τρεις αγωνιστικές πριν το τέλος των προκριματικών, πρώτη φορά έκανε το απόλυτο των νικών στη διαδικασία και παράλληλα η νίκη με 9-0 επί του Λουξεμβούργου ήταν η μεγαλύτερη σε έκταση στην ιστορία της.

Ο προπονητής: Ρομπέρτο Μαρτίνεθ

Euro - Πορτογαλία: Με ρόστερ «φωτιά» και βλέψεις για κορυφή
Ο 51χρονος Ισπανός προπονητής ανέλαβε την τεχνική ηγεσία τον Ιανουάριο του 2023, διαδεχόμενος τον απόλυτα επιτυχημένο Φερνάντο Σάντος, ο οποίος μετά από οκτώ χρόνια στον πάγκο της Πορτογαλίας και την κατάκτηση δύο τίτλων, αποτέλεσε παρελθόν ύστερα από το Μουντιάλ του Κατάρ.

Ο Μαρτίνεθ, που στο παλμαρέ του έχει μόνο την κατάκτηση του Κυπέλλου Αγγλίας με τη Γουίγκαν το 2013, ενώ έχει εργαστεί ακόμα σε Σουόνσι και Έβερτον στην Αγγλία, από το 2016 έως το 2022 ήταν ομοσπονδιακός προπονητής του Βελγίου. Με «χρυσή φουρνιά» των Βέλγων κατάφερε να κατακτήσει την 3η θέση στο Μουντιάλ του 2014, αλλά όχι κάποιον τίτλο, με τους «κόκκινους διαβόλους» να αποδίδουν πάντως όμορφο και επιθετικό ποδόσφαιρο επί των ημερών του και μάλιστα επί δύο χρόνια να βρίσκονται στην κορυφή της κατάταξης της FIFA.

Αυτό το στυλ προσέδωσε άμεσα και στην Πορτογαλία, εκμεταλλευόμενος το πλούσιο ταλέντο των Ιβήρων, με τα αποτελέσματα να είναι άμεσα στην προκριματική φάση του Euro και τις προσδοκίες για τη συνέχεια μεγάλες.

Το ρόστερ

Euro - Πορτογαλία: Με ρόστερ «φωτιά» και βλέψεις για κορυφή
Επιλογές για όλες τις θέσεις και όλα τα γούστα έχουν στο ρόστερ της Πορτογαλίας, που... τρομάζει, αφού εκτός του πρώτου σκόρερ στην ιστορία του αθλήματος, Κριστιάνο Ρονάλντο, που στα 39 του ίσως αυτό να είναι το τελευταίο μεγάλο του τουρνουά με την Εθνική, το ταλέντο ξεχειλίζει.

Μπερνάρντο Σίλβα και Μπρούνο Φερνάντες στη μεσαία γραμμή, Ραφαέλ Λεάο και Γκονσάλο Ράμος, Ζοά Φέλιξ στην επίθεση, Μέντες, Νέβες, Ζοάο Κανσέλο στην άμυνα και αυτοί είναι μόνο η προμετωπίδα.

Στόχος


Αποτελεί ξεκάθαρα το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση της πρώτης θέσης του 6ου ομίλου, αφού έχει την ποιότητα να τα καταφέρει και μάλιστα με σχετική άνεση, κόντρα σε Τουρκία, Τσεχία και Γεωργία.

Από εκεί και πέρα τα πάντα είναι θέμα διασταυρώσεων αφού στη φάση των «16» είναι πιθανό να βρεθεί με τον καλύτερο τρίτο του 2ου ομίλου, όπου συμμετέχουν Ισπανία, Ιταλία, Κροατία και Αλβανία.

Σε κάθε περίπτωση στόχος της είναι μία πορεία όσο πιο μακριά γίνεται, με την κατάκτηση να είναι «κρυφός πόθος», αλλά να συγκεντρώνει πιθανότητες αφού πρόκειται ίσως για την πιο ταλαντούχα Εθνική ομάδα στην Ευρώπη και το γεγονός πως είναι πέμπτο φαβορί στοιχηματικά για τη πρωτιά, δεν είναι τυχαίο.

Η αποστολή:


Τερματοφύλακες: Ντιόγκο Κόστα (Πόρτο), Ζοζέ Σα (Γουλβς), Ρούι Πατρίσιο (Ρόμα)

Αμυντικοί: Αντόνιο Σίλβα (Μπενφίκα), Ντανίλο Περέιρα (Παρί Σεν Ζερμέν), Ντιόγκο Νταλότ (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Γκονσάλο Ινάσιο (Σπόρτινγκ), Ζοάο Κανσέλο (Μπαρτσελόνα), Νέλσον Σεμέδο (Γουλβς), Νούνο Μέντες (Παρί Σεν Ζερμέν), Πέπε (Πόρτο), Ρούμπεν Ντίας (Μάντσεστερ Σίτι)

Μέσοι: Μπρούνο Φερνάντες (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Ζοάο Νέβες (Μπενφίκα), Ζοάο Παλίνια (Φούλαμ), Οτάβιο Μοντέιρο (Αλ Νασρ), Ρούμπεν Νέβες (Αλ Χιλάλ), Βιτίνια (Παρί Σεν Ζερμέν)

Επιθετικοί: Μπερνάρντο Σίλβα (Μάντσεστερ Σίτι), Κριστιάνο Ρονάλντο (Αλ Νασρ), Ντιόγκο Ζότα (Λίβερπουλ), Φρανσίσκο Κονσεϊσάο (Πόρτο), Γκονσάλο Ράμος (Παρί Σεν Ζερμέν), Ζοάο Φέλιξ (Μπαρτσελόνα), Πέδρο Νέτο (Γουλβς), Ραφαέλ Λεάο (Μίλαν).

Πείτε τη γνώμη σας:

Για τη συμμετοχή σας στη συζήτηση απαιτείται εγγραφή.

Στοιχηματικές πλατφόρμες