2

Bwin

Παίξε νόμιμα
21+

Pamestoixima

Παίξε νόμιμα
21+

Novibet

Παίξε νόμιμα
21+

Novibet

Παίξε νόμιμα
21+

Bet365

Παίξε νόμιμα
21+

Bwin

Παίξε νόμιμα
21+

Stoiximan

Παίξε νόμιμα
21+

Stoiximan

Παίξε νόμιμα
21+

Betsson

Παίξε νόμιμα
21+

Sportingbet

Παίξε νόμιμα
21+

N1Casino

Παίξε νόμιμα
21+

Bet365

Παίξε νόμιμα
21+

Vistabet

Παίξε νόμιμα
21+

Betshop

Παίξε νόμιμα
21+

Interwetten

Παίξε νόμιμα
21+

Ειδήσεις

Euro - Τουρκία: Δεν θέλει να πει «αντίο» νωρίς αυτή τη φορά

Euro - Τουρκία: Δεν θέλει να πει «αντίο» νωρίς αυτή τη φορά

Συντάκτης: Γιώργος Χρονόπουλος
Γιώργος Χρονόπουλος
1/6/2024 00:01
Επιστρέφει για τρίτη σερί φορά σε τελική φάση Euro -και πέμπτη συνολικά- η Τουρκία με στόχο αυτή τη φορά να μην είναι «κομπάρσος», αφού έχει να πραγματοποιήσει αξιόλογη πορεία από το 2008 και ενδιάμεσα δεν έχει δώσει το «παρών» καν σε Μουντιάλ.

Κατάφερε πάντως να εξασφαλίσει την άνοδο στη League B τoυ Nations League νωρίτερα, χωρίς να έχει πρόβλημα κόντρα σε Λουξεμβούργο, Νησιά Φερόε και Λιθουανία.

Προηγούμενες διοργανώσεις


Η «παρθενική» της παρουσία σε τελική φάση έλαβε χώρα το 1996 στην Αγγλία και συνοδεύτηκε από τρεις ήττες. Το 2000 επέστρεψε όμως και άφησε εκτός στον όμιλο τους διοργανωτές Βέλγους φτάνοντας στα προημιτελικά όπου «λύγισε» από την Πορτογαλία. Καλύτερή της πορεία αυτή το 2008 στα γήπεδα της Αυστρίας και της Ελβετίας, όπου με τρομερές προκρίσεις επί της Τσεχίας και της Κροατίας, έφτασε ως τα ημιτελικά αλλά οι Γερμανοί αποδείχθηκαν εκεί πολύ υψηλό εμπόδιο, σε ένα ματς που αποτέλεσε το «κύκνειο άσμα» της «χρυσής» γενιάς των Τούρκων που τους χάρισε και μία τρίτη θέση σε Μουντιάλ το 2002.

Οι επανεμφανίσεις σε τελική φάση το 2016 και 2020 συνοδεύτηκαν με ισάριθμους αποκλεισμούς από τη φάση των ομίλων και συνολικά μία νίκη και πέντε ήττες σε έξι ματς, με τους γείτονες να δείχνουν πως θέλουν αλλά δεν μπορούν.

Πώς προκρίθηκε


Πήρε την πρωτιά σε έναν όμιλο με αρκετές «παγίδες» όπου αντιμετώπισε Κροατία, Ουαλία, Αρμενία και Λετονία. Πολλά τα «σκαμπανεβάσματα» που είχε στο ξεκίνημα με την ισοπαλία της 5ης αγωνιστική κόντρα στην Αρμενία να την φέρνει με την πλάτη στον τοίχο, αφού είχε να αντιμετωπίσει Κροατία και Ουαλία εκτός έδρας ακόμα. Γνώρισε πάντως πως στη χειρότερη περίπτωση θα είχε μία δεύτερη ευκαιρία μέσω των μπαράζ της League C του Nations League.

Σε κάθε περίπτωση η αλλαγή τεχνικού σε εκείνο το σημείο, ετον Μοντέλα να αναλαμβάνει αντί του Κουντζ, έφερε το απαραίτητο «ηλεκτροσόκ», νίκη εντός έδρας με τη «Χρβάτσκα» και με τη Λετονία, ισοπαλία στο Κάρντιφ και οι Τούρκοι με 17 βαθμούς τερμάτισαν στην κορυφή και έκλεισαν εισιτήριο για την τελική φάση.

Ο προπονητής: Βιντσέντζο Μοντέλα

Euro - Τουρκία: Δεν θέλει να πει «αντίο» νωρίς αυτή τη φορά
Η Τουρκία φαίνεται πως αποτέλεσε την προπονητική Ιθάκη του 49χρονου Ιταλού, ο οποίος είχε να επιδείξει αξιοπρεπείς θητείες σε Φιορεντίνα και Σεβίλλη, αλλά καταστροφικές σε Μίλαν και στην επιστροφή του στους «βιόλα», πριν πει το «ναι» στην Άδανα Ντεμιρσπόρ το 2021 και την οδηγήσει στην 4η θέση της του πρωταθλήματος, γράφοντας ιστορία.

Τον Ιούνιο του 2023 αποδέχθηκε την πρόταση να αναλάβει την Εθνική Τουρκίας, την οποία κατάφερε να βγάλει από το... τέλμα που είχε βρεθεί στα προκριματικά και να την οδηγήσει στην πρώτη θέση και την τελική φάση του Euro.

Το ρόστερ

Euro - Τουρκία: Δεν θέλει να πει «αντίο» νωρίς αυτή τη φορά
Το ταλέντο ξεχειλίζει ιδίως μεσοεπιθετικά, με παίκτες που παράλληλα έχουν και παραστάσεις από μεγάλα πρωταθλήματα. Οι Τσαλχάνογλου και Αρντά Γκιουλέρ, από Ίντερ και Ρεάλ Μαδρίτης ξεχωρίζουν μαζί με τον επί σειρά ετών αρχηγό της Φέγενορντ και νυν άσο της Μπενφίκα, Κιοκτσού, ενώ υπάρχει ακόμα ο Καχβετσί της Φενέρμπαχτσε και στη θέση του φορ ο Γιαζιτσί της Λιλ και ο Τσενκ Τοσούν της Μπεσίκτας. Αξίζει επίσης την προσοχή ο το «παιδί θαύμα» της Γιουβέντους Κενάν Γιλντίζ.

Στα μετόπισθεν οι Τσελίκ, Καντίογλου, και Καπλάν αλλά και ο έμπειρος Ντεμιράλ μπορούν να δώσουν λύσεις. Αντίθετα τραυματίας είναι o Σογιουντσού με την άμυνά της να αποδυναμώνεται, αν και οι Καμπάκ, Καντίογλου και Καπλάν δίνουν αξιοπιστία ενώ απώλεια είναι και η απουσία του Ουνάλ από την επίθεση, όπου υπάρχουν πάντως λύσεις.

Στόχος


Αυτή τη φορά θέλει να αποφύγει το «κάζο» και να αποδείξει πως αξίζει να βρίσκεται στο Euro. Ο όμιλος της επιτρέπει να κάνει όνειρα πρόκρισης, αφού έχει τη δυνατότητα να βρεθεί πάνω από Τσέχους και Γεωργιανούς ή στη χειρότερη να προκριθεί ως καλύτερη τριτη, μιας και η πρώτη θέση μοιάζει άπιαστη με την παρουσία των Πορτογάλων.

Μετά λογικά περιμένουν Γαλλία ή Αγγλία, ωστόσο η πρόκριση στα νοκ άουτ θα είναι από μόνη της επιτυχία αν έρθει και θα διεκδικήσει στη συνέχεια ό,τι μπορεί χωρίς ιδιαίτερη πίεση.

Η αποστολή:


Τερματοφύλακες: Μερτ Γκιουνόκ (Μπεσίκτας), Ουγκουρτσάν Τσακίρ (Τραμπζονσπόρ), Αλτάι Μπαγιντίρ (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Ντογκάν Αλεμντάρ (Τρουά)

Αμυντικοί: Ζεκί Τσελίκ (Ρόμα), Μερίχ Ντεμιράλ (Αλ Αχλί), Οζάν Καμπάκ (Χόφενχαϊμ), Μερτ Μιουλντιούρ (Φενέρμπαχτσε), Φέρντι Καντιόγλου (Φενερμπαχτσέ), Τσενκ Ουζκατσάρ (Βαλένθια), Αμπντουλκερίμ Μπαρντακτσί (Γαλατασαράι), Σαμέτ Ακαϊντίν (Φενερμπαχτσέ), Αχμετσαάν Καπλάν (Άγιαξ)

Μέσοι: Χακάν Τσαλχάνογλου (Ίντερ), Κάαν Αϊχάν (Γαλατασαράι), Οκάι Γιοκουσλού (Γουέστ Μπρομ), Ορκούν Κιοκτσού (Μπενφίκα), Σαλίχ Οζκάν (Ντόρτμουντ), Ισμαήλ Γιουκσέκ (Γαλατασαράι), Μπεράτ Εζντεμίρ (Τραμπζονσπόρ), Καν Ουζούν (Νυρεμβέργη), Ιρφάν Καχβετσί (Φενερμπαχτσέ), Κερέμ Ακτούρκογλου (Γαλατασαράι), Αμπντουλκαντίρ Ομιούρ (Χαλ), Αρντά Γκιουλέρ (Ρεάλ Μαδρίτης)

Επιθετικοί: Τσενκ Τοσούν (Μπεσίκτας), Γιουσούφ Γιαζίτσι (Λιλ), Μπαρίς Αλπέρ Γιλμάζ (Γαλατασαράι), Γιουνούς Ακγκούν (Λέστερ), Κενάν Γιλντίζ (Γιουβέντους), Ογκούζ Αϊντίν (Αλάνιασπορ), Σεμίχ Κιλιτσόι (Μπεσίκτας).

Πείτε τη γνώμη σας:

Για τη συμμετοχή σας στη συζήτηση απαιτείται εγγραφή.

Στοιχηματικές πλατφόρμες